Bekercompetitie Seizoen 2004/2005
 

Donderdag 7 april: Finaleronden

Sjoerd Meijer pakt voor de derde keer op rij de Beker

Sjoerd Meijer heeft zijn favorietenrol waargemaakt: voor de derde keer op rij heeft hij de ESV Bekercompetitie gewonnen. Uit drie deelnames heeft hij derhalve het volle resultaat geboekt en hij gaat voor de dubbel, want in het clubkampioenschap (de interne) heeft hij inmiddels een comfortabele voorsprong.

Na de voorronden, die eind december plaatshadden, waren nog acht spelers overgebleven: Bart Koeweiden, Jan van Woerden, Sjoerd Meijer, Walter Pol, Herman van Scherrenburg, Peter Dullaart, Ronald Klaassen en Hans van de Weteringh. In de kwartfinale had Sjoerd weinig moeite met Herman. Ook Ronald en Peter wonnen hun partij. Alleen de partij tussen Hans en Walter eindigde in remise. Hier moest een snelschaakpotje de beslissing brengen wie doormocht naar de halve finale. Walter toonde zich hierin de betere.

In de halve finale speelde Sjoerd tegen Walter, Sjoerd won. Ronald won de andere halve finale van Peter, zodat de finale tussen Sjoerd en Ronald ging. Sjoerd was hierin de sterkste, zodat hij de beker wint. Ronald werd hiermee tweede. Nieuw dit jaar was, dat de afvallers voor de verdere klasseringen doorspeelden, waardoor Walter derde werd door mede verliezend halve finalist Peter in wederom een beslissingsvluggertje te kloppen. Jan van Woerden werd vijfde door snel tegen Bart remise te spelen en vervolgens in het vluggertje toe te slaan. Hans werd zevende en Herman achtste.

Klaar voor de loting van de kwartfinale Kwartfinale: Walter Pol en Hans van de Weteringh Kwartfinale: Peter Dullaart en Bart Koeweiden Halve finale: Sjoerd Meijer en Walter Pol Finale: Sjoerd Meijer en Ronald Klaassen Finale: Sjoerd Meijer en Ronald Klaassen

Uitslagen:

Kwartfinale:
Bart Koeweiden - Peter Dullaart 0-1
Ronald Klaassen - Jan van Woerden 1-0
Hans van de Weteringh - Walter Pol ½-½ (0-1)
Herman van Scherrenburg - Sjoerd Meijer 0-1

Halve finale:
Sjoerd Meijer - Walter Pol 1-0
Ronald Klaassen - Peter Dullaart 1-0
Om vijfde plaats:
Bart Koeweiden - Herman van Scherrenburg 1-0
Hans van de Weteringh - Jan van Woerden 0-1

Finale:
Sjoerd Meijer - Ronald Klaassen 1-0
Om derde plaats:
Peter Dullaart - Walter Pol ½-½ (0-1)
Om vijfde plaats:
Bart Koeweiden - Jan van Woerden ½-½ (0-1)
Om zevende plaats:
Hans van de Weteringh - Herman van Scherrenburg 1-0

Donderdag 23 december: Poulewedstrijden

De vijfde editie van de Bekercompetitie wordt volgens een nieuwe opzet gespeeld. Enigszins afgekeken van de Champions League moet ook de ESV Beker aan de poultjes geloven. Voordeel hiervan is, dat men van de lucky loser-strubbelingen (bij veel geluk kan men zonder te winnen ver komen) en van het zieltogende Zwitsers toernooi verlost is.

De loting leverde al gelijk een "poule des doods" op: de twee oud-bekerwinnaars, die hem ieder twee keer hadden gewonnen, Martin Roseboom en Sjoerd Meijer, kwamen beiden in groep 3 terecht, de overige kanshebbers ontliepen elkaar. Al was groep 8 ook een straffe: weliswaar slechts drie spelers groot, maar niet de minste! De Willems Slagter en De Wilde, die beiden voor het eerste spelen, hadden het nakijken tegen Hans van de Weteringh. Van de beide matadoren in groep 3 toonde Sjoerd zich de meerdere over Martin, waardoor voor de clubkampioen het bekertoernooi erop zit.

De meeste spanning zat in groepen 1 en 5. In groep 1 eindigde de partij tussen Sebo Nienhuis en Bart Koeweiden in eeuwig schaak. Beide spelers versloegen René de Korte en Peter Jonker en moesten in een vluggertje uitmaken wie de poule ging winnen. Bart trok aan het langste eind. In groep 5 leek Henk Renger te gaan winnen, maar hij liet zich verrassen door Herman van Scherrenburg, waardoor beide spelers en Jacob Bolderman met 2 uit 3 ex-aequo bovenaan eindigden. In de snelschaakdriekamp die volgde toonde Herman zich de sterkste. Henk stond voor, maar verslikte zich in een matje.

In groep 4 toonde Walter Pol zich de sterkste, al had hij geluk dat zijn vader Mart tegen hem zijn dame weggaf. De overige groepen werden zonder veel problemen door Jan van Woerden, Peter Dullaart en Ronald Klaassen gewonnen.

Alle resultaten:

Groep 1         1 2 3 4 Totaal Snel
1. Bart Koeweiden    X ½ 1 1  2½  1
2. Sebo Nienhuis     ½ X 1 1  2½  0
3. René de Korte     0 0 X 1  1
4. Peter Jonker     0 0 0 X  0

Groep 2         1 2 3 4 Totaal
1. Jan van Woerden    X 1 1 1  3
2. Harmen Wildenbeest  0 X 1 1  2
3. Gerrit Bouw      0 0 X 1  1
4. Alfred Gaasbeek    0 0 0 X  0

Groep 3         1 2 3 4 Totaal
1. Sjoerd Meijer     X 1 1 1  3
2. Martin Roseboom    0 X 1 1  2
3. Hans Thuijls     0 0 X 1  1
4. Herman Haasjes    0 0 0 X  0

Groep 4         1 2 3 4 Totaal
1. Walter Pol      X 1 1 1  3
2. Mart Pol       0 X 1 1  2
3. Peter Pouw      0 0 X 1  1
4. Edward Struijk    0 0 0 X  0

Groep 5         1 2 3 4 Totaal Snel
1. Herman v Scherrenburg X 1 0 1  2   2
2. Henk Renger      0 X 1 1  2   1
3. Jacob Bolderman    1 0 X 1  2   0
4. Coen Groen      0 0 0 X  0

Groep 6         1 2 3 Totaal
1. Peter Dullaart    X 1 1  2
2. Ben Zee        0 X 1  1
3. Stefan Rijke     0 0 X  0

Groep 7         1 2 3 4 Totaal
1. Ronald Klaassen    X 1 1 1  3
2. Jan Hartsuiker    0 X 1 1  2
3. Dick Krijgsman    0 0 X 1  1
4. Dick Donkervoort   0 0 0 X  0

Groep 8         1 2 3 Totaal
1. Hans van de Weteringh X 1 1  2
2. Willem de Wilde    0 X 1  1
3. Willem Slagter    0 0 X  0

Opzet Bekercompetitie

Eerste avond (23 december 2004): De spelers worden verdeeld over acht poules van maximaal vier spelers. De indeling van de poules zal plaatsvinden op basis van vrije loting. Alleen de winnaar van de poule plaatst zich voor de finaleavond. Indien er meer dan 32 deelnemers zijn, zullen er tevens poules worden gemaakt van vijf spelers. Bij gelijk eindigen (voor de eerste plaats) in de poules geldt achtereenvolgens:
 1. Het onderling resultaat
 2. De Sonneborn-Berger score
 3. Vluggertje spelen met verwisselde kleuren ten opzichte van de partij in de poule. Indit dit remise wordt, vindt er loting plaats.
Het speeltempo, evenals de wedstrijd-indeling is gelijk aan de Vierkampencompetitie. Het speeltempo is 25 minuten p.p.p.p.

Finale-avond (7 april 2005): De finale-avond wordt met de beste acht gespeeld (de rest speelt voor de Vierkampencompetitie). Bij belet van een geplaatste speler neemt de volgende in de poule zijn plaats in.
Het systeem: kwartfinale, halve finale (ook om vijfde plaats), finale (ook om derde, vijfde en zevende plaats). Speeltempo 25 minuten p.p.p.p., bij remise volgt een vluggertje met verwisselde kleuren, is dat ook remise dan wordt er geloot (kwart- en halve finale) of opnieuw gevluggerd (finale).
Indeling: Elke ronde wordt er geloot.