Berichten seizoen 2004/2005

Bondswedstrijden Dieren

Dit jaar namen de ESV'ers Peter Jonker en Ben Zee van 25 tot en met 30 juli deel aan het zesrondig toernooi in Dieren. Het negenrondig toernooi en de neventoernooien (doorgeef, snelschaak en rapid) kenden geen ESV-deelname. Samen met Eip Janssen en Floris Busscher vormden Peter en Ben de CEC (Cirkel-ESV-Combinatie).

Eip Janssen zorgde voor de volgende dagverslagen:

1e ronde - maandag 25 juli
Een berichtje uit het "Dierense": Peter en Ben van De ESV verloren helaas hun eerste partij. Dit voorbeeld werd gevolgd door Floris Busscher van de Cirkel.
"Gast" van de dag in Dieren was Eip Janssen. Ik zag hem ruim 5 en half uur ploeteren. Arbiter Huub Blom (die graag naar huis wilde omdat iedereen verder al lang klaar was) vroeg aan de Cirkelaar of hij na afloop van de partij de zaal wilde afsluiten. Om half zeven werd de winst binnen gehaald en analysator Ben Zee was daar zeer tevreden over.
Morgen meer nieuws uit het Dierense van onze gast reporter.

2e ronde - dinsdag 26 juli
De tweede dag in Dieren zit er gelukkig weer op. De bende van vier, bekend onder de naam CEC, zorgt er wel voor dat ze waar voor haar geld krijgt. Ben Zee moest lang wachten alvorens de tegenstander achter het bord plaats nam. Anoek Zomer, verblijvend op een camping in Otterlo, nam de fiets naar Dieren, verdwaalde, raakte in paniek en pakte vanaf Velp de trein. 35 minuten achterstand in tijd was voor haar echter geen beletsel Ben Zee te verslaan. Ben verwisselde een zet (de slechte i.p.v. de goede naar eigen zeggen) en verloor een stuk en even later de partij.
Opvallend in de bende van vier CEC'n is dat de chauffeur van de dag voor de winst zorgt. Peter Jonker, kwam matig uit de opening, verloor onderweg 2 pionnen en bood in arremoede maar liefst 2x remise aan. Roderik van den Bos sloeg deze zomerse aanbiedingen af en ging voor de winst. Peter keepte de partij en investeerde een stuk voor twee vrijpionnen, was onderweg niet te beroerd zelf ook een remise-aanbod af te slaan en WON.
Floris Busscher hield ons bijna 6 uur in Dieren alvorens het besef ontstond dat een half punt beter is dan morgen tegen de "nullers" te moeten spelen.
Eip Janssen speelde tegen Stef Boog (ruim 200 rating punten meer waard) en behaalde een ruimschoots verdiende remise binnen.
Al met al weer een mooie dag en als de traditie van de winnende chauffeur zich doorzet, is Ben Zee morgen (woensdag) aan de beurt voor de zegetocht.

3e ronde - woensdag 27 juli
De CEC'n haalden slechts 1 uit 4!
Eip was snel klaar met een remise tegen een sterke (1677) speler. Het was wachten op de dingen die komen gingen en ja hoor... het gebeurde eindelijk! Een mobiel telefoon incident maar wel van heel bijzondere soort mag ik wel zeggen. Er gaat een mobiel af en daar kwamen maar liefst 4 arbiters op af! Geen bezitter meldt zich uiteraard en de arbiters gaan zelf op onderzoek uit en ja hoor, een tas op een rollator wordt getraceerd en van daaruit ontrolt zich het mobiele geluid. Maar van wie is die rollater dan ook alweer en na enig zoeken wordt een 82 jarige deelnemer getraceerd. Je ziet de arbiters de handen al devoot ineen vouwen om de slechte boodschap over te brengen: een NUL. Wat zeg ou is het antwoord, effe wachten m'n gehoorapparaat staat uit. Sorry was dat mijn mobiel, wat stom zeg en nu? Een happy end beëindigde deze story, want de winst was net door zijn tegenstander bekrachtigd met een handtekening en verliezen van de partij was dus niet meer aan de orde!
Nu weer terug naar onze resultaten. Ben Zee is de weg helemaal kwijt en de traditie dat de chauffeur voor de winst zorgt was niet aan hem besteed. In een van een "overzeese" schaker gepikte partij verloor Ben het overzicht, kwam onder druk te staan, plukte tijdens zijn bekende tijdnoodfase de verkeerde zetten uit het geheugen en bleef op 0 punten staan.
Floris Busscher - vandaag niet vergezeld door zijn trouwe engelse Harry Potter - speelde een mooie partij, ruilde van alles , maar verkoos voordat er een pionnen eindspel op het bord verscheen het "halve" punt.
Peter Jonker is een hoofdstuk apart. Hij traint zich op internet onder de naam PEDROS wezenloos voor dit toernooi, maar krijgt steeds de verkeerde stellingen op het bord. Zijn tegenstander Ette Dirk de Boer (ruim boven de 80) was een ervaren schaker. Peter speelde een redelijke partij, maar had de pech dat zijn tegenstander steeds zetten zag die Peter weer niet had gezien. Onder het neuriën van het bekende liedje "killing me softly" werd Peter als laatste van de bende van vier met een 0 bekroond.

4e ronde - donderdag 28 juli
Het verslag van de "gehaktdag".
De bende van vier, kortweg de CEC'n genoemd kwamen vandaag gekortwiekt en gehandicapt aan de start. Gisteren hadden wij al wat aan mental coaching tenopzichte van Ben Zee gedaan. Deze sympathieke schaker verdient meer dan de nu behaalde nullen. Zie daar, wat gebeurde er, de organisatie had onze oproep verhoord en gaf Ben een vrije dag, een punt en dus een mentale opkikker. Wat de organisatie echter niet besefte was het feit dat wij plotseling zonder chauffeur kwamen te zitten, maar Peter bood uitkomst.
Peter Jonker trof in jeugd schaker Eric Heijster een taaie opponent. Wisselende kansen met een veel wandelende Peter en dat is niet altijd een goed teken. In het eindspel wikkelde Peter een ruiling van de lichte stukken matig af en liep plotseling in een zgn. "stikmat". Als pleister op de wonde melde Eric ons dat hij dit in stap 4 had geleerd, dus of wij senioren ook maar willen gaan studeren. Peter eindigt weer op de bedenkelijke slotborden en de plaats daar is niet aanbevelenswaardig. Dicht bij de vuilnisbak, voortdurend weg te gooien spullen waarneembaar, een niet riante zitplaats wordt zijn lot. Gelukkig is Peter wat verkouden zodat de milieu schade binnen de perken blijft.
Zelf speelde ik als hoogst geplaatste 2 punter tegen de laagst geplaatste 1½ punter Ruud van Steenbergen. De indelings wegen zijn soms ondoorgrondelijk maar wel correct als je je er even in verdiept. Mentaal onderga je overigens wel een verandering, want nu ben je zelf favoriet en krijg je ook nog het zelden gespeelde g3 - e5 , e4 - . op het bord voorgeschoteld. Gelukkig had ik op internet in de voorbereiding wat antwoorden hierop gevonden, maar toch... Om een lang verhaal kort te maken, ik ging langs diepe dalen, stierf duizend doden, maar won wel. 3 uit 4 en bivakkerend in de top tien van groep 2, waar eindigt dit sprookje?.
Floris Busscher, onze 13 jarige benjanmin, trof in opponent Gerrit Jan te Bokkel een te sterke schaker. Regelmatig en zonder scrupules werd hij naar een nederlaag geschaakt en met enig realisme zei Floris : een te sterke tegenstander, morgen beter.
Uw razende reporter Eip Janssen

5e ronde - vrijdag 29 juli
Het verslag van de dag.
De schaakmarathon loopt z'n einde en de laatste loodjes wegen zwaar. Peter Jonker speelde tegen Therese van Wijk - van de Bogaart Peter kwam goed uit de opening, kreeg een aanzoek, wat in schaaktermen staat voor een remise aanbod, maar sloeg dit resoluut af. Peter klaagde over vermoeidheid en wat al niet meer. We maakten ons al zorgen tot supporter Peter Pouw binnen kwam en Peter (whats in an name ) Jonker opfleurde. Door een torenruil ontstond er toch een remise eindstelling.
Ben Zee is de weg helemaal kwijt in Dieren. Gelukkig loodste hij ons nog wel goed naar de speellocatie, maar achter het bord ging het mis en de vierde nul moest worden genoteerd.
Benjamin Floris Busscher bereikte een 2 om 3 pionnen eindspel maar hield het keurig op remise.
Zelf speelde ik een lastige partij tegen de Armeniër van geboorte Areg Sakarian, vol voetangels en klemmen. Met het einde in zicht stijgt ook de spanning en ik zag wel erg veel niet bestaande spoken, lees zetdreigingen. Ik besloot remise aan te bieden, wat werd geaccepteerd, maar moest in de analyse constateren dat winst mogelijk was geweest. Maar goed achteraf..weet je het altijd beter.
Schaken is ook rond kijken naar bijzondere gebeurtenissen in een zaal met 550 schakers (m/v). Naast een schaker die de hele dag zowel binnen als buiten op blote voeten loopt, zag mijn oog op het platform bij de echte grootmeesters nog iets bijzonders. Een grote donkere zonnebril gelijk die van Armstrong bedekte zijn gezicht en ik vroeg mij af wat daar toch de reden van kon zijn. Als je wat redelijk goed meedraait, heb je wat meer faciliteiten tot je beschikking. Niet alleen een foto op internet, maar ook een praatje in de perskamer is dan toegestaan. Ik vroeg dus wat de reden van deze bijzondere zonnebril was?. Hij keek mij doordringend aan met een blik van dat je dat niet snapt. Ik heb die zonnebril opgezet zodat mijn tegenstander niet kan volgen welke kant van het bord ik bestudeer. Het hielp niet, want de derde nul werd aan het einde van de dag genoteerd, maar bijzondere mensen blijven schakers toch wel.
Uw stoelgebonden Eip Janssen

6e ronde - zaterdag 30 juli
Laatste verslag.
De laatste partijen zijn gespeeld en Peter Jonker beëindigde zijn toernooi met remise. Een gevaarlijk loper werd door zijn tegenstander aangeboden. Peter deed het enige wat in een dergelijke situatie verstandig is, rustig de kat uit de boom kijken, niet pakken en zelf de aanval proberen te kiezen. Op dat moment bood zijn tegenstander remise aan in de veronderstelling dat Peter een betere combinatie als tegenspel had ontdekt. We hebben het als team maar zo gelaten en het halve punt genoteerd.
Ben Zee is de schlemiel van ons team geworden. Vanmiddag bracht hij een mooie partij op het bord. Ben verdeelde de tijd goed en had winstkansen. Op de 36e zet speelde Ben echter een loper i.p.v. een torenzet en weg was alle voordeel. Dame verlies was onontkoombaar en de 5e nul van deze week moest worden genoteerd.
Floris Busscher beëindigde het toernooi goed. In een mooie partij werd een spannend pionnen eindspel bereikt, wat met nauwkeurig manoeuvreren in remise eindigde.
Zelf moest ik aantreden tegen de nummer 25 van de landelijke jeugd dameslijst. Ik zag er best tegenop, want in de chessbase had ik enige boeiende partijen van haar gevonden met gevarieerd spel. Tevens was haar rating 200 punten meer dan ik zelf mag noteren. Gespannen zittend achter het bord wachtte ik de openingszet af. Na 4 zetten theorie viel ik zowat van verbazing van mijn stoel, toen zij aan mij vroeg of ik wel wist dat 25 euro voor haar heel veel geld was. Ik begreep de hint onmiddellijk en de remise was getekend. Samen gingen we bij de kassier 25 euro per persoon ophalen, waarbij zij mij toevertrouwde daar 3 uur voor bij de bekende kruidenier die op de kleintjes let moet werken.
Daar waar op andere forums alleen de toppers worden gevolgd, durf ik te stellen dat we als CEC'n een hele gezellige en hier en daar goede schaakweek hebben beleefd. We hebben geprobeerd daar een sfeerbeeld van af te geven

De eindresultaten:

Groep 1 (42 deelnemers):
37. Floris Busscher 2 punten TPR 1657
42. Ben Zee     1 punt  TPR 1391

Groep 2 (52 deelnemers):
 5. Eip Janssen   4 punten TPR 1663
46. Peter Jonker   2 punten TPR 1361
Uw verslaggever van deze week

Amsterdam Chess Tournament 2005

door Hans Thuijls

Aan het Amsterdam Chess Tournament, dat van 16 tot en met 24 juli 2005 plaatsheeft, namen dit jaar 432 schakers deel, waaronder zes ESV'ers: René van Alfen (B-groep), Bart Koeweiden, Hans Thuijls, Hans van de Weteringh (C-groep), René de Korte en Erwin Oosterbeek (D-groep).

1e ronde - zaterdag 16 juli
Het Amsterdam Chess Tournament is voor ons wisselend begonnen. René van Alfen mocht in de B-groep in de zaal van de grote jongens spelen. Hij scoorde een verdienstelijke remise tegen iemand met ruim 200 ratingpunten meer. De overigen mochten plaatsnemen in de tweede speelzaal voor de C- en D-groep, alwaar met Garde-klokken werd gespeeld.
Zelf kende ik in de C-groep een prima start met een leuke Pirc-partij met wit tegen 1772, die in remise eindigde. Helaas ging het met de rest van de ESV-afvaardiging niet al te best: Hans van de Weteringh verloor al snel een pion, spartelde nog een tijd tegen, maar kon al snel edewaarts keren. Bart Koeweiden won een pion tegen activiteit, maar kwam met zwart erg aangekrant te staan en liep de rest van de partij te verdedigen. Helaas liep het fout af.
René de Korte en Erwin Oosterbeek verloren in de D-groep beiden hun eerste partij. René deed dat tegen de als nummer drie geplaatste speler. Hij verloor in het eindspel. Erwin was de enige van ons die een op papier zwakkere tegenstander trof: hij raakte van de wal in de sloot door eerst te pitten en een stuk te verliezen. Vervolgens won hij het stuk terug, maar kwam een pion achter en uiteindelijk verloor hij kansloos in het pionnen-eindspel.

2e ronde - zondag 17 juli
De tweede ronde verliep slecht voor mij. Een op de dame gepend stuk kon toch spelen in mijn partij, waardoor ik al na slechts een half uur kon opgeven.
De Weet speelde een aardige partij, maar schoot in de slotfase een aardige bok en bleef met lege handen staan. Te snel gespeeld, zei hij. René van A. haalde de tijdcontrole net: hij hield drie seconden over, maar toen had zijn tegenstander de genadeklap in petto. Na lang verdedigen helaas geen resultaat voor René.
De andere René won na een goed opgezette aanval. Erwin had geluk: hij stond een pion achter, maar won op tijd. Bart speelde een lange spannende partij, die voor beide zijden secuur moest worden gespeeld. Bart kwam in tijdnood en toen de kruitdampen na de tijdscontrole waren opgetrokken stond hij een pion achter. Helaas kreeg hij daarna een aanval te voorduren, hetgeen een nul voor Bart opleverde.
Marc Otten kwam, vergezeld van zijn vriendin, ook nog even kijken. Leuk!

3e ronde - maandag 18 juli
Ditmaal weer een matige ronde: enkel De Weet wist te winnen nadat zijn tegenstander in de fout ging. Erwin scoorde een remise in een lopereindspel met voor beide spelers een vrijpion. De rest verloor. Hopelijk gaat het morgen beter.
De resultaten tot nu toe stellen teleur:
B-groep: René van A. ½ uit 3.
C-groep: Hans v.d. W. 1 uit 3, Hans T. ½ uit 3, Bart 0 uit 3.
D-groep: Erwin 1½ uit 3, René de K. 1 uit 3.

4e ronde - dinsdag 19 juli
In de vierde ronde ging het gelukkig beter: Bart won eindelijk zijn eerste partij! En ook nog op fraaie wijze door zijn tegenstander op de koningsvleugel onder de voet te lopen.
Zelf scoorde ik een remise tegen een betere tegenstander. De Weet en Erwin verloren helaas.
Beide Reneën wonnen ook! René de Korte won in no-time twee stukken en had al na ruim twintig minuten spelen de buit al binnen. René van Alfen won nadat zijn tegenstander een stuk gaf voor drie pionnen en René een paar pionnen terugwon, met een paardvorkje tot slot.

5e ronde - woensdag 20 juli
Ons zestal boekte een prima score: 4 uit 6!
Bart ging strijdend ten onder tegen De Weet: door tijdnood kon hij zijn initiatief niet tot een goed einde gebracht worden.
René van A., Erwin en ik wonnen ook, René de K. verloor helaas snel. Toch maar geen Lettisch spelen in het vervolg...

6e ronde - donderdag 21 juli
Alweer een prima dag! Zelf won ik vrij snel een kwaliteit en vervolgens nog meer spullen. Na een loper en twee torens meer vond mijn tegenstander het welletjes.
Bart boekte succes met het Lettisch: hij won!
René de K. won ook! Hij speelde het eindspel goed uit, al herhaalde hij de zetten teveel om de veertig zetten te halen. Gelukkig claimde zijn tegenstander verkeerd.
De Weet scoorde een snel halfje en Erwin en René van A. verloren helaas.
Na zes ronden zijn de scores als volgt:
B-groep: René van A. 2½
C-groep: Hans T. 3, Hans v.d. W 2½, Bart 2
D-groep: René de K. 3, Erwin 2½.

7e ronde - vrijdag 22 juli
Na een goedgespeelde partij won ik gistermiddag voor de derde keer op rij. Op naar de 1700!
De Weet en René van A. verloren. Bart had het initiatief in zijn partij, maar door tijdnood verloor hij de grip op zijn stelling en in de slotstand had hij remise kunnen maken, maar hij verloor helaas op tijd.
Erwin had in de tijdnoodfase een dame kunnen verliezen, maar kwam goed uit de eerste tijdcontrole: hij stond twee pionnen voor. Hij won daarna. Ook René de K. won: hij speelde een goede partij en speelde het toreneindspel goed uit.

8e ronde - zaterdag 23 juli
René van A. scoorde al redelijk snel een halfje, dat gaf na twee nullen de burger weer moed. Met de Weet ging het minder: hij verloor opnieuw. Zelf kwam ik in een Siciliaan met zwart onder druk en verloor. Erwin was te hebberig, pakte een pion, maar verloor middels een combinatie een stuk en uiteindelijk de partij. René de K. kwam slecht uit de opening, kwam een pion achter, maar wist het uiteindelijke paardeindspel briljant uit te spelen: hij won nog! En Bart? Hij had het initiatief, maar raakte in de tijdnoodfase het voordeel kwijt en werd uiteindelijk midden op het bord matgezet. Bart speelt fraai, maar slaagt er niet in om het af te maken. Jammer!

9e ronde - zondag 24 juli
De laatste ronde begon vroeg: al om half twaalf. Onze mannen zaten bijtijds aan het bord. René van Alfen had al snel remise, niet veel later was dit ook het geval bij De Weet. Erwin had zijn tegenstander al snel te pakken, een vette blunder tot slot bezegelde het lot. In de tijdnoodfase ging René de Kortes tegenstander in de fout, waardoor René op een fraaie 6 uit 9 eindigde, net buiten de prijzen. Zelf was ik in het middenspel een pion achtergekomen en moest ik een dame-eindspel met een pion minder spelen. Toen bijna iedereen al klaar was, werd ik gedwongen mijn dame te ruilen en verloor ik. Bart was zo'n beetje de laatste van iedereen die klaar was: hij won fraai.
Het toernooi was wisselend verlopen. Zelf kende ik een goed toernooi, Erwin, Bart en De Weet kenden een matig toernooi.

Tot slot een overzicht van onze resultaten:

B-groep (119 dln)    rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 pnt TPR
 89. René van Alfen   1882 ½ 0 0 1 1 0 0 ½ ½ 3½ 1884

C-groep (136 dln)    rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 pnt TPR
 85. Hans Thuijls    1635 ½ 0 0 ½ 1 1 1 0 0 4  1706
114. Hans v.d. Weteringh 1657 0 0 1 0 1 ½ 0 0 ½ 3  1591
117. Bart Koeweiden   1615 0 0 0 1 0 1 0 0 1 3  1549

D-groep (77 dln)     rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 pnt TPR
 15. René de Korte    1461 0 1 0 1 0 1 1 1 1 6  1590
 41. Erwin Oosterbeek  1418 0 1 ½ 0 1 0 1 0 1 4½ 1490

Foto's gemaakt door René van Alfen en Hans Thuijls:

Erwin Oosterbeek Bart Koeweiden Kijken bij Bart... Bovenaanzicht eerste speelzaal Bart Koeweiden Erwin Oosterbeek Na afloop aan het Leidseplein

Bevrijdingstoernooi Wageningen

Resultaten van de ESV'ers op het Bevrijdingstoernooi, dat op 5 mei in Wageningen plaatshad:

B-groep (55 deelnemers):
11. Hans Thuijls 4½ uit 7
29. Hans van de Weteringh 3½ uit 7 (incl. bye in ronde 2)
44. Bart Koeweiden 2½ uit 7 (incl. bye in ronde 7)
46. Bas West 2½ uit 7

Bas won de onderlinge pot van Bart. Hans Thuijls startte subliem met 4½ uit 5 (met gelukjes in ronden 1 en 3), helaas verloor hij zijn laatste twee potten nog.

In de C-groep werd Barts broer Theo gedeeld derde met 5 uit 7! Theo leverde voor het toernooi al een prima prestatie door OSBO-competitieleider Huub Blom op zijn bagagedrager naar Wageningen te vervoeren, nadat die de bus voor zijn neus zag wegrijden...

Persoonlijk Kampioenschap Oostelijke Schaakbond: Ben Zee veteranenkampioen

Dit seizoen werd het Persoonlijk Kampioenschap van de OSBO in Klarenbeek gespeeld. Acht ESV'ers namen dit jaar deel, hun resultaten:
Eerste klasse (62 dln) rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 pnt TPR W-We
30. Hans v.d. Weteringh 1633 0 0 ½ 0 0 1 1 1 1 4½ 1700 +0,81
41. René van Alfen   1860 ½ ½ ½ ½ b b ½ ½ - 4  1703 -1,26
47. Hans Thuijls    1600 1 0 0 0 1 0 1 ½ 0 3½ 1638 +0,44
48. Bart Koeweiden   1615 0 0 ½ 1 0 1 0 0 1 3½ 1570 -0,46
57. Mart Pol      1675 0 0 0 1 0 0 1 0 1 3  1549 -1,40
62. Jacob Bolderman   1584 0 0 0 0 0 B 0 0 0 1  978 -3,20

Tweede klasse (48 dln) rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 pnt TPR W-We
 4. Erwin Oosterbeek  1418 1 1 ½ 1 ½ ½ b b ½ 6  1652 +1,90

Veteranen (17 dln)   rat. 1 2 3 4 5 pnt TPR W-We
 1. Ben Zee       1746 1 0 1 1 1 4  1953 +1,25

Vijfde speeldag: Ben Zee speelde tegen Jan Wouters en kwam voor de tijdcontrole minder te staan. Maar uiteindelijk slaagde hij erin zijn partij na ruim vijfenhalf uur spelen te winnen door op een gunstig moment (ondanks twee pionnen minder) de dames te ruilen en het goed uit te spelen. Aangezien de overige partijen in de top in remise eindigden, was Ben hiermee ongedeeld eerste en OSBO-kampioen bij de veteranen! Een fantastische prestatie!

Van de overige ESV'ers eindigde Hans van de Weteringh het beste in de eerste klasse: hij won zijn laatste partij en haalde na een miserabele ½ uit 5 middels een geweldige 4 uit 4 eindsprint nog een 50%-score. Dit was ook het streven van Hans Thuijls, maar die verloor zijn laatste partij, waardoor hij op 3½ uit 9 bleef steken. Bart won zonder te spelen: zijn tegenstander kwam niet opdagen. Mart en Jacob mochten het tegen elkaar opnemen, Mart won. In de tweede klasse werd Erwin vierde met 6 uit 9 na een remise in de slotronde. De vierde prijs mocht hij met drie anderen delen.

Vierde speeldag: Hans van de Weteringh won tweemaal, waaronder 's ochtends van Jacob Bolderman. Ben Zee won zijn partij bij de veteranen, hij heeft nu 3 uit 4 en staat nu (samen met vier andere spelers) gedeeld eerste.

Eerste drie speeldagen: Erwin Oosterbeek is aan een sterk toernooi bezig; na vier ronden heeft hij maar liefst 3½ punt verzameld en in de vijfde en zesde ronde handhaaft hij zich middels twee remises in de top van de tweede klasse. De debutanten Bart Koeweiden en Mart Pol kenden een slechte start, maar wonnen beiden in de vierde ronde. Bart deed dat tegen Hans van de Weteringh. Bart won weer in de zesde ronde en had daarmee een enigszins acceptabel resultaat (2½ uit 6), een half punt meer dan Hans Thuijls.

Hans van de Weteringh stelt met 1½ uit 6 teleur; hij versloeg Mart Pol in de zesde ronde, die met slechts één punt een achterhoedegevecht levert. Jacob speelt een heel miserabel toernooi: na vijf nederlagen volgde een bye wegens een oneven aantal. Het tegenvallende resultaat van René van Alfen heeft mede te maken met het op-en-neer-gereis vanuit Delft, de derde speeldag moest hij zelfs missen wegens problemen in de treinenloop.

Deze foto's zijn door René van Alfen tijdens de tweede speeldag gemaakt:

Mart Pol Erwin Oosterbeek Jacob Bolderman Hans van de Weteringh en Bart Koeweiden Hans Thuijls Bart toont trots zijn winstpartij tegen De Weet

Onze veteranenkampioen heeft van de slotronde het volgende verslag gemaakt:

OSBO-PK
door Ben Zee

Met een zekere trots nam ik afgelopen zaterdag in Klarenbeek de felicitaties van de vele ESV-supporters in ontvangst voor het feit dat ik even te voren de titel OSBO-kampioen bij de veteranen had veroverd. Zulks valt je per slot van rekening niet zo vaak ten deel. Mijn laatste titel dateert uit 1960, toen ik kampioen werd van de Noord-Oost-Polder! Ik was toen, hoewel misschien niet talentvol, maar wel een behoorlijk sterke jeugdschaker. Was mijn resultaat in Klarenbeek een daverende verrassing? Ik behoorde vooraf zeker niet tot de favorieten. Ik was als 7e geplaatst in een veld van 17 deelnemers, waarvan 6 spelers een rating hadden boven de 1800 en twee spelers 1970 en 1979 hadden.

Bij het ingaan van de laatste ronde hadden 5 spelers een score van 3 uit 4. Er was zeker een mogelijkheid om ex-aequo bovenaan te eindigen. Maar dan moest minimaal remise gescoord worden. Er waren beslist tekenen die mij vooraf hoopvol stemden.

Het begon 's morgens vroeg al met de reis naar Klarenbeek. Gezeten op de achterbank van de Jaguar Daimler van Jacob werd ik als een vorst in de juiste stemming naar het strijdtoneel vervoerd. In de tweede plaats wist ik dat ik, dankzij de computerinspanningen van Hans Thuijls, wit zou hebben tegen Jan Wouters uit Bennekom, door Bennekomse schakers wel de Karpov uit Bennekom genoemd. Dat stimuleert natuurlijk alleen maar. Ik had mij voorbereid op het Leningrader systeem van de Hollandse verdediging. Twee boeken van Jan van Woerden, te weten Taimanov (1983) en Schwarz (1964), verschaften mij in dit verband enig gereedschap. Het werd een vrij lastige partij, waarin ik hard moest knokken voor remise. Natuurlijk kwam ook de onvermijdelijke tijdnood weer om de hoek kijken. Ik moest bij het schema van 40 zetten in 2 uur de laatste 9 zetten in 1 minuut afraffelen.

In het ontstane dameëindspel na de tijdcontrole stond ik een pion achter, maar remise was nog steeds haalbaar. Toen ik nog een pion verloor leek een nederlaag onafwendbaar. Maar zie, toen na ruim vijf en een half uur spelen Wouters dameruil toe liet, was de partij voor mij gewonnen. Dat was heel bijzonder. In eerdere situaties moest juist ik dameruil vermijden op straffe van onmiddellijk verlies.

Zwart heeft 52. ... , Kxd3 gespeeld, waarmee de dames waren geruild, waarna wit 53. h5 speelde en het pleit was beslecht. De koning van Zwart is met Kd4xd3 buiten het vierkant komen te staan. Na 53. h5 moest ik direct denken aan het verhaal van "De Koning" van Donner. Op bladzijde 121 brengt hij een ode aan pion a5. Hier gaat het dus om pion h5.

Het verhaal van Donner eindigt met: "Kleine randpion, je bent nu vrij. Ga je gang, op a8 (bedoeld wordt hier dus h8) wacht jou en mij de onuitsprekelijke heerlijkheid. Heb mijn dank, lief klein ding. Ik heb je lief. Je Koning".

Na afloop zijn we met een aantal ESV'ers nog wat gaan eten. Dat smaakte bijzonder goed.

Bekeravontuur ESV 2 ten einde

Na in de voorronde Wageningen 5 verslagen te hebben, kon ons tweede bekerteam op zaterdag 26 februari thuis tegen het tweede bekerteam van PSV-DoDO voor de OSBO-cup aantreden, een team dat in de voorronde vrijgeloot was. In de reguliere competitie had het tweede met 4½-1½ van PSV-DoDO gewonnen, dus we hadden ons vooraf kansen toegedacht om de achtste finales te halen.

Ons bekerteam was gewijzigd: Bas West had al vier keer voor het eerste team gespeeld en was derhalve niet meer speelgerechtigd. Zo doende had onze regelaar Hans Thuijls zichzelf maar naar voren geschoven nadat bleek dat er op de zaterdag gespeeld zou worden. Nadat wij wit hadden geloot aan het eerste bord kon de wedstrijd om 13 uur van start gaan.

Sebo Nienhuis verloor aan het derde bord een pion, dus besloot hij om er op het bord een rommeltje van te maken in de hoop dat er schwindelkansen zouden ontstaan. Hij won een pion terug, maar liep op een gegeven moment toch tegen de lamp. Gevolg: stukverlies en verlies van de partij. Dick Krijgsman speelde aan het tweede pion een moeizame partij: hij kwam minder te staan en vooral zijn dame kwam ongelukkig te staan. Dick verloor een kwaliteit en vrij snel daarna had hij niets meer en kon hij opgeven.

Daar we met 2-0 achterstonden, moesten de beide Hansen op winst spelen. Hans van de Weteringh wikkelde af naar een gunstig eindspel, won een pion, maar helaas was dit niet voldoende voor de winst. Een eindspel met ongelijke lopers resteerde en zijn tegenstander kon de stelling op slot gooien. Hiermee kwam de stand op ½-2½, waarmee het lot van ons team was bezegeld.

Teamcaptain Hans Thuijls had een gelijkwaardige stelling op het bord. Zijn tegenstander werd iets te ongeduldig en deed een foutieve afruil, waardoor Hans de kleine kwaliteit (loperpaar tegen toren) won. Daarna kon hij de druk opvoeren, waarna zijn tegenstander de kwaliteit moest geven. Toen de dames geruild konden worden, was de overwinning een feit. Met een 2½-1½ nederlaag waren we niet weggespeeld, maar feit is dat het bekeravontuur dit seizoen voor ons voorbij is.

  Ede 2        - PSV-DoDO 2   1½-2½
1. Hans v.d. Weteringh - J.M. Valstar   ½-½ 
2. Dick Krijgsman   - B.R. den Boer  0-1
3. Sebo Nienhuis    - P. Teune     0-1
4. Hans Thuijls    - J. Munnikhuis  1-0

ESV 1 uitgeschakeld in OSBO-Cup

Het eerste bekerteam speelde na een bye in de voorronde in de eerste ronde van de OSBO-Cup op donderdag 10 februari thuis tegen promotieklasser SMB 3. Het klasseverschil liet zich gelden: het team kwam er niet aan te pas en verloor met 3-1.
  Ede 1      - SMB 3      1-3
1. Sjoerd Meijer  - Ivar Heine    0-1
2. Martin Roseboom - Wouter Dinjens  0-1
3. Willem Slagter  - Lucrecia Rodas  ½-½
4. Hans Renken   - Peter Freriks  ½-½

OSBO Snelschaken voor clubteams: ESV kampioen eerste klasse

Op zaterdag 29 januari vond in Wageningen het OSBO Snelschaken voor clubteams plaats. ESV was met twee teams present. Het eerste team, met Sjoerd Meijer, René van Alfen, John Zandvliet en Hans van de Weteringh, speelde mee in de eerste klasse en het tweede team, met Bas West, Hans Thuijls, Harmen Wildenbeest en Erwin Oosterbeek, in de derde klasse.

Het eerste team werd ingedeeld in een sterke poule van veertien teams met ploegen uit de KNSB, promotieklasse en eerste klasse. Er werd een dubbelrondige competitie afgewerkt, waardoor ieder maar liefst 26 partijen moest snelschaken (of snelzetten, zoals Erwin dit placht te noemen). Aan het einde van de rit bleek, dat het eerste team als eerste van de eersteklassers was geëindigd, waarmee het team kampioen in de eerste klasse is geworden! De concurrent Wageningen 3 werd ruimschoots achtergehouden. Ook Lelystad 1 speelde mee, maar die was buiten mededinging in de tweede poule ingedeeld, waardoor dit team helaas meteen kansloos was. In totaal boekten onze mannen een score van 31 punten uit 104 partijen en een dertiende plaats in de poule. René van Alfen werd topscoorder met 9½ uit 26.

Het tweede team speelde in de andere poule (eveneens veertien teams groot) ook 26 partijen, een lange zit. Voor Harmen en Erwin niet gebruikelijk, maar zij wisten, net als Bas en Hans, een redelijk toernooi te spelen. Met 37 uit 104 werd dit team twaalfde in de poule en tweede van de vier teams uit de derde klasse. Hans Thuijls werd topscoorder met 12½ uit 26.

Het toernooi was prima georganiseerd en kende een vlot en vlekkeloos verloop, mede door toedoen van Martin Roseboom, die deel uitmaakte van de organisatie. Met twee viertallen van ESV was het daar prima toeven, hopelijk wordt het volgend jaar net zo'n feest. De resultaten:

Ede 1:               Ede 2:
Sjoerd Meijer    8 uit 26   Bas West      10½ uit 26
René van Alfen   9½ uit 26   Hans Thuijls    12½ uit 26
John Zandvliet   5½ uit 26   Harmen Wildenbeest 8 uit 26
Hans v.d. Weteringh 8 uit 26   Erwin Oosterbeek  6 uit 26

Eerste klasse:           Derde klasse:
1. Ede 1      31 (uit 104)  1. ASV 6      57 (uit 104)
2. Wageningen 3  23       2. Ede 2      37
3. Lelystad 1           3. Mook      27
                  4. De Toren 4   22½

ESV-succes op het Corus Chess Tournament

René van Alfen, Hans Thuijls en Hans van de Weteringh wonnen ieder met 2½ uit 3 hun groep tijdens de weekendvierkampen (14-16 januari) en promoveren een klasse. Erwin Oosterbeek en Ben Zee werden in de dagvierkampen (17-19 januari) met 2 uit 3 gedeeld eerste/tweede in hun groep.

Weekendvierkampen
Rene van Alfen speelde mee in de vierde klasse en Hans Thuijls en Hans van de Weteringh in de zesde klasse van de weekendvierkampen. Vorig jaar verliep hun toernooi teleurstellend, maar dit jaar wisten alle drie hun eerste partij op vrijdagavond te winnen! René stond minder, maar kroop door het oog van de naald en bereikte een goede remisestelling. Zijn tegenstander verkoos echter om op winst te spelen en wie het onderste uit de kan probeert te halen... Enfin, René beheerste het eindspel toch beter en won. Hans van de Weteringh bereikte pas heel laat in de een voordeel: zijn tegenstander manoeuvreerde verkeerd en moest een paard inleveren. Vervolgens maakte Hans het prima af. Hans Thuijls verkreeg een ruimtevoordeel en na een onhandige loperzet van zijn tegenstander wist Hans diens paard naar een veld te drijven alwaar het kon worden geruild met openrijting van de koningsstelling. Na een loperoffer ontwikkelde Hans een aanval, die hem uiteindelijk twee pionnen opleverde, voldoende om het resulterende eindspel te winnen. Om kwart voor twaalf kon het drietal afreizen naar Delft, alwaar beide Hansen bij René logeerden.

Op zaterdag begon het toernooi ook voor de grootmeesters en dus waren er veel dagjesmensen aanwezig. Onder hen twee supporters voor onze mannen uit Ede: Willem Slagter en Peter Jonker. De resultaten waren ook weer prima: René en Hans van de Weteringh wonnen weer en Hans Thuijls maakte remise. 's Avonds had ons drietal nog lekker gegeten en gestapt in Delft.

Zondag was alweer de laatste ronde van het weekend Wijk aan Zee. Hans van de Weteringh en René hadden genoeg aan een remise voor een ongedeelde eerste plaats, Hans Thuijls moest winnen om dat te bereiken. Alledrie slaagden ze in die opzet. René: "Zelf wist ik in een Franse Winawer het witte openingsvoordeel te neutraliseren en na 24 zetten geloofde mijn tegenstander het wel en ging in op zetherhaling. De Weet kwam in een Siciliaanse Draak een pion voor en leek op winst af te stevenen. Hij won zelfs een tweede pion, maar gaf er even later onnodig één terug en koos maar voor het halfje. Hans Thuijls speelde een Slavische opening en zijn tegenstander deed een stuk in de aanbieding voor aanvalskansen tegen Hans' koning. Hans moest het nauwkeurig spelen om niet aan de vele dreigingen ten onder te gaan, maar hij hield bekwaam zijn hoofd koel! Drie ESV'ers spelen volgend jaar dus een klasse hoger. Een zeer geslaagd weekend."

Peter Jonker en Peter Pouw aan de snert Alexandra Kosteniuk (B-groep)

Dagvierkampen
Ben Zee speelde in de vijfde klasse en Erwin Oosterbeek maakte zijn debuut in de negende klasse. Ben speelde twee maal remise en won zijn laatste partij, waardoor hij met 2 uit 3 gedeeld eerste werd in zijn groep.

Erwins toernooi begon slecht, hij had over zijn eerste het volgende te melden: "Ik heb verloren. Op een ongelooflijk knullige manier: door mijn vlag gaan! Enigszins geholpen door mijn tegenstander die in een remisestelling vervelende schaakjes gaf. Zelfs in 2 uur voor de eerste 40 zetten en een half uur om het af te maken kan ik nog niet binnen de marge spelen. Wie heeft er tips om mij uit mijn tijdnood-syndroom af te helpen? Ik kreeg donderdag al het verwijt dat ik het mezelf onnodig moeilijk maak." (Misschien toch iets vlugger spelen, Erwin?)

Gelukkig ging het dinsdag beter: hij won. Een weergave: "Met wit kreeg ik een russische partij. Omdat René de Korte dit ook wel eens speelt ben ik redelijk op de hoogte van deze opening. Een plusje na de opening was het resultaat. Na het afruilen van een toren, loper en paard had ik de e-lijn tot mijn beschikking. Ik wilde de stelling vereenvoudigen zodat ik maximaal profijt zou krijgen van de open lijn. Mijn tegenstander ruilde het verkeerde stuk zodat hij tegen een pionvork aanliep. Stukwinst plus een pion op de zevende rij. Op zet 25 ging de tegenstander over brug en bood mij de hand, omdat het mat in twee was. Een redelijk makkelijke overwinning, met goed positioneel spel. Iets wat de eerste pot niet het geval was. Morgen tegen de nummer één met zwart. Ik heb er zin in!"

Woensdag won hij ook zijn derde partij, waardoor hij gedeeld eerste werd in zijn groep. "Ik speelde vandaag met zwart tegen de nummer één, twee uit twee had mijn tegenstander. In een koningsindische partij kreeg ik al vlot het gewenste spel met lekker veel ruimte achter de pionnen. Prompt werd er een pion aangeboden die ik na enige argwaan toch maar aannam. Toen al mijn stukken gepositioneerd waren kon het combinatiewerk beginnen d.m.v. een flank-aanval; de tegenstander had dit ook gezien en besloot om te gaan afruilen. Hij ruilde gedwongen een goede loper af tegen een slecht paard. Hierdoor kon hij weliswaar een pion terug winnen, maar door een gemene tempozet kon ik eveneens weer een pion terug winnen. Resultaat: de stelling vereenvoudigd, een pion meer en een pion op de derde rij. Nu ging ik drukken met deze pion naar het promotieveld. De tegenstander ging nu pas tijd investeren waar ik uiteraard al zeeën van tijd had verbruikt, maar ik was zeker van mijn zaak. Hij gooide er maar een toren tegen pion aan in de hoop promotie af te wenden. Al snel stond die twee stukken achter en was het hopeloos verloren."

Tot slot het overzicht van de resultaten:

Weekendvierkampen     groep  score plaats TPR
René van Alfen   1860  4P  2½ uit 3  1e  1987
Hans v.d. Weteringh 1633  6B  2½ uit 3  1e  1792
Hans Thuijls    1600  6H  2½ uit 3  1e  1834

Dagvierkampen       groep  score plaats TPR
Ben Zee       1746  5C  2 uit 3 1e/2e 1808
Erwin Oosterbeek  1418  9N  2 uit 3 1e/2e 1407

Bieze toernooi: zondag 2 januari 2005

door Erwin Oosterbeek

Met een redelijke delegatie vertrokken we naar Arnhem-Zuid om daar deel te nemen aan het Bieze toernooi 2005. Wegcapitein en de absolute recordhouder toernooispeler Hans Thuijls stelde zijn Mazda beschikbaar om Caro-Kann specialist Bart Koeweiden, de altijd oerdegelijk spelende Harmen Wildenbeest en ondergetekende te vervoeren naar Arnhem. De eerste drie schreven zich in voor de 1e klasse (tot 1900) en Erwin Oosterbeek besloot zich te schikken met de 2e klasse (tot 1600). De dag ervoor zag ik op de website van de organiserende schaakvereniging De Toren dat ze Jan Timman hadden weten te strikken. Een geweldige publiciteitsstunt natuurlijk.

Vooraf nog even carokannen tegen Bart om de vingers en polsen warm te laten draaien voor het geweld wat komen gaat. Carokannen? Ja zeker, alleen maar consequent Caro-Kann spelen was het moto van dit toernooi voor Bart en Erwin. Tijdens het warmspelen voorspelde ik dat het de eerste 3 ronden zeker 3 nullen zou opleveren, omdat er al vanaf zet 4 geblunderd werd. Goed, afspraak is afspraak en we vertrokken met moreel van rondom het vriespunt naar onze tafels voor de eerste ronde. Tijdens deze korte wandeling gingen allerlei varianten door mijn hoofd. Hoe zat het met de Panov-variant? Wat waren de zetten bij de doorschuif-variant? U begrijpt het al, waar ben ik aan begonnen. Toch maar de Siciliaan?

Met zwart beginnen tegen Jan Looyen. 1.e4. Na enkele seconde dan toch maar 1... c6?! De eerste 6 zetten gingen goed, maar daarna was het over en sluiten nadat ik een pion verloor en een verminkte rochadestelling kreeg. Jan Looyen is natuurlijk nooit te beroerd om zijn Dame weg te geven en zo geschiede. Witheet stond die op en vertrok met grote passen richting de bar.

De tweede ronde mocht ik aantreden tegen de bij iedereen bekende Theo Koeweiden. In het PK-OSBO van vorig jaar speelde ik remise tegen Theo, maar het bleek dat ik nog kansen had op de overwinning. Dit betekende natuurlijk een extra motivatie. In een spaanse partij kon ik een goede koningsaanval inzetten en toen Theo met een verkeerd stuk sloeg was het al snel uit. Het potje werd vrij rap gespeeld zodoende had ik nog de tijd om bij de diverse (groot)meesters te gaan kijken. Ik zag nog net hoe John Cornelisse (Edenaar, spelend voor 1e klasser Wageningen) won van GM Harmen Jonkman. In de hoofdgroep zag ik ook nog Cirkelaar Bram van der Velden spelen. Bram zal nog van zich laten horen. Overigens is het gevecht rondom de tijdnood bij de toppers een waar schouwspel. Timman rood aanlopend beukend op de klok en zijn tegenstander die stukken door de lucht laat vliegen en ze zomaar ergens op het bord weer terug zet. Geweldig.

De derde ronde weer 1. e4 tegen. Direct 1...c6 en kijken waar het schip strandt. De Panov! Ditmaal na zet 5 in de problemen. Ik haalde een variant door elkaar en verloor prompt een pion. Mijn tegenstander zat al te handenvrijwend achter het bord totdat hij in tijdnood kwam en zijn lessen uit stap 4 vergat wat een leuk matje achter de paaltjes opleverde. De beste man kon mij nog wel het één en andere uitleggen over de Panov waarvoor ik hem bedankte. Tussenstand: 3 uit 3 en dus koploper.

In de gang werd er nog gegeind dat ik met het prijzengeld Fritz kon kopen en/of natuurlijk een rondje kon geven. Beide opties leken mij haalbaar en ik stemde in. Na de wandeling direct weer aanschuiven voor ronde 4. Ik speelde met wit tegen een jeugdspeler die duidelijk kaas had gegeten van de siciliaanse draak. Ik werd compleet weggeveegd en met een illusie armer besloot ik me naar het podium te begeven om schakers te aanschouwen die wel kunnen schaken en wel weten waarom ze bepaalde zetten doen.

Ronde 5 is de moeite niet waard om te omschrijven. Nou vooruit, beknopt dan: Engels, 20 zetten, tijdnood, stuk geofferd, geen resultaat, mat gaan, nul punten.

Nog net kon ik zien hoe Bram van de Velden waarschijnlijk zijn eerste grootmeester (Elo 2567) de halt toezegde. Ik vrees, niet voor Bram uiteraard, dat er nog veel meer GM's hun waterloo vinden in Bram. In de derde ronde stuntte hij al door IM Afek op remise te houden. Wat een talent en rust heeft hij in zijn spel. Als beloning mocht hij weer tegen een GM.

De volgende ronde was er eentje om in te lijsten. Ik kreeg de caro-kann tegen. Een aantal weken geleden was het Russisch Kampioenschap live te volgen op internet. Kasparov - Bareev. Ik kende de zetten en mijn tegenstander ook blijkbaar, maar ik vrees dat mijn tegenstander het einde van de partij niet kende. Hij maakte precies dezelfde blunder als Bareev en ik voelde mijn even boven de rest van de zaal uitstijgen; ik was even Kasparov! Eindspel toren tegen paard plus een aantal pionnen. U kunt het al raden, inderdaad, een paardvork gooide roet in het eten. Licht aangeslagen speelde ik door met de gedachte dat Kasparov dit potje nog tot winst kon omzetten. En inderdaad, mijn pionnen haalden de overkant zonder kleerscheuren. Eindelijk weer een punt. De laatste ronde volle bak spelen en dan misschien nog een gedeelte van Fritz binnenhalen. Weer de draak tegen. Veel geschuif om één pion binnen te halen. Mijn stelling bleek niet echt mobiel te zijn en daar maakte mijn tegenstander gretig gebruik van door plots de koningsvleugel leeg te roven. De oplossing had ik gevonden na een denktank van 5 minuten, ik reikte mijn linkerhand en feliciteerde de winnaar. 4 uit 7 als eindresultaat is niet slecht tegen schakers met allemaal 1500+, maar na een start van 3 uit 3 had ik wel verwacht dat ik op 5 punten zou eindigen. Volgend jaar ga ik voor de hoofdprijs, heb ik gezegd tegen de anderen. Ik heb er nu alweer spijt van, maar het staat wel vast dat ik volgend jaar weer van de partij ben.

Ik hoop dat we met een grote delegatie ESV'ers kunnen aantreden, want spijt krijgt u niet van deelname. Wie wil er nu geen grootmeesters zien beuken op de klokken en rood zien aanlopen? Speciaal voor 'de Weet'; bij aanmelding aan de zaal krijgt men een schitterende pen cadeau, helemaal gratis!

Hoewel ik amper iets heb gezien van de anderen kan ik wel vermelden dat Bart een puike prestatie afleverde met 3 uit 7 en consequent heeft gecarokannt (?). Hans en Harmen leverden prestaties rond hun rating.

De standen en TPR's:

31. Bart Koeweiden    3 uit 7  1615 1722 +0.97
39. Harmen Wildenbeest  2½ uit 7  1580 1492 -0.66
40. Hans Thuijls     2½ uit 7  1600 1602 -0.02
13. Erwin Oosterbeek   4 uit 7  1418 1589 +1.62

Oudejaarstoernooi Bennekom

Op maandag 27 december hebben Dick Donkervoort, Jan Hartsuiker, Hans van de Weteringh en Han Zuilhof de ESV hebben vertegenwoordigd op het Bennekomse Oudejaarstoernooi. Jan werd gedeeeld vierde in groep E, Hans derde in groep G, Han tweede in groep J en Dick werd gedeeld tweede in groep I.

Voorronde OSBO-cup: Ede 2 verslaat Wageningen 5

Het tweede bekerteam heeft zich op donderdag 16 december weten te plaatsen voor de laatste 32 van het OSBO bekertoernooi. In de eerste ronde trof het Wageningen 5. Sebo Nienhuis kwam matig uit de opening, maar kreeg kansen in het late middenspel, waardoor hij de partij tot winst kon voeren. Hierdoor werden de Wageningse spelers gedwongen om op winst te spelen. Hans van de Weteringh kwam in het eindspel minder te staan, maar wist de partij op remise te houden. De laatste twee partijen werden in de tijdnoodfase beslist. Bas West had aan het eerste bord een minimaal voordeeltje, maar hij kon in tijdnood een belangrijke pion meegrissen, waarna hij het bekwaam afmaakte. De winst was binnen! Bij Dick Krijgsman kon het buigen of barsten. Dick's tegenstander brak met een vrijpion door, maar uiteindelijk bleek de klok scherprechter: Dick won op tijd. De uitslag (3½-½) was erg geflatteerd, maar feit is dat Ede 2 een ronde verder is, waarin het thuis zal spelen tegen het tweede team van PSV-DoDO uit Putten.
  Ede 2         Wageningen 5   3½-½
1. Bas West      - J. Melgers    1-0
2. Hans v.d. Weteringh - R. Timmer     ½-½ 
3. Dick Krijgsman   - S. Bijlmakers   1-0
4. Sebo Nienhuis    - G. Kets      1-0

Martin Roseboom scoort 57% in simultaan

Martin Roseboom heeft in de traditionele simultaan door de clubkampioen een score van ruim 57% behaald. Op donderdag 26 augustus scoorde hij tegen 27 tegenstanders 15½ punt. Om half elf waren nog maar drie partijen beëindigd, daarna vielen de beslissingen bij bosjes. Om middernacht waren nog zes partijen bezig, die negen minuten daarna allen beslist waren. Martin heeft zich hiermee gerevancheerd van zijn matige optreden van drie jaar geleden.
Resultaten Martin Roseboom, in volgorde van beëindigen:
Jan van Woerden  ½   Jos van Raan    ½
Bas West      0   Herman Bouter   1
Dick Krijgsman   ½   Jan Hartsuiker   ½
Harmen Wildenbeest ½   Edward Struijk   1
Floris Busscher  0   Sjoerd Meijer   0
Hans Thuijls    1   Peter Dullaart   1
Teus Weijman    0   René de Korte   0
Gerrit Bouw    1   Erwin Oosterbeek  1
Busscher sr    1   John Zandvliet   0
Mart Pol      ½   Sebo Nienhuis   1
Peter Pouw     ½   Henk Renger    1
Peter Jonker    1   Bart Koeweiden   0
Marinus Geuze   ½   Jacob Bolderman  1
Willem Slagter   ½

Scores simultaangevers laatste jaren:
2004 Martin Roseboom  15½ uit 27 57%
2003 Sjoerd Meijer   18½ uit 30 62%
2002 Kees-Jan Schilt  11 uit 22 50%
2001 Martin Roseboom  11 uit 25 44%
2000 Bert Buisman   13 uit 18 72%
1999 Teus Weijman    9 uit 20 45%
1998 Noël Bovens    12½ uit 21 60%
1997 Harold Boom    12 uit 23 52%

Sfeerimpressie schaakkraam Heidemarkt

De jaarlijkse Heidemarkt (dinsdag 24 augustus) was dit jaar verrijkt met een schaakkraam, die bemenst werd door enthousiaste leden van de twee Edese schaakclubs De Cirkel en ESV.