Berichten seizoen 2018/2019
 

Martin Roseboom ontvangt KNSB bondsspeld en is tot erelid benoemd

Op de Algemene Ledenvergadering is Martin Roseboom tot erelid benoemd. Tevens heeft hij de KNSB Bondsspeld ontvangen. Dit vanwege zijn grote verdiensten voor ESV en de OSBO.

Vanaf de 70-er jaren was Martin jeugdleider. Hij trainde de jeugd en stoomde ze klaar voor de diverse diploma's. Jarenlang was hij de drijvende kracht achter de groeiende jeugdafdeling. Hij verzorgde - samen met een ander clublid - in het weekend schaaktrainingen. Diverse jeugdtoernooien werden bezocht. Voor jeugdleden een leuke happening waarbij de toernooidagen vaak werden afgesloten in een cafetaria of een etentje bij Martin thuis.

In die periode daarop volgend gaf hij schaaklessen op diverse scholen en organiseerde hij het schoolschaakkampioenschap van Ede. In het winkelcentrum van Ede heeft hij meerdere jaren een tweekamp tussen Het Streek en Het Marnix georganiseerd, waarbij vele jongeren tussen het winkelend publiek schaak zaten te spelen. In de Heideweek was Martin actief naast de Oude kerk waarbij geschaakt kon worden met normale stukken of het grote bord op het Kerkplein.

Ook het regionale Open Hof toernooi werd door hem jarenlang georganiseerd. Verder is hij diverse jaren betrokken geweest bij de organisatie van snelschaken voor clubteams. Naast zijn werkzaamheden voor de OSBO is hij vele jaren bondsraadslid geweest. In de jaren 90 en begin van deze eeuw stelde Martin wekelijks het bulletin "Achter de Toren" samen. De laatste 10 jaar is Martin intern wedstrijdleider en (mede-)organisator van het Open Edes snelschaakkampioenschap. Hij zit al vele jaren in het bestuur van ESV. Geeft tweemaal per jaar acte de presence bij de OSBO-vergaderingen.

In de OSBO was Martin een voortreffelijk penningmeester en hij is jarenlang voor de OSBO bondsraadslid geweest. Maar hij was meer dan alleen bestuurslid penningmeester. Hij bemoeide zich met beleidszaken, met de competitie. Hij was altijd een geschikte partner om mee te sparren. De OSBO had en heeft veel profijt van zijn inzet!

Ongetwijfeld vergeten we nog zaken, maar de teneur mag duidelijk zijn: Martin zet zich al ruim 40 jaar met ziel en zaligheid in voor de schaaksport in het algemeen, de regionale bond OSBO en voor ESV in het bijzonder.


Martin Roseboom ontving uit handen van voorzitter Willem Slagter de KNSB Bondsspeld.

Snelschaken Algemene Ledenvergadering

Na de goed bezochte Algemene Ledenvergadering op 27 juni werd er traditioneel nog gesnelschaakt. De belangstelling hiervoor was groot: er waren maar liefst 19 belangstellenden. Deze werden in twee niveaugroepen verdeeld.

In de eerste groep werd het een tweestrijd tussen Sjoerd Meijer en Cor van Ingen. Beiden scoorden 6½ uit 8 en bleven de rest van het veld ruim voor. Sjoerd won de barrage met 1½-½ en werd zo winnaar.

De tweede groep werd een prooi voor Hans Thuijls, die Arno Braam en Hein Bouwmeester een half punt voor bleef.

Eindstand Groep 1:          Eindstand Groep 2:
 1. Sjoerd Meijer    6½ uit 8   1. Hans Thuijls     7½ uit 9
 2. Cor van Ingen    6½      2. Arno Braam      7
 3. Ronald Klaassen   4        Hein Bouwmeester   7
  Willem Slagter    4       4. Jasper de Rijk    5½
  John Zandvliet    4        Mart Pol       5½
 6. Edwin Groen     3½      6. Jan Hartsuiker    5
 7. Bart Koeweiden    3       7. Arnold van den Berg 3
 8. Martin Roseboom   2½      8. Hermen Ketel     2½
 9. Erik van den Eijkel 2       9. Anton Spronk     2
                   10. Herman Haasjes    0