Open NK en Bondswedstrijden 2006, Dieren
 
Van maandag 24 juli tot en met donderdag 3 augustus vonden in Dieren het Open NK en de Bondswedstrijden plaats. Er namen weer verschillende ESV'ers deel:

Zesrondig toernooi (24-29 juli):
Groep 1: Ben Zee
Groep 2: Peter Dullaart, Bart Koeweiden en Hans Thuijls

Negenrondig toernooi (25-29 juli en 31 juli-3 augustus):
Groep B: Hans van de Weteringh
Groep C: Erwin Oosterbeek

Zesrondig Toernooi

1e ronde - maandag 24 juli
Ben Zee is goed gestart met een remise tegen Michel Teunissen. Hans Thuijls speelde remise tegen Jon Vos. Gezien zijn plaatsing (als zesde) een licht tegenvallend resultaat, maar je kunt niet alles hebben. Peter Dullaart is als vierde geplaatst, maar moest een nederlaag incasseren. Hij stond lekker, maar dacht iets leuks te hebben. Helaas had hij verkeerd gerekend, want hij kwam niet goed weg. Bart Koeweiden speelde een echte Bart-partij (ofwel: veel spektakel en een pionoffer) en hij leek slecht te staan, maar overklaste vervolgens zijn jonge tegenstander.

Peter Dullaart Bart Koeweiden Ben Zee

2e ronde - dinsdag 25 juli
Bart won wederom, het stukoffer van zijn tegenstander bleek niet goed en Bart kwam niet in de problemen. Peter speelde remise tegen Eip Janssen. De stelling kwam enigszins dicht te zitten en Peter wilde niet teveel forceren. Hans speelde remise in een aangenomen Morra. De pion moest hij op den duur prijsgeven en toen zijn tegenstander remise aanbood vond hij zichzelf minder staan. Dus maar voor de halve dop gekozen. Ben vocht lang, maar werd er op den duur toch vanaf geschoven. Jammer Ben!

Bart Koeweiden Peter Dullaart

3e ronde - woensdag 26 juli
Bart verloor in de derde ronde: hij speelde zijn favoriete zeven pionnen-opening, maar ging op-den-duur toch mat. Alle zware stukken waren overigens al van het bord. Hans blijft de onbetwiste remisekoning: vandaag zijn derde remise. De eindstelling was dit maal potremise, hij heeeft echt voor de winst gestreden. Moest ook wel, gezien zijn ratingoverwicht. Peter heeft vandaag gewonnen. Ben zat nog lang te ploeteren: hij had al enkele remiseaanboden afgeslagen, dus hij speelde voor de winst. Uiteindelijk heeft hij 'm gewonnen!

4e ronde - donderdag 27 juli
Vandaag moest Hans het met zwart opnemen tegen Peter. Dit liep voor hem niet goed af. Na een paar mindere zetten moest hij een stuk geven voor twee pionnen om nog een beetje spel te krijgen, maar er zat niks in. Toen hij een bok schoot, gaf hij op. Bart won: hij had de druk er goed op toen de g- en h-lijn opengingen. Ben verloor na een lange partij.

Scores na vier van de zes ronden:
groep 1: Ben 1½
groep 2: Bart 3, Peter 2½, Hans 1½

5e ronde - vrijdag 28 juli
Bart won opnieuw! Hij veroverde een stuk en maakte het rustig af. Bart was hiermee al zeker van een prijs. Ook Peter won en Hans won ook. Een Pirk, altijd lastig. Na het afslaan van een remiseaanbod kwam het foutje van de tegenstander. Hans won de kwaliteit en uiteindelijk de partij. Ben speelde remise.

Analyseren met Erwin Oosterbeek, Theo en Bart Koeweiden Hans Thuijls Overzicht Open NK Peter Jonker en Eip Janssen

6e ronde - zaterdag 29 juli
Het was alweer de laatste ronde van het Zesrondig toernooi. Bart had uitzichten op een fantastische eindklassering, maar op de laatste dag wilde het niet lukken: hij verloor een pion en vervolgens een kwaliteit. Bart bleef knokken en won de kwaliteit terug, maar moest later de kwaliteit opnieuw geven en toen was het snel gebeurd met hem. Maar 4 uit 6 is nog steeds een goede score (goed voor een prijs van 25 euro).

Peter zette zijn partij goed op, kwam mooi te staan, maar ging in de fout hetgeen hem een loper en de partij kostte. Hans opende ongelukkig en kwam minder te staan, maar na een opmars van zijn e-pion keerde het tij en kreeg hij meer initiatief. Toen hij de f-lijn opende, bleek dit dodelijk en al snel kwam hij een toren voor en won hij de partij. Net als Peter eindigde hij op 3½ uit 6. In de eerste groep had Ben's tegenstander een toren geofferd, maar Ben kon dit niet uitbuiten. Later had Ben twee stukken tegen een toren. Uiteindelijk verloor Ben, zodat hij met 2 uit 6 eindigde.

Eindstanden zesrondig toernooi:

Groep 1 (55 dln)    rat. 1 2 3 4 5 6 pnt TPR
43. Ben Zee       1720 ½ 0 1 0 ½ 0  2 1701

Groep 2 (45 dln)    rat. 1 2 3 4 5 6 pnt TPR
 8. Bart Koeweiden   1639 1 1 0 1 1 0  4 1686
14. Peter Dullaart   1715 0 ½ 1 1 1 0  3½ 1717
15. Hans Thuijls    1697 ½ ½ ½ 0 1 1  3½ 1631

Snelschaken, vrijdagavond 28 juli

's Avonds (na de vijfde ronde van het zesrondig) was het snelschaken. Bart, Theo en Hans T. waren van de partij. In de voorronden scoorde Hans 3½ uit 9, Bart en Theo scoorden ieder 2½ uit 9. In de finaleronden scoorde Hans 3½ uit 6, goed voor de derde prijs in groep G (5 euro, gelijk aan het inschrijfgeld). Bart en Theo konden in hun finalegroep (beiden in groep I) helaas geen potten breken.

Expositie van schaakkunst in de speelzaal Open NK: Friso Nijboer (rechts) Overzicht speelzaal Open NK: Sergey Tiviakov

Negenrondig Toernooi

1e ronde - dinsdag 25 juli
Hans van de Weteringh was als eerste klaar: hij had al snel remise. Erwin Oosterbeek won. Ook Theo Koeweiden won. Oud-clubkampioen Kees-Jan Schilt speelt mee in de A-groep en ging in het eindspel (volgens hem) onnodig ten onder.

Erwin Oosterbeek (links naast Rob Lubbers) Hans van de Weteringh

2e ronde - woensdag 26 juli
Erwin en Hans speelden remise, Theo won.

3e ronde - donderdag 27 juli
Hans scoorde zijn derde remise. Erwin won: hij had een aardige weerlegging op de Budapester. Theo speelde deze ronde remise.

Scores na drie van de negen ronden:
groep B: Hans 1½
groep C: Theo 2½, Erwin 2½

4e ronde - vrijdag 28 juli
Hans is onze onbetwiste remisekoning: ook zijn vierde partij eindigde al snel in een puntendeling, ditmaal na eeuwig schaak. Erwin leek te gaan winnen, maar maakte een vette blunder, die hem de partij kostte. Theo speelde remise.

5e ronde - zaterdag 29 juli
Hans scoorde vandaag zijn vijfde remise en blijft onze onbetwiste remisekoning. Dit maal ging het bord (op de twee koningen en het laatste paard na) volledig leeg. Erwin speelde een matige partij, maar won toch. Hij keert hiermee weer terug in de subtop (3½ uit 5). Theo kwam goed te staan: hij stond twee pionnen voor met vrijpionnen op de damevleugel. Na een spannende strijd won hij.

Hans van de Weteringh (rechts) Erwin Oosterbeek

6e ronde - 31 juli
Vandaag had Hans wéér een remise. Dit maal had zijn tegenstander ook wel trek in een remise. Hans ging nog even genieten van een sigaartje en een wit-biertje en weg was die weer.

Erwin haalde z'n vierde overwinning met wit tegen een jeugdspeler met een rating van 1674 (augustus-lijst!) in een Scandinavische opening. Al snel haalde hij een pion op en na het ruilen van een toren tegen 2 paarden gaf zijn tegenstander op. Wel iets te snel, maar Erwin had wel een positioneel overwicht. Na een uur en 18 zetten kon hij het punt cashen.

Theo heeft helaas verloren, hij speelde ook tegen een jeugdspeler en verloor een pion. Hij had wel leuk spel met zijn paarden en als zijn tegenstander een toren van hem gepakt had, had die het nog moeilijk gekregen. Theo verloor nog een pion en zijn plan lukte net niet.

Scores na zes van de negen ronden:
groep B: Hans 3
groep C: Erwin 4½, Theo 4

7e ronde - 1 augustus
Hans speelde weer remise. Jaja... 7 maal remise. Erwin speelde een slechte opening (dame-indisch!?) en stond zo'n dertig zetten met de rug tegen de muur. In tijdnood, zo'n 8 minuten voor 10 zetten, blufte hij zijn tegenstander af en bereikte een gewonnen eindspel met 2 torens en loper tegen 1 toren en 2 lopers waarin hij een loper ging winnen door de kruispenning. Helaas speelde hij ipv 41...Lc4, 41...Lc6 en zijn vluchtveld was verdwenen. Helaas remise door zetherhaling. Jammer, maar wel positief dat hij d.m.v. vechtschaak zichzelf heeft weten terug te knokken! Theo ging helaas ten onder in een Engelse opening.

8e ronde - 2 augustus
Hans scoorde zijn achtste remise. Erwin verloor helaas in het eindspel. Theo speelde remise in een tweepaardenspel, zijn tegenstander stond in het eindspel 2 pionnen voor, maar Theo kon zijn paarden offeren, waardoor het remise werd. Dit vond zijn tegenstander niet leuk, die vond dat Theo eerder op had moeten geven. Gelukkig deed hij dat niet.

Theo Koeweiden

9e ronde - 3 augustus
Hans heeft het geflikt: 9 maal remise! Niets op af te dingen overigens. Erwin speelde een heerlijke aanvalspartij met een paardoffer op g5 waardoor de rochadestelling werd gesloopt (Paard voor 2 pionnen). Vervolgens stukken erbij en het punt was binnen in 19 zetten. 6 uit 9 en dat betekent een geldprijsje (50 euro). Altijd leuk natuurlijk maar de koek is nu goed op.

Theo behaalde een onnodige remise, maar Theo verkeerde dit toernooi niet echt in goede doen. We zien hem terug bij het OSBO PK!

Eindstanden negenrondig toernooi:

Groep B (92 dln)    rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 pnt TPR
42. Hans v.d. Weteringh 1644 ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½  4½ 1722

Groep C (64 dln)    rat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 pnt TPR
11. Erwin Oosterbeek  1522 1 ½ 1 0 1 1 ½ 0 1  6 1584
21. Theo Koeweiden   1570 1 1 ½ ½ 1 0 0 ½ ½  5 1564

Friso Nijboer won het Open NK ongedeeld met 7½ uit 9. Oud-clubkampioen Kees-Jan Schilt scoorde 6 uit 9 in de A-groep, die op weerstandspunten gewonnen werd door Bennekommer Hotze-Tette Hofstra (7 uit 9).

Met dank aan Erwin Oosterbeek en Theo Koeweiden voor de verslagen van ronden 6 tot en met 9.