ESV 2 (achttal) seizoen 2019-2020
 

Donderdag 13 februari: ESV 2 verliest van Ons Genoegen 1

Na vier ronden stond ESV 2 onderaan en kon ons team bogen op slechts één matchpunt. De thuiswedstrijd tegen Ons Genoegen 1 uit Amersfoort was zo'n beetje de laatste kans om nog een wedstrijd te winnen. De resterende wedstrijden zijn tegen op papier sterke tegenstanders.

Al vrij snel verloor Hermen Ketel aan bord 4. Hij maakte een rekenfout en verloor een stuk en daarmee de partij. (0-1)

Sebo Nienhuis was aan bord 5 als tweede klaar. Hij kreeg remise aangeboden en aangezien hij geen winstkansen zag, werd tot remise besloten. (½-1½)

Peter Dullaart (bord 1): Ik kreeg de zet d4 voorgeschoteld. Ditmaal Geen Wolga, daarmee ben ik gestopt. De nederlaag tegen onze teamleider was de druppel die de emmer deed overlopen. Het werd een damegambiet. Op elke zet verwachtte ik afgetroefd te worden.het verrassende remiseaanbod greep ik dus met beide handen aan! (1-2)

Hans Thuijls (bord 3): Mijn partij was een Sicilaan (Moscow variant) waarin rustig werd gemanoeuvreerd. Beiden rokeerden we kort. Wit probeerde een opstoot met de h-pion, maar die werd rustig opgepeuzeld en na een torenmanoeuvre Td8-d6-g6-f6 kreeg ik aanval op f2, waarmee ik de dame veroverde tegen toren en paard. Nadat ik met mijn dame nog twee pionnen en een paard kon roven, vond mijn tegenstander het welletjes. (2-2)

De overige beslissingen vielen aan het einde van de avond. Dick Krijgsman stond aan bord 7 onder druk en vond in tijdnood niet de goede verdediging. Zijn tegenstander kwam zijn stelling binnen. Dicks koning werd opgejaagd en Dick moest de strijd staken. (2-3)

Jan Hartsuiker (bord 8): Op e4 reageert zwart met de Caro-Kann verdediging. Wit speelde deze niet zorgvuldig en kwam langzaam aan wat slechter te staan. Zwart ziet een mogelijkheid tot pionwinst over het hoofd en in het middenspel komt wit terug. De witte loper blijft sterk staan op b3 en op de e-lijn staan een toren en de dame van wit. Na een foute paardzet van zwart offert wit een toren op e6, en wint daarmee twee pionnen. Zwart gaat daarna nog lang door, maar na enkele minder gelukkige zetten van zwart kan wit de winst eenvoudig binnen halen. (3-3)

Jos van Raan (bord 2): Na een wat moeizame Franse opening waar ik met wit spelend de theorie niet zo goed van beheerste, kreeg ik het loperpaar. Ik had daar wat meer van verwacht. Maar mijn loperpaar kon zich niet ontplooien met vrije diagonale lijnen. En die kwamen er ook niet. Door een rekenfout ging ook nog eens een pion verloren zonder enige compensatie. Het zwarte paard-loperpaar beheerste het bord. En dat leverde mij in de tijdnoodfase een verloren partij op. (3-4)

Kees van Dijk (bord 6): In een Koningsindische partij had ik steeds de overhand. Mijn tegenstander kwam niet toe aan tegenspel. Met een kleine combinatie (jazeker) kon ik een pion winnen. Aan het eind van het middenspel ruilde ik de torens af in de veronderstelling dat ik de eenzame zwarte pion op h4 zou kunnen veroveren. Dat bleek moeilijker dan gedacht. Ook Fritz gaf aan dat het resterende eindspel remise was. In plaats van de torens afruilen, had ik met de loper zijn stelling moeten binnendringen. Dat had meer winstkansen gegeven. (3½-4½)

Wederom een nederlaag. Degradatie lijkt nu onvermijdelijk. Net als met ons eerste heeft ESV 2 niet haar sterkste seizoen.

Edese S.V. 2			Chr.S.V. Ons Genoegen 1
Dullaart, P.J. (Peter)	1682	Marcus, J.A.J. (Joost)		1947	z-w	½ - ½
Raan van, J.M. (Jos)	1657	Riemersma, M. (Martinus)	1832	w-z	0 - 1
Thuijls, J.M.P. (Hans)	1600	Bekius, T. (Tom)		1716	z-w	1 - 0
Ketel, H.W. (Hermen)	1599	Berg van den, J. (Jacques)	1625	w-z	0 - 1
Nienhuis, S.C. (Sebo)	1642	Wilders, B.H. (Bab)		1580	z-w	½ - ½
Dijk van, C. (Kees)	1578	Ero, J. (Jan)			1524	w-z	½ - ½
Krijgsman, D. (Dick)	1555	Halem van, F. (Frank)		1512	z-w	0 - 1
Hartsuiker, J. (Jan)	1525	Mönch, F.J. (Ed)		1479	w-z	1 - 0
Gemiddelde Rating:	1605	Gemiddelde Rating:		1652		3½-4½

Donderdag 9 januari: ESV 2 pakt eerste matchpunt tegen TRIO 1

Na drie nederlagen wachtte het tweede team de thuiswedstrijd tegen TRIO 1 uit De Meern. Om kans op handhaving in de tweede klasse te maken, moest deze wedstrijd eigenlijk gewonnen worden, gezien het feit dat we in de laatste twee ronden nog sterke tegenstanders treffen. Gelukkig waren wij compleet in onze vaste bezetting. Dit was ook het geval bij onze tegenstander.

Aan bord 4 maakte Hermen Ketel als eerste remise. ½-½

Sebo Nienhuis mishandelde aan bord 5 zijn opening en liep achter de feiten aan. Hij verloor nadat de f-pion van zijn tegenstander te ver binnenkwam. ½-1½

Kees van Dijk speelde aan bord 6. In het Symmetrisch Engels gaat de partij lange tijd gelijk op. Zijn initiatief op de damevleugel kon ik aardig pareren. Op zet 25 had ik het volgens Fritz beter kunnen doen. Maar ja: een variant van 4 zetten diep in een stelling waarin een klein foutje ook het einde van de partij kan inluiden. De vrede tekenen was een terechte uitslag. 1-2

Hierna verloor Jos van Raan aan bord 2. Al snel werden stukken en dames afgeruild. Ik kon met mijn pionnen naar voren en beschikte over meer ruimte. Een doorbraak zat er echter nog niet in. Daarom bood mijn tegenstander remise aan. Doorspelen voor de punten dacht ik. Toch doorbreken waarna ik even wat minder stond. Maar al snel beheerste mijn koning het centrum. Gewonnen dacht ik en dat was ook zo. Helaas zag ik de vrij gecompliceerde winst niet. Er volgde een gedwongen afruil van pionnen en stukken, waarna een remisestand overbleef. Maar ik zag een winstzet die een verlieszet was en verloor. 1-3

Jan Hartsuiker verloor aan bord 8. Tussenstand 1-4. Nu moesten wij de resterende partijen winnen om niet te verliezen.

Dick Krijgsman stond goed: hij stond een paar pionnen voor. Hij won zijn partij. 2-4

Op bord 1 (Peter Dullaart) verscheen de Italiaanse opening met mijn antwoord, Pd4 van het tweepaardenspel. Na afloop zei Dick, tegen wie ik dit al menigmaal heb gespeeld, dat dit een slechte zet was. Ik ben het daarmee wel eens, maar Pa5 begon mij enigszins te vervelen. Mijn tegenstander koos niet de veiligste zetten waardoor er een levendig middenspel kwam ontsierd door een plotselinge blunder van wit met als gevolg mat in 2. 3-4

Aan bord 3 speelde Hans Thuijls. Met zwart kreeg ik een semi-slavische pot op het bord. Wit speelde h3 en g4 om mijn loper te verdrijven. Het was lastig manoeuvreren en om een lastig geposteerd paard te verwijderen moest ik een vrijpion toestaan. Ik dacht spel te hebben op de koningsvleugel, maar dat viel tegen. Toen wit op zet 35 remise aanbood stond ik minder, maar het aanbod aanvaarden betekende verlies van het team, dus speelde ik door. Uiteindelijk zat er niet meer in dan remise door eeuwig schaak, maar mijn tegenstander schoot een enorme bok en ik had mat-in-één! Een onverwachte winst en daarmee een matchpunt veilig gesteld. 4-4

De nul is weggepoetst.

Edese S.V. 2			S.V. TRIO 1
Dullaart, P.J. (Peter)	1685	Remkes, M.N.J. (Maarten)	1774	z-w	1 - 0
Raan van, J.M. (Jos)	1650	Weijers, E.J.G. (Edwin)		1730	w-z	0 - 1
Thuijls, J.M.P. (Hans)	1606	Geer jr. van de, D. (Dirk)	1649	z-w	1 - 0
Ketel, H.W. (Hermen)	1630	Woudsma, R.C. (Ron)		1525	w-z	½ - ½
Nienhuis, S.C. (Sebo)	1647	Dijk van, H. (Hans)		1585	z-w	0 - 1
Dijk van, C. (Kees)	1601	Mijderwijk, C.B. (Kees)		1556	w-z	½ - ½
Krijgsman, D. (Dick)	1554	Müller, J.T. (Hans)		1552	z-w	1 - 0
Hartsuiker, J. (Jan)	1539	Meer van, C.A.M. (Chris)	1533	w-z	0 - 1
Gemiddelde Rating:	1614	Gemiddelde Rating:		1613		4-4

Donderdag 12 december: ESV 2 blijft met lege handen tegen Doorn-Driebergen 3

In de derde ronde van de SOS trof ESV 2 met Doorn-Driebergen 3 een op papier minder sterke tegenstander. Zou het dan eindelijk lukken om te winnen?

Het begin was goed, Peter Dullaart won met wit aan bord 1:
Ik verwachtte weer mijn gebruikelijke nul op het eerste bord maar tot mijn grote verrassing liep het anders. Het begin beloofde niet veel goeds. Siciliaans met e6, een opening die ik niet ken. Toch kreeg ik wat druk met twee witte torens op de d-lijn en een dreiging om de pion op e5 te zetten. De zwarte reactie was f6 waarbij hij vergat dat ik met een pion zijn dame had aangevallen. 1-0 en Happy Christmas!

Helaas verloor Hermen Ketel aan bord 4, hij stond onder druk en deed in de verdediging de verkeerde zet. Sebo Nienhuis won aan bord 5, zodat de stand 2-1 voor ESV was.

Jan Hartsuiker maakte aan bord 8 met zwart remise:
Zwart komt goed uit de opening omdat wit al bij de derde zet van de theorie afwijkt. Hierdoor ontstaat een zwakke pion op de d-lijn. Na beide korte rokades ontstaat een strijd om het centrum met torens en dames. Zwart wint een pion, maar er ontstaat een complexe stelling. Zwart ziet een winnende voortzetting over het hoofd en er ontstaat een lastige stelling met een vooruitgeschoven pion van wit. Daarom neemt zwart het remise-aanbod van wit aan. Helaas een gemiste kans in het middenspel.

Kees van Dijk verloor met zwart aan bord 6:
Ik speelde een sofpartij. In een Caro-Kann was de stelling tot in het middenspel in evenwicht tot ik een belangrijke centrumpion verspeelde door een blunder. Tja... Het eindspel had ik misschien nog remise kunnen houden, maar ik volgde domweg een verkeerd plan. Ik liet toe, dat hij zijn paard tegen mijn loper kon afruilen. Dat had ik niet moeten toestaan. Roemloos ten onder zullen we maar zeggen.

Zo was de stand gelijk en dit bleef zo nadat Hans Thuijls aan bord 3 met wit remise maakte: Ik speelde een Slavische partij met enig gemanoeuvreer. Na een afruil ontstond een stelling met voor ieder een dame, twee torens, zes pionnen en wit (ik) een loper en zwart een paard. Wits geïsoleerde d-pion stond een beetje onder druk. Uiteindelijk werd de druk verlicht en werden de lichte stukken en een toren geruild. Na herhaling van zetten werd de partij remise.

Helaas stonden Willem de Wilde (bord 2) en Dick Krijgsman (bord 7) minder. Willem verloor met zwart:
Siciliaanse opening, Alapin variant. Boeiende partij met wederzijdse dreigingen, die echter door beide spelers goed werden doorzien. In de tijdnoodfase ging zwart onderuit en moest een 0 incasseren.

Dick overzag een truc, welke hem een pion kostte. Uiteindelijk werd er afgewikkeld naar een pionneneindspel waarin Dick nog steeds die pion achter stond. Omdat de tegenstanders aan een half punt genoeg hadden om de match te winnen, kreeg Dick remise aangeboden. Maar aangenomen, want meer zat er beslist niet in.

Hiermee kwam de eindstand op 4½-3½ voor Doorn-Driebergen. Helaas weer verloren. De komende twee wedstrijden (thuis tegen TRIO en Ons Genoegen) moeten gewonnen worden om nog kans op klassenbehoud te maken. Dit worden dan echte degradatiekrakers.

S.V. Doorn-Driebergen 3			Edese S.V. 2
Ee van, A.R. (Alwin)		1685	Dullaart, P.J. (Peter)	1685	z-w	0 - 1
Putten van, P. (Peer)		1584	Wilde de, W. (Willem)	1627	w-z	1 - 0
Westreenen van, A. (Albert)	1822	Thuijls, J.M.P. (Hans)	1606	z-w	½ - ½
Dool van den, G. (Gerrit)	1406	Ketel, H.W. (Hermen)	1630	w-z	1 - 0
Linden van der, A.L. (Ton)	1495	Nienhuis, S.C. (Sebo)	1647	z-w	0 - 1
Pak, A. (Jos)			1654	Dijk van, C. (Kees)	1601	w-z	1 - 0
Hellevoort, J. (Jan)		1565	Krijgsman, D. (Dick)	1554	z-w	½ - ½
Gramser, B. (Bastiaan)		1408	Hartsuiker, J. (Jan)	1539	w-z	½ - ½
Gemiddelde Rating:		1577	Gemiddelde Rating:	1611		4½-3½

Donderdag 14 november 2019: ESV 2 verliest ook haar tweede wedstrijd tegen BDSV 2

De tweede ronde in de SOS kwam BDSV 2 uit Barneveld op bezoek, met een aantal nog jonge spelers. De ratingverschillen in dat team zijn wat groter dan in ons team, dus was het zaak om op de lagere borden toe te slaan en op de hoge borden de schade beperkt zien te houden. Op de laagste drie borden kregen we een plus. Helaas wisten Kees van Dijk (bord 6) en Jan Hartsuiker (bord 7) dit niet te verzilveren en kwamen kort na elkaar remise met hun tegenstander overeen. Dick Krijgsman (bord 8) stond al gewonnen, maar zijn tegenstander verdedigde stug. Peter Dullaart (bord 1) verloor en Sebo Nienhuis (bord 5) speelde remise.

Jos van Raan (bord 2) maakte ook remise, meer zat er niet in. Dick won, waardoor de stand 3-3 was en Hans Thuijls (bord 3) en Hermen Ketel (bord 4) nog bezig. Helaas verloren beiden, waardoor de eindstand 3-5 werd.

Bord 1: Peter Dullaart (zwart)
Ditmaal zat er geen slaperige schaker tegenover mij, maar een speler die meteen met een pilsje van start ging. Omdat 5 december nadert werd het Spaans van stal gehaald.
1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 a6 4. La4 d6 5. d4 b5 6. Lb3 Pxd4 7. Pxd4 exd4 8. a4 bxa4 9. La4.
Na afloop vertelde de witspeler dat hij dit vorige week in de interne op het bord had gehad. Nu was er na Lb7 niets aan de hand geweest. Ik speelde de loper echter naar d7 en raakte steeds meer in de verdrukking: 1-0!

Bord 2: Jos van Raan (wit)
Halverwege de wedstrijd zag ik dat mijn "buren" Hans en Peter niet zo'n goede stelling hadden en dat verlies te verwachten was. Mijn stelling dreigde in remise te verzanden. Daarom er maar een pion tegenaan gooien om wat meer kansen te krijgen. En dat lukte. Mijn toren en dame kwamen op de achterste rij en bedreigden de zwarte koning op c7 met mat. (Ta8 en vervolgens Db8) Daar kon zwart wel iets tegen doen, maar die zetten lagen niet zo voor de hand. Hij besloot om de partij te beëindigen met eeuwig schaak. en daar kon ik niets tegen doen.

Bord 3: Hans Thuijls (zwart)
Op zet 13 in een Siciliaanse versnelde draak moest Hans de afweging maken waar zijn witveldige loper te posteren. d7 leek hem het beste veld, maar hij had hem beter op e6 kunnen zetten. Een paar zetten later kwam Hans slecht te staan. Wit kreeg dreigingen, maar zwart wist die op te lossen. Totdat zwart toch niet helemaal nauwkeurig verdedigde. Zijn koning werd naar de damevleugel verjaagd en later weer terug naar de koningsvleugel. Toen de zwarte monarch gedwongen werd naar een veld dat een paardvork op het koninklijk paar mogelijk maakte, geloofde Hans het wel.

Bord 4: Hermen Ketel (wit)
Toen de stand 3-3 was deed Hermen zijn tegenstander zijn dame cadeau. Jammer!

Bord 5: Sebo Nienhuis (zwart)
Sebo speelde een regelmatige partij, maar in het pionneneindspel kwam hij niet verder. Remise dus.

Bord 6: Kees van Dijk (wit)
Ik kwam goed uit de Symmetrisch Engelse opening. Mijn tegenstander kreeg een dubbelpion op de f-lijn en even later kon ik de d6 pion winnen. Na afruil van de zware stukken dacht ik gewonnen te staan, maar dat viel tegen. Hij verdedigde goed en ik kon met mijn pluspion op de damevleugel eigenlijk weinig beginnen. Door een kleine onnauwkeurigheid kreeg ik zelf ook een dubbelpion op de koningsvleugel. Eerlijk is eerlijk: die jongen speelde goed, maar ik had het achteraf bezien net wat slimmer kunnen spelen. Dat doen we de volgende keer.

Bord 7: Jan Hartsuiker (zwart)
Opening was Grunfeld-Indisch. Zwart koos niet de juiste voortzetting, waardoor een gevaarlijke situatie op de c-lijn ontstond. Zwart verzuimde de c-pion te spelen en daardoor kwam het paard op c6 in verdrukken door een toren-dame aanval van wit. Gelukkig ruilde wit de dames af, waardoor zwart ruimte kreeg. Door een aantal tactische zetten met twee lopers en een toren won zwart een pion, maar door een zwakke voortzetting kon dit niet in winst worden omgezet. In een eindspel met beide een loper, maar 4 tegen 5 pionnen, werd toch tot remise besloten.

Bord 8: Dick Krijgsman (wit)
Dick kreeg een ver opgerukte pion en een afruilafwikkeling waarin de pion promoveerde leverde hem een toren op. Dit speelde Dick bekwaam uit.

Edese S.V. 2			Barneveld 2
Dullaart, P.J. (Peter)	1685	Sennema, R. (Remy)		1811	z-w	0 - 1
Raan van, J.M. (Jos)	1650	Janssen, M.J. (Marcel)		1749	w-z	½ - ½
Thuijls, J.M.P. (Hans)	1606	Hammen van der, P.A. (Paul)	1644	z-w	0 - 1
Ketel, H.W. (Hermen)	1630	Verheij, W. (Willem)		1658	w-z	0 - 1
Nienhuis, S.C. (Sebo)	1647	Hendriksen, C. (Kees)		1541	z-w	½ - ½
Dijk van, C. (Kees)	1601	Ridder van de, G.J. (Stan)	936	w-z	½ - ½
Hartsuiker, J. (Jan)	1539	Rijken, F. (Fabian)		1528	z-w	½ - ½
Krijgsman, D. (Dick)	1554	Jol, M.C. (Maarten)		1469	w-z	1 - 0
Gemiddelde Rating:	1614	Gemiddelde Rating:		1542		3-5

Dinsdag 29 oktober 2019: ESV 2 start nieuw SOS-seizoen met nederlaag tegen SV Lekstroom 1

Dit seizoen is het tweede seizoen van de SOS-competitie. Dit jaar is ESV 2 ingedeeld in een poule die verder bestaat uit teams uit de SGS. De eerste ronde was gelijk de verste uitwedstrijd: uit naar Nieuwegein, waar S.V. Lekstroom 1 als tegenstander wachtte. Helaas kwam bij het verzamelen Hermen Ketel niet opdagen, waardoor we slechts met zeven spelers waren. Hierdoor bleef het tweede bord aan onze kant leeg en begonnen we met een 1-0 achterstand aan de wedstrijd.

Sebo Nienhuis moest aan bord 5 als eerste de strijd staken.

Op bord 4 vochten Jan Jansen en Jos van Raan een kort maar hevig positioneel duel uit. Het ging over de beheersing van de centrumvelden. Jan had ze bezet met pionnen en Jos viel ze aan via de flanken. Toen de centrumpionnen geruild waren - en Jos zijn doel bereikt had - bleef er helaas een remisestand over waar niets meer mee te beginnen was. Een uitgebreide analyse achteraf bevestigde dat.

Invaller Arno Braam won vervolgens aan het achtste bord. De witspeler, thuis in deze opening (het loperspel) speelde in het begin zeer snel. Arno begon als reactie daarop veel tijd te nemen om over zijn eigen beginzetten na te denken. Uiteindelijk kwam hij na de opening gelijkwaardig te staan. Vervolgens gingen de zetten zijn tegenstander meer tijd kosten. Door een iets te passieve voortzetting van de witspeler kon Arno enig initiatief nemen en een pion winnen in het centrum (op de 13e en 14e zet). Met gedekte pionnen op d4, d5 en c5 kreeg hij het centrum in handen. Zowel wit als zwart verdubbelde zijn torens op de e-lijn. Maar omdat wit zijn koning op f1 plaatste, kreeg zwart de mogelijkheid om met Db5 de toren op e2 te pennen. De verdedigende zet 26. Dg4 (ook aanvallend bedoeld) was voor wit onvoldoende om het tij te keren. Er volgde 26. ...,Txe2, 27.Dxe2, Txe2 (dameverlies), 28.Txe2 (gepende toren), h6, en wit gaf op.


Stelling na 26.Dg4

Peter Dullaart speelde aan het eerste bord tegen de sterke speler Shahriar Kazerooni. Peters tegenstander verscheen een kwartier te laat. Hij gedroeg zich opmerkelijk. Bijvoorbeeld, veel gewrijf in de ogen en zelfs een keertje het hoofd op tafel leggen. Duidelijk niet uitgeslapen. Op het bord verscheen het Frans met Lb4 en Ld2. De 5e zet was Dxd4. Tot nu toe rokeerde Peter dan altijd lang, maar hij had net in zijn openingsboek gelezen dat je dan de dames moet ruilen. Dit deed Peter, maar het partijverloop stemde hem niet blij. Opeens kwam er een kwaliteitsoffer dat Peter verbaasd aannam. Nu kwam de aap uit de mouw. Een paardzet met stukwinst. Conclusie: de volgende keer rokeert Peter weer lang! Op het bord was Peters tegenstander behoorlijk uitgeslapen.

Stand 3½-1½ voor Lekstroom en daarom kreeg Jan Hartsuiker (spelend aan bord 7) het advies om het remiseaanbod van zijn tegenstander af te slaan. Helaas pakte dat verkeerd uit en verloor Jan.

Hans Thuijls kreeg aan bord 3 een Boedapester op het bord, waarin hij onhandig b3 speelde. Dit leek hem een toren te kosten, maar na Dxa1 wist Hans de dame van zijn tegenstander te vangen, waardoor er feitelijk een ruil van een dame tegen twee torens plaats had. Aangezien de dame actief stond en de torens passief, wist Hans nog een paar pionnen te veroveren, waarna de vrijpionnen op de koningsvleugel de doorslag gaven. Het punt was binnen toen Hans een toren veroverde.

Als laatste verloor Dick Krijgsman (bord 6). Hij verloor ergens een kwaliteit.

Met een 5½-2½ nederlaag moesten we weer huiswaarts keren. De volgende ronde spelen we thuis tegen BDSV 2 uit Barneveld, dat met 5½-2½ van Doorn-Driebergen 3 won.

SV Lekstroom 1				Edese S.V. 2
Kazerooni, S. (Shahriar)	1946	Dullaart, P.J. (Peter)	1685	z-w	1 - 0
Schuddeboom, B. (Ben)		1803	NO			0	w-z	1R- 0R
Dijk van, H. (Henny)		1656	Thuijls, J.M.P. (Hans)	1606	z-w	0 - 1
Jansen, J.A.M.M. (Jan)		1758	Raan van, J.M. (Jos)	1650	w-z	½ - ½
Moons, C.W. (Charlotte)		1836	Nienhuis, S.C. (Sebo)	1647	z-w	1 - 0
Bras, W. (Wilfried)		1652	Krijgsman, D. (Dick)	1554	w-z	1 - 0
Post, A. (Arie)			1633	Hartsuiker, J. (Jan)	1539	z-w	1 - 0
Jonge de, P. (Peter)		1563	Braam, A.M. (Arno)	1514	w-z	0 - 1
Gemiddelde Rating:		1731	Gemiddelde Rating:	1599		5½-2½