ESV 2 (viertal) seizoen 2019-2020
 

Donderdag 5 maart 2020: ESV 2 - Het Kasteel 1

Donderdag 5 maart 2020 speelde het viertal ESV 2 thuis tegen het Kasteel 1, de koploper van poule 2A. ESV had inmiddels 3 keer 2-2 gespeeld en het werd dan tijd voor wat meer beslissend spel. Vooral Anton ging er strijdlustig in. Al vlot had Hermen gewonnen. Kort daarna kreeg Willem een remiseaanbod dat hij aanvaarde. Het zag er gunstig uit voor ESV 2 omdat op de andere borden een remiseachtige stelling stond. Anton sloeg een remiseaanbod af en Hein bood remise aan, wat zijn tegenstander niet hoorde en daarom gewoon doorspeelde. Anton won uiteindelijk een pionneneindspel. Kort daarna gaf Hein zijn tegenstander zich ook gewonnen. Met 3½ - ½ behaalt ESV2 een klinkende overwinning. ESV 2 neemt de leiding in de poule, met gelijke matchpunten maar met meer bordpunten dan Kasteel 1.
			MP	BP	1	2	3	4
1. Edese S.V. 2		5	9.5	X	2,3.5	2,-	2,-
2. S.V. Het Kasteel 1	5	8.5	2,0.5	X	3.5,-	2.5,-
3. sv De Toren 2	4	7	2,-	0.5,-	X	2,2.5
4. S.V. Koningswaal 2	2	7	2,-	1.5,-	2,1.5	X

Bram Rutten - Willem de Wilde ½ - ½
Werd een Siciliaanse partij. Wit stond vanuit opening actiever. Op zet 13 verloor wit een pion, zwart investeerde hier wel veel denktijd om alle varianten door te rekenen. Hierna moest zwart met zijn witte loper manoeuvreren van d5 naar c6 en andersom om de druk op de d-lijn en met name d7 het hoofd te kunnen bieden. Wit speelde zijn paard heen en weer en op het moment dat het remise door zetherhaling had kunnen worden, bood wit remise aan. Dit werd door zwart geaccepteerd.

Hein Bouwmeester - Ton Wouters 1 - 0
Beide spelers weten zich niet echt raad met de opening (e4, d4, Dxd4, c5). De foute zetten volgen elkaar in rap tempo op, volgens Stockfish. Wit heeft een potentieel zwakke pion op de d-lijn (door c4) maar zwart speelt zeer verdedigend en maakt geen gebruik van de situatie, alhoewel hij herhaaldelijk kansen krijgt. In het middenspel krijgt wit een klein plusje maar weet niet door te drukken. Pas kort voor tijd geeft wit zijn kansloze aanval door het midden op en probeert in plaats hiervan de g-lijn. Dit gaat wonderwel, alhoewel zwart een serieuze kans overziet. Vier zetten later geeft zwart op.

Henk Rutten - Anton Spronk 0 - 1
Het begint met e4, c5, Pf3, b3, e6. Bij zet 21 resteren er nog 7 pionnen en 2 torens per speler in een remiseachtige stelling. Zwart heeft 1 pion meer aan de koningszijde, heeft het initiatief en kan de koning naar het centrum manoeuvreren. Een remiseaanbod slaat de strijdlustige Anton dan ook af. Als ook de torens zijn afgeruild heeft zwart ook nog een vrije h-pion, welke geofferd wordt voor tempo. Dit levert een vrije pion op en resulteert in opgave door wit.

Hermen Ketel - Mark Topper 1 - 0

Edese S.V. 2			S.V. Het Kasteel 1
Wilde de, W. (Willem)	1604	Rutten, B.A. (Bram)	1756	z-w	½ - ½
Bouwmeester, H. (Hein)	1602	Wouters, A.T.M. (Ton)	1555	w-z	1 - 0
Spronk, A.W. (Anton)	1587	Rutten, H.P.J.H. (Henk)	1678	z-w	1 - 0
Ketel, H.W. (Hermen)	1599	Topper, M.H. (Mark)	1489	w-z	1 - 0
Gemiddelde Rating:	1598	Gemiddelde Rating:	1620		3½-½

Donderdag 6 februari 2020: 2de viertal ESV - de Toren 2

Donderdag 6 februari 2020 speelde het viertal ESV 2 thuis tegen de Toren 2. Qua rating stonden de teams vrijwel gelijk. Na een uurtje spelen was het eerste punt binnen doordat Hein zijn tegenstander een dodelijke combinatie overzag. Hermen had inmiddels zijn gouden stelling in een zeer bedenkelijke veranderd. Een half uur later was de score weer gelijk. Anton had het zwaar te verduren maar kon nog wel een dreigende aanval opzetten, die misschien wel wat meer had moeten opleveren. Helaas verloor hij. Het wachten was op Willem die zich taai verdedigde. Zijn tegenstander offerde een pion om te kunnen doorbreken. Dat had hij beter niet kunnen doen want toen alle stukken weg waren gaf de extra pion de doorslag. Wederom 2-2.

Hans Donker - Willem de Wilde 0 - 1
Siciliaanse verdediging. Op zet 16 verloor wit een pion, hij kreeg hiervoor wel initiatief. Zwart wist door goed te verdedigen deze pion te behouden. In de tijdnoodfase gingen uiteindelijk alle stukken er af en nu had zwart een gezonde pluspion, hetgeen een winnend eindspel opleverde.

Hermen Ketel - Tom Brans 0 - 1
Hermen begon sterk met een betere stelling en een gedekte vrijpion. De pionnen linies zaten beide spelers in de weg, en Hermen zette per abuis zijn loper vast die hij vervolgens voor een pion verloor. Via een lange omweg kon zwart zijn zwarte loper in het spel brengen. Het was onhoudbaar en wit gaf op.

Lennard Harris - Anton Spronk 1 - 0
Anton moest zich tegen de Engelse opening verdedigen. Met scherp spel komt wit in de ideale positie. Anton moest een moest zijn stelling opgeven. Hij probeerde nog met een woeste aanval en een stukoffer de witte koningsvleugel open te breken. Dit lukte aardig en zag er behoorlijk dreigend uit maar bleek uiteindelijk niet voldoende. Het punt ging verloren.

Hein Bouwmeester - Arie Schouten 1 - 0
De Caro-kann verdediging kende zwart blijkbaar goed gezien de snelheid waarmee hij de eerste tien zetten uitvoerde. Hein had er wat meer moeite mee, en gebruikte veel tijd voor een onbekende maar volgens Stockfish iets betere stelling. Allicht mede door het speeltempo, overzag Arie een combinatie die hem een kwaliteit kostte. Zijn verdediging stortte in en nadat Hein in de 23ste zet met een onhoudbare pion richting promotie marcheerde volgde overgave.

Edese S.V. 2			sv De Toren 2
Wilde de, W. (Willem)	1604	Donker, J.M.J. (Hans)	1686	z-w	1 - 0
Ketel, H.W. (Hermen)	1599	Brans, T. (Tom)		1562	w-z	0 - 1
Spronk, A.W. (Anton)	1587	Harris, L.V. (Lennard)	0	z-w	0 - 1
Bouwmeester, H. (Hein)	1602	Schouten, A.W. (Arie)	1511	w-z	1 - 0
Gemiddelde Rating:	1598	Gemiddelde Rating:	1586		2-2

Donderdag 28 november 2019: ESV 2 - Koningswaal 2

Donderdag 28 november speelde het viertal ESV 2 thuis tegen de Koningswaal 2. Net als in de eerste ronde konden zij maar drie man regelen waardoor wij al een punt te pakken hadden. Hermen had dus geen tegenstander. Helaas konden wij de voorsprong niet verzilveren. Eerst ging Willem eraf, en daarna Anton. Gelukkig wist Hein te winnen waardoor het net als in de eerste ronde 2-2 werd.

Stan Lamers - Willem de Wilde 1-0
De opening, afruilvariant Slavisch, verliep vrij goed. Kon een redelijke koningsaanval opzetten in een gecompliceerde stelling, maar maakte hierin verschillende fouten. Na de krachtzet Dd2 van mijn tegenstander, raakte ik het spoor bijster. Als ik toen op g3 had geslagen, dan was er wellicht nog wat mogelijk geweest, mijn dame zet Dh7 werd door mijn tegenstander vakkundig afgestraft. Het was niet bepaald mijn avond met de nodige fouten. Mijn tegenstander wist hier goed van te profiteren en won dan ook verdiend.

Hein Bouwmeester - Vincent Woolderink 1-0
Een Siciliaan leidde tot een stelling waarin wit het centrum had, maar er wel wat gaten in zijn stelling zaten. Hein dacht dat hij beter stond maar volgens Stockfish stond hij na de 10de zet duidelijk minder. Zijn tegenstander zag niet hoe hij de situatie naar zijn hand kon zetten, en Hein had geluk dat Vincent in de 27ste zet een fout maakte wat hem zijn loper kostte. Het zag er nog steeds dreigend uit maar het paard op g1 dekte keurig alle velden waardoor wits koning veilig stond. Toen ging Vincent in een verloren stelling door zijn vlag heen en was de 2-2 binnen.

Oscar van Hattem - Anton Spronk 1-0
1. e4; siliaanse verdediging, wit heeft actieve lijnen, zwart ruilt loper voor paard en dubbel pion op c3. Echter zwart mist deze loper in het eindspel en na verlies van zijn pion e4 en staat gedrongen rond zijn koning en na verlies van een paard geeft daarna op.

Hermen Ketel - N.O. 1-0

Edese S.V. 2			S.V. Koningswaal 2
Wilde de, W. (Willem)	1627	Lamers, S. (Stan)		1604	z-w	0 - 1
Bouwmeester, H. (Hein)	1596	Woolderink, V. (Vincent)	1682	w-z	1 - 0
Spronk, A.W. (Anton)	1623	Hattem van, O.D. (Oscar)	1573	z-w	0 - 1
Ketel, H.W. (Hermen)	1630	NO				0	w-z	1 - 0
Gemiddelde Rating:	1619	Gemiddelde Rating:		1620		2-2

Vrijdag 8 november 2019: Het Kasteel 1 - ESV 2

Vrijdag 8 november speelde het 2de viertal tegen het 1ste van SV het Kasteel te Wijchen. Ondanks de 3 jeugdspelers en het daardoor behoorlijke ervaringsverschil boden ze kranig weerstand. Anton ging er in rap tempo af. Gelukkig kon Hein kort daarna de stand weer gelijk trekken. Willem en Hans (die inviel voor Hermen) hadden een complexe stelling op het bord staan die nog alle kanten uit kon. Zij sloten af met remise waardoor de eindstand 2-2 werd.

Willem de Wilde - Bram Rutten ½ - ½
De opening was de afruilvariant van de Caro-Kann verdediging. Hierna ontstond een boeiende partij met allerlei complicaties. Voor mijn gevoel stond Willem veelal overwegend, doch hij kon hier geen winnende voorzetting vinden, doordat zijn tegenstander uitstekend tegenspel bood.
Wellicht had Willem de torens op het bord moeten houden en voor een opmars met f4 of eventueel g4 moeten gaan. Gevolg zou zijn dat dan zijn koning wel vreselijk in het open veld kwam te staan, hetgeen hij niet aandurfde. Ook na de torenruil zat er nodige spanning in, er werden echter geen fouten gemaakt en de partij bleef in balans. In de tijdnoodfase bood Willem op zet 52 remise aan, wat zijn tegenstander direct accepteerde. Al met al een terechte uitslag, mijn vriend "Fritz" waardeerde de slotstelling als 0,00.

Hans Thuijls trof aan bord 2 met zwart jeugdspeler Stein van Tol. In de versnelde draak van het Siciliaans besloot Hans om zijn h-pion te geven om de witte aanval op de koningsvleugel te luwen. Vervolgens werden de torens op de open h-lijn geruild en kreeg Hans wat initiatief. Hierdoor kon hij een pion terugwinnen. In het verdere verloop met voor beide spelers een dame en drie pionnen en wit een paard en zwart een loper was het vooral opletten geblazen. Uiteindelijk werd tot remise besloten door de eeuwig schaak wendingen.

Anton Spronk opent met e4 en er volgt een ontwikkeling met een dreiging op f7. Maar zwart kan de belangrijke pion op e4 pakken en de stelling van wit zakt in elkaar. Door het gat in de verdediging vallen nog 3 pionnen en na een verwoedde eindstrijd kan wit niet anders dan opgeven.

Tu-San Nguyen - Hein Bouwmeester 0 - 1
Wit gaat voor het London System. Zwart verspeelt veel tijd, zet zichzelf behoorlijk vast en staat na 10 zetten duidelijk slechter. Gelukkig rokeert wit kort waardoor zwart zijn stelling kan openen door g5 te spelen en de zwarte loper op f4 aan te vallen die zich terugtrekt op h2. Hierna kan de pion verder oprukken naar g4 waardoor zwarts paard op f3 staat aangevallen. Wit moet met de h-pion slaan waardoor de g-lijn van zwart wordt en bovendien tempo wint doordat wit zijn loper wil behouden en deze op g3 zet. Zwart voert de druk verder op met toren g8 en haalt zijn andere paard erbij. Wit ziet een offer over het hoofd wat hem een kwaliteit kost. Omdat wit niet goed reageert is de partij na 17 zetten verloren.

S.V. Het Kasteel 1		Edese S.V. 2
Rutten, B.A. (Bram)	1730	Wilde de, W. (Willem)	1627	z-w	½ - ½
Tol van, S.W. (Stein)	1203	Thuijls, J.M.P. (Hans)	1606	w-z	½ - ½
Rutten, H.P.J.H. (Henk)	1670	Spronk, A.W. (Anton)	1623	z-w	1 - 0
Nguyen, T. (Tu-San)	1248	Bouwmeester, H. (Hein)	1596	w-z	0 - 1
Gemiddelde Rating:	1463	Gemiddelde Rating:	1613		2-2