ESV 3 (viertal) seizoen 2019-2020
 

Donderdag 14 februari: het derde wint thuis met 2½ - 1½ van de Toren 5

De wedstrijd tegen het viertal uit Arnhem Zuid begon zeer voorspoedig, want na de opening stonden Arnold, Frans en Roelof duidelijk beter en Kees ongeveer gelijk. Zoals bijna gebruikelijk haalde Arnold als eerste, ruim voor negenen, het punt binnen. Met wit kwam hij veel beter ontwikkeld uit het vierpaardenspel. Toch viel zwart aan en kon Arnold in een stukkenruil het ongedekte koningspaard op g4 met zijn dame nemen, waarna de zwarte koningsvleugel open lag. Kennelijk zag zwart dat niet, want Arnold kon op g7 binnenvallen en zelfs daarna de toren op h8 nemen. Toen was het al bekeken, maar Arnold moest nog de dame en tweede toren nemen voordat Eef dat ook zag (1-0).

Die voorsprong bleef behouden toen Kees tegen tienen remise maakte. In het Loperspel zagen beide spelers geen kans om een bres te slaan in de stelling van de tegenstander. Na de 18e zet begon het afruilen van de stukken en hadden beiden nog 6 pionnen en een dame. Na wat aftasten bleek dat degene die het risico nam door te breken ook gelijk zijn ondergang tekende. Remise was daarom de juiste beslissing (1½-½).

Tegen elven werd de winst binnengehaald door Frans. Met wit spelend won hij al in de opening een paard. Frans kon in het middenspel de druk steeds verder opvoeren, zodat zwart, mede door slecht verdedigen, nog meer materiaal kwijtraakte. In het eindspel was de overmacht dusdanig groot geworden, dat uiteindelijk de zwarte koning door een samenwerkende dame, loper en toren kon worden mat gezet (2½-½).

Kort daarna kon Roelof opgeven. Hij kwam met zwart met duidelijk voordeel uit de Engelse opening, maar verspeelde dat weer bij een onnodige dameruil. Daarna leek het op remise af te stevenen, totdat Roelof op de 20e zet z'n paard verblunderde. Omdat de wedstrijd nog niet beslist was speelde hij door. Daardoor kon wit via geforceerde stukkenruil afwikkelen naar een pionneneindspel dat met zijn overgebleven paard natuurlijk gewonnen was (2½-1½)

Edese S.V. 3				sv De Toren 5
Meer van der, R. (Roelof)	1397	Diggelen van, T. (Thomas)	0	z-w	0 - 1
Berg van de, A. (Arnold)	1365	Top, E. (Eef)			0	w-z	1 - 0
Voort van de, C. (Kees)		1334	Maas, E.H.M. (Bert)		1112	z-w	½ - ½
Elbertsen, F. (Frans)		0	Brands, G.J. (Gerjan)		1090	w-z	1 - 0
Gemiddelde Rating:		1365	Gemiddelde Rating:		1101		2½-1½

Dinsdag 14 januari: het derde speelt in Arnhem gelijk tegen het tweede van de Sleutelzet

Voor deze uitwedstrijd tegen deze, oorspronkelijk in Het Dorp opgerichte schaakclub, moesten we tot onze verbazing naar de omgeving van Monnikenhuizen in Arnhem Noord. Kennelijk is er bij de modernisering van Het Dorp toch wel iets mis gegaan. Schaaktechnisch ging het met ons ook bijna mis, want we keken bijna de hele avond tegen een achterstand aan. Daar zag het eerst niet naar uit, want Frans kwam met zwart met pionwinst uit de opening. Te optimistisch geworden speelde hij slordig in het middenspel en dat kostte hem een stuk en vervolgens de partij (1-0).

Kees speelde met wit tegen Theo Kloppenburg, die vastbesloten was om remise te spelen. Na een Siciliaanse opening wist Kees op de 17e zet een pion te winnen, maar hij kon dat voordeel niet verder uitbouwen. In het eindspel met ongelijke lopers en 8 witte en 7 zwarte pionnen wist Theo de stelling dicht te schuiven. Na wat ongevaarlijke zetten werd tot een terechte remise besloten (1½-½).

Het zag er lang naar uit dat Roelof het tij kon keren. Met wit tegen Herman de Munnik kwam hij beter ontwikkeld uit een variant van het Klassiek Frans. Hij kreeg al snel op d6 een sterk paard, dat zwarts rokade en verdere ontwikkeling blokkeerde. Rond de 20e zet brak hij het zwarte centrum open en kreeg met schaakdreiging een vrijpion op e6. Toen hij dacht de genadestoot te geven verblunderde hij zijn doorslaggeven voordeel (+15 volgens Fritz) tot een nadelig toreneindspel. Hij bleef nog overend omdat Herman zo opgelucht was dat hij het remisevoorstel accepteerde (2-1).

De slotpartij van Arnold werd dus beslissend. Met zwart kwam hij veel beter ontwikkeld uit de ongebruikelijk opening (1.d4 d5 2.e3 Pc6) omdat Bart teveel pionzetten deed. Arnold kon in het middenspel net niet doordrukken en berustte al in remise. Maar toen hij zag dat Roelof zijn voorsprong verprutste, koos hij voor een alles of niets strategie. Hij offerde een loper tegen een pion om een extra tempo te krijgen om een dame te halen. Wit vergat die loper te nemen, waardoor Arnold 4 zetten later een dame haalde. Daarna gaf Bart op, waarmee tegen elven een einde kwam aan een spannende partij en wedstrijd (2-2).

S.V. De Sleutelzet 2			Edese S.V. 3
Munnik de, H.T.H. (Herman)	1415	Meer van der, R. (Roelof)	1398	z-w	½ - ½
Langeveld, B. (Bart)		1292	Berg van de, A. (Arnold)	1354	w-z	0 - 1
Kloppenburg, T.G.A. (Theo)	1176	Voort van de, C. (Kees)		1334	z-w	½ - ½
Visser, K.J. (Jelmer)		841	Elbertsen, F. (Frans)		0	w-z	1 - 0
Gemiddelde Rating:		1181	Gemiddelde Rating:		1362		2-2

Donderdag 12 december: Het derde viertal wint met 2½ - 1½ van de Arnhemse Schaakacademie

We begonnen deze thuiswedstrijd tegen het eerste (en enige) viertal van de Arnhemse Schaakacademie, een vrijdagavond-afsplitsing van de Toren, voortvarend want onze Snelle Jelle haalde rap het eerste punt binnen. Arnold speelde met wit tegen Hamers sr. een Italiaanse variant waarbij beide paarden en lopers snel ontwikkeld werden. Nadat beiden gerokeerd hadden speelde Arnold zijn g-pion op waarna Peter zijn paard offerde voor 2 pionnen en aanval. Arnold kon dat gelukkig pareren en ging toen zelf in de tegenaanval met een sterke loper op de diagonaal a2-g8. Peter kon, mede door het eerdere paardverlies, g8 niet meer verdedigen en gaf op toen hij binnen 2 zetten mat zou gaan (1-0).

Roelof kwam met zwart tegen Hamers jr. met voordeel uit de voor hem vreemde 1.e4 e5 2. b3 opening. In het middenspel deed hij echter paar sukkelzetten waardoor het voordeel naar wit ging. Ook Bram kon dat voordeel niet doorslaggevend maken. Vervolgens werd afgewikkeld naar een P + L (ongelijk) eindspel, waarna op de 30e zet tot een terechte remise werd besloten (1½-½).

Kees van der Dussen, invaller voor Kees van de Voort, bracht met zwart een Siciliaan op het bord. In het middenspel werd er aan beide zijden behoedzaam gemanoeuvreerd. Langzamerhand werd toch de druk van wit groter... Hij won een pion, maar verzuimde dat voordeel voor 100% uit te buiten. Daardoor kon Kees afwikkelen naar een eindspel met een zeer actieve loper. Hij kon de pion terugpakken waarna de strijd kantelde. Kees pakte nog een pion en dreigde met stukwinst bij een koningsaanval. Daarom gaf wit op de 41e zet op (2½-½).

Frans speelde met wit tegen de sterkste speler van het ASA viertal. Beide spelers openden voorzichtig en na enkele afruilen ontstond er een gesloten pionstelling (alle boeren nog op het bord) met een licht offensief voordeel voor zwart. Frans verdedigde adequaat, maar in het laatste half uur won zwart met een overmachtsaanval een pion en doorbrak zo de witte pionnenlinie. Toen na ruim 3 uur spelen het verlies van een 2e pion niet meer te voorkomen was en zwart een vrijpion kreeg, restte Frans, met nog 1 minuut op de klok, niets anders meer dan op te geven (2½-1½).

Edese S.V. 3				Arnhemse Schaakacademie 1	 
Meer van der, R. (Roelof)	1398	Hamers, B. (Bram)	1355	z-w	½ - ½
Berg van de, A. (Arnold)	1354	Hamers, P.H. (Peter)	1324	w-z	1 - 0
Dussen van der, C.C.J. (Kees)	1322	Konecny, L. (Lorens)	1170	z-w	1 - 0
Elbertsen, F. (Frans)		0	Roothaan, A.P. (Arnoud)	1521	w-z	0 - 1
Gemiddelde Rating:		1358	Gemiddelde Rating:	1343	 	2½-1½

Vrijdag 15 november 2019: Het 3e viertal wint in Druten met 2½ - 1½ van Tornado 2

Met Herman als vervanger van Kees trok het derde naar Druten om daar met Tornado 2 te strijden om des keizers baard in de SOS klasse 4D. In 't begin leek het erop dat we die niet zouden winnen, want aan bord 4 ging onze debutant Frans snel onderuit. Met zwart spelend vergaloppeerde hij zich reeds vrij vroeg in de partij hetgeen hem een loper kostte. Zijn tegenstander buitte het verkregen voordeel goed uit en drukte zwart steeds verder in de verdediging. Nadat wit schaak had gegeven was voor Frans het verlies van zijn dame niet meer te voorkomen, en gaf hij op (1-0).

Gelukkig kon Arnold de stand al snel recht trekken. Hij kwam met zwart tegen Enver Aslan goed uit de opening en won in met middenspel met een tussenschaakje een stuk. Even daarna trapte Enver in een paardvork en won Arnold nog een kwaliteit en 2 pionnen. In het eindspel gaf hij die kwal terug voor wits sterke paard, waarna hij een dame haalde en Enver opgaf (1–1).

Herman speelde met wit het London Systeem met voor het eerst een paard op c3 i.p.v. de pion. Zwart speelde zijn loper naar b4 en Herman dekte zijn c-pion met de dame, want hij wilde geen dubbelpion. In het middenspel wist Herman zijn tegenstander toch onder druk te zetten en de halfopen c-lijn te bemachtigen. Op de 19e zet ging hij echter ten onrechte in op dameruil, waar het achteraf beter was geweest om met de dame en een toren de a- en b-pion van zijn tegenstander aan te vallen. Zonder de dame werd de angel uit de aanval gehaald en bleven de stellingen gesloten en werd op de 27e zet remise overeengekomen (1½-1½).

Roelof speelde met wit tegen de heringetreden Kees v.d. Berg. Hij kwam met wat voordeel uit de ruilvariant van de Caro-Kann en begon direct met een koningsaanval, maar zwart verdedigde adequaat. Daarna kon hij in het centrum een mooie combinatie maken die 2 pionnen opleverde. Na ruil van de dames en lichte stukken miste Roelof echter een torenruil waardoor beide zwarte torens op de 2e rij kwamen. Dit kostte hem een pion, maar resulteerde wel in een enkele torenruil, waarna Roelof met tempo zwarts b-pion kon pakken. Vd Berg zag dat dit, naast de pluspion op de koningsvleugel, resulteerde in een door de toren gedekte vrijpion op de b-lijn en gaf daarom tegen elven op (1½-2½).

S.V. Tornado 2				Edese S.V. 3
Berg v.d., K. (Kees)		0	Meer van der, R. (Roelof)	1398	z-w	0 - 1
Aslan, E. (Enver)		0	Berg van de, A. (Arnold)	1354	w-z	0 - 1
Heuvel van den, T. (Terrell)	800	Scherrenburg van, H. (Herman)	1357	z-w	½ - ½
Fluit, M. (Marc)		895	Elbertsen, F. (Frans)		0	w-z	1 - 0
Gemiddelde Rating:		848	Gemiddelde Rating:		1370		1½-2½