Fischer Random Schaak
Donderdag 20 december 2007
 

Op donderdag 20 december werd er Fischer Random schaak gespeeld (zie onderaan deze pagina voor uitleg) en werd gewonnen door Cor van Ingen. Bij het ingaan van de slotronde stond hij samen met Mart Pol bovenaan. In de laatste ronde mochten ze het in een onderling duel uitvechten, waarbij Cor aan het langste eind trok. Er werden zeven ronden Zwitsers afgewerkt met 10 minuten per persoon per partij. De complete eindstand:

Fischer Random ESV 2007 (7 ronden)

 1. Ingen Cor van 6
 2. Meijer Sjoerd 5½
 3. Pol Mart 5
 4. Fakkel Ewout 4½
 5. Nienhuis Sebo 4
 5. Renken Hans 4
 5. Slagter Willem 4
 8. Hartsuiker Jan 3½
 8. Roseboom Martin 3½
10. Wildenbeest Harmen 3
10. Gaasbeek Alfred 3
10. Meulen Gert-Jan vd 3
13. Bolderman Jacob 2
13. Renger Henk 2
13. Zee Ben 2
13. Meer Roelof vd 2
17. Mol Riet de 1
18. Groen Coen 0

Uitleg Fischer Random Schaak
door Walter Pol

Vanavond tijdens de alternatieve schaakavond gaan we Fisher Random Schaak spelen. Het Engelse woord Random staat voor 'toeval'. Bij het Fischer Random schaak wordt de plaats van de stukken in de beginstelling door loting bepaald. Deze variant op het schaakspel is bedacht door Bobby Fischer, en gelanceerd in 1996 in Buenos Aires. Omdat de beginstelling niet meer vastligt is er ook geen openingstheorie meer, en komt het vooral aan op creativiteit en talent.

Beginstelling
De beginstelling moet wel aan een aantal regels voldoen:

In totaal zijn er 960 verschillende beginstellingen mogelijk. Eén daarvan is de klassieke beginstelling, maar die wordt hier uitgesloten.

Spelregels
De spelregels zijn verder precies dezelfde als bij het gewone schaak: de stukken hebben dezelfde loop en het doel blijft om de tegenstander mat te zetten. Voor de rokade geldt:

  1. koning en rokerende toren mogen niet eerder gezet hebben
  2. alle velden vanaf (en inclusief) het vertrekveld van de koning tot en met het veld waar hij aankomt mogen niet bestreken worden door stukken van de tegenstander
  3. de velden van het vertrekveld van de koning tot en met zijn aankomstveld, en de velden van het vertrekveld van de toren tot en met zijn aankomstveld moeten onbezet zijn (behalve door de koning en de toren).
Na de rokade staan de koning en de toren exact op dezelfde plaats als waar ze bij het normale schaak zouden staan. Dus na een rokade op de damevleugel staat de koning op c1(c8) en de toren op d1(d8), en na een rokade op de koningsvleugel staat de koning op g1(g8) en de toren op f1(f8).

Bepaling beginopstelling m.b.v. een dobbelsteen
door Hans Thuijls

Met behulp van een dobbelsteen kan een willekeurige beginopstelling worden bepaald en bij eerlijk dobbelen heeft elke beginopstelling (die aan bovenstaande voorwaarden voldoet) evenveel kans om bepaald te worden. Middels de volgende stappen kunnen de posities van de witte stukken bepaald worden. Er wordt steeds geteld vanaf de a-lijn en geteld worden enkel de vrije velden.

De zwarte stukken komen aan de overkant van het bord, recht tegenover de overeenkomstige witte stukken.