Eerdere ronden Interne Competitie 2018-2019
 

27e ronde - Donderdag 13 juni 2019

Edwin Groen is clubkampioen, van harte gefeliciteerd. Er is weliswaar nog een ronde te gaan, maar Edwin heeft ruim een bordpunt voorspong op de nummer twee, Bart Koeweiden.

In de Allround behoudt Edwin de leiding, hij heeft hier minder dan een half bordpunt voorsprong op Mart Pol.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Klaas Kos - Huub Grim (0 - 1)
De opening is het geweigerd damegambiet, zwart kiest voor de symmetrische (Oostenrijkse) verdediging. Op de 13de zet slaat wit op d5 en als zwart terugneemt met de pion van e6 komt hij in zwaar weer. Zwart komt hier toch weer uit en zet zijn dame op de 17de zet op d3 waardoor wit niet kan rokeren. Bij de 18de zet komt de zwarte dame op e4, wit staat schaak en een onverdedigde witte toren is aangevallen. Wit geeft op.

Jan Hartsuiker - Hans van de Weteringh (1 - 0)
Opening met Caro-Kann. Zwart rokeert lang. De zwarte koningsvleugel wordt zwak door pionnenruil op de c- en d-lijn. Zwart moet zijn paard terug spelen en wit valt met 2 torens aan, met een dreigende vrijpion op de a-lijn. Zwart zet zichzelf vast en wordt matgezet.

Hermen Ketel - Cor van Ingen (0 - 1)
Na een rustige opening 1. d4 d5 verraste Cor met g5. Hermen nam de pion, er was geen andere optie. Daardoor verloor Hermen de kwaliteit. Hij speelde daarna alles of niets met een toren minder en dacht na loper keer d5 met schaak mat te kunnen geven. Maar Cor sloeg met zijn dame van f7 en dit was gelijk zijn vluchtveld voor de koning.

Martin Roseboom - Erik van den Eijkel (½ - ½)
Op het bod kwam de doorschuifvariant van het Frans. Nadat de damevleugel vast was geschoven en zwart veilig lang kon rokeren verplaatste het spel zich naar de koningsvleugel. Ook daar was er voor beide partijen geen doorkomen aan. Remise was het logische resultaat.

Sjoerd Meijer - Bart Koeweiden (0 - 1)
In een Scandinavische variant ging het gelijk op. Toen wit dacht groot voordeel te behalen miste hij Pd7 voor zwart. Wit kreeg een geïsoleerde pion en zwart een open g-lijn die wit fataal werd.

Edwin Groen - Ronald Klaassen (½ - ½)
Wit zet rustig op en doet dan iets doms, maar zwart vergeet de pion te winnen. Dan is het wit die tegen d5 kan drukken. Het blijft een tactisch schuiven tot wit met een combinatie een pion wint en de zwarte dame opjaagt. Omdat remise genoeg is voor het kampioenschap biedt wit in betere stand remise aan. Zwart neemt dit gezien de stelling aan.

Uitslagen ronde 27

 Edwin     Groen     + Ronald     Klaassen   ½-½
 Sjoerd     Meijer    + Bart      Koeweiden   0-1
 John      Zandvliet   - Willem     Slagter    1-0
 Martin     Roseboom   - Erik van den  Eijkel    ½-½
 Hermen     Ketel     + Cor van    Ingen     0-1
 Sebo      Nienhuis   + Hans      Thuijls    ½-½
 Jan      Hartsuiker  - Hans van de  Weteringh   1-0
 Arno      Braam     - Herman van   Scherrenburg ½-½
 Alfred     Gaasbeek   + Willem de   Wilde     ½-½
 Peter     Dullaart   - Ben      Zee      1-0
 Anton     Spronk    - Hein      Bouwmeester  0-1
 Jasper de   Rijk     - Peter     Jonker    1-0
 Mart      Pol      - Herman     Haasjes    1-0
 Kees van der  Dussen    + Arnold van den Berg     ½-½
 Klaas     Kos      + Huub      Grim     0-1

26e ronde - Donderdag 23 mei 2019

Edwin Groen vergroot in de interne competitie zijn voorsprong op Sjoerd Meijer tot ruim één bordpunt, met nog maar twee ronden te gaan.

In de Allround vergroot Edwin zijn voorsprong op Mart Pol tot ruim een half bordpunt, hier zijn nog vier avonden te gaan.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Sjoerd Meijer - John Zandvliet (½ - ½)
In een Hollandse opening koos zwart voor de Leningrader opstelling (Lg7) en wit voor een vroegtijdig f4. Op de 15de zet miste wit waarschijnlijk een zeer kansrijke voortzetting met Pb5 in plaats van het gespeelde Pd5 wat na ruil wits mogelijkheden aanzienlijk beperkte. Ook een zet eerder slaanop c5 was betere voor wit. Zwart kende nu geen enkel probleem meer en na nog een 10-tal zetten werd tot remise besloten.

Erik van den Eijkel - Jan Hartsuiker (1 - 0)
Op het bord kwam de Pirc opening waarbij tegengesteld gerocheerd werd. In de aanval van wit kwam zwart op een gegeven moment een tempo tekort waardoor een beslissende doorbraak geforceerd kon worden. De stelling was niet meer te houden voor zwart.

Edwin Groen - Hans Thuijls (1 - 0)
Na 1. e3 d5 gaat het al snel om de centrale velden. Wit heeft ruimtevoordeel, stelt de rochade uit en speelt 12. f4 waarna wit een pion zal winnen. Zwart geeft op zet 16 een 2de pion weg na een verborgen aftrekschaakje. Wit drukt dan hard door met de centrumpionnen en wint na een loperoffer met mataanval die zwart niet meer afwacht.

Jos van Raan - Willem Slagter (1 - 0)
Hoewel de aanval van wit niet doorsloeg hield wit een klein initiatief over tegen 2 niet-zwakke dubbelpionnen. Het eindspel leek remise te lopen totdat zwart in een penning op de a-lijn terecht kwam. Dit leverde wit 2 pionnen en de winst op.

Peter Dullaart - Arno Braam (0 - 1)
In een Russische partij rokeerden beide spelers lang. Wit viel te vroeg met zijn toren aan via h4 en a4. Daar stond de toren niet veilig. Omdat wit zijn toren op a4 moest verdedigen en tegelijkertijd een dubbele dreiging tegen pion c3 moest pareren (pion c5 was een betere verdediging geweest) kon zwart de diagonaal a1-h8 veroveren met dame en loper. Hierdoor kwam de witte stelling te veel onder druk te staan en was zijn stelling uiteindelijk niet meer te verdedigen.

Jasper de Rijk - Alfred Gaasbeek (0 - 1)
In het middenspel kon Jasper met het paard op f7 slaan, nadat Alfred die met de toren geslagen had was die toren gepend. Twee zetten later speelde Alfred de koning naar f8 en moest Jasper die toren slaan, anders was die weggezet. Alfred kreeg iets beter spel. Jasper begon op de koningsvleugel zijn pionnen op te spelen, Alfred kon het pareren en met diverse dreigingen kwam Jasper in een matnet terecht.

Uitslagen ronde 26

 Edwin     Groen     - Hans      Thuijls    1-0
 Sjoerd     Meijer    - John      Zandvliet   ½-½
 Jos van    Raan     - Willem     Slagter    1-0
 Cor van    Ingen     + Martin     Roseboom   ½-½
 Ronald     Klaassen   - Kees van    Dijk     1-0
 Hermen     Ketel     - Ben      Zee      1-0
 Erik van den  Eijkel    + Jan      Hartsuiker  1-0
 Kees van de  Voort     - Hans van de  Weteringh   0-1
 Willem de   Wilde     - Roelof van der Meer     ½-½
 Peter     Dullaart   - Arno      Braam     0-1
 Anton     Spronk    - Peter     Jonker    1-0
 Mart      Pol      - Klaas     Kos      0-1
 Jasper de   Rijk     - Alfred     Gaasbeek   0-1
 Arnold van den Berg     - Frans     Elbertsen   0-1 R
 Hein      Bouwmeester  - Kees van der  Dussen    1-0
 Herman     Haasjes    - Dick      Krijgsman   0-1
 Huub      Grim     - oneven

25e ronde - Donderdag 16 mei 2019

In de interne competitie behoudt Edwin Groen de leiding, hij heeft nu zeer ruim een half bordpunt voorsprong op Sjoerd Meijer.

Ook in de Allround behoudt Edwin de leiding, Mart Pol loopt in tot 2 Allround punten.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Kees van Dijk - Edwin Groen (0 - 1)
Engelse opening waarbij zwart op zet 7 ineens een verrassende dame-zet heeft. Wit is echt verrast, denkt een kwartier na en geeft direct een pion weg. Zwart houdt de druk erop en als wit een pion denkt terug te winnen slaat zwart met een schijnoffer de witte koningstelling open en dwingt met nog een schijnoffer de ruil van alle zware stukken af. Met 1 pion achter, een dubbel pion en 3 geïsoleerde pionnen ziet wit van verdere strijd af en geeft op.

Erik van den Eijkel - John Zandvliet (0 - 1)
In een Russische opening leek een gelijke stelling te ontstaan totdat wit lang rokeerde en zwart kort. Wit leek een gevaarlijke aanval te krijgen, won een pion maar daarna liep zijn aanval dood. Zwart consolideerde zijn verdediging door ruil en won zijn pion weer terug. Wit dacht nog verwarring te kunnen stichten door zijn e-pion naar e6 op te spelen maar die ging tenslotte verloren. Toren en dames worden geruild en zwart stond een pion voor. In een verloren stelling ging wit door de vlag.

Jan Hartsuiker - Jos van Raan (½ - ½)
De stelling liep behoorlijk vast en plotseling stond het bord in vuur en vlam. Beide kemphanen vielen aan. Na een verrassende zet van wit eindigde de partij terecht in remise.

Huub Grim - Anton Spronk (0 - 1)
Als wit met de dame de aanval paard en loper op f7 ondersteunt wordt de dekking van het paard op g5 vergeten, waarna dit stuk wordt geslagen. Als later met een vorkje nog een paard valt kan zwart na het ruilen van de dame en een toren de wedstrijd winnend tot een einde brengen.

Arno Braam - Hermen Ketel (0 - 1)
In een Konings-Indische partij gaf wit met 12. Te1 zwart de mogelijkheid e5 te spelen. Hierdoor kreeg de zwartvelderige loper van wit minder speelruimte. Zwart viel langs de h-lijn aan met 15. h5. Hij versterkte zijn positie net Th8 en even later Tf8. Met g4 forceerde zwart een opening op de koningsvleugel. Er volgde een grootscheepse afruil, waaronder dameruil. Om zijn pluspion te verdedigen speelde wit f3, maar daardoor kreeg zwart een sterke aanval op de h-lijn met een verdubbeling van zijn toren. Wit moest zijn paard offeren en het eindspel was daarmee gewonnen voor zwart.

Uitslagen ronde 25

 Kees van    Dijk     + Edwin     Groen     0-1
 Erik van den  Eijkel    - John      Zandvliet   0-1
 Jan      Hartsuiker  - Jos van    Raan     ½-½
 Arno      Braam     - Hermen     Ketel     0-1
 Ben      Zee      + Willem de   Wilde     0-1
 Hans van de  Weteringh   - Alfred     Gaasbeek   1-0
 Kees van der  Dussen    + Mart      Pol      0-1
 Jasper de   Rijk     - Peter     Dullaart   0-1
 Huub      Grim     - Anton     Spronk    0-1
 Dick      Krijgsman   + Frans     Elbertsen   1-0
 Herman     Haasjes    + Klaas     Kos      ½-½
 Bart      Koeweiden   - extern            1-0
 Cor van    Ingen     - extern            0-1
 Roelof van der Meer     - extern            1-0
 Arnold van den Berg     - extern            1-0
 Kees van de  Voort     - extern            1-0
 Martin     Roseboom   - oneven
 Willem     Slagter    - oneven
 Ronald     Klaassen   - oneven
 Sjoerd     Meijer    - oneven

24e ronde - Donderdag 2 mei 2019

Edwin Groen behoudt de leiding in de interne competitie, hij heeft nu ruim een half bordpunt voorsprong op Sjoerd Meijer.

Ook in de Allround behoudt Edwin de leiding, hier volgt Mart Pol op 3 Allround punten.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

John Zandvliet - Martin Roseboom (½ - ½)
John kiest voor 1. d4 d6 2. Pf3 Pf6 3. c4 waarna er een positionele variant van de Zwarte Leeuw op het bord komt. Wit rokeert kort, zwart blijft met zijn koning vooralsnog in het midden. De traditionele opbouw volgt, nadat er diverse lichte stukken geruild zijn krijgt zwart de half open g-lijn. De stelling is redelijk in evenwicht en er wordt op voorstel van zwart tot remise besloten.

Willem de Wilde - Arno Braam (0 - 1)
In een vierpaardenspel met Lc4 speelde wit loper x f7† om de zwarte koning op f7 te krijgen en zo een aanval voor wit voor te bereiden, om te beginnen met de dreiging Pg5†. De angel ging eruit toen de koning naar zijn beginveld terugkeerde. Met Lg4 pende zwart Paard f3 en kreeg tegenspel. Dameruil resulteerde in een gunstige stelling voor zwart. Zwart won een toren in ruil voor een loper. Uiteindelijk kwam de witte koning centraal op het bord terecht waar hij diverse dreigingen het hoofd moest bieden. De druk van de zwarte toren werd te groot en wit gaf op.

Willem Slagter - Ronald Klaassen (1 - 0)
Willem speelt koningsgambiet (1. e4 e5 2. f4). In de voorbereiding had Willem rekening gehouden met op een zeker moment f5 van zwart. Die speelt Ronald ook, op zet 4, maar op dit moment loopt dat echt niet goed af. De stelling is op slag verloren. De resterende 25 zetten is een genot voor het oog vanuit wit bezien en een marteling voor zwart.

Hans Thuijls - Jan Hartsuiker (½ - ½)
Een damepion opening, waar al op zet 9 de dames geruild werden. Na enig gemanoeuvreer ontstond er een paard-loper eindspel met wit een paard en zwart een loper, waar voor geen van beide spelers iets te bereiken viel. Remise dus.

Tom Smit - Huub Grim (1 - 0)
Wit kwam een pion (f7) voor in de opening. Zwart verdedigde zich goed maar moest uiteindelijk verliezen.

Jos van Raan - Sebo Nienhuis (1 - 0)
Jos kreeg in een open Siciliaan de bekende "grote" aanval die een kwaliteit opleverde en een goede stelling. En wat later ook een vrijpion die voor de winst zorgde.

Uitslagen ronde 24

 Edwin     Groen     - Cor van    Ingen     ½-½
 Willem     Slagter    + Ronald     Klaassen   1-0
 John      Zandvliet   + Martin     Roseboom   ½-½
 Bart      Koeweiden   + Erik van den  Eijkel    1-0
 Jos van    Raan     + Sebo      Nienhuis   1-0
 Hans      Thuijls    + Jan      Hartsuiker  ½-½
 Ben      Zee      - Hans van de  Weteringh   1-0
 Willem de   Wilde     - Arno      Braam     0-1
 Hermen     Ketel     - Roelof van der Meer     1-0
 Herman van   Scherrenburg - Peter     Dullaart   1-0
 Mart      Pol      + Alfred     Gaasbeek   ½-½
 Peter     Jonker    - Arnold van den Berg     1-0
 Frans     Elbertsen   + Kees van de  Voort     0-1
 Tom      Smit     + Huub      Grim     1-0
 Klaas     Kos      + Kees van der  Dussen    0-1

23e ronde - Donderdag 25 april 2019

Edwin Groen heeft weer de leiding genomen in de interne competitie en heeft een half bordpunt voorsprong op Sjoerd Meijer.

Ook in de Allround gaat Edwin aan de leiding, hier heeft hij bijna een half bordpunt voorsprong op Mart Pol.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Erik van den Eijkel - Hermen Ketel (1 - 0)
De opening bracht wit geen voordeel. De witte loper op d5 werd een mikpunt van zwart. Wit kon een tactisch "grapje" inbouwen, wat zwart niet goed beantwoordde. Dit leverde een kwaliteit op en een goede stelling. Een paar zetten later gaf Hermen op.

Willem de Wilde - Cor van Ingen (0 - 1)
In de spaanse opening met zwarts loper op c5 volgde er in het middenspel een afruil van meerdere stukken. Zwart kreeg de vrije a-lijn en wit vergat zijn pion op te spelen naar a3. Even later volgde na De6 van zwart een aanval op de witte pion op h3 en de pion op a2. Dat leverde zwart een pion op. Na afruil van de dames won zwart zijn tweede pion en staakte wit de strijd.

Jos van Raan - Martin Roseboom (0 - 1)
In de Leeuwenkuil reageerde zwart niet optimaal op de witte opbouw. Wit had een ruimtelijk voordeel maar kon dat niet direct omzetten in een materieel voordeel. Wit leek door a4 een pion weg te geven, maar gelet op een dreigend schaak door Pxa7† moest zwart die teruggeven. Zwart kreeg echter wel de open a-lijn voor zijn torens. Wit zag de afwikkeling waarmee hij een pion voor zou komen niet en toen hij de dreiging over de a-lijn pareerde door met zijn koning naar c1 te gaan in plaats van c4 te spelen had zwart een tactische wending waardoor hij groot materiaal voor kwam, waarna wit opgaf.

Ben Zee - Arnold van den Berg (1 - 0)
Zwart koos op de Catalaanse opening voor een opstelling met de pionnen op c6, d6, e6 en g6. Aanvankelijk leek dat solide. Maar in het middenspel verkreeg wit een kwaliteit + pion. Daarna was de winst voor wit niet moeilijk meer.

Willem Slagter - Edwin Groen (0 - 1)
Wit opent zoals gebruikelijk 1. e4 en na 1. ... c5 2. f4. Op zet 8 is wel duidelijk dat wit er voor gaat met g4 en Pg5. Maar zwart houdt de boel nog even dicht en speelt op dreigingen via b6 en c6 naar de witte koning. Willem denkt met La5 een goedkope kwaliteit te winnen maar dat loopt direct fout af. Zwart snoept met matdreigingen eerst 5 pionnen weg en dan resteert voor wit twee torens, een paard en twee pionnen tegen toren, twee lopers en 7 pionnen voor zwart, wat met zwarte pionnen op e4 en d3 gewonnen moet zijn. Als Willem dan een giftige pion neem en een toren verliest is het over.

Uitslagen ronde 23

 Willem     Slagter    + Edwin     Groen     0-1
 Jos van    Raan     - Martin     Roseboom   0-1
 John      Zandvliet   - Sebo      Nienhuis   1-0
 Hans      Thuijls    + Kees van    Dijk     0-1
 Willem de   Wilde     - Cor van    Ingen     0-1
 Erik van den  Eijkel    - Hermen     Ketel     1-0
 Hans van de  Weteringh   - Herman van   Scherrenburg ½-½
 Roelof van der Meer     - Jan      Hartsuiker  0-1
 Peter     Jonker    - Arno      Braam     0-1
 Ben      Zee      - Arnold van den Berg     1-0
 Alfred     Gaasbeek   - Huub      Grim     1-0
 Frans     Elbertsen   - Mart      Pol      0-1
 Herman     Haasjes    + Kees van de  Voort     0-1
 Tom      Smit     + Kees van der  Dussen    1-0
 Bart      Koeweiden   - extern            ½-½
 Sjoerd     Meijer    - extern            ½-½
 Dick      Krijgsman   - oneven

22e ronde - Donderdag 11 april 2019

In de interne competitie behoudt Sjoerd Meijer de leiding maar Edwin Groen loopt in tot op 11,3 keizerpunten.

In de Allround behoudt Edwin de leiding, hij heeft ruim een half bordpunt voorsprong op Sjoerd.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Kees van Dijk - Willem de Wilde (½ - ½)
In een Engelse opening gaat de strijd lange tijd gelijk op. Als de stelling een dynamisch evenwicht bereikt heeft biedt wit remise aan.

Cor van Ingen - Erik van den Eijkel (½ - ½)
In de Siciliaanse opening kreeg Cor het initiatief. Zwart kwam onder druk te staan, maar wit zag geen directe mogelijkheden om dit voordeel uit te buiten. Een afruil van twee lichte stukken tegen 2 pionnen en een toren durfde wit niet aan. Na nog een paar zetten spelen werd vervolgens remise overeengekomen.

Arno Braam - Hans van de Wteringh (½ - ½)
Na de afruilvariant van de Grünfeld-Indische opening won zwart in het middenspel een pion. Wit verdedigde echter bekwaam maar overzag stukwinst. Wél wist hij de minuspion te heroveren. Er resteerde een eindspel met voor beide partijen twee lopers en drie pionnen op de koningsvleugel. Derhalve remise.

John Zandvliet - Hans Thuijls (½ - ½)
Na de gebruikelijke Maroczy variant in het Siciliaans werd na enig gemanoeuvreer de dames geruild en kreeg wit initiatief met zijn lopers. Zwart moest stug verdedigen, maar kon zich uit de problemen redden. Wit dacht nog een kans te hebben door zijn torens naar de achtste rij te brengen, maar dat leverde uiteindelijk niks op. Remise was het resultaat.

Mart Pol - Peter Jonker (0 - 1)
Het centrum werd dicht geschoven. En het spel ging verder op de flanken. Mart ging in de aanval en zag niet dat Peter zijn dame kon aanvallen met stukwinst. De koning van wit kwam in het gedrang. Wit probeerde nog een listige zet te spelen maar dat hielp niet. In het eindspel verloor Mart nog een stuk en daarmee de partij.

Martin Roseboom - Sebo Nienhuis (1 - 0)
In een gesloten Siciliaan zoekt zwart spel op de koningsvleugel door h6, Ph7 en f5 te spelen. Maar dit is de vleugel waar ook wit met f4, h3, g4 aan een opmars bezig is. Zwart heeft nu een gat op g6 en na lang achter de eigen linie manoeuvreren kan wit Ph4 spelen en wint dan door Pg6† een kwaliteit op f8. Zwart krijgt als compensatie een door een pion op h4 gedekt paard op g3. Hij krijgt door een penning ook een paard op f4, maar moet daarvoor wel eerst de dames ruilen. Wit heeft alle gevaarlijke velden onder controle en kan met zijn koning de pion op h4 ophalen. Dan geeft wit zijn kwaliteit voor het paard op f4 en de pion van e5 en met twee pionnen minder geeft zwart het eindspel gewonnen.

Uitslagen ronde 22

 Bart      Koeweiden   - Jos van    Raan     1-0
 Martin     Roseboom   - Sebo      Nienhuis   1-0
 John      Zandvliet   - Hans      Thuijls    ½-½
 Cor van    Ingen     + Erik van den  Eijkel    ½-½
 Kees van    Dijk     - Willem de   Wilde     ½-½
 Jan      Hartsuiker  - Hermen     Ketel     0-1
 Arno      Braam     - Hans van de  Weteringh   ½-½
 Roelof van der Meer     - Ben      Zee      ½-½
 Herman van   Scherrenburg - Anton     Spronk    1-0
 Peter     Dullaart   - Hein      Bouwmeester  1-0
 Mart      Pol      - Peter     Jonker    0-1
 Dick      Krijgsman   + Alfred     Gaasbeek   0-1
 Kees van de  Voort     - Erwin     Oosterbeek  1-0
 Tom      Smit     - Herman     Haasjes    1-0
 Klaas     Kos      - Frans     Elbertsen   0-1
 Kees van der  Dussen    + Jasper de   Rijk     1-0
 Edwin     Groen     - extern            1-0
 Willem     Slagter    - extern            1-0
 Ronald     Klaassen   - extern            1-0
 Sjoerd     Meijer    - oneven
 Arnold van den Berg     - oneven

21e ronde - Donderdag 4 april 2019

In de interne competitie heeft Sjoerd Meijer weer de leiding genomen, hij heeft een half bordpunt voorsprong op Edwin Groen.

In de Allround gaat Edwin aan de leiding, hij heeft nog 2 Allroundpunten voorsprong op Sjoerd.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Arno Braam - Mart Pol (1 - 0)
Aangenomen damegambiet. Wit nam de zwart c-pion op de vijfde zet terug, waarna de partij zich redelijk evenwichtig ontwikkelde. Met e5 viel wit het paard op f6 aan, waardoor hij zijn paard op c3 via e4 naar d6 kon spelen en een sterke positie kon innemen. Zwart probeerde een tegenaanval op te zetten. Na ruil van pionnen plaatste zwart een toren op a4 en later een paard op a6 waarmee de pion op b4 twee keer werd aangevallen. Hij nam de b-pion met zijn paard, waarna wit zijn paard naar c5 kon spelen waardoor zowel de toren op a4 als de niet gedekte loper op e6 stonden aangevallen. Torenruil op a1 zou bovendien tot verlies van het paard op b4 leiden, het paard was niet meer te redden, waarna zwart op zijn 28ste zet op gaf.

Cor van Ingen - John Zandvliet (½ - ½)
Een vierpaardenspel waarbij zwart iets beter stond. Wit kreeg het loperpaar. Zwarts kansen waren hierdoor geminimaliseerd en hij accepteerde het remisevoorstel van wit.

Klaas Kos - Jasper de Rijk (½ - ½)
Opening Konings-Indisch. Vanaf zet 10 werden in het centrum twee pionnen en 2 paarden afgeruild. In het middenspel wist geen van beide al te serieus initiatief te ontplooien al zaten er interessante dreigingen in de stelling. Op zet 25 werd remise overeen gekomen.

Roelof van der Meer - Hans van de Weteringh (1 - 0)
Wit kwam iets beter uit de Alapin variant van het Italiaans omdat zwart met de koning de lopers ruilde op e7. Roelof verprutste dat voordeel omdat hij in het middenspel een pion weggaf. Toch kreeg hij aanvalskansen op de damevleugel door zijn te verdubbelen op de c-lijn. Het gepende paard van zwart moest wijken naar een ongedekt veld en werd toen met dameschaak genomen. Na afruil van de andere stukken bleek dit paard doorslaggevend.

Frans Elbertsen - Tom Smit (0 - 1)
Zwart speelde een onbekende variant in het Schots en kwam een pion voor. Maar wit speelde heel agressief, won de pion terug en kwam zelfs een pion voor. In een gewonnen stelling verloor hij een toren en gaf op.

Jos van Raan - Edwin Groen (1 - 0)
Frans, maar dan met Pc6 en even later f5. Dat betekent een zwakte op e6. Wit kon zijn stukken steeds actiever opstellen met toenemende druk op de zwarte koningsstelling. Met Lxh6 rolde wit de zwarte koningstelling op met als resultaat 2 pluspionnen en een slechte stelling voor zwart.

Uitslagen ronde 21

 Jos van    Raan     + Edwin     Groen     1-0
 Cor van    Ingen     + John      Zandvliet   ½-½
 Hans      Thuijls    - Hermen     Ketel     1-0
 Willem de   Wilde     - Erik van den  Eijkel    0-1
 Roelof van der Meer     - Hans van de  Weteringh   1-0
 Hein      Bouwmeester  - Jan      Hartsuiker  0-1
 Arno      Braam     - Mart      Pol      1-0
 Herman van   Scherrenburg - Ben      Zee      ½-½
 Alfred     Gaasbeek   + Peter     Jonker    ½-½
 Dick      Krijgsman   - Kees van de  Voort     ½-½
 Klaas     Kos      + Jasper de   Rijk     ½-½
 Frans     Elbertsen   + Tom      Smit     0-1
 Herman     Haasjes    + Erwin     Oosterbeek  0-1
 Kees van der  Dussen    + Huub      Grim     1-0
 Sjoerd     Meijer    - extern            1-0
 Bart      Koeweiden   - extern            1-0
 Arnold van den Berg     - extern            1-0
 Sebo      Nienhuis   - extern            1-0
 Willem     Slagter    - oneven

20e ronde - Donderdag 28 maart 2019

In de interne heeft Edwin Groen weer de leiding genomen, hij staat een half bordpunt voor op de nummer twee, Sjoerd Meijer.

In de Allround behoudt Edwin de leiding, hier staat hij krap een half bord punt voor op de nummer twee, Mart Pol.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Ronald Klaassen - John Zandvliet (½ - ½)
In een Leningrad variant van het Hollands bood wit een giftige g-pion aan die zwart weigerde. Wit dreigde na de lange rokade een koningsaanval maar zwart was hem voor met een schijnoffer in het centrum. Wit gaf het veroverde paard weer terug en na de ruil van beide zwartveldige lopers bood wit na 14 zetten remise aan wat zwart direct accepteerde.

Kees van der Dussen - Frans Elbertsen (½ - ½)
Wit begon voortvarend en slaagde erin zwart enigszins onder druk te zetten. Z'n aanval was iets te roekeloos hetgeen tot een pion verlies leidde. Enige tijd later moest wit nog een onvoldoende verdedigde pion opgeven. Zwart bleef echter enigszins onder druk staan en nam, na 3 maal eenzelfde stand op het bord gehad te hebben, uiteindelijk genoegen met remise.

Hermen Ketel - Jos van Raan (0 - 1)
Na een grote afruil dacht zowel wit als zwart dat hij beter stond. Zwart kon wit echter onder toenemende druk zetten en resulteerde in een mooie mataanval.

Sjoerd Meijer - Martin Roseboom (0 - 1)
In de Geeuw van de Leeuw, waarin wit snel op d8 de dames ruilt en zwart daardoor de rokade kwijt is, speelt wit het niet actief genoeg. Wit rokeert kort en zwart komt met zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren. Nadat de pionnen van de h-lijn geruild zijn slaat wit een zwart paard op f4 en neemt zwart terug met zijn g-pion, waardoor de g-lijn half open is. Dat lokt een schijnoffer van de loper op g4 uit, als die geslagen wordt kost dat wit twee pionnen omdat hij de loper die op f2 staat terug moet geven om aan het mat op de h-lijn te ontkomen. In een desperado slaat wit met die loper een gedekt paard op b6, maar dan volgt er een aftrekschaak dat ook nog een kwaliteit kost en geeft wit op.

Sebo Nienhuis - Edwin Groen (½ - ½)
Na 1. Pf3 d5 speelt de strijd zich rond het centrum af. Wit ontwikkelt eenvoudig, zwart speelt met een wisselend plan. Dat werkt niet echt en er worden verschillende stukken geruild. Met verdubbelde torens op de c-lijn dreigt een verdere grote afruil. Zwart biedt remise aan, mede in verband met tijdnood, maar remise is terecht.

Uitslagen ronde 20

 Sjoerd     Meijer    + Martin     Roseboom   0-1
 Sebo      Nienhuis   - Edwin     Groen     ½-½
 Ronald     Klaassen   - John      Zandvliet   ½-½
 Hermen     Ketel     + Jos van    Raan     0-1
 Hans      Thuijls    - Arno      Braam     1-0
 Jan      Hartsuiker  + Willem de   Wilde     0-1
 Erik van den  Eijkel    - Herman van   Scherrenburg 1-0
 Mart      Pol      - Anton     Spronk    1-0
 Roelof van der Meer     - Peter     Dullaart   1-0
 Ben      Zee      - Dick      Krijgsman   1-0
 Kees van de  Voort     - Alfred     Gaasbeek   0-1
 Peter     Jonker    - Klaas     Kos      1-0
 Jasper de   Rijk     - Tom      Smit     1-0
 Kees van der  Dussen    + Frans     Elbertsen   ½-½
 Huub      Grim     + Herman     Haasjes    1-0
 Willem     Slagter    - extern            ½-½
 Cor van    Ingen     - extern            ½-½
 Hans van de  Weteringh   - oneven

19e ronde - Donderdag 14 maart 2019

In de interne competitie heeft Sjoerd Meijer de leiding overgenomen van Edwin Groen, hij staat een paar Keizerpunten voor.

In de Allround behoudt Edwin de leiding, hij heeft nog precies een bordpunt voorspong over op Sjoerd.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Peter Jonker - Kees van der Dussen (1 - 0)
Wit en zwart proberen allebei het centrum te bemachtigen. Zwart sloot de stelling en wit viel aan op de koningsvleugel. Wit dreef de zwarte dame in het nauw. Zwart speelde de dame naar het verkeerde veld en een familieschaak met het paard volgde met verlies van de zwarte dame.

Cor van Ingen - Sebo Nienhuis (0 - 1)
Siciliaans. Zwart gaf stuk voor twee pionnen op de koningsvleugel en kreeg de open f-lijn. Een verkeerde zet van wit leverde zwart stukwinst en de partijwinst op.

Anton Spronk - Erik van den Eijkel (0 - 1)
Wit speelde Morra-gambiet maar speelde iets te passief met Le2. Vervolgens kwam er een ingewikkelde stelling op het bord waarbij zwart op een gegeven moment het initiatief kreeg en een stuk wist te winnen. Een paar zetten later gaf Anton op.

Martin Roseboom - Bart Koeweiden (0 - 1)
In een aanvankelijk rustige opening ontbrande het spel na 15. Pe5 Pd4. Er ontstond een scherpe stelling. Toen zwart relatief veilig de korte rokade kon spelen kreeg hij een actieve stelling. Wit miste, zo bleek in de analyse, eerst b4 waarna de gevaarlijkste dreigingen voorkomen waren, maar nadat wit zijn toren op e5 in de weg zette en zwart zijn toren op de c-lijn had gezet hielp alsnog b4 niet meer en was de zwarte mataanval niet meer te verdedigen.

Jos van Raan - Hans Thuijls (1 - 0)
Jos had net het laatste Schaakmagazine gelezen en de rubriek "Begrijp wat je doet". Daarin stond een variant van het Siciliaans die - bij goed spel en een beetje hulp van zwart - een winnende aanval oplevert. En dat gebeurde. Jos kon met een dame-offer de partij in zijn voordeel beslissen.

Willem Slagter - Sjoerd Meijer (0 - 1)
In een Siciliaanse opbouw kon wit snel f5 spelen zodat zwart veroordeeld werd tot de lange rokade. Zwart moest zijn stelling op de koningsvleugel stutten met f6 maar kon daarna in het centrum doorbeken met d5 en het initiatief naar zich toetrekken, zeker nadat wit Pfh2 speelde. In een spanningsvolle stelling met wederzijdse dreigingen weet zwart de witte dreigingen te pareren en nadat wit niet op f6 slaat glijdt wit het spel tussen de vingers door. Wit geeft nog een kwaliteit om het zwarte spel te neutraliseren, maar het mocht niet meer baten.

Uitslagen ronde 19

 Edwin     Groen     + John      Zandvliet   ½-½
 Willem     Slagter    - Sjoerd     Meijer    0-1
 Martin     Roseboom   + Bart      Koeweiden   0-1
 Cor van    Ingen     - Sebo      Nienhuis   0-1
 Jos van    Raan     + Hans      Thuijls    1-0
 Hermen     Ketel     - Willem de   Wilde     1-0
 Anton     Spronk    + Erik van den  Eijkel    0-1
 Herman van   Scherrenburg + Roelof van der Meer     ½-½
 Ben      Zee      - Arno      Braam     0-1
 Klaas     Kos      - Peter     Dullaart   0-1
 Dick      Krijgsman   - Mart      Pol      ½-½
 Tom      Smit     - Alfred     Gaasbeek   0-1
 Peter     Jonker    - Kees van der  Dussen    1-0
 Erwin     Oosterbeek  - Frans     Elbertsen   1-0
 Herman     Haasjes    + Jasper de   Rijk     0-1
 Jan      Hartsuiker  - Hans van de  Weteringh   1-0 R

18e ronde - Donderdag 7 maart 2019

In de interne competitie behoudt Edwin Groen de leiding, de nummer twee, Sjoerd, loopt in tot minder dan een half bordpunt.

Ook in de Allround behoudt Edwin Groen de leiding, hier is zijn voorsprong op Sjoerd nog ruim een volle ronde.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Herman Haasjes - Kees van der Dussen (0 - 1)
Wit opende Pf3 en zwart antwoorde d5. De opbouw verliep de eerste 10 zetten behoedzaam aan beide kanten. Totdat wit met zijn b-pion oprukte. Hierdoor ontstond druk op zwart's damevleugel en allen door zeer zorgvuldig te spelen lukte het zwart om de eerste dreiging af te wenden. Toen het wit niet lukte door te breken op zwart's damevleugel werd de aandacht op de andere zijde gericht. Dat was het moment waarop wit blunderde door een paard te verspelen. Dat bracht wit er toe een wanhoopsoffensief in te zetten waarbij het nog bijzonder spannend werd. Ondanks het feit dat zwart een dameruil kon forceren slaagde zwart er maar ternauwernood in om de winst binnen te halen.

Sebo Nienhuis - Jan Hartsuiker (1 - 0)
Weer een de Sokolski opening (1.b4!) Zwart opende een koningsaanval, die wit pareerde met een loperoffer tegen slechts één pion. Zwarts loper op b7 ging via c8 weer meedoen. Een foute zet, de loper van c8 weer terug naar b7, leverde een niet te pareren mataanval op.

Hein Bouwmeester - Willem de Wilde (0 - 1)
Siciliaan, Najdorf variant. Middenspel waren de stellingen redelijk in evenwicht. In een combinatie met torenafruil op de c-lijn dacht wit een pion op a6 te kunnen winnen. Zwart kon echter met Dc8 zowel het paard op a6 als de loper op c1 aanvallen, waardoor wit altijd een stuk verloor. Zwart won 4 zetten later nog een pion en toen vervolgens de dames van het bord afgingen hield wit het voor gezien.

Cor van Ingen - Hans Thuijls (½ - ½)
Sicliaanse partij waarin beide kort rokeerden en na afruil was de d-pion geïsoleerd. Nadat nog een stuk geruild werd, stelde wit remise voor en werd op zet 17 de vrede getekend.

Martin Roseboom - Edwin Groen (½ - ½)
In een Franse doorschuif variant besteed Edwin in de opening veel tijd aan het inschatten van allerlei ingewikkelde offer mogelijkheden, maar deze zullen niet goed voor hem uitpakken en de partij ontwikkeld zich op de klassieke, gesloten wijze. Met een gesloten centrum blijft Edwin met zijn koning in het midden om met al zijn pionnen op de koningsvleugel aan te vallen. Hij staat daarbij toe dat Martin de torens op de c-lijn verdubbelt en zijn paard op c6 in staat. Instinctief beseft Edwin dat de zet Dd7 om dat paard te verdedigen faalt, en wel op b5 waarna stukverlies onvermijdelijk is, en ruilt twee lichte stukken tegen toren en pion. Dan blundert Martin en geeft een dame weg tegen nog een licht stuk en twee vrijpionnen. Na over en weer goede en minder goede zetten moet Edwin zijn toren geven als de witte vrijpionnen de 7de rij bereiken en Martin moet zijn loper geven tegen de zwarte pionnen op de damevleugel. Met een eindspel van twee paarden en pion die elkaar al verdedigen tegen de dame en 20 seconden wordt tot een terechte remise besloten.

Uitslagen ronde 18

 Martin     Roseboom   + Edwin     Groen     ½-½
 John      Zandvliet   - Bart      Koeweiden   1-0
 Cor van    Ingen     + Hans      Thuijls    ½-½
 Kees van    Dijk     - Jos van    Raan     ½-½
 Hans van de  Weteringh   + Hermen     Ketel     1-0
 Sebo      Nienhuis   - Jan      Hartsuiker  1-0
 Hein      Bouwmeester  + Willem de   Wilde     0-1
 Erik van den  Eijkel    - Ben      Zee      ½-½
 Mart      Pol      + Tom      Smit     1-0
 Dick      Krijgsman   + Jasper de   Rijk     1-0
 Herman     Haasjes    + Kees van der  Dussen    0-1
 Willem     Slagter    - extern            1-0
 Sjoerd     Meijer    - extern            1-0
 Roelof van der Meer     - oneven
 Ronald     Klaassen   - oneven
 Herman van   Scherrenburg - oneven

17e ronde - Donderdag 28 februari 2019

Edwin Groen behoudt de leiding in de interne competitie met een vol bordpunt voorspong op de nummer twee, Sjoerd Meijer.

Ook in de Allround behoudt Edwin de leiding, hier heeft hij anderhalf bordpunt voorsprong op de nummers twee, Bart Koeweiden en Sjoerd.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

John Zandvliet - Kees van Dijk (½ - ½)
Wit koos een onbekende variant in de Caro Cann, die zwart kende. In snel tempo werden alle lichte stukken geruild op 2 ongelijke lopers na. Daar de witte noch de zwarte pionnenstelling aanvalsmogelijkheden boden bood wit remise aan dat door zwart werd aanvaard.

Hans van de Weteringh - Hans Thuijls (½ - ½)
Na een Slavische opening pakte zwart een pion. Dat kostte hem na een geforceerde stukkenruil een paard. Wel beschikte zwart over een vrijpion. Op dat moment bood wit remise aan, hetgeen zijn tegenstander accepteerde.

Anton Spronk - Roelof van der Meer (1 - 0)
1. e4 e5 2. Lc4 Pf6 3. Pc3 Pxe4 4. Lxf7† waarna het witte paard en de dame de koning op e1 moet verdedigen. Dit gaat en de zwarte toren slaat ongestraft het witte paard op e2. Echter na een aftrekschaakje verliest zwart ongestraft een paard en na de afruil van de torens is er een pionneneindstrijd met ongelijke lopers. Echter staat wit actiever met pionnen en koning en kan zijn voorsprong van 1 pion uitbreiden met een tweede. Zwart geeft op.

Frans Elbertsen - Huub Grim (0 - 1)
Lange tijd was het initiatief aan wit, tot dat wit Pd6 zette en zwart Td8 waardoor een penning ontstond. Bij de 25ste zet gaf zwart met Pe3 schaak waardoor tegelijk ook de witte toren op d1 in stond. Na nog 2 zetten geeft wit op.

Jos van Raan - Erik van den Eijkel (1 - 0)
Najdorf, altijd lastig voor wit en zwart. De stelling werd een ijsberg en zwart gleed als eerste uit.

Bart Koeweiden - Cor van Ingen (1 - 0)
In een complex koningsgambiet stond het bord als snel in brand. Het was een partij met wisselende kansen. Zwart verdedigde sterk en kwam gewonnen te staan met drie pionnen in het centrum tegen een witte op de a-lijn. In wederzijdse vliegende tijdnood dreigde wit met a6 de pion door te laten lopen en dat was nu net het moment waarop het slaan met de zwarte toren een blunder was, want door een paardvorkje met schaak ging die toren verloren. Hierna won wit.

Uitslagen ronde 17

 Edwin     Groen     + Sjoerd     Meijer    ½-½
 Martin     Roseboom   - Willem     Slagter    ½-½
 Bart      Koeweiden   - Cor van    Ingen     1-0
 John      Zandvliet   - Kees van    Dijk     ½-½
 Hans van de  Weteringh   - Hans      Thuijls    ½-½
 Willem de   Wilde     - Sebo      Nienhuis   ½-½
 Jos van    Raan     - Erik van den  Eijkel    1-0
 Jan      Hartsuiker  - Ben      Zee      1-0
 Anton     Spronk    - Roelof van der Meer     1-0
 Arno      Braam     - Klaas     Kos      1-0
 Peter     Dullaart   - Mart      Pol      1-0
 Herman van   Scherrenburg - Marah     Al-khateeb  1-0
 Peter     Jonker    - Kees van de  Voort     0-1
 Tom      Smit     + Dick      Krijgsman   1-0
 Alfred     Gaasbeek   - Kees van der  Dussen    1-0
 Erwin     Oosterbeek  - Jasper de   Rijk     1-0
 Frans     Elbertsen   + Huub      Grim     0-1

16e ronde - Donderdag 14 februari 2019

Wegens een druk extern programma was er maar een beperkt programma intern.

In de interne behoudt Edwin Groen de leiding met een bordpunt voorsprong op Sjoerd Meijer.

Ook in de Allround behoud Edwin de leiding, hier heeft hij anderhalf bordpunt voorsprong op Sjoerd.

Uitslagen ronde 16

 Hans      Thuijls    + Willem de   Wilde     1-0
 Ben      Zee      - Anton     Spronk    1-0
 Tom      Smit     - Arno      Braam     0-1
 Alfred     Gaasbeek   - Klaas     Kos      0-1
 Kees van der  Dussen    - Erwin     Oosterbeek  1-0
 Jasper de   Rijk     + Frans     Elbertsen   0-1
 Sjoerd     Meijer    - extern            1-0
 Edwin     Groen     - extern            1-0
 Erik van den  Eijkel    - extern            1-0
 Ronald     Klaassen   - extern            1-0
 Willem     Slagter    - extern            1-0
 Hein      Bouwmeester  - extern            1-0
 Hermen     Ketel     - extern            1-0
 Jos van    Raan     - extern            1-0
 Roelof van der Meer     - extern            1-0
 Herman van   Scherrenburg - extern            1-0
 Arnold van den Berg     - extern            1-0
 Kees van de  Voort     - extern            1-0
 Mart      Pol      - oneven
 Martin     Roseboom   - oneven
 Cor van    Ingen     - oneven
 Bart      Koeweiden   - oneven
 Kees van    Dijk     - oneven
 Sebo      Nienhuis   - oneven
 Jan      Hartsuiker  - oneven

15e ronde - Donderdag 7 februari 2019

Edwin Groen behoudt in de interne de leiding en zijn voorsprong van ruim een bordpunt op de nummer twee, Sjoerd Meijer.

In de Allround breidt Edwin zijn voorsprong op de nummer twee, Martin Roseboom, uit tot anderhalf bordpunt.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Jos van Raan - John Zandvliet (0 - 1)
Via het Russich werd het Italiaanse Vierpaardenspel bereikt, gevolgd door het schijnoffer 4. ... Pxe4. Wit sloeg op d7 met zijn loper om de zwarte koningstelling te ontwrichten. Dit pakte verkeerd uit, zwart kreeg een geweldige aanval met Lg6, Df6, Tg8, en een paard op d4. Wit verloor zijn toren op a1 en door een latere blunder zijn toren op h1. Wit gaf op.

Marah Al-katheeb - Hein Bouwmeester (0 - 1)
Traditionele 1. d4 d5 opening en alle kleine stukken worden ontwikkeld. Hein gaat lopen met pionnen op de koningsvleugel, Marah negeert dat en valt aan op de damevleugel. Plots geeft Marah op in een onbepaalde stelling, moe en ze moet slapen.

Arnold van den Berg - Roelof van der Meer (0 - 1)
Arnold trok voortvarend ten aanval en offerde op de 5de zet zijn paard op f7. Dat was te vroeg en Roelof kon tot het eindspel die voorsprong behouden.

Sebo Nienhuis - Hermen Ketel (½ - ½)
Snelle ruil van de lopers op de zwarte velden. Ondanks een achtergebleven c-pion en een dubbelpion op de g-lijn had zwart veel compensatie door zijn prima geposteerde paarde. Remise op voorstel van zwart.

Anton Spronk - Peter Dullaart (1 - 0)
1. e4 e5 2. Pc3 Pf6. De witvelderige loper van wit is snel in het spel, waardoor na beider rokade de zwart pionnen op de koningstelling naar voren in de aanval gaan. Met alle zwarte stukken ter ondersteuning komen 2 zwarte pionnen op de vierde rij waardoor zwart naar een snelle winst streeft. Echter na het pakken van een giftige pion op h4 wordt de zwarte dame verdreven door een witte toren op h1, waarna samen met de loper op c3 deze toren op h8 zwart schaakmat zet.

Edwin Groen - Bart Koeweiden (½ - ½)
In een 'wilde variant van de zwarte leeuw' (de schreeuw van ...) offert wit met Lxf7† een stuk voor 2 pionnen met aanval. Beiden moeten enorm aan de bak met het bord in vlammen. De zwarte koning op drift via g6 naar h7 en de witte koning op e1. Wit wint een derde pion voor het stuk, maar zwart komt nu los en neemt de aanval over. Bart denkt te winnen met een paardoffer. Dan heeft wit na Dxh5† echter eeuwig schaak. Prachtige strijd.

Uitslagen ronde 15

 Edwin     Groen     + Bart      Koeweiden   ½-½
 Cor van    Ingen     - Kees van    Dijk     ½-½
 Jos van    Raan     - John      Zandvliet   0-1
 Willem de   Wilde     + Hans van de  Weteringh   ½-½
 Sebo      Nienhuis   - Hermen     Ketel     ½-½
 Hans      Thuijls    - Erik van den  Eijkel    1-0
 Anton     Spronk    + Peter     Dullaart   1-0
 Jan      Hartsuiker  - Peter     Jonker    1-0
 Marah     Al-khateeb  - Hein      Bouwmeester  0-1
 Arnold van den Berg     + Roelof van der Meer     0-1
 Klaas     Kos      + Tom      Smit     ½-½
 Arno      Braam     - Alfred     Gaasbeek   1-0
 Mart      Pol      - Erwin     Oosterbeek  1-0
 Kees van der  Dussen    - Herman van   Scherrenburg ½-½
 Huub      Grim     + Jasper de   Rijk     0-1
 Frans     Elbertsen   + Herman     Haasjes    1-0
 Willem     Slagter    - extern            1-0
 Ronald     Klaassen   - extern            1-0
 Martin     Roseboom   - oneven
 Kees van de  Voort     - oneven

14e ronde - Donderdag 31 januari 2019

Edwin Groen is intern winterkampioen in de A-groep, met een ruime voorsprong op de rest van het veld! Winterkampioen in de B-groep is Hans van de Weteringh en in de C-groep Kees van Dijk. Met Hans promoveren Jos van Raan en Hermen Ketel naar de A-groep en met Kees promoveren Sebo Nienhuis en Marah Al-khateeb naar de B-groep. Alle kampioenen en promovendi van harte gefeliciteerd.

De volgende helft komen Erik van den Eijkel, Anton Spronk, Peter Dullaart en Jan Hartsuiker uit in de B-categorie en Alfred Gaasbeek, Kees van der Dussen en Jasper de Rijk in de C-categorie.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Hans van de Weteringh - Peter Dullaart (1 - 0)
Zwartspeler Peter Dullaart koos voor het Boedapester gambiet, maar hij vergat eerst zijn te ontwikkelen. Daardoor bleef witspeler Hans van de Weteringh gespaard van een lelijke geïsoleerde dubbelpion. In het middenspel verloor Hans een kwaliteit, maar daarvoor kreeg hij twee verbonden vrijpionnen. Die brachten uiteindelijk de beslissing, 1 - 0.

Ronald Klaassen - Martin Roseboom (0 - 1)
In een Zwarte Leeuw kiest Martin voor een vroege korte rokade, waardoor de Sozin variant van de Philidor op het bord komt. In het middenspel verovert zwart het initiatief op de damevleugel en wint een pion. Wit geeft een licht stuk voor een pion en aanval, zwart geeft nog een pion waardoor de dames geruild worden en als wit in een wat te optimistische bui zijn laatste toren ruilt blijkt het eindspel met ieder twee geblokkeerde pionnen op de damevleugel en met loper en pion tegen drie pionnen op de koningsvleugel eenvoudig gewonnen voor zwart.

Willem de Wilde - Edwin Groen (0 - 1)
In een Siciliaan komt Willem met meer spel uit de opening. Met het schijnoffer Pg4 dwingt zwart de ruil van de lopers en een paard af en is na een gedwongen zettenreeks de ontsnappingszet 13. ... f5 mogelijk. Het staat nu gelijk maar zwart kan na een kleine onnauwkeurigheid een pion winnen en een toren pennen. Dit levert na ruil nog twee extra pionnen op in een dame-paard eindspel. In wederzijds grote tijdnood geeft zwart pionnen terug om een matnet te vlechten en dat gebeurt.

Uitslagen ronde 14

 Willem de   Wilde     - Edwin     Groen     0-1
 Ronald     Klaassen   - Martin     Roseboom   0-1
 Hermen     Ketel     - Kees van    Dijk     ½-½
 Hans van de  Weteringh   - Peter     Dullaart   1-0
 Jan      Hartsuiker  - Hans      Thuijls    0-1
 Ben      Zee      - Mart      Pol      1-0
 Herman van   Scherrenburg - Hein      Bouwmeester  0-1
 Klaas     Kos      - Kees van de  Voort     ½-½
 Jasper de   Rijk     - Arnold van den Berg     0-1
 Frans     Elbertsen   - Dick      Krijgsman   0-1
 Huub      Grim     - Tom      Smit     0-1
 Arno      Braam     - Herman     Haasjes    1-0
 Marah     Al-khateeb  - Anton     Spronk    0-1 R
 Sjoerd     Meijer    - extern            ½-½
 John      Zandvliet   - extern            ½-½
 Erik van den  Eijkel    - extern            ½-½
 Bart      Koeweiden   - extern            ½-½
 Alfred     Gaasbeek   - extern            0-1
 Cor van    Ingen     - extern            1-0
 Kees van der  Dussen    - oneven

Ranglijsten per subgroep na ronde 14

 Nr Voornaam   Naam     Punten Waarde Subgrp Rating  TPR Rtng+ Gesp. Afgez Extern W-Z Bordptn %Wit %Zwt VorNr 
 01 Edwin    Groen    1157,0   100 A*    1868  1965  39   12      2  0   9,5  92  67 (1)  K
 02 Sjoerd    Meijer    1054,0   99 A    1920  1969  13   7   2   4  1   5,5  75  83 (2)  
 03 Willem    Slagter    960,3   98 A    1741  1804  14   6   3   4  0   3,5  100  17 (3)  
 04 Martin    Roseboom   949,3   97 A    1867  1881   5   9   1   4  -1   6,0  63  70 (5)  
 05 Bart     Koeweiden   908,5   96 A    1808  1883  14   9   2   2  1   6,0  60  75 (6)  
 06 Ronald    Klaassen   893,7   95 A    1770  1715  -10   6   2   5  0   2,0  50  17 (4)  
 07 Cor van   Ingen     880,5   94 A    1827  1766  -14   8   2   2  0   4,5  75  38 (8)  
 08 John     Zandvliet   784,5   93 A    1770  1797   4   8   3   2  0   5,0  50  75 (9)  
 10 Willem de  Wilde     767,0   91 A    1692  1745  21   12   1   1  0   8,0  75  58 (7)  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 15 Erik van den Eijkel    698,7   86 A    1775  1696  -17   8   2   3  0   4,0  50  50 (10) D
 17 Anton    Spronk    628,5   84 A    1613  1641   1   12   1      0   5,0  42  42 (21) D
 18 Peter    Dullaart   602,8   83 A    1711  1630  -25   9   1   2  1   3,5  50  25 (14) D
 19 Jan     Hartsuiker  587,7   82 A    1552  1482  -16   7   2   2  -1   3,0  33  50 (15) D

 11 Hans van de Weteringh   761,7   90 B*    1556  1779  66   9   2   2  1   7,0  80  75 (12) K
 12 Jos van   Raan     738,3   89 B    1687  1723   8   8   5   1  -2   5,0  83  50 (11) P
 14 Hermen    Ketel     722,7   87 B    1616  1614  -2   9   1   2  1   4,5  70  25 (16) P
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 16 Hans     Thuijls    684,7   85 B    1573  1689  33   9   3   1  -1   5,5  75  50 (18) 
 20 Peter    Jonker    586,0   81 B    1527  1636  30   9   5     -1   5,0  50  60 (20) 
 21 Ben     Zee      579,3   80 B    1589  1675  17   6   8      0   4,0  67  67 (24) 
 22 Hein     Bouwmeester  577,2   79 B    1569  1487  -17   8   3   2  0   3,5  50  38 (23) 
 26 Dick     Krijgsman   527,5   75 B    1559  1482  -28   11   2     -1   5,0  30  58 (30) 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 30 Alfred    Gaasbeek   503,5   71 B    1587  1490  -35   11      3  1   4,5  58  20 (22) D
 36 Kees van der Dussen    393,5   65 B    1256  1311  18   11   1   1  -1   4,0  20  50 (37) D
 37 Jasper de  Rijk     356,3   64 B    1282  1196  -30   11   1   1  1   3,0  25  30 (36) D

 09 Kees van   Dijk     774,0   92 C*    1617  1679  17   8   1   3  0   4,0  38  63 (17) K
 13 Sebo     Nienhuis   724,5   88 C    1635  1654   6   8   3   1  0   4,5  50  63 (13) P
 23 Marah    Al-khateeb  575,5   78 C    1440  1626  40   7   2     -1   5,5  100  63 (19) P
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 24 Arnold van d Berg     543,2   77 C    1364  1480  31   8   5   1  0   4,5  75  38 (29) 
 25 Johan    Tode     542,7   76 C    1431  1468  12   10   2   1  2   5,5  58  50 (26) 
 27 Tom     Smit     515,3   74 C    1559  1440  -41   12   2      0   6,0  58  42 (32) 
 28 Roelof van d Meer     512,0   73 C    1403  1399  -2   11   3      1   5,5  50  50 (28) 
 29 Klaas    Kos      510,0   72 C    1393  1420  12   10   3   1  0   5,5  50  60 (27) 
 31 Mart     Pol      495,5   70 C    1521  1468  -28   12      2  0   4,5  50  25 (31) 
 32 Arno     Braam     492,0   69 C    1610  1727  10   3        -1   3,0  100  100 (34) 
 33 Herman van  Scherrenburg 488,3   68 C    1380  1417  14   10   3      0   4,5  40  50 (25) 
 34 Erwin    Oosterbeek  448,7   67 C    1608  1759   8   2   1      2   2,0  100   - (33) 
 35 Kees van de Voort     435,0   66 C    1290  1333  13   10   2   2  0   4,0  60  20 (35) 
 38 Huub     Grim     319,5   63 C    1488  1214 -112   13   1      1   3,5  36  17 (38) 
 39 Loek     Platschorre  301,2   62 C    1496  1208  -25   3  10     -1   0,5   0  25 (39) 
 40 Frans    Elbertsen   212,8   61 C    1185  1136  -15   12   1   1  0   2,0  25   8 (40) 
 41 Herman    Haasjes    200,0   60 C    1175  1096  -29   12      1  -2   1,5  20   7 (41) 

K=Kampioen, P=Promoveert, D=Degradeert

13e ronde - Donderdag 17 januari 2019

Doordat beide achttallen in actie kwamen, was er een beperkt programma. Koploper Edwin Groen bouwde zijn voorsprong op nummer twee Sjoerd Meijer iets uit door te winnen.

Uitslagen ronde 13

 Willem de   Wilde     - Ben      Zee      1-0
 Anton     Spronk    - Hans van de  Weteringh   0-1
 Alfred     Gaasbeek   - Marah     Al-khateeb  0-1
 Mart      Pol      - Herman van   Scherrenburg ½-½
 Roelof van der Meer     - Kees van de  Voort     1-0
 Jasper de   Rijk     - Klaas     Kos      0-1
 Arnold van den Berg     - Kees van der  Dussen    1-0
 Frans     Elbertsen   - Arno      Braam     0-1
 Erwin     Oosterbeek  - Huub      Grim     1-0
 Edwin     Groen     - extern            1-0
 Willem     Slagter    - extern            1-0
 Sebo      Nienhuis   - extern            1-0
 Jan      Hartsuiker  - extern            1-0
 Hermen     Ketel     - oneven
 Herman     Haasjes    - oneven
 Sjoerd     Meijer    - oneven
 John      Zandvliet   - oneven
 Ronald     Klaassen   - oneven

12e ronde - Donderdag 10 januari 2019

We verwelkomen twee oudgedienden, Arno Braam en Erwin Oosterbeek, terug op de club.
In de interne competitie behoudt Edwin Groen de leiding op minder dan een half bordpunt gevolgd door Sjoerd Meijer.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Hans Thuijls - Sebo Nienhuis (½ - ½)
Zwart bleef na een grootscheepse afruil met een geïsoleerde d-pion zitten. Torenruil en pion verlies volgde. Wit kon zijn d-pion - te ver opgerukt - niet handhaven. Na herhaling van zetten: remise.

Alfred Gaasbeek - Mart Pol (½ - ½)
In een Italiaanse opening speelde Alfred de loper van c4 naar e2. Er ontstond een artij met kleine dreigingen van beide kanten. Na afruil van stukken hield Alfred een pion meer over. Omdat Alfred zijn extra pion moest verdedigen en de dreigingen van mat op de onderste rij door een pionzet van beide teniet was gedaan bood Alfred remise aan, wat door Mart werd geaccepteerd.

Kees van Dijk - Martin Roseboom (0 - 1)
Na een zwarte leeuw opening tegen c4 en d4, komt wit licht in het voordeel. In het vroege middenspel kan wit zwart lelijk in de problemen brengen met a4, maar in plaats daarvan geeft hij met b4 een pion weg. Zwart lijkt de pion weer te verspelen, maar wit ruilt ongelukkig en zwart blijft de pion voor. Nadat wit zijn goede paard tegen de slechtere zwarte zwartvelderige loper ruilt blijkt de pluspion voldoende voor de winst.

Willem Slagter - Bart Koeweiden (1 - 0)
Ondanks Bart's 1. d5 na Willems 1. e4 volgde toch 2. e5 waarna wit zijn vertrouwde stelling (na f4) weer op het bord kreeg. Wat volgde was een zoektocht van zwart naar spel, maar wit heeft nagenoeg alle cruciale velden onder controle. Teneinde tegenspel te creëren met 34. ... g5 volgde een tegenactie van Willem die beslissend was gezien de dreiging van mat of stukverlies.

Ben Zee - Tom Smit (1 - 0)
Na een Catalaanse opening kreeg zwart licht voordeel. Zwart trachtte daarna op de koningsvleugel een aanval te forceren maar wit kon dat r4edelijk pareren. Toen zwart een cruciale fout maakte kon wit in het centrum doorstoten en materiaal winnen.

Anton Spronk - Jos van Raan (0 - 1)
Er ontbrandde in een Open Siciliaan een heftige strijd waarbij Anton direct op de zwarte koningsvleugel een aan lanceerde. Jos pareerde die goed en dreigde stukwinst. Om zijn stuk te redden vergat Anton mat op de onderste rij na een dame-offer.

Uitslagen ronde 12

 Peter     Dullaart   - Edwin     Groen     0-1
 Sjoerd     Meijer    - Ronald     Klaassen   1-0
 Willem     Slagter    - Bart      Koeweiden   1-0
 Kees van    Dijk     - Martin     Roseboom   0-1
 John      Zandvliet   - Willem de   Wilde     0-1
 Anton     Spronk    - Jos van    Raan     0-1
 Hans      Thuijls    - Sebo      Nienhuis   ½-½
 Hermen     Ketel     - Marah     Al-khateeb  1-0
 Johan     Tode     - Hans van de  Weteringh   0-1
 Alfred     Gaasbeek   - Mart      Pol      ½-½
 Dick      Krijgsman   - Peter     Jonker    0-1
 Ben      Zee      - Tom      Smit     1-0
 Hein      Bouwmeester  - Jasper de   Rijk     1-0
 Kees van der  Dussen    - Klaas     Kos      0-1
 Huub      Grim     - Arno      Braam     0-1
 Erwin     Oosterbeek  - Herman     Haasjes    1-0
 Kees van de  Voort     - extern            1-0
 Jan      Hartsuiker  - oneven
 Cor van    Ingen     - oneven

11e ronde - Donderdag 13 december 2018

In de interne competitie heeft Edwin Groen de leiding genomen op minder dan een half bordpunt gevolgd door Sjoerd Meijer.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Martin Roseboom - John Zandvliet (½ - ½)
In het loperspel geeft wit een pion om de loper op de diagonaal a2-g8 te houden met penning van de zwarte pion op f7. Zwart voorkomt een aanval door met zijn koning naar h8 te gaan. De strijd verplaatst zich naar de damevleugel. De pionnen op a- en b-lijn worden geruild, evenals de dame en een toren. Doordat de zwarte koning op h8 op de onderste rij mat gezet dreigt te worden zou Martin een stuk kunnen winnen. Als hij dat niet ziet maar wel de pion terug wint wordt er tot remise besloten.

Marah Al-khateeb - Johan Tode (½ - ½)
In een ingewikkelde partij met scherpe kansen voor beide partijen loopt het uiteindelijk vast in het eindspel. Zwart weet een dubbelpion bij wit niet te benutten. Doordat zwart het veld d5 onder controle houdt kan de witte koning de vrijpion op d4 niet verder krijgen. Wit probeert het nog enige tijd maar moet uiteindelijk berusten in remise.

Mart Pol - Kees van er Dussen (½ - ½)
De opening was met 1.e4 c5 Siciliaans. Al vroeg in de partij zette wit druk op de zwarte stelling. Wit kon al vroeg rokeren, maar voor zwart was dat een moeizame aangelegenheid. Toen dat eenmaal had plaats gevonden won zwart na een slagenwisseling een pion. Dit kleine voordeel sleepte zich voort tot in het eindspel waarna door herhaling van zetten tot remise werd besloten.

Tom Smit - Peter Jonker (0 - 1)
In de opening probeerden beide het centrum te beheersen. Zwart rokeerde niet en kreeg aanval op de witte koning. Dit gaf zwart veel mogelijkheden en het spel werd complex. Zwart won twee pionnen en kreeg een niet tegen te houden vrijpion op de h-lijn. En daarmee won zwart de partij.

Bart Koeweiden - Sjoerd Meijer (0 - 1)
In een (obscure) variant van het aangenomen Koningsgambiet offert wit nog een pion op d4 voor aanvalskansen. Zwart kon echter de pion gewoon nemen en de stelling consolideren. Na de korte rokade van zwart zag wit zich genoodzaakt om zijn witveldige loper te ruilen op e6 tegen een paard. Uiteindelijk was het een wit paard tegen een zwarte loper. De witte wandelkoning sneuvelde door een schijnoffer op e5 waarna de zwarte vrijpion kon doorlopen.

Uitslagen ronde 11

 Bart      Koeweiden   - Sjoerd     Meijer    0-1
 Edwin     Groen     - Erik van den  Eijkel    1-0
 Martin     Roseboom   - John      Zandvliet   ½-½
 Cor van    Ingen     - Anton     Spronk    1-0
 Willem de   Wilde     - Alfred     Gaasbeek   1-0
 Johan     Tode     - Marah     Al-khateeb  ½-½
 Tom      Smit     - Peter     Jonker    0-1
 Mart      Pol      - Kees van der  Dussen    ½-½
 Herman     Haasjes    - Herman van   Scherrenburg 0-1
 Roelof van der Meer     - Frans     Elbertsen   ½-½
 Huub      Grim     - Klaas     Kos      1-0
 Kees van de  Voort     - Jasper de   Rijk     0-1
 Jos van    Raan     - extern            1-0
 Kees van    Dijk     - extern            1-0
 Willem     Slagter    - extern            1-0
 Hans van de  Weteringh   - extern            0-1
 Ronald     Klaassen   - extern            1-0
 Dick      Krijgsman   - oneven
 Peter     Dullaart   - oneven
 Jan      Hartsuiker  - oneven
 Hans      Thuijls    - oneven
 Hein      Bouwmeester  - oneven
 Hermen     Ketel     - oneven

10e ronde - Donderdag 6 december 2018

In de interne competitie behoudt Bart Koeweiden de leiding, Edwin Groen loopt wat Keizerpunten in maar heeft nog steeds een ruim half bordpunt achterstand.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Frans Elbertsen - Kees van der Dussen (0 - 1)
Wit opende met e4 en zwart reageerde met de Siciliaan, dus c5. Er volgde een voorzichtige ontwikkeling aan beide zijden, waarbij zwart afzag van de rokade. Bij zet 14 werd het eerste stuk geslagen. Wat volgde was een periode van uitermate voorzichtig manoeuvreren waarbij langzaam de druk op de witte koningsvleugel werd opgevoerd. Nadat de pionnen op de h-lijn werden geruild viel er een gat in de dekking van de witte koning en werd deze op de 23ste zet (terwijl er nog maar 2 stukken en 2 pionnen geslagen waren) mat gezet.

Hein Bouwmeester - Roelof van der Meer (½ - ½)
Wit opende Engels. Kort daarna week de partij af van normaal, met een zwarte pion op e4. Wit offerde een pion voor het initiatief. Dat zag en in eerste instantie aardig uit met alle witte stukken actief. Zwart kon echter stabiliseren en bood met een pion voor remise aan, wat wit niet kon afslaan.

Johan Tode - Arnold van den Berg (1 - 0)
Vroeg in de opening wint wit een loper in ruil voor twee pionnen. Na vervolgens de rokadelijn te onderbreken weet wit de partij binnen te halen.

Hans van de Weteringh - John Zandvliet (0 - 1)
In een Russische opening kreeg wit een geïsoleerde pion op d4 die door zwart onder vuur werd genomen en uiteindelijk verloren ging. Zwart kon afruil van de dames afdwingen, de zwarte koning ging naar het centrum, de torens werden geruild. Zwart gaf zijn d4 pion op voor de witte pion op b2 waarna ook de witte a-pion wil. Daarna was de zwarte a-pion niet meer te stoppen.

Anton Spronk - Hans Thuijls (1 - 0)
Met een loper op a2 heeft wit constante dreiging op f7. Met nog een pion op f5 zet wit de verdediging van zwart vast. Uiteindelijk bezet wit met zijn torens de f- en g-lijn. Ondanks een stukverlies op h4 komt door de torenlijnen de vrije f5 pion in de aanval en is mat of verlies van vele stukken onafwendbaar en zwart geeft op.

Edwin Groen - Kees van Dijk (½ - ½)
Via een Caro-Kann ontstaat een strategische partij. Na afruil van diverse stukken ontstaat een pionneneindspel met elk ëën toren. Beiden moeten goed rekenen, maar uiteindelijk: remise.

Uitslagen ronde 10

 Edwin     Groen     - Kees van    Dijk     ½-½
 Erik van den  Eijkel    - Cor van    Ingen     ½-½
 Hans van de  Weteringh   - John      Zandvliet   0-1
 Peter     Dullaart   - Sebo      Nienhuis   ½-½
 Anton     Spronk    - Hans      Thuijls    1-0
 Jos van    Raan     - Willem de   Wilde     ½-½
 Alfred     Gaasbeek   - Dick      Krijgsman   1-0
 Peter     Jonker    - Hermen     Ketel     0-1
 Johan     Tode     - Arnold van den Berg     1-0
 Kees van de  Voort     - Ben      Zee      0-1
 Hein      Bouwmeester  - Roelof van der Meer     ½-½
 Herman van   Scherrenburg - Huub      Grim     1-0
 Jasper de   Rijk     - Herman     Haasjes    ½-½
 Frans     Elbertsen   - Kees van der  Dussen    0-1
 Tom      Smit     - Mart      Pol      1-0
 Martin     Roseboom   - extern            1-0
 Sjoerd     Meijer    - extern            1-0

9e ronde - Donderdag 29 november 2018

In de interne competitie geen verandering aan de top, behoudt Bart Koeweiden de leiding nog steeds op ruim een half bordpunt gevolgd door Edwin Groen.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Jasper de Rijk - Huub Grim (1 - 0)
Zwart week af van de Spaanse opening door 3. ... Pd4 te spelen. Wit had lang moeite de kwetsbaarheden in de stelling van zwart uit te buiten maar nadat op zet 25 een pion viel en op zet 27 een toren en er zich ondertussen matdreigingen voordeden gaf zwart op.

Willem Slagter - Anton Spronk (1 - 0)
Willem speelt agressief maar krijgt agressief tegenspel terug. Er zit veel spanning in de stelling. Anton gooit de knuppel helemaal in het hoenderhok door een stuk te offeren. Dat kan zeer gevaarlijk uitpakken als Willem verkeerd afwikkelt, maar dat gebeurde niet. Toen Anton ook nog een gevaarlijk tussenschaakje miste, was het een kwestie van uitspelen. Zeer leuke partij.

Sebo Nienhuis - Bart Koeweiden (0 - 1)
Na de opening kwam er een Nederlandse stelling op het bord waarin wit na zijn korte rokade onder druk kwam te staan. Wit offerde noodgedwongen maar kreeg geen compensatie. Zwart kon al zijn stukken mobiliseren voor de aanval. Wit had geen verdediging tegen mat of groot materiaal verlies.

Uitslagen ronde 9

 Sebo      Nienhuis   - Bart      Koeweiden   0-1
 Edwin     Groen     - Jos van    Raan     1-0
 Willem     Slagter    - Anton     Spronk    1-0
 Peter     Dullaart   - Alfred     Gaasbeek   1-0
 Peter     Jonker    - Willem de   Wilde     0-1
 Marah     Al-khateeb  - Arnold van den Berg     1-0
 Klaas     Kos      - Dick      Krijgsman   0-1
 Herman van   Scherrenburg - Jan      Hartsuiker  0-1
 Kees van der  Dussen    - Tom      Smit     0-1
 Kees van de  Voort     - Frans     Elbertsen   1-0
 Herman     Haasjes    - Roelof van der Meer     0-1
 Jasper de   Rijk     - Huub      Grim     1-0
 Ronald     Klaassen   - extern            1-0
 Hans      Thuijls    - extern            0-1
 Martin     Roseboom   - extern            0-1
 Erik van den  Eijkel    - extern            1-0
 Sjoerd     Meijer    - extern            1-0
 Mart      Pol      - extern            0-1
 Kees van    Dijk     - extern            0-1
 Cor van    Ingen     - extern            1-0
 Hein      Bouwmeester  - extern            ½-½
 John      Zandvliet   - extern            ½-½
 Johan     Tode     - oneven

8e ronde - Donderdag 15 november 2018

In de interne competitie behoudt Bart Koeweiden de leiding, nog steeds op ruim een half bordpunt gevolgd door Edwin Groen.

Uitslagen ronde 8

 Kees van    Dijk     - Hans      Thuijls    ½-½
 Sebo      Nienhuis   - Jos van    Raan     ½-½
 Hans van de  Weteringh   - Mart      Pol      1-0
 John      Zandvliet   - Hermen     Ketel     1-0
 Johan     Tode     - Anton     Spronk    0-1
 Willem de   Wilde     - Jan      Hartsuiker  1-0
 Dick      Krijgsman   - Herman van   Scherrenburg ½-½
 Klaas     Kos      - Roelof van der Meer     1-0
 Tom      Smit     - Kees van de  Voort     ½-½
 Huub      Grim     - Kees van der  Dussen    ½-½
 Frans     Elbertsen   - Jasper de   Rijk     1-0
 Bart      Koeweiden   - extern            1-0
 Peter     Dullaart   - extern            0-1
 Herman     Haasjes    - extern            0-1
 Alfred     Gaasbeek   - extern            1-0
 Martin     Roseboom   - extern            1-0
 Edwin     Groen     - extern            1-0
 Ronald     Klaassen   - extern            1-0
 Erik van den  Eijkel    - oneven
 Willem     Slagter    - oneven

7e ronde - Donderdag 8 november 2018

In de interne competitie aan kop geen wijziging, Bart Koeweiden gaat aan de leiding, op ruim een half bordpunt gevolgd door Edwin Groen.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Klaas Kos - Johan Tode (0 - 1)
Wit komt goed uit de opening en heeft daarmee en goed antwoord op de Tarrasch verdediging. Uiteindelijk ontstaat er een complex middenspel met scherpe aftrekaanval mogelijkheden waarin zwart een minder goede voortzetting van wit weet af te straffen.

Arnold van den Berg - Tom Smit (1 - 0)
4 paardenspel, zwart komt beter uit de opening en wit biedt remise aan, Tom sloeg dit af want we stonden materieel wel gelijk maar Tom stond positioneel beter. In het eindspel kwam wit beter te staan. Zwart miste nog eeuwig schaak, wit promoveerde en zwart gaf op.

Cor van Ingen - Willem Slagter (½ - ½)
Italiaans, waarbij Cor niet de hoofdvariant met c3 speelt, maar eerst kort rokeert. Ondanks dat er zo te zien redelijk logische zetten worden gespeeld investeert Cor veel tijd in de eerste 10 zetten. Op zet 13 biedt Cor remise aan, hetgeen wordt aangenomen.

Hans van de Weteringh - Willem de Wilde (1 - 0)
Na een variant van de Zwarte Leeuw opening kreeg wit het initiatief. Zwart koos voor aanvallend tegenspel. Hans verdedigde dit secuur en met kleine dreigingen verloor Willen uiteindelijk een vol stuk en gaf op.

Mart Pol - Sjoerd Meijer (0 - 1)
In een Ponziani weet zwart een pion te winnen. Ondanks actief wit spel kon zwart de pion behouden en de stelling consolideren. Uiteindelijk wordt de druk te groot en sneuvelt wit door een paardvork.

Hans Thuijls - Jos van Raan (½ - ½)
Zwart kreeg gaandeweg de partij initiatief en kwam actiever te staan. Wit wist de dreigingen op te lossen en de stukken werden geruild. Nij de afwikkeling naar een lopereindspel stond wit uiteindelijk beter en werd er tot remise besloten.

Uitslagen ronde 7

 Bart      Koeweiden   - Kees van    Dijk     ½-½
 Ronald     Klaassen   - Edwin     Groen     ½-½
 Mart      Pol      - Sjoerd     Meijer    0-1
 Martin     Roseboom   - Peter     Dullaart   1-0
 Hans      Thuijls    - Jos van    Raan     ½-½
 Cor van    Ingen     - Willem     Slagter    ½-½
 Erik van den  Eijkel    - Anton     Spronk    ½-½
 Hans van de  Weteringh   - Willem de   Wilde     1-0
 Hermen     Ketel     - Herman van   Scherrenburg 1-0
 Marah     Al-khateeb  - Roelof van der Meer     1-0
 Arnold van den Berg     - Tom      Smit     1-0
 Klaas     Kos      - Johan     Tode     0-1
 Alfred     Gaasbeek   - Hein      Bouwmeester  1-0
 Jan      Hartsuiker  - Kees van de  Voort     1-0
 Jasper de   Rijk     - Dick      Krijgsman   0-1
 Kees van der  Dussen    - Herman     Haasjes    1-0
 Huub      Grim     - Frans     Elbertsen   1-0

6e ronde - Donderdag 1 november 2018

In de interne competitie behoudt Bart Koeweiden de leiding, op ruim een half bordpunt gevolgd door Edwin Groen.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Edwin Groen - Willem Slagter (1 - 0)
Italiaans, 4 zetten symmetrisch. De strijd gaat om d5 en e4. 2 Paarden en de witvelderige lopers worden geruild. Willem plaatst de opstoor e4 en wordt verrast door de d4 tegenaanval. Hij kiest het verkeerde plan en staat zo maar ineens verloren omdat Edwin had gezien dat hij een winnende pionnendoorbraak op de c- en d-lijn krijgt.

Mart Pol - Jos van Raan (½ - ½)
Net toen het spannend werd gaf zwart een stuk weg. Gelukkig voor zwart volgde wit met de tweede blunder van de partij en gaf het stuk terug. Het eindspel is dan pot-remise.

Kees van Dijk - Sebo Nienhuis (½ - ½)
In een Engelse opening bereiken we een stelling die redelijk in evenwicht is. Door een dubbelpion van wit op de c-lijn wordt het eindspel tricky, omdat de pionnenstructuur van zwart beter is. Wit kan de stelling net keepen, remise. Achteraf bleek dat eindspelen te moeilijk zijn, als zwart geen h7-h6 had gespeeld had hij gewonnen.

Martin Roseboom - Cor van Ingen (½ - ½)
In het loperspel komt Cor na een vroeg Df6 iets minder te staan nu Martin in deze partij wel h3 speelt om de ontwikkeling van de loper op c8 te verhinderen. Na dameruil en verder nog alles op het bord is er een gecompliceerd middenspel. Als Martin een pionwinst mist kan Cor zijn ontwikkeling voltooien en in beginnende tijdnood stelt hij remise voor, hetgeen Martin aanneemt.

Johan Tode - Frans Elbertsen (1 - 0)
In een aangenomen dame-gambiet komt wit goed uit de opening. Op de 19de zet kiest wit er bewust voor om een dame niet te slaan, deze werd namelijk weg geblunderd. Hierdoor ontstond er een spannend eindspel waar een paard tegen een pion toch te veel werd.

Uitslagen ronde 6

 Bart      Koeweiden   - Ronald     Klaassen   1-0
 Kees van    Dijk     - Sebo      Nienhuis   ½-½
 Edwin     Groen     - Willem     Slagter    1-0
 Mart      Pol      - Jos van    Raan     ½-½
 Martin     Roseboom   - Cor van    Ingen     ½-½
 Sjoerd     Meijer    - Anton     Spronk    1-0
 Hermen     Ketel     - Peter     Dullaart   0-1
 Hein      Bouwmeester  - Erik van den  Eijkel    0-1
 Dick      Krijgsman   - Willem de   Wilde     0-1
 Roelof van der Meer     - Arnold van den Berg     ½-½
 Tom      Smit     - Klaas     Kos      ½-½
 Marah     Al-khateeb  - Jasper de   Rijk     1-0
 Kees van der  Dussen    - Jan      Hartsuiker  0-1
 Johan     Tode     - Frans     Elbertsen   1-0
 Herman     Haasjes    - Alfred     Gaasbeek   0-1
 Hans van de  Weteringh   - extern            1-0
 Kees van de  Voort     - extern            0-1
 Herman van   Scherrenburg - oneven

5e ronde - Donderdag 18 oktober 2018

In de interne competitie mochten we een kandidaat-lid begroeten, Marah Al-khateeb.

Als u de scores voor de interne wat wazig vindt, dat zijn vervangende uitslagen voor de externe wedstrijden, extern winst levert dat ook op, extern remise levert een oneven op en verlies wordt als afwezig gemeld.

Uitslagen ronde 5

 Edwin     Groen     - Martin     Roseboom   1-0
 Mart      Pol      - Hans      Thuijls    ½-½
 John      Zandvliet   - Cor van    Ingen     ½-½
 Peter     Jonker    - Johan     Tode     1-0
 Roelof van der Meer     - Herman van   Scherrenburg ½-½
 Erik van den  Eijkel    - Alfred     Gaasbeek   1-0
 Frans     Elbertsen   - Marah     Al-khateeb  0-1
 Kees van de  Voort     - Huub      Grim     1-0
 Klaas     Kos      - Herman     Haasjes    1-0
 Willem     Slagter    - extern            1-0
 Ronald     Klaassen   - extern            1-0
 Hein      Bouwmeester  - extern            1-0
 Hermen     Ketel     - extern            1-0
 Kees van    Dijk     - oneven
 Jan      Hartsuiker  - oneven
 Bart      Koeweiden   - oneven
 Peter     Dullaart   - oneven
 Sebo      Nienhuis   - oneven

4e ronde - Donderdag 11 oktober 2018

In de interne competitie hebben Bart Koeweiden en Kees van Dijk stuivertje gewisseld, Bart heeft de leiding op korte afstand gevolgd door Kees.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Huub Grim - Johan Tode (0 - 1)
Door een afruil kwam wit met twee dubbelpionnen ongunstig in het spel te staan. Nadat ook de mogelijkheid tot rokeren verdween was de stelling voor zwart gunstig genoeg voor de winst.

Herman van Scherrenburg - Jasper de Rijk (½ - ½)
Opening: Siciliaan. Wit creëert een ideaal centrum (e4 en d4 pionnen). Zwart levert gevaarlijk tegenspel, maar zonder iets te winnen. Na afruil bleef een eindspel met ongelijke lopers en een gelijk aantal pionnen over, remise.

Edwin Groen - Peter Jonker (1 - 0)
Na een "normale" start met 1. e4 d6 2. d4 Pf6 (de zwarte leeuw) krijgt wit door een te voorzichtige 6. ... h6 de kans op 7. Lxf7†. Dat gaat in alle varianten snel mis voor zwart. 2 pionnen worden een pion en een kwaliteit achterstand. Een vervolgfout op zet 20 laat het doek definitief vallen.

Kees van Dijk - Mart Pol (½ - ½)
Beide spelers bouwen in een Engelse opening hun stelling rustig op. De strijd spitst zich toe in 't centrum. Het loperpaar van wit loont zich niet. De paarden van Mart staan actief. Na stukkenruil in het centrum ontstaat een gelijkwaardige stelling: remise.

Bart Koeweiden - Martin Roseboom (½ - ½)
Al snel na de opening belanden beide spelers in onbekend gebied. Zwart sloeg nog in de opening met zijn dame op b2. De regel is echter: sla nooit op b2 zelfs niet als dat goed is. Toch kon wit dit niet direct afstraffen. De partij raakte na afruil in rustiger vaarwater, alhoewel beide spelers steeds alert moesten spelen om niet in de problemen te raken. Ondanks de pion minder stond wit niet slechter, door de vier tempi die zwart nodig had om de dame weer in de eigen stelling te krijgen had wit kans gezien zwart een zeer slechte pionnenstructuur te bezorgen. Met wit in tijdnood kozen beide partijen voor de zekerheid van een zetherhaling, remise.

Ronald Klaassen - Willem Slagter (1 - 0)
Willem speelde eindelijk weer een het Schara von Hennig gambiet. Beide spelers speelde scherpe varianten. Er ontstond een stelling waar van alles in zat. Ronald offerde een stuk, achteraf bleek het offer van Ronald niet goed te zijn. Willem nam het offer echter niet aan. Hij speelde een paardzet waarmee hij dacht ook het stuk te winnen. Ronald vond een escape en wist zijn stuk te behouden. In het vervolg werden stukken geruild en wist Ronald met twee pionnen voorsprong het eindspel in te gaan en het punt binnen te halen.

Uitslagen ronde 4

 Kees van    Dijk     - Mart      Pol      ½-½
 Bart      Koeweiden   - Martin     Roseboom   ½-½
 Ronald     Klaassen   - Willem     Slagter    1-0
 Sjoerd     Meijer    - Peter     Dullaart   1-0
 Edwin     Groen     - Peter     Jonker    1-0
 Anton     Spronk    - Willem de   Wilde     1-0
 Dick      Krijgsman   - John      Zandvliet   0-1
 Cor van    Ingen     - Hermen     Ketel     1-0
 Roelof van der Meer     - Tom      Smit     ½-½
 Herman van   Scherrenburg - Jasper de   Rijk     ½-½
 Hans van de  Weteringh   - Kees van der  Dussen    1-0
 Huub      Grim     - Johan     Tode     0-1
 Jan      Hartsuiker  - Erik van den  Eijkel    0-1
 Alfred     Gaasbeek   - Loek      Platschorre  1-0
 Herman     Haasjes    - Frans     Elbertsen   1-0
 Sebo      Nienhuis   - oneven

3e ronde - Donderdag 4 oktober 2018

In de interne behoudt Kees van Dijk de leiding, eveneens nog steeds op korte afstand gevolgd door Bart Koeweiden.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Sebo Nienhuis - Dick Krijgsman (1 - 0)
Dameruil van zwart op zet 10 bleek niet goed. Wit won een pion. Abrupt slot door een stuk verlies (paard) van zwart.

Bart Koeweiden - Edwin Groen (1 - 0)
In een Bird partij kreeg zwart het beste van het spel. Wit moest toekijken hoe zwart een pion won. Het nadeel was wel dat het zwart tijd koste en wit een tegenaanval kon creëren middels de open a- en b-lijn. Dit was te veel voor zwart en mat volgde.

Uitslagen ronde 3

 Bart      Koeweiden   - Edwin     Groen     1-0
 Hans      Thuijls    - Cor van    Ingen     1-0
 Sebo      Nienhuis   - Dick      Krijgsman   1-0
 Anton     Spronk    - John      Zandvliet   ½-½
 Roelof van der Meer     - Peter     Jonker    0-1
 Tom      Smit     - Hein      Bouwmeester  ½-½
 Loek      Platschorre  - Hans van de  Weteringh   0-1
 Herman     Haasjes    - Huub      Grim     0-1
 Willem     Slagter    - extern            1-0
 Johan     Tode     - extern            0-1
 Alfred     Gaasbeek   - extern            ½-½
 Hermen     Ketel     - extern            ½-½
 Jasper de   Rijk     - extern            0-1
 Martin     Roseboom   - extern            1-0
 Frans     Elbertsen   - extern            0-1
 Ronald     Klaassen   - extern            1-0
 Jan      Hartsuiker  - extern            0-1
 Kees van    Dijk     - extern            1-0
 Erik van den  Eijkel    - extern            ½-½
 Arnold van den Berg     - extern            ½-½
 Sjoerd     Meijer    - extern            1-0
 Willem de   Wilde     - extern            0-1
 Mart      Pol      - extern            1-0
 Klaas     Kos      - extern            0-1
 Peter     Dullaart   - extern            1-0
 Kees van der  Dussen    - extern            0-1

2e ronde - Donderdag 20 september 2018

Na twee ronden gaat Kees van Dijk aan kop, met een voorsprong van slechts één Keizerpunt op Bart Koeweiden. Kees versloeg Ben Zee en Bart versloeg de vorige koploper Anton Spronk.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Willem Slagter - Jan Hartsuiker (1 - 0)
Na een normale opening gooit Willem de knuppel in het hoenderhok door f6 te spelen. Dat kost wit een pion, maar zwart krijgt een zwakke loper en een verzwakte pionnenstructuur. Jan besluit een kwaliteit te geven voor spel. Dat lukte deels, maar Willem speelt het uiteindelijk gedecideerd uit.

Peter Dullaart - Erik van den Eijkel (1 - 0)
Wit speelde (zoals gewoonlijk) de Rossolimo tegen de Siciliaan. Zwart gebruikte veel tijd maar kwam wel gewonnen te staan. Edoch, een ondoordachte tussenzet bracht wit aan het roer. Zwart verloor tenminste een pion maar hij maakte er stukverlies van en gaf op.

Jos van Raan - Hermen Ketel (1 - 0)
Spaanse opening met een vleugje modern-Italiaans. Na afruil won wit een (dubbel) pion, maar wel een hele sterke op f5. En toen de witte loper een sterk veld op e6 kreeg, was het een kwestie van tijd voordat de witte aanval kon beginnen. Wit dreigde met een combinatie mat en kon daarna met zijn toren de zwarte verdediging afbreken.

Peter Jonker - Alfred Gaasbeek (1 - 0)
Er kwam een geweigerd damegambiet op het bord, waarbij zwart een dubbelpion kreeg. Wit viel aan in het centrum en zette zwart onder druk. De stukken van wit krgen velden en wit deed een combinatie waarbij hij genoeg materiaal kreeg en een gevaarlijke pluspion. De aanval van wit was genoeg voor de overwinning.

Arnold van den Berg - Huub Grim (1 - 0)
1. e4 e5. Wit won in de opneing 1 pion en zwart had 2 dubbelpionnen. Op de 30ste zet heeft wit een vork en zwart geeft op.

Kees van der Dussen - Martin Roseboom (0 - 1)
In een zijvariant van de zwarte leeuw gaat het in een positionele manoeuvreer partij lange tijd gelijk op. In het verre middenspel geeft wit pardoes een pion weg en als hij dan ook nog op een ongelukkige wijze de dame ruilt waardoor zijn loper gepend komt te staan en deze verloren gaat is de partij voorbij.

Uitslagen ronde 2

 Anton     Spronk    - Bart      Koeweiden   0-1
 Ben      Zee      - Kees van    Dijk     0-1
 Jos van    Raan     - Hermen     Ketel     1-0
 Kees van der  Dussen    - Martin     Roseboom   0-1
 Sjoerd     Meijer    - Edwin     Groen     0-1
 Sebo      Nienhuis   - Mart      Pol      ½-½
 Hans      Thuijls    - Kees van de  Voort     1-0
 Willem de   Wilde     - Hein      Bouwmeester  1-0
 Dick      Krijgsman   - Tom      Smit     1-0
 Willem     Slagter    - Jan      Hartsuiker  1-0
 Herman van   Scherrenburg - Klaas     Kos      ½-½
 Peter     Dullaart   - Erik van den  Eijkel    1-0
 Peter     Jonker    - Alfred     Gaasbeek   1-0
 Arnold van den Berg     - Huub      Grim     1-0
 Johan     Tode     - Herman     Haasjes    1-0
 Frans     Elbertsen   - Loek      Platschorre  ½-½
 Hans van de  Weteringh   - Jasper de   Rijk     0-1 R
 Cor van    Ingen     - oneven

1e ronde - Donderdag 6 september 2018

Het nieuwe seizoen bij ESV is weer van start gegaan. De interne competitie telt dit seizoen 28 ronden en in de eerste ronde troffen de toppers elkaar al gelijk. Dat de spelers aan elkaar gewaagd waren bleek uit het feit dat de partijen aan de eerste drie borden in een puntendeling eindigden. Anton Spronk is nu de eerste lijstaanvoerder: hij wist zijn tegenstander Peter Dullaart te verslaan.


Partijverslagen door de spelers geschreven:

Martin Roseboom - Sjoerd Meijer (½ - ½)
In een zijvariant van het loper spel worden al snel een paard, de zwartvelderige lopers en de dames geruild. De stelling is dermate vlak dat besloten wordt tot remise, je zou kunnen zeggen een salon-remise.

John Zandvliet - Edwin Groen (½ - ½)
In een rustige variant van het Siciliaans worden al snel de paarden en de dame geruild. Met een licht voordeel voor wit in het dubbele toren- en dubbele loper-eindspel neemt wit met remise voorstel van zwart aan op zet 14.

Willem de Wilde - Hans Thuijls (½ - ½)
Op zet 6 verdwenen de dames al van het bord en nadat de torens waren geruild resteerde een ingewikkeld eindspel met voor beiden spelers twee lopers, een paard en zes pionnen. Nadat de zwartvelderige lopers waren geruild was de muziek uit de stelling en werd er tot remise besloten.

Cor van Ingen - Ronald Klaassen (½ - ½)
Bij Cor en Ronald kwam een variant van de Najdorf op het bord. Ronald leek iets beter te staan. Cor investeerde veel tijd in zijn verdediging. Met minder dan 10 minuten op de klok koos Cor niet de sterkste voortzetting. De stelling leek gelijkwaardig en Cor bood remise aan. Ronald dacht enige tijd na, op zoek naar een kansrijk plan. Hij zag geen goede mogelijkheden en accepteerde het remise aanbod.

Mart Pol - Johan Tode (1 - 0)
In een Franse partij die snel uit de theorie gaat volgt een gewaagde partij waarin wit een scherpe aanval van zwart weet af te weren en vervolgens zelf genadeloos toeslaat.

Huub Grim - Roelof van de Meer (0 - 1)
Huub was iets te enthousiast in het vierpaardenspel en verspeelde een centrumpion. Daarna leek Roelof een 2de pion te winnen maar Huub verdedigde knap. In het eindspel van loper tegen paard bleek Huubs loper zwak en Roelofs pluspion dus goud waard.

Uitslagen ronde 1

 Martin     Roseboom   - Sjoerd     Meijer    ½-½
 Cor van    Ingen     - Ronald     Klaassen   ½-½
 John      Zandvliet   - Edwin     Groen     ½-½
 Peter     Dullaart   - Anton     Spronk    0-1
 Erik van den  Eijkel    - Bart      Koeweiden   0-1
 Willem de   Wilde     - Hans      Thuijls    ½-½
 Alfred     Gaasbeek   - Ben      Zee      0-1
 Hein      Bouwmeester  - Dick      Krijgsman   ½-½
 Jos van    Raan     - Peter     Jonker    1-0
 Hermen     Ketel     - Hans van de  Weteringh   1-0
 Jasper de   Rijk     - Kees van der  Dussen    0-1
 Arnold van den Berg     - Sebo      Nienhuis   0-1
 Huub      Grim     - Roelof van der Meer     0-1
 Mart      Pol      - Johan     Tode     1-0
 Kees van der  Voort     - Herman     Haasjes    1-0
 Tom      Smit     - Frans     Elbertsen   1-0
 Loek      Platschorre  - Kees van    Dijk     0-1 R