Jeugd ESV 1998/99

Interne Jeudcompetitie 1998/1999
(door Mickel Langeveld)

Eindstand eerste kwartaal (8 ronden): 
 1. Bas    7½
 2. Jarno   6
 3. Vincent  5
 4. Kim-nhat 4½
 5. Remco   3½
  Angelo  3½
 7. Hans   3
 8. Fieke   2½
  Vickey  2½
Jarno plaatst zich voor finale aan eind van het seizoen.
Eindstand tweede kwartaal (8 ronden)
 1. Remco   4½
 2. Vincent  4½
 3. Bas    3½
 4. Jarno   3½
 5. Vicky   3½
 6. Vincent C 3½
 7. Hans   3½
 8. Kim-Nhat 2
 9. Angelo  1½
10. Fieke   0
Remco plaatst zich voor finale aan eind van het seizoen.
Eindstand derde kwartaal (7 ronden):
 1. Vincent   4
 2. Hans    4
 3. Jarno    4
 4. Vincent C. 3
 5. Remco    3
 6. Kimnhat   2
 7. Vicky    2
 8. Angelo   1
Vincent van Hartingsveldt geplaatst voor de finale.

Eindstand vierde periode (6 ronden):
 1. Vincent van Hartingsveldt 5
 2. Remco Maassen       4
 3. Hans van 't Hoog      3
 4. Vincent Corsel       3
 5. Kim-nhat Pham       3
 6. Vicky Pham         2
 7. Angelo de Boer       2
 8. Jarno v.d. Kuit      1
 9. Jesse Gusman        1
Jarno, Remco en Vincent van Hartingsveldt zullen de finale spelen. Daarnaast is er een beslissingswedstrijd tussen Vincent Corsel en Hans van 't Hoog.

ESV Jeugdkampioenschap 1999
(door Mickel Langeveld en Hans Thuijls)

Op donderdag 27 mei werd het jeugdclubkampioenschap van de ESV betwist. De beslissingswedstrijd tussen Vincent Corsel en Hans van 't Hoog die voor de finale gespeeld moest worden eindigde in een overwinning voor Hans. In de halve finales mocht Remco het opnemen tegen Jarno en Vincent van Hartingsveldt tegen Hans. Remco en Vincent wonnen, zodat zij in de finale stonden. Deze partij eindigde in remise, zodat een vluggertje de beslissing moest brengen. Hierin wist Remco de winst naar zich toe te trekken, waardoor hij kampioen van ESV werd. Jarno won in de wedstrijd om de derde plaats van Hans.

De eindstand is dus als volgt:
1. Remco Maassen
2. Vincent van Hartingsveldt
3. Jarno van de Kuit
4. Hans van 't Hoog

Sinterklaas is fun; snelschaken in de Rehoboth
(door Mickel Langeveld)

3 December Sinterklaastijd, en dat kunnen we merken bij het schaken. Drukke tijden, drukke kinderen ieder vol verwachting van wat de komende dagen zal brengen. We speelden dan ook geen competitie, maar een snelschaaktoernooitje met prijsjes achteraf. Leuk voor ons, leuk voor jullie. Vijf ronden werden er gespeeld.

Remco begon goed. In de eerste drie ronden versloeg hij achtereenvolgens Kim-nhat, Fieke en Vincent C. Ook Vincent behaalde in de eerste drie ronden 3 uit 3 evenals Bas begon hij in een opperbeste stemming. De twee laatste ronden moesten de beslissing brengen. In de middenmoot bleek Vincent C. een nieuwe ster aan het firmament. Hij begon met een overwinning, maar bleek in de twee daaropvolgende partijen toch nog even aan de klok te moeten wennen. 7 minuten is niet erg veel als je pas komt kijken. Uiteindelijk behaalde hij 2 uit 5. Bovenin bleek ondertussen dat Remco als enige geen steek liet vallen. Hij won het toernooi met 5 uit 5 een prima uitslag. Jarno, Angelo, Hans, Vincent C en Vicky bleken aan elkaar gewaagd te zijn en einigden middenin.

Eindstand Snelschaken:
 1. Remco   5
 2. Vincent  4
  Bas    4
 4. Jarno   2
  Angelo   2
  Hans    2
  Vicky   2
  Vincent C. 2
 9. Fieke   1
  Kim-nhat  1
Slotavond jeugdschaak: conditieschaak
(door Hans Thuijls)

Op donderdag 3 juni was de slotavond voor de jeugd. Naast de prijsuitreiking vond er ook conditieschaak plaats. Hierbij is de klok een heel eind van het bord geplaatst, zodat na elke zet naar de klok gerend moet worden. Er werd gespeeld met 10 minuten per persoon per partij. Kim-nhat wist dit treffen uiteindelijk te winnen; in de finale versloeg hij Hans.

De resultaten:
1e ronde:
Jarno     - Hans     0-1
Vincent v. H. - Remco     1-0
Marinus    - Vincent C.  0-1
Angelo    - Kim-nhat   0-1

2e ronde:
Kim-nhat   - Vincent C.  1-0
Hans     - Vincent v. H. ½-½

Finale:
Hans     - Kim-nhat   0-1
OSBO Jeugdcompetitie 1998/1999
(door Hans Thuijls)

Na vele jaren van inactiviteit doet dit seizoen eindelijk weer een jeugdteam mee in de OSBO Jeugdcompetitie. Het ESV-team speelt in de D-categorie (voor spelers tot 12 jaar) en is ingedeeld in de 1e klasse Noord.

Het team bestond uit vier spelers en kwam drie keer in actie. De eerste twee keer hebben inmiddels plaatsgevonden. Op 14 november was het treffen in Dronten, op 19 december werd er gespeeld in Zwolle en op 13 februari in Arnhem. Per keer werden er 5 wedstrijden gespeeld volgens een soort Zwitsers systeem.

1e speeldag
De vuurdoop voor het ESV-team. Veel mag er nog niet van verwacht worden. Het resultaat is echter niet het belangrijkste: plezier in het schaken staat voorop en verder is ervaring opdoen niet weg. Het team wist jammer genoeg geen wedstrijd te winnen en eindigde op de zevende plaats.

Uitslagen:  
1e ronde: ESV       - Pegasus    1-3
2e ronde: ESV       bye
3e ronde: Dronten     - ESV      2½- 1½
4e ronde: ESV       - Veenendaal 1 0 - 4
5e ronde: De Touwladder 2 - ESV      4 - 0

Eindstand:
1. ZSG       10 18
2. De Touwladder 2  8 13½
3. Veenendaal 1   6 14½
4. Het Kasteel 2   6 9½
5. Dronten      4 9
6. Pegasus      4 9
7. ESV        2 6½

2e speeldag
(door Walter Pol)

Op 19 december was de tweede ronde voor de jeugdcompetitie van de OSBO. Deze keer werd er helemaal in Zwolle gespeeld. Om kwart voor twaalf vertrokken vanaf de Rehoboth. Jarno, Vincent, Remco en Kim-nhat hadden erg veel zin in het schaken. Het was alleen wel erg ver rijden. Zo lang zelfs, dat Kim-nhat niet erg lekker werd en in Zwolle moest overgeven. Het ging echter al gauw weer beter met hem. En toen er geschaakt moest worden was hij weer helemaal topfit.

1e ronde: ESV-ASG 1-3
In de eerste ronde werd er goed begonnen. Het eindresultaat was echter wat minder. Niemand speelde echt slecht. Remco had zelfs een mooie stelling, maar werd toch onverwacht mat gezet. Jarno wist door zijn overwinning toch een bordpunt voor de ESV te bemachtigen.

2e ronde: Het Kasteel-ESV 1-3
In de tweede ronde werd er opnieuw goed gespeeld. Er werd dan ook met 3-1 gewonnen. Vincent wist zijn tegenstander via een variant op de herdersmat erg snel te verslaan. De namen op het wedstrijdformulier waren nog geeneens ingevuld. Jarno kon zijn tegenstander aardig bijhouden. Op het laatst had zijn tegenstander alleen nog een paard, waardoor het remise werd. Ook Kim-nhat speelde remise. Ondanks het enorme overwicht dat Kim-nhat had, kon hij de tegenstander niet mat zetten. Het werd pat. Remco wist zijn partij ook te winnen.

3e ronde: Dronten-ESV 2½-1½
Tegen Dronten ging het lange tijd gelijk op. Hoewel Vincent vrij snel verloor, wist Jarno zijn partij ruim te winnen. Bij de partij van Remco ging het op en neer. Eerst stond Remco voor en toen stond hij achter en vervolgens weer voor, maar kort daarop stond hij toch weer achter. Uiteindelijk werd het remise. Een terechte uitslag met zoveel blunders aan beide kanten. Voor de beslissing kwam het op de partij van Kim-nhat aan. Het was zo'n beetje de langste partij van de hele dag. Beide spelers gebruikten een kwartier bedenktijd. De tegenstander wist echter één zet eerder een dame te halen, waardoor Kim-nhat de partij verloor.

4e ronde: ESV-Pegasus 0-4
Tegen Pegasus had iedereen geen schijn van kans. Remco en Jarno hadden al verloren voor het wedstrijdformulier was ingevuld. Kim-nhat en Vincent hielden het iets langer vol, maar wisten helaas ook geen punten te behalen.

5e ronde: Touwladder-ESV 3-1
De laatste ronde leek aanvankelijk goed van start te gaan. Vincent won namelijk opnieuw met een soort herdersmat. Kim-nhat had ook een mooie aanval. Hij kon zelfs een aantal keren de tegenstander mat zetten. Kim-nhat zag dit echter over het hoofd en verloor uiteindelijk de partij. Ook Remco en Jarno wisten niet te winnen. Jammer genoeg wist de ESV maar één partij te winnen (tegen Het Kasteel), waardoor slechts de zevende plaats werd behaald. Een hogere eindnotering was natuurlijk leuker geweest, maar het belangrijkste is dat er met plezier werd geschaakt. Het bezoek aan de McDonalds achteraf was trouwens een uitstekende pleister op de wonde. De Happy Meals waren binnen no-time op.

Eindstand:
 1. ZSG       10 15
 2. Pegasus      7 12½
 3. ASG        6 11½
 4. Veenendaal    6 11
 5. Touwladder    4 9
 6. Dronten      4 8½
 7. ESV        2 6½
 8. Het Kasteel    1 6

Eindstand na 2 perioden:
 1. ZSG       20 33
 2. Veenendaal 1   12 25½
 3. De Touwladder 2 12 22½
 4. Pegasus     11 21½
 5. Dronten      8 17½
 6. Het Kasteel 2   7 15½
 7. ASG 3       6 11½
 8. ESV        4 13

3e speeldag
(door Hans Thuijls)

Na de eerste twee speeldagen bleek, dat het jeugdteam ESV zich niet had geplaatst voor de kampioensgroep. Het team kwam op 13 februari uit in de restgroep, waarin in totaal 7 teams speelden. Gespeeld werd bij ASV. Er werd gelijk gespeeld tegen Pegasus en gewonnen van ASV 2. De resultaten:

1e ronde: Pegasus - ESV   2 -2
2e ronde: ESV   - Doesburg 1½-2½
3e ronde: ASV 2  - ESV   1 -3
4e ronde: Dronten - ESV   3 -1
5e ronde: ESV vrij 

Eindstand restgroep:
1. Dronten    8 mp 14½ bp
2. Zutphen    7 mp 13 bp
3. ASV 2     6 mp 13 bp
4. Doesburg    6 mp 11½ bp
5. ESV      5 mp 11½ bp
6. Pegasus    4 mp 8½ bp
7. Het Kasteel 2 4 mp 8 bp

Jeugdtoernooi Bennekom
(door Hans Thuijls)

Zes ESV'ers hebben dit jaar meegedaan aan het jeugdtoernooi, dat in de herfstvakantie gehouden werd (om precies te zijn: op maandag 19 oktober). Vincent van Hartingsveld leverde een formidabele prestatie door zijn groep, 2I te winnen, met een score van 5 punten uit 7 partijen. Er waren in totaal maar liefst 262 deelnemers, waarvan Martin van Dommelen de hoofdgroep won. Voor de volledigheid volgen hier de resultaten van de ESV'ers:

naam          leeftijd groep plaats score
Angelo de Boer       9   2O   6   2
Vincent van Hartingsveld  9   2I   1   5
Hans van 't Hoog      8   2R   3   4½
Bas Keulen        12   1K   5   3
Jarno van der Kuit     9   2M   4   4
Remco Maassen       9   2O   5   3½

Edese kampioenschappen Basisscholen
(door Mickel Langeveld)

Op woensdag 3 februari werden in Ede de voorrondes gespeeld van de Edese basisschool schaakkampioenschappen. De kampioenschappen werden georganiseerd door de Edese Schaak Vereniging ESV. De Veldhuizerschool kwam sterk uit de startblokken en won de voorrondes. Men had daar wel de hulp bij nodig van een aantal andere teams.

Vooraf was duidelijk dat de eerste vier van de acht deelnemende teams zouden doorgaan naar de Edese finales. Een ronde voor het einde begon de spanning in de zaal dan ook te stijgen. Drie teams kwamen maakten nog kans op een vierde plaats. Daarbij zaten de Edese School Vereniging, 't Palet en de nummer twee van het vorig jaar de Rietkampen. Alle drie de scholen hadden op dat moment vier wedstrijdpunten. In een zinderende ronde waar een aantal partijen met de klok beslist werden trok de Rietkampen uiteindelijk aan het langste eind. De 3-1 overwinning op 't Palet was voldoende om zich te plaatsen voor de finale.

Ondertussen speelde zich in de bovenste regionen een heel ander verhaal af. De Veldhuizerschool strijdde daar met maar liefst twee teams van de Julianaschool om de eerste plaats in de voorronde. Omdat het eerste team van Juliana tegen het tweede team speelde hadden zij het lot in eigen handen. Groot was dan ook de verrassing toen het tweede team met de overwinning ging strijken. Met 1 wedstrijdpunt voorsprong ging de Veldhuizerschool daarom aan de haal met de eerste plek. In de finale zullen zij hun favorietenrol moeten waarmaken.

Ronde 1
Edese School Vereniging 2 - Julianaschool 2      0-4
Edese School Vereniging 1 - 't Palet         2½-1½
De Rietkampen 1      - Veldhuizerschool     1½-2½
Julianaschool 1      - De Rietkampen 2      3-1

Ronde 2
Edese School Vereniging 1 - Julianaschool 2      3-1
Julianaschool 1      - Veldhuizerschool     2-2
Edese School Vereniging 2 - 't Palet          1-3
De Rietkampen 1      - De Rietkampen 2      2½-1½

Ronde 3
Edese School Vereniging 1 - Veldhuizerschool     1½-2½ 
Julianaschool 1      - De Rietkampen 1      2½-1½
Julianaschool 2      - 't Palet          3-1
Edese School Vereniging 2 - De Rietkampen 2      3-1

Ronde 4
Julianaschool 1      - Edese School Vereniging 1 3-1
Veldhuizerschool     - Julianaschool 2      2-2
Edese School Vereniging 2 - De Rietkampen       1½-3½
't Palet         - De Rietkampen 2      3-1

Ronde 5
Julianaschool 1      - Julianaschool 2      1½-2½
Veldhuizerschool     - Edese School Vereniging 2 4-0
Edese School Vereniging 1 - De Rietkampen 2      2½-1½
De Rietkampen 1      - 't Palet          3-1

Eindstand: (5 ronden Zwisters)
 1. Veldhuizerschool      8 13
 2. Julianaschool 2       7 12½
 3. Julianaschool 1       7 12
 4. Rietkampen 1        6 12
 5. Edese School Vereniging 1  6 10½
 6. 't Palet          4 9½
 7. Edese School Vereniging 2  2 4½
 8. Rietkampen 2        0 6
De finaleronde werd op 10 februari jl. gespeeld in Rehoboth.
Eindstand:
 1. Julianaschool
 2. Veldhuizerschool
 3. Rietkampen
 4. Julianaschool 2