Massakamp ESV - De Cirkel
Donderdag 12 september 2002 - Rehoboth
 
ESV toont zich de sterkste in massakamp tegen De Cirkel, bij de jeugd is De Cirkel beter

Op donderdag 12 september kruisten de leden van de twee Edese schaakclubs, ESV en De Cirkel, in een wedstrijd aan zoveel mogelijk borden de degens met elkaar. Er werd gespeeld in de thuisbasis van ESV, de Rehoboth aan de Driehoek in het centrum van Ede. De Cirkel (die de Open Hof in de wijk Veldhuizen als clubhome heeft) had 21 spelers weten te verzamelen, waardoor de wedstrijd aan even zoveel borden plaats kon hebben. Nadat alle spelers hun plaats hadden gevonden, kon de wedstrijd even na achten beginnen.

Mart Pol opende al na ruim een half uur spelen de score voor ESV door aan het dertiende bord te winnen van Dick Wenning. Even daarna eindigde de partij van Jan van Woerden tegen Cees Hoek aan het zevende bord in remise. Van Woerden had al remise aangeboden, maar Hoek speelde nog liever door. Even later was de vrede toch getekend en was de remise een feit. In het eerste uur nam ESV verder afstand doordat Herman Bouter en Peter Pouw wonnen en Hermen Ketel verloor. De stand kwam daarmee op 3½-1½ in het voordeel van de thuisclub. In het tweede uur bouwde ESV haar voorsprong gestaag uit, doordat Henk Renger, Bart Koeweiden en Jan Hartsuiker wonnen en Hans Thuijls remiseerde tegen Albert Bootsman, die bij beide clubs speelt en deze avond de eer van De Cirkel verdedigde. De stand was daarmee op 8-2 uitgekomen, waardoor verwacht werd dat ESV deze match ruim zou gaan winnen.

De Cirkel legde zich nog niet bij de pakken neer, want hun vijfde bordspeler Harold Boom en negentiende bordspeler Jan van de Stolpe versloegen Peter Dullaart en Jan Groters. Ook aan de topborden stonden de Cirkelaars er niet slecht voor. Aan het eerste bord werd toch verwacht dat Cirkelaar Sander van Eijk zou gaan winnen van ESV'er Martin Roseboom. Aan de hoge borden vielen inderdaad een aantal remises, te beginnen met het vierde bord, waar Willem Slagter en Jef van Swieten speelden en aan het achtste bord, waar Dick Krijgsman en Eip Janssen na een enigszins vreemde pot een puntendeling de beste oplossing vonden. Edward Struijk, Anton Spronk en Jos van Raan wisten hun partijen te winnen, waardoor ESV uitliep naar 12-5. De strijd was gestreden: ESV was winnaar, maar voor de eer werd er op de overige borden doorgeknokt. Sander van Eijk toonde zich inderdaad de meerdere over Martin Roseboom. Aan ESV-zijde won Sjoerd Meijer aan het derde bord van Hadish Mebrathu. De partijen tussen Teus Weijman en Tom Pronk aan het tweede bord en Hans Renken en Bram van der Velden aan het zesde bord eindigden in remise.

Terugkijkend op de wedstrijd viel op, dat ESV de winst boekte aan de lagere borden en dat De Cirkel de zaak aan de eerste tien borden aardig in evenwicht kon houden, hetgeen een prestatie genoemd kon worden aangezien verleden jaar de strijd tussen de eerste teams van beide clubs in een ruime overwinning voor ESV eindigde. De wedstrijd vond plaats in een ontspannen sportieve sfeer en er is alle reden om deze wedstrijd volgend jaar wederom te organiseren, dan zal De Cirkel gastheer zijn.

  ESV         - De Cirkel      14-7
 1. Martin Roseboom   - Sander van Eijk    0-1
 2. Teus Weijman    - Tom Pronk       ½-½
 3. Sjoerd Meijer    - Hadish Mebrathu    1-0
 4. Willem Slagter   - Jef van Swieten    ½-½
 5. Peter Dullaart   - Harold Boom      0-1
 6. Hans Renken     - Bram van der Velden  ½-½
 7. Jan van Woerden   - Cees Hoek       ½-½
 8. Dick Krijgsman   - Eip Janssen      ½-½
 9. Hans Thuijls    - Albert Bootsman    ½-½
10. Hermen Ketel    - Fedde Kingma     0-1
11. Jos van Raan    - Jasper van Sprundel  1-0
12. Hans v.d. Weteringh - Louis van der Vos   1-0
13. Mart Pol      - Dick Wenning     1-0
14. Bart Koeweiden   - Adri van der Niet   1-0
15. Jan Hartsuiker   - Dick Oosterveld    1-0
16. Edward Struijk   - Hugo Kruyt      1-0
17. Peter Pouw     - Demy Radstaat     1-0
18. Anton Spronk    - Joop de Feyter    1-0
19. Jan Groters     - Jan van de Stolpe   0-1
20. Henk Renger     - Wim Bomhof      1-0
21. Herman Bouter    - Hans van Eijk     1-0

Jeugd: Cirkel toont zich de meerdere over ESV

De Cirkel vaardigde vijf sterke jeugdspelers af en al snel stond het team van De Cirkel met 3-0 voor. Daarna keerde voor ESV gelukkig het tij en remiseerde Jan-Dirk Righolt aan het tweede bord. Cecilia van Schoot wist haar partij voor ESV aan het vierde bord te winnen, waardoor ESV na de eerste ronde met 3½-1½ achterstond. De tweede ronde startte voor ESV goed door winst van Johan Kuin aan het vijfde bord. Helaas was dat het laatste wapenfeit want de rest van het team verloor kansloos, waardoor de ronde in een 4-1 overwinning voor De Cirkel eindigde. Martijn Bakker en Kimnhat Pham verloren helaas hun beide partijen. De eindstand over beide ronden kwam hiermee op 7½-2½ voor De Cirkel.

  ESV         - De Cirkel       2½-7½
 1. Martijn Bakker   - Floris Busscher    0-1 0-1
 2. Jan-Dirk Righolt  - Frederik Hardeman   ½-½ 0-1
 3. Kimnhat Pham    - Johan Hardeman    0-1 0-1
 4. Cecilia van Schoot - Maurice van Eijk   1-0 0-1
 5. Sytse Hartvelt   - Quintus Busscher   0-1
  Johan Kuin     - Quintus Busscher     1-0

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Walter Pol en Hans van Eijk:

De strijd tussen de jeugdteams is losgebarsten Het jeugdteam van De Cirkel Het jeugdteam van ESV Een blik aan de kant van het laatste bord Willem Slagter opent de wedstrijd en leest de indeling voor De strijd aan de borden 10 t/m 14 De eerste negen borden, gezien vanaf het negende bord Heftige strijd aan bord 19 en 20 Diep rekenwerk aan de eerste drie borden (Van Eijk, Pronk en Mebrathu) Ook diep gepeins aan de borden eronder De toppers in actie Martin Roseboom moest uiteindelijk buigen voor het talent Sander van Eijk De borden 10 t/m 14 De borden 15 t/m 20 Een blik achterin de zaal, waar de vierkampers zitten Het laatste bord, met daarachter de vierkampers