OSBO clubcompetitie 1998/99
 
In de OSBO clubcompetitie nemen vier teams van de ESV deel. Het eerste team speelt in de eerste klasse, het tweede speelt in de derde klasse en teams 3 en 4 spelen in de vierde klasse.

Eerste team

Resultaten ESV 1

  1e klasse B   Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. SMB 3      7 11 36½ xx 4½ 4 5½ 3 6 6½ 7
2. ASV 4      7 11 32 3½ xx 5 4½ 4 4½ 5½ 5
3. Variant 1    7 9 28½ 4 3 xx 1 4½ 6 4½ 5½
4. Ede 1      7 8 31 2½ 3½ 7 xx 4 4 5 5
5. Wageningen 2   7 6 30 5 4 3½ 4 xx 3½ 6½ 3½
6. Gova-Velp 2   7 6 26 2 3½ 2 4 4½ xx 4 6
7. Apeldoorn S.V. 2 7 3 20½ 1½ 2½ 3½ 3 1½ 4 xx 4½
8. SMB 5      7 2 19½ 1 3 2½ 3 4½ 2 3½ xx

do 15 okt ESV 1      - GOVA/Velp 2   4 - 4
do 12 nov ASV 4      - ESV 1      4½- 3½
do 10 dec ESV 1      - Wageningen 2   4 - 4
ma 11 jan Oost Betuwe 1  - ESV 1      1 - 7
do 11 feb ESV 1      - Apeldoorn 2   5 - 3
do 11 mrt ESV 1      - SMB 5      5 - 3
di 13 apr SMB 3      - ESV 1      5½- 2½

M. Ale       ½ 1 ½ 1 1 ½ ½  5 uit 7  1.00
N. Bovens      ½ ½ ½ ½ 1 1 ½  4½ uit 7  2.43
S. Meijer      1 0 ½ 1 1 1 0  4½ uit 7  2.57
J. van Woerden   ½ ½ ½ 1 ½ - ½  3½ uit 6  6.17
H. Renken      ½ ½ - 1 ½ ½ -  3 uit 5  7.40
H. v.d. Weteringh  ½ 1 0 1 - ½ 0  3 uit 6  6.67
R. Klaassen     ½ 0 ½ 1 0 ½ 0  2½ uit 7  5.14
M. Pol       - - - - 1 1 -  2 uit 2  8.00
T. Weijman     0 0 ½ ½ 0 0 1  2 uit 7  4.00
F. Buunk      - - 1 - - - -  1 uit 1  8.00
P. Dullaart     - - - - - - 0  0 uit 1  8.00

1e ronde:  ESV 1 - GOVA/Velp 2   4 - 4

M. Ale       - B. Jansen     ½-½
N. Bovens      - M. Leroi      ½-½
S. Meijer      - L. Willeman    1-0
T. Weijman     - E. de Winter    0-1
R. Klaassen     - C. Huiskamp    ½-½
J. van Woerden   - M. de Vries    ½-½
H. v.d. Weteringh  - L. van Dalen    ½-½
H. Renken      - H. van Capelleveen ½-½
ESV 1 opent met gelijkspel (en 6 remises)
(door Sjoerd Meijer)

Voor tegenstander GOVA - Velp 2 uit Arnhem/Velp mocht ESV in de eerste ronde als gastheer optreden. Dat lukte aardig goed gezien de 4 - 4 uitslag. Met maar liefst 6 remises , waaronder slechts een salonremise, konden de Arnhemmers huiswaarts keren.

Noël opende de score met jawel een halfje. In een geweigerd damegambiet via zetverwisseling had wit niets na 18 zetten en 2 uur spelen. Toen zwart na loperruil wit een isolani bezorgd had bood hij meteen remise aan. Wit kon hier alleen maar blij mee zijn.

Ruim een uur later kon Jan van Woerden een halfje op zijn conto bijschrijven. In een Caro Kann met Lg7 en 6 h3 stond wit op zich goed, maar zwart kende geen verzwakkingen.

Volgens de teamcaptain speelde Teus in de opening desastreus 6. d3 - d4. Teus vocht voor wat ie waard was en kwam nog heel ver maar de einduitslag leek wel vast te staan. Na nog een stukoffer en 31/2 uur spelen moest Teus toch de strijd staken.

In een Siciliaanse draak met Lb5 speelde Hans van de Weteringh opnieuw tegen Leen van Dalen, oud clublid van ESV. In het verre middenspel won Hans een pion, maar in een eindspel met ongelijke lopers leverde dat niets op. Remise dus.

Martin kreeg na zijn geliefde Geier weinig spel met zwart. Wit dicteerde het spelbeeld maar kon geen beslissende vooruitgang boeken. In de tijdnoodfase stond Martin beter, en kon geloof ik zelfs een pion winnen, maar gezien de weinig resterende tijd werd besloten tot een puntendeling.

Nog geen minuut later (3.57) boekte ook Hans Renken een belangrijk halfje. Na kwaliteitsverlies ten gunste van een pion behield wit een goede aanvalsstelling. Zwart bood in de tijdnoodfase sportief remise aan. Dat was nummer 5.

Een paar tellen later moest Ronald Klaassen in remise berusten. In een fraaie tactische partij - de mooiste partij van de avond? - offerde zijn tegenstander na alle verwikkelingen een loper om remise proberen te bereiken. Ronald liet zich flessen en het werd inderdaad een halfje.

Alle druk lag nu op de schouders van uw teamcaptain, hoewel hij zich op dat moment van geen tussenstand bewust was. Na een redelijke opening offerde Sjoerd noodgedwongen een paard tegen 2 pionnen voor vage aanvalskansen tegen de witte koning. Zijn tegenstander stuurde daarom meteen op dameruil aan om zo de aanvalskansen te minimaliseren. Dit bleek een onjuiste inschatting want na dameruil bleef zwart juist in de wedstrijd. Na verovering van een pion kon zelfs aan winst gedacht worden. Na enkele onnauwkeurigheden zag de witspeler zich genoodzaakt om een paard terug te offeren tegen 2 pionnen. Onder druk van de tijd kon zwart daarna afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel. De enige ESV overwinning maar als Teus niet meer verliest en de rest blijft zo scoren dan wordt het een uitstekend seizoen. Derhalve 4 - 4.

2e ronde:  ASV 4 - ESV 1   4½ - 3½

C. Verkooyen    - M. Ale       0-1
C.T.J. Mekers    - S. Meijer     1-0
T. Jurrius     - N. Bovens     ½-½
J. Boonstra     - T. Weijman     1-0
B. Plomp      - J. van Woerden   ½-½
J.W. van Willigen  - R. Klaassen    1-0
J.A. Vermeer    - H. v.d. Weteringh 0-1
P.W.J. Schoenmakers - H. Renken     ½-½

3e ronde:  ESV 1 - Wageningen 2   4 - 4

M. Ale       - E. Smaling     ½-½
N. Bovens      - R. Christians   ½-½
S. Meijer      - F. Tromp      ½-½
T. Weijman     - A. v.d. Harst   ½-½
R. Klaassen     - C. v.d. Waerdt   ½-½
J. van Woerden   - D. van Baarssen  ½-½
H. v.d. Weteringh  - P. Karsowidjojo  0-1
F. Buunk      - F. Bonnier     1-0
ESV 1 krijgt punt te weinig
(bron: René van Alfen)

Het eerste heeft met 4-4 gelijkgespeeld en kreeg daarmee een matchpunt te weinig. Martin Ale miste een goede kans, evenals Ronald Klaassen, en Sjoerd Meijer liet een gewonnen eindspel in remise verzanden. Invaller Frank Buunk zorgde voor het enige winstpunt: hij won in de aanval na eerst twee pionnen te hebben achtergestaan zonder compensatie. Hans van de Weteringh verloor kansloos.

4e ronde:  Oost Betuwe 1 - ESV 1   1 - 7

J. Knuiman     - M. Ale       0-1
M. Weijsenveld   - S. Meijer     0-1
R. Huberts     - N. Bovens     ½-½
H. Polman      - T. Weijman     ½-½
R. Post       - R. Klaassen    0-1
H. Hartman     - H. v.d. Weteringh 0-1
J. Huberts     - J. van Woerden   0-1
P. Schurink     - H. Renken     0-1
Schakers ESV vegen Oost-Betuwe van het bord - Overwinning belangrijke stap naar klassebehoud
(door Hans van de Weteringh - bron: Ede Stad)

Het eerste trad in Huissen aan tegen fusieclub en promovendus Oost-Betuwe 1. Deze ploeg had uit de voorgaande drie wedstrijden vier matchpunten vergaard; ESV uit evenzovele duels twee. Pas na drie uur spelen viel de eerste beslissing. Teus Weijman aan bord 4 had met zwart zijn openingsproblemen goed opgelost. De partij bleef vervolgens binnen de remisemarge (½-½).

Enkele minuten later kwam ESV op voorsprong. Jan van Woerden aan bord 7 speelde een uitstekende partij. Nadat hij een pion gewonnen had bij een overwegende stelling, offerde zijn tegenstander een stuk. Dat werd simpel door Van Woerden weerlegd, waarna zijn tegenstander opgaf (½-1½).

ESV vergrootte de marge. Martin Ale aan bord 1 wist een pion buit te maken, welk materieel voordeel tot in het verre eindspel bleef gehandhaafd en verzilverd tot partijwinst. Een kwartier later liep ESV verder uit. Teamcaptain Sjoerd Meijer aan bord 2 maakte zijn sterke tegenstander in het middenspel een pion afhandig. De technische fase behandelde Meijer uitstekend. hij wikkelde af naar een eenvoudig gewonnen toreneindspel, waarna zijn tegenstander opgaf (½-3½).

Een paar minuten later verzekerde ESV zich van de winst. Hans Renken aan bord 8 speelde een boeiende partij, aarin hij steeds over een klein voordeeltje beschikte. In de tijdnoodfase verslikte zijn tegenstander zich, waarna Renken een dame voor een toren kreeg. Dit materiële voordeel werd ondanks de sterk geslonken bedenktijd eenvoudig in winst omgezet (½-4½).

Die ruime marge bleef weer een paar minuten later intact. Noël Bovens aan bord 3 had lange tijd het initiatief in handen, maar nota bene in de tijdnoodfase van zijn tegenstander werden de rollen omgedraaid. Met kunst-en-vliegwerk sleepte Bovens nog een half bordpunt uit het vuur (1-5).

Ronald Klaassen aan bord 5 vergrootte de feestvreugde. Hij had gedurende de hele partij het initiatief en koos voor een rustige versteviging van zijn stelling. In de tijdnoodfase verloor zijn tegenstander de greep op de stelling, waarna Ronald won (1-6).

Hans van de Wetering aan bord 6 zette de kroon op een fantastisch teamoptreden door na een van beide kanten goed gespeelde partij zijn hoofd koel te houden. Zijn tegenstander overschreed in inmiddels gewonnen stelling de toegestane bedenktijd (1-7).

Door deze monsteroverwinning heeft ESV een uitstekende stap naar klassebehoud gezet. Met nog twee tot dusverre matchpuntloze tegenstanders moet dat nu niet al teveel problemen meer opleveren.

5e ronde:  ESV 1 - Apeldoorn 2   5 - 3

M. Ale       - A. Huis in 't Veld 1-0
N. Bovens      - J.W. Huismans   1-0
S. Meijer      - J. Krijnen     1-0
T. Weijman     - R. Amato      0-1
R. Klaassen     - W. de Bruin    0-1
J. van Woerden   - J. Heimericx    ½-½
H. Renken      - R. Bos       ½-½
M. Pol       - K. Mandic     1-0
ESV verslaat degradatiekandidaat SVA 2 met moeite
(door Sjoerd Meijer)

Proloog
Hans van de Weteringh belt woensdagavond af omstreeks zeven uur. Aangezien de teamcaptain bijna meteen weg moet, gevraagd of Hans Willem de Wilde kan bellen. Dat lukt en ik word meteen teruggebeld. Willem kan waarschijnlijk nooit op tijd komen, maar daar het een thuiswedstrijd is zal er altijd wel iemand aanwezig zijn om als invaller te fungeren. Aan zo'n open einde regeling heb ik als teamcaptain natuurlijk niks. Op donderdagavond verneem ik via via dat Hans Renken ook niet mee kan doen. Dat via via vergt misschien enige uitleg. Hans Renken belt vanuit de auto zijn collega en medeclublid Rob Franken, die informeert Henk Renger die op zijn beurt Sebo Nienhuis inlicht. Als laatste schakel functioneert dan Sebo als de slecht nieuws brenger naar Sjoerd Meijer. Je bent nou eenmaal voorzitter of niet. Maar daar zal wel geen verband tussen zitten. Dat betekent dus twee invallers. Meteen Mart Pol opgebeld, bovenaan in de interne en topscoorder van het tweede met 4½ uit 5. Heeft dinsdag nog een prima pot gespeeld tegen de Cirkel 2.

De wedstrijd
ESV mag in de vijfde ronde de reserves van SVA uit Apeldoorn ontvangen. Marts invalbeurt in het eerste gebeurt zonder koudwatervrees. Het ziet er naar uit dat Mart als eerste na ruim een uur spelen zelfs het volle punt kan laten bijschrijven. In een typische aanvalspartij - zo speelt Mart nu eenmaal - staat zijn tegenstander vanaf het begin onder grote druk. De aanval slaat net niet door in mat maar resulteert wel in stukwinst tegen een pion. Noël speelt weer met wit (5x),daar Sjoerd met wit geen ervaring heeft en het maar bij de zwarte stukken houdt. In 7 jaar extern per ongeluk 2x wit gehad. Score slechts een half punt (met de witte stukken alleen uiteraard). Maar terug naar Noël. Hij speelde zijn geliefde Frans met 2.d3 of is het konings-indisch in de voorhand? Pion e5 leek zwak te worden maar Noël had verder gezien. De koningsaanval werd netjes tot winst gevoerd en met een torenoffer bekroond op f7.

Jan van Woerden speelde daarna remise. De eerste zes zetten waren identiek aan bovengenoemde partij. Jan wist door een tijdelijk(?) pionoffer de remisehaven te bereiken. Het zwarte spel was echter wel voor verbetering vatbaar zodat het nu inderdaad een tijdelijk pionoffer bleef. Mart had de vis daarna ook op het droge - opgeven had ook eerder gekund - zodat de tussenstand op 2½ - ½ werd gebracht. Ronald raakte zijn 50%-score kwijt. Hij miste een goede kans om een gevaarlijk uitziende koningsaanval - ingeleid door een stukoffer - op touw te zetten. Nu raakte hij simpel een stuk achter. In een Nimzo-Indier of iets dergelijks (een hybride van de Nimzo en de Tartakower van het damegambiet?) scoorde Hans Renken met zwart een halfje. Het meteen slaan op c5 is dat wel zo goed met de toren? Hoewel uw verslaggever hem nog wel even de duimschroeven wou aanzetten (of is het aandraaien?) met zijn isolani op d5. Ja hoe kan dit nou, speelt Hans wel mee? Ja uiteindelijk viel het allemaal mee en kon Hans vanuit Limburg nog op tijd arriveren. Teus Weijman won een kwal tegen een pion, na een engelse opening. Bij Sjoerd verschenen trouwens dezelfde eerst acht zetjes op het bord met verwisselde kleuren dan. Teus tegenstander liet een paard en prix staan en Teus durfde hem niet te nemen wegens vermeend mat of eeuwigschaak. Dit bleek echter op zinsbegoocheling te berusten. Daarna volgde nog een foutje en een blunder, anders had wit nog overlevingskansen hoewel zwarts vrijpionnen erg sterk lijken. Derhalve 3 - 3. Martin mocht op niet meer dan remise hopen zodat Sjoerd voor het volle punt moest zorgen om beide matchpunten in Ede te houden. Na de reeds gememoreerde engelse opening stond zwart goed. Zwart forceerde daarna met f5 teveel en kwam uiteindelijk via een riskante koningsmars in veilige haven waarna het ondertussen meegesnoepte pionnetje de doorslag gaf. Maar wit had ook eeuwig schaak kunnen houden, maar rook op dat moment meer. Martin Ale wist vanuit de franse opening in het middenspel het evenwicht te bewaren ten koste van een weliswaar onbelangrijke pion. Na een wat mindere manoeuvreerfase kreeg wit de overhand. In tijdnood sloeg de witspeler verkeerd terug zodat Martin met een tussenschaakje een stuk kon ophalen. Zo werd het dan nog 5 - 3 zelfs.

6e ronde:  ESV 1 - SMB 5   5 - 3

M. Ale       - F. van Maasakker  ½-½
N. Bovens      - D. v.d. Meulen   1-0
S. Meijer      - S. Spoelstra    1-0
T. Weijman     - F. Meulenbeld   0-1
R. Klaassen     - H. v.d. Berg    ½-½
H. Renken      - H. Jansen     ½-½
H. v.d. Weteringh  - G. Dragt      ½-½
M. Pol       - V. Phijffer    1-0
ESV 1 heeft weer KANSEN
Kort verslag van de wedstrijd ESV 1 - SMB 5

(door Noël Bovens)

Vooraf
11 Maart tegen SMB 5 beloofde een spannende avond te worden. Ogenschijnlijk had ESV 1 de betere papieren, maar vergeet niet dat SMB veel sterke spelers heeft. Bovendien had SMB 5 wel van Wageningen gewonnen en dat konden wij niet zeggen (4-4).

De spanning werd ook veroorzaakt door het verse verlies van SMB 3, die al tijden de koppositie bekleedt. Voor ons staat SMB 3 in de laatste ronde op het programma dus wij lijken weer een kans te krijgen. Maar dan MOETEN we wel beide SMB teams verslaan. Ertegenaan dus!

Tijdens
Het eerste uur gaf nog geen spektakel. Wel kwamen nogal wat aparte openingen en varianten op het bord, steeds door toedoen van onze tegenstanders. Aan bord 1 speelde Martin Ale met zwart tegen Frank van Manakker een soort geweigerd Ben-Oni. Aan bord 3 speelde Sjoerd met zwart ook een gambiet dat geweigerd werd, met overgang naar het Frans, waarbij Sjoerd na 11 zetten een pion wint. Zijn tegenstander, Sverre Spoolstra, krijgt nu wel het betere aanvalsspel.

Teus met wit aan bord 4 kreeg een Schmidt Ben-Oni (?!, wie kent dit) op het bord. Lijkt op Ben-Oni opstelling maar dan met de witte stukken. Lange tijd bleef het gelijk, tot de dameruil waarna Teus duidelijk het betere spel had. Het werd een aardige drukstelling met een vervelend zwart paard op e3.

Henk van de Berg speelde op bord 5 tegen Ronald Klaassen (zwart). Het werd een rustige opening, een van de weinige met gekke zetten. De partij aan bord 6, Hans Renken met wit tegen Huub Jansen, werd een rustige dameopening. Wit kreeg wat meer ruimte. Op bord 7 leek Hans van de Weteringh met zwart regelrecht in de Siciliaanse Drakenvariant te belanden. Bord 8 zou de mooiste partij van de avond gaan worden. Mart Pol stuurde hier de witte stukken in een Italiaanse opening tegen Valentijn Phijffer. Op de 7e zet offerde hij op f7 een paard. De zwarte koning haalde dit op en moest na Df3 zich een 'veilig' (?) heenkomen zoeken op e6. Dat dit niet veilig was werd door Mart snel en doeltreffend aangetoond. Zwart dacht nog wel erg lang na maar meer dan 20 zetten heeft hij niet hoeven doen.

Tenslotte aan bord 2, mijn eigen partij. Ik speelde met wit tegen Daniël van der Meulen. Na 1.e4 a6 en 2.d4 b5, vond ik dat dit ook in de categorie aparte openingen thuishoorde. 3.a4 b4 en 4.c4 leken mij wit wat meer ruimte te bieden. Dit bleek ook zo te zijn. Als eerste leverde bord 1 remise. Nadat de tegenstander van Martin de nodige stukken had afgeruild resteerde een eindspel met ongelijke lopers. Hier werden geen verdere zetten aan gespendeerd: ½ - ½. Teus leek op bord 4 een goede winstkans te krijgen, en na het afslaan van de aanval was dit ook voor Sjoerd op 3 het geval. Mart Pol op 8 stond allang gewonnen en liep veel rond, immers zijn tegenstander bleef nadenken. Op 7 kwam Hans met het geliefde pion-offer (d5) hetgeen zwart goede kansen biedt. Het werd echter een gewone ruil zonder pionwinst en ook zonder dames. Hiermee had de Draak geen spitsvondigheden meer over en kon zwart in rustiger vaarwater de witte koning onder druk zetten. Hans vergat een pion te winnen en hield de partij in evenwicht. Rond half elf mocht Mart het punt noteren: 1½ - ½ voor ESV. Even later accepteerde Ronald ook de remise. Tot onze schrik miste Teus plotseling een toren, oorzaak was een paardvork die geheel onnodig tot de mogelijkheden behoorde. Na driekwart van de speeltijd is de concentratie bij Teus altijd al wat minder geweest. Het was nu weer 2 - 2. Rond half twaalf noteerde Sjoerd de winst en Hans (2x) de remise (het was nog lastig geworden voor Hans op bord 7). Mijn partij duurde tot het laatst, mijn tegenstander zou met 13 seconden op de klok eindigen. De stand was 4 - 3 voor ESV. Mijn tegenstander had een kwaliteit over om de loper-dame batterij op b7 en d5 te plaatsen, hij dacht dat het mat ging. Dit was niet zo, en ik kon nog een paard op e5 meenemen. Na Dh1 schaak Kf2, Dh2: schaak en Ke1, stond hij dus een toren achter, voor twee pionnen. Hij bleef wel doorspelen, want mijn koning in het midden gaf nog vele opties voor schaakjes en misschien hoopte hij op een eeuwig schaak. Door tijdnood verloor hij nog een stuk en gaf op: 5 - 3 voor ESV.

Achteraf
In café 100 werd nog lang over de diverse partijen nagepraat en uiteraard ook over de ontstane kansen gespeculeerd. Met slechts 1 verlies, en nog een onterechte ook, was de nasmaak van de avond wel erg aangenaam.

7e ronde:  SMB 3 - ESV 1   5½ - 2½

B. v.d. Berg    - M. Ale       ½-½
R. Hogenhout    - S. Meijer     1-0
P. Waenink     - N. Bovens     ½-½
J.W, Siebers    - T. Weijman     0-1
E. Swinkels     - R. Klaassen    1-0
J. op 't Hoog    - H. v.d. Weteringh 1-0
D. Fassaert     - J. van Woerden   ½-½
G. Gijssen     - P. Dullaart    1-0
Wat de kampioenswedstrijd had moeten worden...
(door Hans van de Weteringh)

Op dinsdag 13 april reisde het eerste achttal van de Edese Schaakvereniging af naar Nijmegen om daar aan te treden tegen kampioenskandidaat SMB 3. Maar ook voor ESV stond er in deze laatste ronde nog wat op het spel: bij winst waren er zo waar nog kampioenskansen. Want als ASV 4 zou verliezen van Wageningen, dan... Maar eerst moest deze zware wedstrijd gewonnen worden.

Het begon slecht voor ESV; al na ruim 5 kwartier spelen keken we tegen een 1-0 achterstand aan. Ondergetekende was hiervoor aan bord 6 persoonlijk verantwoordelijk; het slaan van een wel erg giftig pionnetje op d5 werd hem al op de 24e zet noodlottig (1-0).

Na nog eenzelfde tijdsspanne bleef ESV op achterstand: Jan van Woerden aan bord 7 speelde een goede partij, waarin het evenwicht niet verbroken werd (1½-½). Tien minuten later bleef de nadelige marge intact; ook Noël Bovens aan bord 3 kwam na een zeer interessante partij niet verder dan remise (2-1). Aan bord 2 viel de vierde beslissing: Sjoerd Meijer kreeg van zijn sterke tegen-stander geen kans (3-1).

Na 3 uur en 40 minuten boekte Martin Ale aan bord 1 een zwaarbevochten remise, al had hij in het eindspel pech, dat hij de ver opgerukte pion van zijn tegenstander niet met koning en dame kon ophalen (3½-1½). Drie minuten later was ESV definitief een illusie armer: Peter Dullaart gaf aan bord 8 tegen de bekende WK-arbiter Geurt Gijssen een volle toren weg. Juist op het moment, dat zijn tegenstander door de vlag dreigde te gaan (4½-1½). Vervolgens verloor ook Ronald Klaassen aan bord 5 op identieke wijze (5½-1½). Teus Weijman aan bord 4 gaf de uitslag vervolgens een iets draaglijker aanzien door in de tijdnoodfase te winnen: 5½-2½.

Zo werd een goed seizoen in mineur afgesloten. Hopelijk kan het vlaggenschip volgend seizoen een succesvolle gooi naar het promotieklasserschap doen, want terugkijkend had er in het begin van het seizoen tegen zowel ASV 4 (4½-3½ nederlaag) en Wageningen 2 (4-4 gelijkspel) meer ingezeten!


Tweede team

Resultaten ESV 2

  3e klasse E   Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Bennekom 2   7 11 28½ xx 5 3½ 2½ 4 5½ 3 5
2. Veenendaal 4  7 11 26½ 1 xx 3 3½ 4½ 4½ 4½ 5½
3. Wageningen 3  7 10 26½ 2½ 3 xx 4 5 3 4½ 4½
4. Tiel 1     7 6 20½ 3½ 2½ 2 xx 2½ 4 3 3
5. Ede 2      7 6 18½ 2 1½ 1 3½ xx 5 3½ 2
6. Cirkel 2    7 5 16 ½ 1½ 3 2 1 xx 4 4
7. OPC-Het Paard 1 7 4 17½ 3 1½ 1½ 3 2½ 2 xx 4
8. Rhenen 1    7 3 14 1 ½ 1½ 3 4 2 2 xx

ma 12 okt Bennekom 2   - ESV 2      4 - 2
do 12 nov ESV 2      - Wageningen 3   1 - 5
ma 7 dec Rhenen 1    - ESV 2      4 - 2
do 14 jan ESV 2      - OPC 1      3½- 2½
di 9 feb De Cirkel 2   - ESV 2      1 - 5
ma 8 mrt Tiel 1     - ESV 2      2½- 3½
do 15 apr ESV 2      - Veenendaal 4   1½- 4½

W. de Wilde     1 - 0 ½ ½ 1 1  4 uit 6  1.00
S. Nienhuis     0 0 1 1 1 1 0  4 uit 7  4.57
M. Pol       0 ½ 1 1 1 - 0  3½ uit 6  2.83
D. Krijgsman    - ½ 0 1 1 - ½  3 uit 5  5.80
P. Dullaart     ½ 0 0 0 ½ 1 0  2 uit 7  1.86
W. Pol       ½ 0 0 0 1 ½ 0  2 uit 7  3.86
C. Groen      - 0 - - - - -  0 uit 1  6.00
H. Thuijls     - - - - - 0 -  0 uit 1  6.00
H. Renger      0 - - - - 0 -  0 uit 2  5.50

1e ronde:  Bennekom 2 - ESV 2   4 - 2

M. Maasse      - W. de Wilde    0-1
M. Smit       - P. Dullaart    ½-½
J. van Raan     - M. Pol       1-0
H. Budding     - W. Pol       ½-½
R.P. Belder     - S. Nienhuis    1-0
T. Suuring     - H. Renger     1-0
12 oktober 1998: Bennekom 2 - ESV 2
(door Sebo Nienhuis)

Verliezen in een derby is extra vervelend. Natuurlijk: een defecte TL-buis irriteerde, de oefenende muzikanten waren niet bevorderlijk voor de concentratie. Maar tòch had die nederlaag niet gehoeven. Rare partijen, blunders, kortom: van onze kant klungelwerk. Eigenlijk zijn we met slechts 4-2 nog goed weggekomen óók.

2e ronde:  ESV 2 - Wageningen 3   1 - 5

P. Dullaart     - J. Wiersma     0-1
M. Pol       - M. Hahne      ½-½
W. Pol       - B. Dodeman     0-1
S. Nienhuis     - H. ten Thije    0-1
D. Krijgsman    - J.H. Neuteboom   ½-½
C. Groen      - E. van Lentme   0-1
12 november 1998: ESV 2 - Wageningen 3
(door Sebo Nienhuis)

Tegen Wageningen 3 zouden we wel eens wat laten zien. Helaas. Willem de Wilde kon niet. Op die avond speelde ook ons derde. Invaller Groen vocht een prachtige partij uit. Helaas in de beruchte tijdnoodfase ging het mis. Alleen Mart Pol en Dick Krijgsman behaalden een remise. Een povere vertoning. We werden zo te zeggen afgedroogd!

3e ronde:  Rhenen 1 - ESV 2   4 - 2

E. van Seben    - W. de Wilde    1-0
J. van Laar     - P. Dullaart    1-0
A. Baars      - M. Pol       0-1
C. ter Beek     - W. Pol       1-0
J. de Jong     - S. Nienhuis    0-1
H. Luimes      - D. Krijgsman    1-0
7 december 1998: Rhenen 1 - ESV 2
(door Sebo Nienhuis)

Op een incourante maandag moest het in en tegen Rhenen dan toch eindelijk eens gebeuren. Rhenen was ook nog puntloos. Maar wij waren voor het eerst compleet. Maar weer ging het mis. Alleen Mart Pol en Sebo Nienhuis konden winnen. De andere spelers tastten ergens mis en een nul was hun deel.

4e ronde:  ESV 2 - OPC 1   3½ - 2½

W. de Wilde     - J. v.d. Hek    ½-½
P. Dullaart     - J. Smallenbroek  0-1
M. Pol       - P. Noordhuis    1-0
W. Pol       - J. Andriessen   0-1
S. Nienhuis     - W. Lise      1-0
D. Krijgsman    - H. Molendijk    1-0
14 januari 1999: ESV 2 - OPC 1
(door Sebo Nienhuis)

Een nieuw jaar, een nieuwe start! Last van goede voornemens. En beseffend dat weer een nederlaag degradatie zou betekenen. Er is die avond, 14 januari, hard geknokt. Om elf uur nog gewoon 0-0. Toen ging het snel: winstpartijen van Mart Pol en Dick Krijgsman. Een remise van Willem de Wilde. Bij Walter Pol en Peter Dullaart liep het fout. De partij van Sebo Nienhuis werd - ondanks fouten over en weer - net nog gewonnen. De tegenstander liet zich met een dame achter mat zetten. Gelijk had hij. Want de vlaggen stonden op vallen. Slechts een handvol seconden had ondergetekende over!

Dinsdag 9 februari gaan we naar De Cirkel 2.

5e ronde:  De Cirkel 2 - ESV 2   1 - 5

C. Hoek       - W. de Wilde    ½-½
A. Bootsman     - P. Dullaart    ½-½
J. Huisjes     - M. Pol       0-1
L. Bouwmeester   - W. Pol       0-1
J. v.d. Brink    - S. Nienhuis    0-1
E. Janssen     - D. Krijgsman    0-1
Avondje Open Hof
(door Hans Thuijls)

Op 9 februari was het treffen in de Open Hof. De derby De Cirkel 2 - ESV 2 stond op het program en aanvankelijk zag het er slecht uit voor ons tweede. Walter stond weliswaar een stuk voor, maar zijn tegenstander had twee sterke pionnen. Sebo kwam op een gegeven moment een kwaliteit achter te staan en Peter stond een kwaliteit achter. Mart stond iets beter en bij Willem en Dick was 't onduidelijk. Peters tegenstander moest de kwaliteit opgeven, maar kreeg er een gezonde pion voor terug en bood remise aan. Peter nam deze natuurlijk aan. Dicks tegenstander bood remise aan (zijn motief: de OSBO telt ook mee voor de interne!), maar Dick weigerde gezien de stellingen op de overige borden. Mart wist zijn partij te winnen en even later ging Walters tegenstander in de fout en onafwendbaar mat volgde (2½-½).

Dicks tegenstander maakte een blunder en verloor. De o-zo-belangrijke winst was binnen! Sebo modderde met een kwaliteit minder voort: zijn tegenstander had nog maar weinig tijd, zodat er mogelijkheden waren voor remise. Toen deed zich de kans voor dat Sebo's paard zowel koning als dame kon vorken: 4½-½. Alleen Willem was nog bezig. Willem stond een pion achter, maar had het initiatief. Uiteindelijk werd die partij remise, zodat een afgetekende 5-1 overwinning een feit was. Doordat OPC 1 en Rhenen 1 beiden verloren, staat ons tweede nu zesde.

6e ronde:  Tiel 1 - ESV 2   2½ - 3½

W. Kruimer     - W. de Wilde    0-1
W. Mulder      - P. Dullaart    0-1
R. Zoete      - S. Nienhuis    0-1
J. Meijer      - W. Pol       ½-½
M. Dieteren     - H. Renger     1-0
P. Stolwijk     - H. Thuijls     1-0
8 maart: Tiel 1 - ESV 2
(door Sebo Nienhuis)

Weer een zogenaamde vierpuntenwedstrijd. Bij winst kwamen we op zes matchpunten en daarmee was ons verblijf in de derde klas weer voor een jaar veilig gesteld. Mart Pol en Dick Krijgsman waren helaas verhinderd waardoor Henk Renger en Hans Thuijls als invaller aantraden. Hans verloor in een zeer scherp gespeelde partij. Heel lang stonden we met 1-0 achter. Pas ver na elven viel de beslissing. Henk Renger verloor na lang "spartelen" en Walter Pol begreep een eindspel met paard en pionnen beter dan zijn opponent waardoor Walter tòch nog een halfje kon scoren. Toen kwamen drie Edese overwinningen. Peter Dullaart, ondergetekende en tenslotte na fikse tijdnood Willem de Wilde zorgden ervoor dat ESV 2 de volle winst behaalde.

Het is lang geleden dat ik zo'n spannend slot én een dergelijk scoreverloop heb meegemaakt.

7e ronde:  ESV 2 - Veenendaal 4   1½ - 4½

W. de Wilde     - P. Anjema     1-0
P. Dullaart     - J. van Ham     0-1
M. Pol       - F.J. Suijdendorp  0-1
W. Pol       - M. Rood      0-1
S. Nienhuis     - A. Peeters     0-1
D. Krijgsman    - J.A. Hogendorp   ½-½
15 april: ESV 2 - Veenendaal 4
(door Sebo Nienhuis)

De laatste wedstrijd. Alleen nog van belang voor de statistiek. Eerder die week was Bennekom 2 al kampioen geworden. Ondanks het feit dat we compleet waren, liepen we tegen een fikse nederlaag op. Alleen Willem de Wilde op bord 1 presteerde goed. Zijn overwinning bracht helaas geen keer ten goede. Peter Dullaart, Mart Pol, Walter Pol en ondergetekende verloren. Als laatsts wist Dick Krijgsman een benauwd halfje te scoren.

Al met al een slecht seizoen van het tweede. Een afgetekende winst met 5-1 op De Cirkel 2 en twee zwaar bevochten overwinningen op OPC/Het Paard en Tiel (2x 3½-2½) is de gehele oogst geweest. Te vaak is een invaller - soms méér dan een - nodig geweest en sommige spelers zijn (ver) onder de 50% gebleven. Uithuilen en opnieuw beginnen dus.


Derde team

Resultaten ESV 3

  4e klasse F Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Ede 3    7 14 34 xx 4½ 3½ 4½ 6 6 4 5½
2. OPC 2    7 10 24½ 1½ xx 4 3½ 4½ 2 5 4
3. Bennekom 4  7 8 24 2½ 2 xx 2½ 3½ 4 3½ 6
4. Veenendaal 5 7 8 22½ 1½ 2½ 3½ xx 1½ 4½ 4 5
5. ASV 7    7 7 22½ 0 1½ 2½ 4½ xx 5 3 6
6. Tiel 3    7 5 15 0 4 2 1½ 1 xx 3 3½
7. Gova-Velp 6 7 4 17½ 2 1 2½ 2 3 3 xx 4
8. De Toren 6  7 0 8  ½ 2 0 1 0 2½ 2 xx

do 15 okt ESV 3      - De Toren 6    5½- ½
do 12 nov ESV 3      - Bennekom 4    3½- 2½
do 10 dec ASV 7      - ESV 3      0 - 6
do 14 jan ESV 3      - Veenendaal 5   4½- 1½
do 11 feb OPC 2      - ESV 3      1½- 4½
do 11 mrt ESV 3      - Tiel 3      6 - 0
vr 16 apr GOVA/Velp 6   - ESV 3      2 - 4

T. Visser      1 1 1 1 1 1 ½  6½ uit 7  5.71
M. Langeveld    1 1 1 1 1 1 -  6 uit 6  2.00
A. Braam      1 1 1 ½ ½ 1 1  6 uit 7  3.86
J. Hartsuiker    1 ½ 1 1 ½ 1 -  5 uit 6  5.00
H. Thuijls     ½ 0 1 1 ½ 1 1  5 uit 7  2.86
H. Renger      1 0 1 0 1 1 ½  4½ uit 7  1.00
D. Roseboom     - - - - - - 1  1 uit 1  5.00
T. Koeweiden    - - - - - - 0  0 uit 1  6.00
Het gehele team staat in de top-tien van de topscorerslijst; de top-drie bestond zelfs geheel uit ESV'ers!

1e ronde:  ESV 3 - De Toren 6   5½ - ½

H. Renger      - H.J. Stoel     1-0
M. Langeveld    - G.J. Brands    1-0
H. Thuijls     - K. Saad Mohammed  ½-½
A. Braam      - H. Alders     1-0
J. Hartsuiker    - R. Hensbergen   1-0
T. Visser      - B. de Bruin    1-0
ESV 3 start minder sterk
(door Henk Renger)

De geschiedenis herhaalt zich - zo luidt althans een bekend gezegde. Soms met een klein verschil. Daarom won ESV 3 dit OSBO-seizoen niet met 0-6 van De Toren, zoals vorig jaar, maar met ½-5½, zij het ook dat vorig jaar van het vijfde team gewonnen werd en nu van het zesde van deze sterk groeiende vereniging. Vorig jaar was de tegenstand groter; zo herinner ik me dat Arno Braam vorig jaar pas tegen middernacht het punt binnenhaalde.

Tjeerd Visser beet het spits af: met zijn geliefde koningsgambiet nam en kreeg hij initiatief genoeg. Vervolgens werd een eenvoudige stukpenning de inleiding tot de totale ineenstorting. De tweede overwinning mocht ik zelf behalen nadat mijn tegenstander al in de opening een stuk verloor en daarna achter de feiten aan liep. Inmiddels was Hans Thuijls (bord 3) - ook vanuit het koningsgambiet, maar dan met zwart - in een dermate slechte positie gekomen dat hij erover dacht om op te geven. Omdat we op dat moment slechts met 2-0 voorstonden besloot Hans toch maar om verder te spelen. En waartoe leidde dit? U voelt het al. Toen het 4-0 stond - het volle punt werd verdiend door Jan Hartsuiker die een makkelijke avond had, en Mickel Langeveld die een taaie tegenstander trof en pas in een late fase het voordeel naar zich trok - liep ik enigszins achteloos naar Hans toe en fluisterde hem toe dat hij wel kon opgeven - zonder naar de stand op het bord te kijken!! - bleek de situatie volkomen te zijn veranderd ten gunste van Hans. Rest nog de partij van Arno die in feite had behoren te verliezen maar in een fase, waarin nog doorgespeeld wordt omdat er genoeg materiaal op het bord staat, zijn tegenstander mat zette.

2e ronde:  ESV 3 - Bennekom 4   3½ - 2½

H. Renger      - J.P. Hooft     0-1
M. Langeveld    - G. Knaape     1-0
H. Thuijls     - R. van Kralingen  0-1
A. Braam      - L. Dubbeld     1-0
J. Hartsuiker    - P. Jonker     ½-½
T. Visser      - J.W. Keuskamp   1-0
ESV 3 wint opnieuw
(door Henk Renger)

12 november was de dag van de derby, voor zover je daarvan kunt spreken als er tegen Bennekom gespeeld wordt. Ede 3 won met het kleinst mogelijke verschil van Bennekom 4: 3½-2½.

Arno Braam wist als eerste te winnen, iets wat we van hem zeker niet gewend zijn, maar het ging dan ook vrij eenvoudig. Aan bord 6 volgde Tjeerd Arno's voorbeeld, ook hem ging het gemakkelijk af. Mickel Langeveld won in het middenspel een stuk en zette daarna meteen de aanval op de zwarte koning in. Het verweer bleek zinloos. De remise waartoe Jan Hartsuiker en zijn tegenstander besloten betekende de tweede teamoverwinning. Mijn eigen partij ging verloren omdat ik slecht uit de opening kwam en het initiatief aan mijn tegenstander moest laten. Als je dan nog een paar opeenvolgende zetten slecht speelt weet je het wel. Hans Thuijls tenslotte speelde een sterke partij (dat viel wel tegen - HT) tegen Rosalinde van Kralingen, waarbij de partij lange tijd in evenwicht bleef; uiteindelijk kon Hans de opmars van de witte stukken niet genoeg stuiten en moest hij zich gewonnen geven. Maar wat deed het ertoe, de winst was binnen.

3e ronde:  ASV 7 - ESV 3   0 - 6

F. Rijenga     - H. Renger     0-1
J. Zandbergen    - M. Langeveld    0-1
G.P. Verbost    - H. Thuijls     0-1
H.N. van Vlerken  - A. Braam      0-1
J. Hartog Heijs   - J. Hartsuiker   0-1
M. van Dijk     - T. Visser     0-1
ESV 3 onstuitbaar(?) na 6-0 zege op ASV 7
(door Henk Renger)

Kort na zeven uur vertrokken Jan, Tjeerd, Hans en ik naar ASV 7 waar we ongeveer in een half uurtje dachten aan te komen. Vergis U evenwel niet. Wanneer je Arnhem over de oude Rijksstraatweg binnenkomt en je denkt meteen naar links te kunnen om langs Musis en de Steenstraat het gebouw De Opbouw te bereiken, kom je zwaar bedrogen uit. Ik weet niet waar we allemaal langsgekomen zijn, maar uiteindelijk belandden we in het Spijkerkwartier, daarbij rood licht negerend, als spookrijders optredend, net lettend op dubbele witte strepen, etc. etc. Kortom, even voor achten arriveerden we in De Opbouw, waar Arno en Mickel ons al opwachtten. De zoektocht had gelukkig geen gevolgen voor de concentratie, want toen we (nu langs de gewone route) huiswaarts reden, hadden we een 6-0 overwinning op zak. Ditmaal was het Jan Hartsuiker die de score opende en na een zet of acht al zijn witte koningspaard op h8 geparkeerd had. Zwart speelde toen nog wel zo'n 25 zetten door, maar dat had weinig te betekenen. Ook Arno's tegenstander was nog teveel met zijn gedachten bij Sinterklaas. Zo rond de 10e zet kwam het eerste stuk, rond de 30e gevolgd door een tweede. Daarna mocht ik zelf weer eens een overwinning boeken. Een Siciliaan was het die op het bord kwam en waarin ik me heerlijk kon uitleven. De tegenstander van Mickel op bord twee presteerde het om met een toren achterstand ongeveer 20 zetten door te gaan, maar je moet er toch goed bij blijven, want juist wanneer je voor staat kan de concentratie gemakkelijk verslappen. De tegenstander van Tjeerd Visser moet een groot liefhebber van het zogenaamde counterschaak zijn: wanneer je ziet dat zijn eerste vier zetten zijn 1.e4 (behoorlijk gedurfd) 2.h3 3.Pc3 (te vroeg) 4.a3. We kennen Tjeerd evenwel als een geduldig mens die er de tijd voor neemt om de partij naar zijn hand te zetten. Deze opzet had weer succes. Hans Thuijls maakte eens te meer duidelijk dat in het aangenomen damegambiet het niet juist is om met alle geweld de pion te willen behouden. De eerste 15 zetten waren (Hans had wit): 1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Pf3 b5 4.a4 c6 5.axb5 cxb5 6.Pc3 a6 7.Pxb5 Lb7 8.Pc3 Lc6 9.e3 e6 10.Lxc4 Lb4 11.0-0 Pf6 12.Pe5 Lb7 13.Da4+ Pbd7 14.Pxd7 Pxd7 15.Dxb4(!). De ASV'er speelde onnodig lang door, maar het punt was binnen.

ESV 3 kan aan de kroketten
(door Hans Thuijls)

Het derde heeft in Arnhem voor een stunt gezorgd door met 6-0 te winnen van ASV 7. Vorig jaar ging het vierde slechts met een halfje naar huis. De sinterklaas werkte nog even door en zodoende kreeg ieder van ons in het verloop van de partij een stuk aangeboden van de tegenstander. Henk Renger opende om kwart over tien de score aan het eerste bord. Ongeveer tegelijkertijd was Jan Hartsuiker klaar met zijn rooftocht: het begon met de toren op h8 middels een paardvork op f7 en vervolgens kwam hij steeds meer voor te staan. Ongeveer een kwartier later was Arno Braam ook klaar. Tjeerd Visser kwam informeren of het verstandig was om remise aan te bieden. Het leek toch beter om door te spelen aangezien hij een stuk voor stond en rond kwart over elf legde zijn tegenstander zijn koning om. Op de borden twee en drie speelden nog Mickel Langeveld en Hans Thuijls. Beiden stonden ondertussen een toren voor. Ontertussen merkte teamcaptain Henk Renger op, dat als het 6-0 zou worden, hij de spelers op kroketten zou trakteren (dit gaat hij een keer op de clubavond doen). En inderdaad: eerst won Hans en even later gaf Mickel's tegenstander op. 6-0: een geweldige score. Het had dit seizoen de tweede keer kunnen zijn, als Hans tegen De Toren 6 geen off-day had gekend.

4e ronde:  ESV 3 - Veenendaal 5   4½ - 1½

H. Renger      - L. Vuijken     0-1
M. Langeveld    - T. Bakker     1-0
H. Thuijls     - P. de Wekker    1-0
A. Braam      - R. van Oosterom  ½-½
J. Hartsuiker    - C. Kamphuis    1-0
T. Visser      - L. Hoffland    1-0

5e ronde:  OPC 2 - ESV 3   1½ - 4½

H. Oldenwening   - H. Renger     0-1
F. Brouwer     - M. Langeveld    0-1
K. van der Meer   - H. Thuijls     ½-½
A. Kroon      - A. Braam      ½-½
K. van Dijk     - J. Hartsuiker   ½-½
Hesterman      - T. Visser     0-1
Kat in 't bakkie: slechts één matchpunt benodigd
(door Hans Thuijls)

Op de dag van de wedstrijd nog snel even op Internet gekeken: Bennekom 4 had verloren van Veenendaal 5, zodat bij winst nog maar één matchpunt nodig is om kampioen te worden in de vierde klasse, poule F. Henk wist op bord 1 een stuk te winnen middels een dubbele aanval en kon het karwei even later afmaken door even na tienen zijn tegenstander aan de rand van het bord mat te zetten. Mickel wist een half uur later ook fraai te winnen en Tjeerd stond een kwaliteit en een pion voor, dus hij leek ook te winnen. Dat gebeurde ook (3-0). Het sein voor Jan Hartsuiker om tot remise te besluiten zodat de winst binnen was.

Op de middelste borden duurde de strijd het langst. De situatie was heel lang onduidelijk. Hans stond iets beter, maar maakte een fout, waardoor zijn koning vastgeketend werd op één vleugel en zijn tegenstander de kans kreeg om om de andere vleugel de zaak te beslissen, maar hij verzuimde, zodat het uiteindelijk remise werd (4-1). Arno's partij was toen nog lang niet afgelopen. Arno had in het eindspel met ongelijke lopers twee pionnen voor: vrijpionnen nog wel, maar zag geen winstplan, zodat deze partij uiteindelijk ook remise werd: 4½-1½, een mooi resultaat. Volgende maand kan tegen Tiel 3 in de Rehoboth het kampioensfeestje gevierd worden.

6e ronde:  ESV 3 - Tiel 3   6 - 0

H. Renger      - P. Toornstra    1-0
M. Langeveld    - G.W. Verhaar    1-0
H. Thuijls     - K. Verwey     1-0
A. Braam      - F. Stevens     1-0
J. Hartsuiker    - D. van Toorn    1-0
T. Visser      - P. van Loo     1-0
Gehaktballen na behalen kampioenschap
(door Henk Renger)

Het was wel verwacht maar verwachtingen worden niet altijd waar: in dit geval gelukkig wel. ESV 3 werd fluitend kampioen door met 6-0 van Tiel 3 te winnen. Voor de statistici onder ons: dit was de tweede keer dat ESV 3 met 6-0 won, en dan heeft het succesvolle team ook nog een keer met 5½-½ gewonnen. Maar goed, dit terzijde. ESV 3 werd dus kampioen en promoveert naar de derde klasse. Hulde aan de leden van het team die geen enkele keer verstek lieten gaan en een geoliede eenheid vormen!!

De wedstrijd tegen Tiel 3, dat tot nu toe 5 uit 5 had gehaald, verliep zoals gezegd zeer voorspoedig. Het begon ermee dat Jan Hartsuiker een dame kreeg aangeboden en zoiets sla je natuurlijk niet af. Daarna volgde Mickel die een kwaliteit aangeboden kreeg en de capitulatie kwam niet veel later.

Henk's tegenstander was juist flink onrust begonnen te stoken toen hij zijn dame in een dodelijke penning liet komen: hij gaf meteen op. Met de nu ontstane 3-0 stand was het kampioenschap reeds een feit omdat we voor de concurrentie niet meer in te halen waren met deze ene wedstrijdpunt.

Maar Tjeerd, Hans en Arno waren nog druk bezig. Hans stond op dat moment al een pion voor en, Tjeerd had de aanvalspositie ingenomen (U weet wel) en bij Arno leek alles nog in evenwicht. Van het genoemde trio was Hans de eerste die zijn tegenstander overklaste - na de gemelde pionwinst kwam daar nog een tweede pion en een paard bij. dat was voor zijn tegenstander te veel. Vervolgens kwam Tjeerd aan de beurt om de winst binnen te halen: dit betekende zijn zesde punt op rij. Niet misselijk! Arno besloot de match met het volle punt binnen te halen doordat zijn tegenstander in een lastig eindspel - dat bij goed spel waarschijnlijk remise zou zijn geworden - een loper liet instaan. Daaraan was een subtiel manoevreren voorafgegaan, waarin Arno weliswaar de beste papieren had, maar waar het behalen van de winst iets anders is. Na afloop van de match zorgde het bestuur voor gehaktballen die gretig ingenomen werden.

7e ronde:  GOVA/Velp 6 - ESV 3   2 - 4

H. van Hardenberg  - H. Renger     ½-½
M.J. van Eden    - H. Thuijls     0-1
K. Haverkort    - A. Braam      0-1
N. Boekesteijn   - T. Visser     ½-½
E. de Wijk     - D. Roseboom    0-1
J. Jansen      - T. Koeweiden    1-0
Laatste ronde afsluiting van schitterend seizoen
(door Henk Renger)

Geheel in stijl won Ede 3 de uitwedstrijd tegen Gova-Velp 6 op vrijdagavond 16 april. De wedstrijd was een puur formele aangelegenheid, want Ede 3 was reeds kampioen en Gova-Velp kon onmogelijk meer een goede tweede plaats bereiken. Ede deed zijn sportieve plicht, zoals dat in het sportjargon heet. Het enig negatieve punt voor Ede 3 was dat wij voor het eerste een beroep moesten doen op twee invallers. Derk Roseboom en Theo Koeweiden zorgden evenwel voor één punt, daarover dus geen klagen.

Tjeerd Visser tekende na een rustige en regelmatige partij voor het eerste halve punt. Kort daarop gaf Arno een prachtig staaltje schaakles aan zijn jeugdige tegenstander. Beide Edese spelers konden daarna de thuisreis aanvaarden. Hans had ook al weinig problemen met de oud-KNSB hoofdklassespeler Van Eden. Laatstgenoemde raakte in een Draak heel snel de draad kwijt en moest het nodige materiaal inleveren. Daarmee was de stand ½-2½.

Je hebt soms van die wedstrijden dat er kort achter elkaar beslissingen vallen en het daarna een geruime tijd rustig is. Dat was hier ook het geval. Theo, spelend aan bord 6, kreeg door een stukoffer met zwart een behoorlijke koningsaanval. Die zette helaas niet door en dan loopt het meestal verkeerd af - een vaker voorkomende aangelegenheid. Stukje bij beetje nam Theo's tegenstander het initiatief over en besliste de partij in zijn voordeel.

Voor Derk verliep de partij zeer voorspoedig: in het middenspel won hij een stuk en voor zijn tegenstander, Einar de Wijk, was het vechten tegen de bierkaai (dit heeft niets met drankmisbruik te maken). Derk kon rustig een pion laten promoveren en enige zetten later vond De Wijk het de tijd om op te geven. Henk Renger speelde lange tijd een gelijkopgaande partij, maar toen hij na een combinatie een pion voor kwam sloeg hij het remiseaanbod van zijn tegenstandster af. Toen hij die pion weer terug moest geven accepteerde Henk het aanbod alsnog. Een toeschouwer maakte Henk's tegenstandster erop attent dat zij op dat moment mat in twee had kunnen geven. Daarop antwoordde zij dat Henk bij de genoemde combinatie haar Dame had kunnen winnen...


Vierde team

Resultaten ESV 4

  4e klasse E Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Wageningen 5 7 13 31½ xx 4 6 4½ 5 5 4 3
2. Rhenen 2   7 11 25½ 2 xx 3½ 4 3 4 3½ 5½
3. Veenendaal 6 7 8 21½ 0 2½ xx 4½ 1½ 4 4½ 4½
4. Tiel 2    7 6 18½ 1½ 2 1½ xx 3½ 4 3 3
5. De Toren 5  7 6 18½ 1 3 4½ 2½ xx 1 3½ 3
6. Cirkel 3   7 5 19½ 1 2 2 2 5 xx 3 4½
7. Ede 4    7 4 19 2 2½ 1½ 3 2½ 3 xx 4½
8. Dodewaard 3 7 3 14 3 ½ 1½ 3 3 1½ 1½ xx

ma 12 okt Tiel 2     - ESV 4      3 -3
do 12 nov ESV 4      - Rhenen 2     2½-3½
ma 7 dec Veenendaal 6  - ESV 4      4½-1½
ma 11 jan Dodewaard 3   - ESV 4      1½-4½
do 11 feb ESV 4      - De Cirkel 3   3 -3
do 11 mrt Wageningen 5  - ESV 4      4 -2
do 15 apr ESV 4      - De Toren 5    2½-3½

D. Roseboom     ½ 0 ½ 1 1 1 0  4 uit 7  2.14
J. Groters     - ½ 0 1 1 0 1  3½ uit 6  3.33
H. Bouter      0 - 0 1 1 1 0  3 uit 6  5.00
L. Huijting     1 - ½ - 0 - 1  2½ uit 4  1.00
S. Ravestein    ½ 0 - 1 0 0 ½  2 uit 6  5.33
T. Koeweiden    ½ ½ 0 ½ 0 0 -  1½ uit 6  5.17
M. Wiemer      - 1 - - - - -  1 uit 1  3.00
C. Groen      - - ½ - - - -  ½ uit 1  2.00
L. Platschorre   - ½ - - - - 0  ½ uit 2  1.50
I. Boonstra     ½ - - 0 - - -  ½ uit 2  3.00
E. Struijk     - - - - - 0 -  0 uit 1  1.00

1e ronde:  Tiel 2 - ESV 4   3 - 3

J. Schütz      - L. Huijting    0-1
J.A. Garcia     - D. Roseboom    ½-½
B. Nauta      - I. Boonstra    ½-½
A. Sluiter     - H. Bouter     1-0
H. Zwitserlood   - S. Ravestein    ½-½
W. Ertsen      - T. Koeweiden    ½-½
Tiel 2 - ESV 4, gespeeld in Tiel
(door Simon Ravestein)

Maandag 12 oktober 1998
s'middags, Groters kan helaas niet komen, heeft zijn teen gebroken, meteen Theo bellen, die zit te voetballen achter zijn computer maar heeft direct zin om mee op stap te gaan.

s'avonds, Om 18.30 de deur uit om Herman Bouter op te halen, vervolgens op pad naar Iede Boonstra die toegezegd heeft om Platschorre te vervangen voor deze avond. 18.40 bij de flat aangekomen geen Boonstra te zien. Vreemd; meestal staat hij al klaar, toch maar even aanbellen. Hij heeft het vergeten, maar geen probleem Mevrouw Boonstra helpt hem wel even in zijn jas. Ondertussen denk ik even Roseboom op te halen. Herman blijft ondertussen bij de flat om Iede op te wachten die nu onderweg is naar beneden.

18.50 bij de Goudsbloemstraat: mooi, het licht brandt. Hij is in ieder geval thuis, aanbellen, Roseboom doet de deur open met een bebloede zakdoek in zijn hand, heeft hij net een hevige bloedneus. Even wachten, een stapel extra zakdoeken mee en terug naar de flat.

19.00 Boonstra en Bouter stappen in, nu Theo nog ophalen.

19.10 Theo stapt in, eindelijk echt op weg richting Tiel, de stemming zit er al goed in. Roseboom heeft achterin praatjes genoeg, over toen het lidmaatschap nog een tientje was, over een vorige speelzaal waar tussen de schaakzetten door gebiljart werd, over Boonstra die een keer bij een uitwedstrijd vijf bitterballen bestelde die achteraf 2 gulden per stuk kosten.... Theo vindt het genoeg en vraagt of de radio aan mag. Ondertussen is het in het donker moeilijk de borden te volgen, echter Herman let goed op en kent de weg zodat we om 19.45 bij Tiel aankomen. In Tiel raken we even het spoor bijster, het is zo donker dat we drie keer langs het gebouw rijden voordat we het zien. Hadden we maar meteen de bordjes met "Jomanda" gevolgd.

19.59 net op tijd binnen. Missen we onze zesde speler nog, echter zodra de klokken worden ingedrukt komt ook Huiting binnen gewandeld.

20.15, de Wedstrijd begint. Na 2 zetten biedt de tegenstander van Theo al remise aan, Theo heeft daar echter nog geen zin in. Een uurtje later neemt Roseboom wel een remise-aanbod aan. Voor de rest valt van de partijen nog weinig te zeggen. Ik begin mijn concentratie te verliezen omdat ik teveel naar de partij van Theo kijk. Na een wilde opening volgt er een dame-ruil, vervolgens haalt zijn tegenstander een nieuwe dame, dan Theo een nieuwe dame, raken ze die dames weer kwijt. Theo begint er echt zin in te krijgen en gaat een derde dame halen. Ondertussen ziet de tegenstander van Boonstra het niet echt zitten om tegen tegen die rustige neuriënde man, die iets slechter staat maar nog volop tijd heeft, door te gaan en bied remise aan. Boonstra accepteert het aanbod. Zelf doe ik een zwakke zet, merk het meteen, en doe een remise aanbod welke gelukkig geaccepteerd wordt. Theo, ondanks zijn derde dame, eindigt met remise. Blijven Bouter en Huijting over. Bouter staat sterk, Huijting zwak met twee pionnen achterstand, ik moedig hem toch maar aan om door te gaan angezien hij nog voldoende tijd over heeft. Bouter probeert een stuk te verdedigen wat hem onnodig zijn dame en daardoor de partij kost. Met 3-2 achterstand wordt het spannend, Huijting neemt uitgebreid de tijd om rustig een sigaretje te roken terwijl zijn klok doortikt. Zijn tegenstander kan de druk niet aan, doet helemaal niets met zijn 2 pionnen voorsprong en laat Huijting winnen.

23.30, resultaat deze avond 3-3, een goed begin van het nieuwe OSBO seizoen.

2e ronde:  ESV 4 - Rhenen 2   2½ - 3½

L. Platschorre   - D. van Laar    ½-½
D. Roseboom     - G. Baans      0-1
M. Wiemer      - H. Bos       1-0
J. Groters     - C.Th. van Vloten  ½-½
S. Ravestein    - M. Mulder     0-1
T. Koeweiden    - R. Hovestad    ½-½

3e ronde:  Veenendaal 6 - ESV 4   4½ - 1½

T. van Veldhuizen  - L. Huijting    ½-½
C. van Veldhuizen  - C. Groen      ½-½
H. van Ree     - D. Roseboom    ½-½
H. Vos       - J. Groters     1-0
R. Goossend     - T. Koeweiden    1-0
A. van Surksum   - H. Bouter     1-0

4e ronde:  Dodewaard 3 - ESV 4   1½ - 4½

H. Bouwman     - D. Roseboom    0-1
C. Jansen van Doorn - J. Groters     0-1
A. Hendriksen    - I. Boonstra    1-0
K. van Roeden    - H. Bouter     0-1
L. Willemsen    - S. Ravestein    0-1
A. Louters     - T. Koeweiden    ½-½
Dodewaard 3 - ESV 4, OSBO 4e ronde
(door Simon Ravestein)

Gespeeld maandag 11 januari 1999, aanvang 20:00 uur te Dodewaard. Deze avond hebben we veel geleerd en gezien:

5e ronde:  ESV 4 - De Cirkel 3   3 - 3

L. Huijting     - F. Kingma     0-1
D. Roseboom     - D. Oosterveld   1-0
J. Groters     - E. Aalbers     1-0
T. Koeweiden    - A. v.d. Niet    0-1
H. Bouter      - W. Bomhof     1-0
S. Ravestein    - L. v.d. Vos    0-1

6e ronde:  Wageningen 5 - ESV 4   4 - 2

S. de Jong     - E. Struijk     1-0 
K. Jeuken      - D. Roseboom    0-1 
H. van Wijk     - J. Groters     1-0 
J. Melgers     - T. Koeweiden    1-0 
S. Dietvorst    - S. Ravestein    1-0 
S. Bijlmakers    - H. Bouter     0-1

7e ronde:  ESV 4 - De Toren 5   2½ - 3½

L. Huijting     - J. Schoemaker   1-0
L. Platschorre   - B. Theuns     0-1
D. Roseboom     - R. Arts      0-1
J. Groters     - P. Hamers     1-0
H. Bouter      - J. Kruiver     0-1
S. Ravestein    - K. Saad Mohammed  ½-½