OSBO Cup 2000
 
Persoonlijke resultaten OSBO-cup 2000
ESV bekerteam score bordgem
Hans van de Weteringh   2½ uit 3 3.67
Martin Ale 2 uit 3 1.00
Bert Buisman 1½ uit 2 2.00
Sjoerd Meijer 1½ uit 3 2.67
Hans Renken 1 uit 1 4.00

Kwartfinale OSBO-cup: ESV ternauwernood uitgeschakeld door ZSG
ESV had voor de kwartfinales van de OSBO-cup wederom een thuiswedstrijd geloot, nu tegen het Zwols Schaakgenootschap, de verdediger van de cup die in de vorige ronde ASV uitschakelde. Het bepalen van een speeldatum leverde veel problemen op: ESV kon op 8 april (de aangewezen uiterste speeldatum) niet i.v.m. het Gelders Dagblad toernooi en latere data leverden eveneens problemen op. Zo doende werd de wedstrijd door de toernooileider voor 16 mei op neutraal terrein, in Apeldoorn vastgesteld. Echter, ZSG accepteerde dit niet en ging in beroep. De commissie van beroep had voorgesteld om dan maar voor aanvang van de finalewedstrijden een snelschaakmatch te houden, maar dat leek beide partijen niks. Uiteindelijk werd besloten om de wedstijd op vrijdagavond 26 mei bij ZSG te spelen, de laatste mogelijkheid om een serieuze wedstrijd te kunnen spelen.

Vol goede moed ging het ESV bekerviertal die avond op stap. Bert ging met de trein en de rest met de auto. Het drietal kreeg een lekke band te verduren, waardoor men een half uur te laat arriveerde (en daardoor een half uur minder bedenktijd had, maar gelukkig kwam niemand in acute tijdnood). De ESV'ers leverden een mooie prestatie door tegen het sterker geachte ZSG met 2-2 gelijk te spelen. Bert Buisman (met wit aan bord 2) en Hans van de Weteringh (bord 4) wonnen hun partij; Martin Ale (bord 1) en Sjoerd Meijer (bord 3) verloren. Een gelijkspel en dus moesten vluggertjes de beslissing brengen. Wederom werd 't 2-2 (nu wonnen Martin en Sjoerd) en aangezien dan het laatste bord van de oorspronkelijke wedstrijd verviel, ging ZSG door naar de finaledag (die de dag erna al was). ESV helaas uitgeschakeld, maar het team had tot het allerlaatste moment geknokt. ZSG werd cupwinnaar; op de finaledag won het van het Kasteel en versloeg het in de finale UVS.

Terugblikkend sprong toch in het oog dat het bepalen van een speeldatum niet altijd even makkelijk was. Vaak was de tijd tussen het bekend worden van de loting en de uiterste speeldatum erg krap. Begin juni zal het ESV-bestuur zich over deze gang van zaken buigen en wellicht zal een voorstel voor het komend seizoen bij de OSBO ingediend worden. Het zou goed zijn als het net zo geregeld zou zijn als het is bij de OSBO-competitiewedstrijden en dat de periode tussen de loting en de uiterste speeldatum veel ruimer is.


ESV verrast tegen De Toren in OSBO-cup: 3½-½
Het ESV-bekerteam heeft voor een geweldige stunt gezorgd door op donderdag 9 maart het favoriet geachte team van De Toren te verslaan. Door dit resultaat staat ESV in de kwartfinale. Sjoerd Meijer opende de score aan bord 3 door een aanval op touw te zetten dat een loper oplverde. Hierdoor werd een situatie gecreëerd, waarin Meijer enkele pionnen voor kon komen en daarmee de partij naar zijn hand zette. Martin Ale kwam op bord 1 in het dame-eindspel drie pionnen voor en wist de dames te ruilen, waardoor zijn tegenstander opgaf. Bij Hans van de Weteringh (bord 4) zag 't er slecht uit, maar toen zijn tegenstander in tijdnood kwam, werden de bordjes snel verhangen: Van de Weteringh won de dame tegen een toren en nog meer spullen. De stand was 3-0 en daarmee was plaatsing voor de volgende ronde een feit. Bert Buisman, aan bord 2, kwam gewonnen te staan in het eindspel, maar de perfecte 4-0 mocht niet: Buisman trapte in tijdnood in een paardvork, dat een belangrijke pion kostte, en de partij eindigde hiermee in remise. 3½-½ werd de einduitslag, een fantastisch resultaat!
ESV - De Toren 3½-½
M. Ale - A. Migchels 1-0
A. Buisman - R. Visée ½-½
S. Meijer - B. van Onzen   1-0
H. v.d. Weteringh - R. Engelen 1-0

ESV bekert verder na een 3-1 overwinning tegen Mook
Het bekerteam heeft zich op zaterdag 12 februari zoals verwacht geplaatst voor de achtste finales van de OSBO-cup. Hans Renken wist op bord 4 een degelijke overwinning te boeken, daarna scoorde Hans van de Weteringh een remise in een stelling met weinig vooruitzichten. Martin Ale was op bord 1 niet erg ver gekomen, totdat hij een grapje in de stelling inbouwde, waar zijn tegenstander prompt intrapte (2½-½). De eindstand kwam op 3-1 nadat de tegenstander van Sjoerd Meijer remise aanbood en Sjoerd hiermee accoord ging.

ESV - Mook 3-1
M.W.J. Ale - H. Pos 1-0
S. Meijer - T. van Dijk ½-½
H. van de Weteringh - H. Blom ½-½
H. Renken - F. Nijenhuis    1-0