OSBO Cup seizoen 1996-1997

ESV verslaat Gova\Velp in OSBO Cup

De OSBO-Cup is een knock-out bekertoernooi voor viertallen. Dit jaar hebben slechts 23 verenigingen uit het OSBO-gebied zich aangemeld. In de eerste ronde was ESV vrijgeloot, en plaatste dorpsgenoot De Cirkel zich verrassend te koste van SV Apeldoorn!!

In de tweede ronde werd ESV gekoppeld aan Gova/Velp. In de externe competitie was deze vereniging al een maat te groot voor ons (2-6), zodat de verwachtingen niet al te hoog gespannen waren. Maar halverwege de avond zag het er allemaal nog niet zo gek uit. Martin Ale aan bord 1 had weliswaar een beduidend mindere stelling, maar op de overige borden werd dat voldoende gecompenseerd. Hans van de Weteringh aan bord 2 kreeg een pion cadeau, zonder noemenswaardige compensatie voor zijn tegenstander. René van Alfen aan bord 3 had een gelijke stelling en Hans Renken aan bord 4 stond erg goed tot gewonnen.

In het vervolg kon Hans Renken afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel, maar helaas schoot zijn eindspeltechniek deze avond tekort, en ontsnapte zijn tegenstander met remise (½-½). Hans van de Weteringh had het (dubbel-) toreneindspel ook al niet al te best behandeld, toen hij opeens met een listige truc op de proppen kwam. "Mijn tegenstander gaat mat of verliest een toren", zo vertouwde hij me aan de bar toe. Zijn tegenstander dacht nog simpel uit "wat schaakjes" te kunnen weglopen, maar zag toen tot zijn grote schrik dat hij mat zou gaan en gaf op (1½-½). Martin stond op dat moment verloren, waardoor René zou moeten winnen om ESV naar de volgende ronde te loodsen. Bij een remise zou het namelijk 2-2 worden, en telt het (de) laatste bord(en) niet mee. Aangezien zowel bord 3 en 4 remises opleverden , zou het 2e bord afvallen en ESV dus door de nederlaag van Martin verliezen. De kans dat René zou gaan winnen was gezien het gesloten karakter van de stelling wel erg onwaarschijnlijk.

Op wonderbaarlijke wijze weet Martin niet direct te verliezen, en als zijn tegenstander aan het blunderen slaat zijn de bordjes opeens verhangen. Martin wint, en de volgende ronde is bereikt (2½-1½)! René en zijn tegenstander geven hun partij - die nergens de remisemarge heeft overschreden - daarna direct remise (3-1).

Gedetailleerde uitslag:

ESV (1744)           - Gova/Velp (1829)        3 - 1

Martin Ale (1846)       - K. Storm (1904)        1 - 0
Hans van de Weteringh (1706)  - M.H. Dorst (1879)       1 - 0
René van Alfen (1733)     - H. van Capelleveen (1775)   ½ - ½
Hans Renken (1689)       - G.J. van Vliet (1757)     ½ - ½

ESV uitgeschakeld door Vrijpion Gendt

Gendt - Door een ontluisterende 3½-½ nederlaag tegen de Vrijpion is voor ESV het OSBO bekertoernooi ten einde. Na een goede overwinning op Gova/Velp in de vorige ronde liep de kwartfinale uit op een grote deceptie.

Na een kleine twee uur spelen kwam ESV op een 0-1 achterstand, doordat Sjoerd Meijer (met zwart) aan bord 1 de opening niet op zijn best behandelde. Een te snelle centrumopstoot bracht hem in het nadeel, maar de stelling was nog alleszins speelbaar geweest als hij tijdig zijn koning in veiligheid had gebracht. Nadat Sjoerd zijn laaste kans op de lange rokade verspeeld had was het snel uit.

Ook Ronald Klaassen (met wit) aan bord 2 had problemen in de opening. In de ruilvariant van het Grunfeld-Indisch haalde hij twee systemen door elkaar en kreeg daardoor problemen met pion d4. Zijn tegenstander reageerde gelukkig niet adequaat, maar hield wel de betere stelling.

Hans van de Weteringh (met zwart) aan bord 3 had ondertussen een halfje gescoord. In een partij waarin de stukken vrij snel van het bord verdwenen, werd het evenwicht nimmer verbroken. In een paard-eindspel was voor beiden niet meer eer te behalen (½-1½).

Rene van Alfen (met wit) aan bord 4 stond op dat moment een gezonde kwaliteit voor en leek op een regelmatige overwinning af te stevenen. Om de halve finale te halen moeten evenwel zowel Rene als Ronald winnen, omdat bij winst van Rene en remise van Ronald de stand 2-2 is, en de regels bepalen dat dan het (de) laatste bord(en) 'afval(len)t'. De nederlaag van Sjoerd is dan bepalend voor het exit van ESV.

In een kort tijdsbestek valt ESV's hoop op een halve-finale-plaats aan duigen. Rene wint een tweede kwaliteit, maar in een poging om een eenvoudig gewonnen eindspel op het bord te krijgen offert hij eerst (geheel overbodig) een kwaliteit terug, en overziet vervolgens een penning hetgeen groot materiaal kost. Totaal ontgoocheld moet hij de eer aan zijn tegenstander laten (½-2½). Ronald denkt in lichte wederzijdse tijdnood zijn tegenstander een kwaliteit te ontfutselen, maar schiet er zelf een stuk bij in. Hij probeert zich nog staande te houden, maar loopt in een matnet (½-3½).

Onderstaand de gedetailleerde uitslag:

1. Sjoerd Meijer (1792)     - M.R. Weijsenfeld (1854)    0 - 1
2. Ronald Klaassen (1765)    - Th. Meijer (1833)       0 - 1
3. Hans van de Weteringh (1706) - H. Polman (1762)       ½ - ½
4. Rene van Alfen (1705)    - J. Engels (1599)       0 - 1