Open Edes Snelschaakkampioenschap 2008
Donderdag 3 januari 2008
 

Bennekommer wint Open Edes Snelschaakkampioenschap
door John Zandvliet

Op 3 januari vond in het Rebohoth centrum, Driehoek 11 in Ede het Open Edes Snelschaakkampioenschap plaats. 23 schakers deden mee, wat minder in vergelijking met voorafgaande jaren. ESV-leden waren veruit in de meerderheid: de donderdagavond is de traditionele clubavond van ESV. Gespeeld werd volgens het snelschaakreglement van 5 minuten bedenktijd per persoon per partij: een stelling goed doorrekenen is er dan niet bij!

Bij aanvang werden alle spelers in zes groepen van ieder vier geplaatst en werden er drie rondes gespeeld. Vervolgens werden de deelnemers in drie groepen van acht ingedeeld op basis van de in de voorrondes behaalde punten.

De eerste voorronde leverde nog weinig indicatie op voor de uiteindelijke einduitslag, al het viel het toen al op dat coryfeeën als Hotze Tette Hofstra (Bennekom), Sjoerd Meijer (ESV), Ed de Beule (Bennekom) en Willem Slagter (ESV) al direct met drie punten uit drie partijen begonnen. Bij de volgende twee rondes waren er ook andere deelnemers, die drie punten wisten te scoren, maar toen bleek al dat drie deelnemers zich duidelijk op puntenvoorsprong van de overigen wisten te onderscheiden: Hofstra met 9 punten uit 9(!), Meijer met 7 punten uit 9 en De Beule ook met 7 uit 9.

Na telling van alle scores in de voorrondes werden er drie groepen samengesteld : een A-groep van acht deelnemers, die in de voorrondes 5½ of meer hadden gehaald, een B-groep bestaande van acht spelers, die vier punten of meer hadden en een C-groep van zeven spelers.

Snelschaak levert soms hilarische taferelen op. Zo bouwde een speler een gevaarlijke aanval op de koning van zijn tegenstander en zetten zijn dame op een veld om op de volgende zet mat te kunnen geven. Hij had echter niet gezien dat zijn dame onmiddellijk van het bord geslagen zou kunnen worden. Zijn tegenstander zag het echter ook niet, ging even nadenken hoe hij deze "mataanval" kon afslaan en ging door zijn vlag! Ook andere spelers - door te snel te spelen of in tijdnood - gaven doorlopend stukken weg alsof het warme broodjes waren! Niets van dit alles in bij de topschakers in groep A.

Voor alle deelnemers was het geen verrassing dat Hotze Tette Hofstra, die in de voorrondes de volle 100 procent had gehaald, het snelschaakkampioenschap op zijn naam zou brengen en de beker in ontvangst zou nemen. In de slotronde gaf hij slechts een half punt af om met 6½ uit 7 te eindigen. Sjoerd Meijer werd tweede met een score van 6 uit 7, nog voor Ed de Beule met 4 uit 7.

In groep 2 werd John Zandvliet winnaar. Hij was met een bescheiden vier punten in de voorrondes nog net met de hakken over de sloot in de B-groep gekomen en eenmaal wakker geworden scoorde hij in de slotronde zes uit zeven, net boven ESV voorzitter, Willen Slagter, die 5 punten scoorde.

In Groep 3 werd Mart Pol, een geroutineerde snelschaker met een score van 5 uit 6 kampioen boven Jan Hartsuiker met 4 uit 6. Kortom een geslaagde schaakavond voor alle deelnemers en een overtuigende winnaar: Hotze Tette Hofstra.

Eindstanden

Groep 1:
1. Hotze Tette Hofstra (9) 6½ uit 7
2. Sjoerd Meijer (7) 6
3. Ed de Beule (7) 4
4. Cor van Ingen (6) 3½
5. Bart Koeweiden (6) 3½
6. Hans van de Weteringh (6) 1½
7. Martin Roseboom (5½) 1½
8. Carel de Vries (5½) 1½

Groep 2:
1. John Zandvliet (4) 6 uit 7
2. Willem Slagter (4½) 5
3. Peter Pouw (4½) 4½
4. Hans Thuijls (5) 4
5. Jaap Ozinga (4½) 3½
6. Bas West (4) 3½
7. Hans Renken (5½) 1½
8. Herman van Scherrenburg (4½) 0

Groep 3:
1. Mart Pol (3) 5 uit 6
2. Jan Hartsuiker (3½) 4
3. Theo Koeweiden (3) 4
4. Jacob Bolderman (2) 4
5. Ben Zee (4) 3
6. Henk Renger (2½) 2
7. Herman Haasjes (1½) 0

Tussen haakjes het resultaat van de voorronden (9 ronden).

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Hans Thuijls:

Algemene Informatie

Op donderdag 3 januari vindt traditioneel het Open Edes Snelschaakkampioenschap plaats. Gespeeld wordt volgens het snelschaakreglement, 5 minuten per persoon per partij. Eerst worden er 9 voorronden gespeeld (drie vierkampen), vervolgens worden de deelnemers (zo mogelijk) in groepen van acht ingedeeld op basis van de in de voorronden behaalde punten.

Bij gelijk aantal punten in de voorronden geldt achtereenvolgens:
1. aantal punten na de tweede voorronde-vierkamp
2. aantal punten na de eerste vooronde-vierkamp
3. loting

De resulterende ranglijst wordt gebruikt om de finalegroepen in te delen. Finalegroep 1 bestaat uit acht spelers, de overige groepen uit zes tot acht spelers.

Bij gelijk aantal punten in de finalegroep geldt achtereenvolgens:
1. het onderling resultaat
2. het aantal gescoorde punten in de voorronden
3. de Sonneborn-Berger score
4. de bepalingen op de voorronden

Deelname is gratis en staat ook open voor niet-ESV'ers! Prijzen in natura. Deelnemers worden geacht om 19:55 uur in de speelzaal aanwezig te zijn.
Speelzaal: Gebouw Rehoboth, Driehoek 11, Ede
In de speelzaal geldt een rookverbod.