Toernooien en overige berichten seizoen 2000/2001
 
Open NK, Dieren, 16 t/m 26 juli
Van 16 tot en met 26 juli waren het Open NK en de Bondswedstrijden in Dieren, waaraan drie ESV'ers meededen: Hans Thuijls in Reservegroep B, Kees-Jan Schilt in Reservegroep C en Bart Koeweiden in Zesrondig toernooi, groep 2.

Na vijf ronden had Kees-Jan 5 uit 5. Helaas zette hij deze goede lijn niet door: hij kwam uit op een score van 6½ uit 9 (TPR 1683, +36 ratingpunten), werd daarmee vierde van de 83 deelnemers in zijn groep en verdiende hiermee 150 gulden. Hans scoorde 3½ uit 9 (TPR 1595, -2 ratingpunten) en werd 59e van de 72 deelnemers.

Bart heeft in het zesrondig toernooi een uitstekende prestatie geleverd door tegen sterke tegenstanders 3 uit 6 te scoren (TPR 1634, +38 ratingpunten); hij werd daarmee 19e van de 40 deelnemers.

Donderdagavond 19 juli werd het doorgeefschaak gehouden, Kees-Jan speelde samen met Martijn Woudsma onder de naam Paard maal f7 en dat team werd met 7 uit 14 dertiende van de tweeëntwintig teams; Twee eeuwige talenten met Hans en zijn maat Theo Koeweiden werd met 3½ uit 14 twintigste.

Aan het snelschaaktoernooi op vrijdagavond 20 juli namen Bart en Hans deel. Bart scoorde 4 uit 9 in de voorronden en scoorde 1½ uit 7 (zevende plaats) in finalegroep H. Hans scoorde slechts 1½ uit 9 in de voorronden en scoorde 5 uit 6 (tweede plaats) in finalegroep K, de laagste groep.

Op zondag 21 juli volgde het Rapidtoernooi, waaraan naast Bart en Hans ook Mart en Walter Pol meededen. Er werd in twee groepen gespeeld, de ESV'ers speelden allen in de tweede groep, die veertig spelers groot was. Mart scoorde 5 uit 7 (TPR 1627) en werd zevende, Walter deed het met 4 uit 7 (dertiende plaats, TPR 1580) redelijk. Hans (3 uit 7, 26e plaats, TPR 1466) en Bart (2½ uit 7, 32e plaats, TPR 1311) stelden teleur. Oud-ESV'er Theo Koeweiden scoorde een nette 3 uit 7 (27e plaats, TPR 1359) en gastspeler Jacob Bolderman (neef van de Pollen) scoorde in zijn eerste toernooi 2 uit 7 (TPR 1212) en werd daarmee 34e.

Foto's rapidtoernooi:

Mart Pol (rechts)    Jacob Bolderman (links)

Theo Koeweiden    Hans Thuijls, strijdend in een vluggertje tegen Bart Koeweiden    Bart Koeweiden

Walter Pol (rechts), tegen Bart Koeweiden    Mart Pol

24e Open Internationaal Schaaktoernooi, Gent, 14 t/m 18 juli
Van 14 tot en met 18 juli vond in Gent het Open toernooi plaats, waaraan de ESV'ers René van Alfen en Hans van de Weteringh hebben meegedaan. Van de 445 deelnemers werd René 232e met een score van 4½ uit 9 (TPR 1845), Hans werd slechts 376e met 3 uit 9 (TPR 1539). Winnaar van het toernooi werd de Fransman IGM J.M. Degraeve met een fraaie 8 uit 9.

Ons duo begon het toernooi zeer matig met een overwinning in de tweede ronde en nederlagen in de ronden een, drie en vier. Vooral het verlies tegen zwakkeren in de vierde ronde deed pijn. Daarna kwam gelukkig het herstel middels winst in ronde vijf voor beide heren. Ronde zes was eveneens succesvol met een winst voor René en een nette remise (tegen 2045) voor Hans. René scoorde in de laatste drie ronden nog drie remises en Hans scoorde nog een halfje in ronde acht, de andere twee ronden verloor hij.

AKN Weekendtoernooi, Haarlem
Het AKN Weekendtoernooi, dat van 6 tot en met 8 juli in Haarlem gehouden werd, trok maar liefst 163 deelnemers, die zes ronden in één grote groep speelden. De Oekrainer Michael Kopylov won dit toernooi door tegen Tiviakov remise te spelen en zijn overige vijf partijen te winnen. Van ESV deden René van Alfen en Hans van de Weteringh mee.

In de eerste ronde zorgde René voor een verrassing door Peter Doggers (2236) in een koningsaanval te verslaan, nadat deze een goede kans op (beslissend) voordeel had gemist. Hans kon het goede voorbeeld helaas niet volgen en verloor kansloos van Mariska de Mie (2115). De zaterdagmorgen werd gebruikt om uit te slapen, na de nachtelijke terrasbezoeken in Haarlem en Delft. In de derde ronde verloor Hans wederom kansloos en moest René een eindspel van slechte loper tegen goed paard zien te verdedigen. Dit lukte helaas niet. In de avondpartij bereikte René een bekende stelling uit de Svesnikov en ging zijn tegenstander, jeugdspeler Sjoerd Plukkel, in op zetherhaling. Hans probeerde lange tijd een toreneindspel te winnen, maar had deze verkeerd getaxeerd. Het was zijn tegenstander die een winnende stelling kon bereiken, maar in tijdnood werd een onbeduidende pion geslagen. Hans wikkelde af naar een pionneneindspel dat op tempo gewonnen was, waarmee de hatelijke nul achter zijn naam verdwenen was.

In de vijfde ronde hadden de heren zichzelf een Corona Ambassadeur (grote sigaar) beloofd voor elk vol punt, maar helaas kwamen beiden niet verder dan een half uit twee. René kreeg in de vijfde ronde een Grünfelder op het bord en verblunderde in tijdnood een stuk. Zijn tegenstander stond overigens de gehele partij beter. Hans verspeelde in het middenspel eenvoudig een kwaliteit en kreeg geen kans op herstel. In de laatste ronde was Hans in no-time klaar. Al snel werden de stukken geruild en was de muziek uit de stelling. René kwam goed uit de opening, maar zijn tegenstander counterde goed met een aanval op de damevleugel. In een moeilijke stelling met René in tijdnood koos zijn tegenstander voor zekerheid en dus voor het halve punt. Daarmee eindigde René op 2 uit 5 (98e/122e, TPR 1923, +22½ ratingpunten) en Hans op 1½ uit 5 (123e/144e, TPR 1699, -7½ ratingpunten).
(met dank aan René van Alfen)

Bilderberg toernooi, Oosterbeek
Ben Zee heeft van 2 tot en met 6 juli meegedaan aan het Bilderberg toernooi voor senioren en veteranen in Oosterbeek. Hij speelde in groep 5, een groep van tien spelers, en startte verdienstelijk met een overwinning. Daarna volgden twee nederlagen, maar hij kende een uitstekend slot door nog twee sterke spelers te verslaan, waardoor hij met 3 uit 5 op de gedeeld tweede tot en met zesde plaats (TPR 1716) eindigde. Op weerstandspunten werd Ben derde. Winnaar van zijn groep werd A. van Hasselt, die 4 uit 5 scoorde.

Er namen in totaal 136 schakers deel. J.T.M. Wouters werd met 4 uit 5 veteranenkampioen; hij bleef S.W. Huizinga op weerstandspunten voor.

BAK Apeldoorns Rapidkampioenschap
Helemaal aan het eind van het seizoen, op zaterdag 30 juni, namen Walter Pol, Hans Thuijls en Harmen Wildenbeest deel aan het Apeldoorns Rapidkampioenschap. De vijftig deelnemers speelden in één grote groep en zodoende mocht Walter in de eerste ronde gelijk aantreden tegen Daniël Stellwagen. Walter hield het lang vol, maar moest toch het hoofd buigen. Helaas bleek achteraf dit zijn beste partij te zijn geweest. Hans kreeg ook een crack, Marc Jonker, te verduren en verslikte zich in een nieuwtje (h4 in een versnelde draak) in de opening en stond de hele partij bedrukt. Harmen maakte zijn debuut in het toernooischaak en verloor de eerste ronde van Freddie van der Elburg. De tweede ronde verliep beter: Walter en Hans hadden geen moeite met hun jeugdige tegenstanders en wonnen makkelijk, Harmen wist een paar boeren voor te komen, maar moest het punt na een fout in de eindfase aan zijn tegenstander laten. Gelukkig won hij in de derde ronde, waarin Walter en Hans tot remise kwamen, en was van de hatelijke nul af.

Helaas was in de resterende ronden voor Walter het scherpe er vanaf, want wat hij ook probeerde, hij scoorde nog een halfje in ronde vijf, maar voor de rest moest hij het punt steeds aan zijn tegenstander laten. Zijn eindresultaat was 2 uit 7 (43e plaats, TPR 1559). Harmen scoorde nog een punt in ronde vijf, maar ook hij moest de nodige nullen incasseren, de scherpte was er helaas niet die dag, waardoor hij één plaats achter Walter eindigde (44e, TPR 1352). Hans kende een sterk vervolg: hij scoorde in totaal 4 uit 7 middels een overwinning in de vierde en de slotronde en een remise in de voorlaatste ronde en werd 22e (TPR 1796), waarmee hij de ratingprijs tot 1600 won.

Al met al was het een gezellige schaakdag, alleen wat benauwd weer, wat niet altijd bevorderlijk was voor de schaakprestaties. Igor Glek won het toernooi met een fraaie 6½ uit 7, Maarten Solleveld en Daniël Stellwagen werden twee en drie met 6 uit 7.

Zomerschaak
Middels het bekende Zomerschaak op 28 juni werd het seizoen afgesloten. Ofschoon het hier een vrije schaakavond betrof, waagden de echten zich traditioneel aan een snelschaakcompetitie, die ditmaal gewonnen werd door Willem Slagter. Hij scoorde in een dubbelrondige achtkamp 11½ uit 14.

Eindstand:
1. Willem Slagter
2. Sjoerd Meijer
3. Kees-Jan Schilt
4. Hans Thuijls
 
11½ uit 14
10

    5. Noël Bovens
6. Walter Pol
7. Henk Renger
8. Jan Jas
9. Jacob Bolderman
6 (uit 7)


2 (uit 7)
 ½

ESV derde op Gelders Dagblad toernooi
Het tiental van ESV heeft dit jaar een fraaie derde plaats uit het vuur gesleept op het jaarlijkse Gelders Dagblad toernooi, dat op zaterdag 16 juni in de Vredehorst in Wageningen plaatshad. In dit toernooi streden de zes schaakclubs uit de regio, Wageningen, Veenendaal, Bennekom, Rhenen, De Cirkel en ESV om de eer. Er werd eerst een halve competitie afgewerkt, waarna in de finale om de prijzen werd geknokt, in totaal zes ronden rapid met 20 minuten per persoon op de klok. Het team begon met een 7-3 nederlaag tegen favoriet Wageningen, daarna werd De Cirkel met moeite met 6-4 verslagen. De derde ronde was een goede opsteker: van Veenendaal, dat al eerder verloren had van De Cirkel, werd met 7½-2½ gewonnen. Het niet-sterke Rhenen zou met grote cijfers verslagen worden, maar dat viel nog tegen: aan de topborden werden teveel punten gemorst en de winst bleef beperkt tot 6½-3½. Doordat Bennekom van Veenendaal had verloren, was de situatie zo, dat Wageningen zeker was van de finale en dat ESV met Bennekom mocht strijden om de tweede plaats in de poule, waarbij ESV aan een 5-5 genoeg zou hebben. Helaas liep 't allemaal anders: ESV verloor met 6½-3½, waarbij vooral op de middenborden de klappen vielen.

ESV werd dus derde in de poule, hetgeen inhoudt dat de finalewedstrijd ging om de derde plaats, waarbij Veenendaal opnieuw de tegenstander was. Werd in de poule nog met 7½-2½ gewonnen, nu werd het 5-5. De vermoeidheid speelde sommige spelers parten, het moest nu komen van de toppers en de twee staartborden. Door het gelijke spel moesten vijfminutenvluggertjes de beslissing brengen en daarin waren we erg bedreven: er werd met maar liefst 8½-1½ uitgehaald!

Bennekom werd uiteindelijk verrassend winnaar van het goed georganiseerde en gezellige toernooi door in de finale tegen Wageningen met 5½-4½ toe te slaan. ESV werd zoals geschreven dus derde en deze derde plaats werd nog 'gevierd' met een etentje bij de Italiaan. Jan van Woerden, Hans Renken, Hans Thuijls en Bart Koeweiden werden de topscoorders met 5 uit 7. Volgend jaar is het toernooi weer en misschien zal de ESV zelfs gastheer zijn.

Poulewedstrijden:
nr vereniging 1 2 3 4 5 6 mp bp
1. Wageningen xxx 7 7 10 10 38
2. Bennekom xxx 9 6 33
3. ESV 3 xxx 6 6 26½
4. Veenendaal 3 xxx 4 7 4 22
5. De Cirkel 0 ½ 4 6 xxx 7 4 17½
6. Rhenen 1 3 3 xxx 0 13

Finales:
1e/2e plaats: Wageningen - Bennekom  4½-5½
3e/4e plaats: ESV - Veenendaal  5-5 (8½-1½)
5e/6e plaats: De Cirkel - Rhenen  7-3

Persoonlijke resultaten:
bord naam Wag Cir Vee Rhe Ben Vee snel Totaal
1. Martin Roseboom ½ ½ 1 ½ 1 ½ 0 4
2. René van Alfen 0 ½ 0* 1 ½ ½ ½ 3
3. Jan van Woerden ½ 1 1R* 0 ½ 1 1 5
4. Hans van de Weteringh 0 ½ 1 ½ 0 ½ 1
5. Hans Renken ½ 1 1 1 0 ½ 1 5
6. Henk Renger 0 0 1 1 0 0 1R 3
7. Walter Pol 1 1 ½ ½ 0 0 1 4
8. Sebo Nienhuis 0 0 1 0 ½ 0 1
9. Hans Thuijls 0 ½ ½ 1 1 1* 1* 5
10. Bart Koeweiden ½ 1 ½ 1 0 1* 1* 5
Totaal 3 6 5 40
* = spelers hebben van bord gewisseld.

Open Kampioenschap van Utrecht
René van Alfen, Hans Thuijls en Hans van de Weteringh hebben meegedaan aan het OKU, dat van 8 tot en met 10 juni plaatshad. René speelde mee in groep 1 (73 deelnemers), waarin hij de speler met de laagste rating was, de twee Hansen speelden in de tweede groep (99 deelnemers). Hans v.d. W. won zijn eerste partij, René en Hans T. verloren hun eerste pot. De tweede ronde is de zaterdagochtend-uitslaapronde, dus onze delegatie heeft collectief een bye opgenomen. De rest van de zaterdag verliep beroerd: René speelde zijn zaterdagmiddagpartij nog remise, maar de avondpartij verloor hij, net als beide Hansen, die beide partijen verloren. Zondagochtend kwam de tegenstandster van Hans v.d. W. (die zaterdagavond nog van Hans T. won) niet opdagen, waardoor Hans alleen 's middags een partij kon spelen, die hij verloor. René speelde op zondag twee remises, 's ochtends liet hij een gewonnen stelling in remise verzanden. Hans T. redde op zondag enigszins zijn toernooi: hij won 's ochtends en speelde 's middags remise. Noël Bovens deed ook mee, hij speelde vijf remises.

De eindbalans: René werd 62e met 2 punten (1½ uit 5, TPR 1821), Hans v.d. W. werd 66e met 2½ punt (1 uit 4, TPR 1435) en Hans T. werd 78e met 2 punten (1½ uit 5, TPR 1430). René won drie enkele ratingpunten, maar voor de Hansen was het flink inleveren: Hans T. raakte 33 ratingpunten kwijt en Hans v.d. W. zelfs 45,6!

De organisatie van het toernooi was als vanouds weer goed middels een fraaie speelzaal, een uitstekende wedstrijdleiding en rondebulletins van elke ronde, al waren er dit keer twee minpunten: het ontbreken van een boekenstal (lastig als je nog een boek over een bepaalde opening wilt aanschaffen) en de beperkte openingstijden van de kantine (op zondagochtend geen verse koffie bij aanvang van de partij en op zondagmiddag niks meer te bekomen na afloop van je partij).

53e Bevrijdingstoernooi, Wageningen
Het schaaktoernooi op Bevrijdingsdag in Wageningen ging ondanks de mond- en klauwzeerperikelen gewoon op 5 mei door. Dit jaar waren we als ESV met z'n vieren vertegenwoordigd: René van Alfen, Bart Koeweiden, Hans Thuijls en Hans van de Weteringh en we speelden in de B-groep (tot 1900), met 64 van de 151 deelnemers de grootste groep. De eerste ronde hadden we een goede start met remise voor Bart en winst voor René en de Hansen. De tweede ronde bracht mij tegenover Yasin Zuher, die met 7 uit 8 deze groep zou winnen. Zuher creëerde een vrijpion, die ik wist te veroveren en ik kreeg een gunstig eindspel van toren en twee pionnen tegen toren en pion, dat ik totaal verprutste! Ik verloor beide pionnen en de pion van mijn tegenstander promoveerde. Bart had een mazzeltje: hij kwam in de tijdnoodfase bijna mat te staan tegen de sterke Daan van Baarsen (rating 1894), maar won de pot op de klok. René verloor en Hans v.d. W. speelde remise. De derde ronde was er een om snel te vergeten: we verloren allen. Na de pauze waren de resterende vijf ronden. René had een voor zijn doen wel heel slechte start met 1 uit 3, maar voegde in de resterende ronden nog drie punten toe, waarmee hij op 50% (4 uit 8) en een 29e plaats uitkwam. Hans v.d. W. deed 't van ons het beste: de derde ronde incasseerde hij zijn enige nul, hij won in ronden 4 en 7 en scoorde nog drie halfjes, goed voor in totaal 5 punten en een 14e plaats.

Bart en ik modderden in het middenbedrijf nog wat voort: Bart scoorde nog twee nullen, ik verloor en speelde remise in ronde vijf, waardoor we na vijf ronden ieder anderhalf punt hadden. Een onderonsje was mogelijk, maar daar kwam het niet van. Bart maakte in de zesde ronde een fout, maar zag dat niet afgestraft en zijn tegenstander ging even later in de fout en werd matgezet. Zelf speelde ik een redelijke partij, kwam goed uit de opening, maar maakte een fout bij een afruil, hetgeen mij een stuk kostte. Helaas trof ik in de tweede helft van het toernooi spelers die bezig waren met een sterke eindsprint (hetgeen in de eindstand aan het aantal weerstandspunten duidelijk was af te lezen), die niet bereid waren tot het maken van een foutje en was mijn spel matig. In ronde zeven miste ik de laatste kans op aansluiting bij Bart (wat mij laatste ESV'er maakte) door in een loper-paardeindspel midden op het bord mat te worden gezet en Bart een goede prestatie leverde door keurig Hein Stallinga op remise te houden door in iets betere stand, maar met weinig tijd op de klok remise aan te bieden. Hij had de smaak nu echt te pakken, want hij versloeg in de slotronde Sytse van der Velde en eindigde op een keurige 50% (4 uit 8) en een 33e plaats, voor een 1468-speler een fantastische prestatie in deze sterke groep (naast Bart en ik was er slechts één speler in deze groep met een rating onder de 1600). Voor Bart was dit voldoende reden om bij de organisatie een eindklassement te vragen om boven zijn bed te hangen.

Mijn toernooi kreeg een afscheid in stijl: mijn laatste partij was de slechtste van het hele toernooi: ik verloor eerst een kwaliteit en later een knol, waardoor ik een volle toren en een boer achter stond. In plaats van mijn tegenstander de vijf en de gelukwensen te geven, besloot ik de kelk geheel leeg te drinken. Het ongelooflijke gebeurde: mijn tegenstander kwam in tijdnood, werd zenuwachtig en verblunderde beide torens, waardoor ik de partij alsnog won! Toch nog een gelukje op deze dag, waardoor ik 2½ punt had en 54e werd. Dit was net niet voldoende om de eerste pagina van het eindklassement te halen.

Al met al was het weer een gezellig toernooi met veel bekenden, met voor de ESV wisselende resultaten. Loek van Wely won het toernooi door zes keer te winnen en tweemaal remise te spelen.

OSBO Snelschaken voor clubteams, Zetten
Maar liefst tien ESV'ers waren present op het OSBO Snelschaken voor clubteams, dat op zaterdag 28 april in Zetten plaatshad. Vijf speelden er mee in het eerste team, dat in de eerste klasse speelde: Sjoerd Meijer, René van Alfen, Teus Weijman, Ronald Klaassen en Hans van de Weteringh. Dit team werd ingedeeld in een loodzware poule met teams uit de KNSB, de promotieklasse en eerste klasse. Het werken met een wisselspeler werd als positief ervaren, al reikte het team daarmee niet ver: niemand haalde een 50%-score. Na 22 ronden van vijfminutenvluggertjes eindigde het eerste team met 33½ uit 88 op de gedeeld negende plaats in deze groep van twaalf teams en vierde en laatste van de eersteklasse-teams.

Het tweede team speelde in de derde klasse en trof een poule met tweede-, derde- en vierde klasse-teams, alsmede één jeugdteam. Het team werd bevolkt door Kees-Jan Schilt, Hans Thuijls, Bart Koeweiden en Henk Renger en scoorde 47½ uit 104 en eindigde als tiende van de dertien teams en als vijfde en laatste van de derdeklasse-teams. Hier werden maar liefst 26 ronden gespeeld, zonder pauze. Alleen tussendoor was een korte pauze van een kwartier wegens een oneven (13) aantal teams in de poule. Het team speelde in het begin met een vaste opstelling, maar die werd losgelaten nadat Henk een zwakke start had. Zo doende werd er flink geschoven. De laatste twee rondes moest het team het met drie spelers stellen aangezien om vier uur Kees-Jan met Hans van de Weteringh naar Scheveningen vertrok.

De tiende ESV'er was Martin Roseboom, die als één van de twee wedstrijdleiders het toernooi in goede banen leidde. Het toernooi was prima georganiseerd (dit in tegenstelling tot de voorbije twee jaren). Tot slot de persoonlijke resultaten en de eindstanden:

ESV 1 score bord ESV 2 score bord
Sjoerd Meijer
René van Alfen
Teus Weijman
Ronald Klaassen
Hans van de Weteringh  
7½ uit 18
4 uit 16
7½ uit 18
6 uit 18
7½ uit 17
1.00
1.75
2.50
3.28
4.00
    Kees-Jan Schilt  
Hans Thuijls
Bart Koeweiden
Henk Renger
 
12 uit 22
11 uit 24
9½ uit 24
7 uit 24
 
1.45
1.96
3.00
3.63
 

Eindstand Groep 1: Eindstand Groep 2:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

11.
12.
 

Arnhem 1
Wageningen 1
SMB 1
Wageningen 2
De Toren 1
O&O 1
Het Kasteel 1
Bennekom 2
Meppel 1
Ede 1
Arnhem 2
Bennekom 1
 
KNSB
KNSB
Promotie
Eerste
Promotie
Eerste
Eerste
Promotie
Promotie
Eerste
KNSB
Promotie
 
71
62
58½
52
46
42½
40½
38½
33½
33½
32
18
 
    1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
Westervoort 1
De Toren 2
Ugchelen 1
Wageningen 3
Wageningen 4
Het Kasteel 2
Rhenen 1
Mook 1
Koningswaal 1
Ede 2
Dodewaard 1
Dodewaard 2
De Toren J
Tweede
Derde
Tweede
Tweede
Derde
Derde
Derde
Tweede
Tweede
Derde
Tweede
Vierde
Jeugd
83
78½
71½
68½
65
63
62
53
51
47½
32½
29
23½

KNSB Ratinglijst April 2001 uit
De KNSB-ratinglijst van april 2001 is uit. Voor wat betreft de ESV'ers zijn er weinig verschuivingen: de OSBO wordt pas voor september verwerkt en dit geldt ook voor het persoonlijk kampioenschap. René van Alfen is de grote verliezer met 81 verliespunten. Drie ESV'ers spinden garen met een goed optreden op het Corus-toernooi.

De ESV'ers met een gewijzigde rating:
M.F. van Alfen
H. v.d. Weteringh
B. Zee
J.M.P. Thuijls
D. Radstaat
1805
1738
1648
1599
1529
-81
+26
+22
+23
nieuw

Bekerteam uitgeschakeld in Wageningen
Het bekerteam heeft op donderdag 29 maart in de kwartfinales van de OSBO-cup met 3½-½ van Wageningen verloren. Sjoerd Meijer aan bord 1 speelde een koningsgambiet met een bekende stukoffervariant, maar zette het niet goed voort. Hij zag het stuk niet meer terug. Jan van Woerden (bord 3) behaalde in een Fransman met 2.d3 een voordeeltje. Zijn tegenstander verdedigde zich echter nauwkeurig en in een licht voordelige stelling voor Jan van Woerden werd deze partij remise gegeven. Hans Renken kreeg aan bord 4 het Roel van Duijn-gambiet (1.e4 c5 2.a3 Pc6 3.b4) tegen zijn Siciliaans. Door een foutieve combinatie verloor hij een toren en twee lichte stukken tegen zijn dame. Toen hij vervolgens nog een stuk verblunderde was het pleit beslecht. Teus Weijman was aan het tweede bord als laatste klaar. In een Aljechinverdediging werd hij opgescheept met kleine probleempjes die hij niet meer te boven kwam. Voor het derde achtereenvolgende jaar is ESV dus in de kwartfinale uitgeschakeld en wist het zich niet te plaatsen voor de finaledag. Hopelijk volgend jaar beter.

Jubileumuitgave 75 jaar ESV verschenen
Op de clubavond van 15 maart is de jubileumuitgave "75 jaar Edese Schaakvereniging 1925-2000" verschenen. In deze uitgave staat de geschiedenis van ESV beschreven en staan de kampioenen vermeld.

ASV Voorjaarstoernooi: Gezellige schaakdag
Dit jaar namen maar liefst acht ESV'ers deel aan het ASV Voorjaarstoernooi, dat op zaterdag 10 maart in Arnhem plaatshad. In de B-groep (rating tot 1900, 40 deelnemers) speelden René van Alfen, Bart Koeweiden, Walter Pol, Henk Renger, Hans Thuijls en Hans van de Weteringh mee; Albert Bootsman en Edward Struijk verdedigden de eer van ESV in de C-groep (rating tot 1600, 30 deelnemers). Ieder speelde zeven rapidpartijen van 25 minuten per persoon, soms goed, soms matig.

In de B-groep had Hans Thuijls de beste start, met 2 uit 2, maar daarna volgden drie nullen. Na vier ronden was Walter de beste ESV'er met 3 punten, maar die werd daarna ook op twee nullen getracteerd. Uiteindelijk was René de beste, met 5 uit 7 en een gedeeld vijfde plaats (7e, TPR 1850). Hij startte zeer mager met 1 uit 3 (maar hij moest ook helemaal uit Delft komen), maar na de (korte) pauze zette hij een goede eindsprint in en scoorde vier overwinningen op rij! Walter deed 't zeer goed met een prima 50%-score (3½ uit 7, 19e, TPR 1767) in deze sterke groep. Hans Thuijls (3 uit 7, 24e, TPR 1679) en Bart (2½ uit 7, 33e, TPR 1588) presteerden ook goed, maar Hans van de Weteringh (2½ uit 7, 34e, TPR 1552) en Henk (1 uit 7, 39e, TPR 1363) stelden teleur.

In de C-groep leek Albert op een hoge klassering af te stevenen. Na drie ronden had hij alles gewonnen, maar helaas kwam toen de klad erin: er volgden drie nederlagen, zodat hij, net als Edward, op 3 uit 6 kwam. Beide spelers wonnen hun slotpartij nog, zodat ze beiden 4 uit 7 scoorden. Edward werd twaalfde, Albert dertiende.

De resultaten van de onderonsjes mogen ook niet onvermeld blijven:
Bart Koeweiden - Hans van de Weteringh ½-½
Hans van de Weteringh - Hans Thuijls 0-1
Walter Pol - Henk Renger 1-0
Hans Thuijls - René van Alfen 0-1
René van Alfen - Walter Pol 1-0
Hans van de Weteringh - Henk Renger 1-0

Het toernooi was wederom goed georganiseerd en gezellig druk. Dit keer namen 95 schakers deel, waarvan Daniël Stellwagen de sterkste bleek door met 6 uit 7 de A-groep op zijn naam te schrijven. Voor de puzzelaars was er ook een helpmat-in-twee en een cryptogram, dat zo moeilijk bleek dat niemand 't goed had. Na afloop ging de ESV-afvaardiging (zonder Albert, maar met Theo Koeweiden) gezellig gezamenlijk Indisch eten, waarna rond negen uur de trein weer werd opgezocht. Een geslaagde dag, die zeker voor herhaling vatbaar is!

Persoonlijk Kampioenschap Oostelijke Schaakbond 2000/2001
In Elst werd dit jaar het persoonlijk kampioenschap van de OSBO gehouden. Van de ESV speelden mee: René van Alfen, Henk Renger en Hans Thuijls Ook speelden oud-leden Harold Boom en Arno Braam mee, allen in de eerste klasse. De resultaten van de ESV'ers staan in onderstaande tabel.

nr. naam 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Totaal TPR
26. René van Alfen   ½ 0 1 ½ ½ ½ ½ 1 ½ 5 1781
60. Hans Thuijls 0 1 0 0 0 1 0 0 1 3 1593
69. Henk Renger 0 1 0 b b x 0 0 x 2 1440
(73 deelnemers in deze klasse; 170 in totaal)
b = bye (½ punt); x = niet gespeeld (0 punten)

Demy Radstaat heeft twee ronden in de tweede klasse meegespeeld (½ uit 2), maar zich daarna teruggetrokken.

Geurts Conserven toernooi, Zetten
Dit jaar namen maar liefst vijf ESV'ers deel aan het grootste toernooi voor 50-plussers, het Geurts Conserven toernooi van de Dodewaardse Schaakvereniging, dat op woensdag 28 februari in Zetten plaatshad. Wegens computerproblemen konden de ongeveer 330 deelnemers slechts zes i.p.v. zeven 20 minutenpotten spelen, maar de sfeer was apart en voor velen reden om ieder jaar weer te komen. Er waren zes groepen, A tot en met F. Hans Renken scoorde 3 uit 6 in groep B. Henk Renger werd gedeeld vierde in groep C (4½ uit 6), een mooie prestatie. Ben Zee scoorde 4 uit 6, Jan Hartsuiker behaalde 3 uit 6 in dezelfde groep. Herman Bouter speelde mee in groep F en behaalde een score van 4 punten uit 6 partijen.

ESV bekert verder na winst tegen Duiven
In het jaarlijkse bekertoernooi van de OSBO had ESV in de tweede ronde een thuiswedstrijd tegen Duiven geloot. In de eerste ronde was ESV vrij. Op donderdag 22 februari was dit duel en ESV moest het stellen zonder teamcaptain Sjoerd Meijer. Maar desalniettemin werd de klus geklaard. Teus Weijman was na iets meer dan twee uur spelen klaar: hij versloeg aan het tweede bord zijn Duivense opponent. Na ruim drie uur waren nog steeds drie van de vier borden bezig. Er kwam kentering in de strijd: Martin Roseboom overklaste aan het eerste bord zijn tegenstander en toen even later Hans van de Weteringh aan het vierde bord ook won, was de winst binnen. De partij van Hans Renken aan bord drie werd een partij die in tijdnood wat dramatiek kende: Renken stond beter en won een paard, maar hij tastte in tijdnood mis, hetgeen hem zijn dame en de partij kostte. Dit bracht de eindstand op 3-1; ESV zit in de kwartfinale!

ESV - Duiven 3-1
1 M. Roseboom - P. de Kort 1-0
2 T. Weijman - M. Janssen 1-0
3 H. Renken - L. Sijtsma 0-1
4 H. van de Weteringh - P.W.J. Teunissen 1-0

Snelschaakpouletje na Algemene Ledenvergadering
Na de Algemene Ledenvergadering op 22 februari waren nog een achttal leden te porren voor een snelschaakpouletje. De eindstand:
1. Kees-Jan Schilt 5
2. Mart Pol 5
3. Peter Dullaart 4½
4. Jan Hartsuiker 4½
5. Hans Thuijls 4
6. Edward Struijk 3
7. Bart Koeweiden 1
8. Albert Bootsman 1

9e Het Dorp Open
Aan het schaaktoernooi in Het Dorp op 17 februari namen vier ESV'ers deel. Bart Koeweiden, Henk Renger en Hans Thuijls namen deel in de tweede klasse en Edward Struijk nam deel in de derde klasse. Edward heeft weinig ervaring in het spelen van toernooien en kreeg na vier ronden de bekende dip. Hij begon goed: drie overwinningen en één remise, maar daarna was de terugval en scoorde hij nog slechts één punt. Met 4½ uit 7 werd hij achtste van de 44 deelnemers. Bart kwam in het toernooi zowel Hans als Henk tegen; beide confrontaties verloor hij met zwart. Na vijf ronden had hij slechts één punt, maar hij had nog een mooie eindsprint en zodoende kwamen er nog twee punten bij. Eindresultaat dus 3 punten (TPR 1446) en een 34e plaats (van de 43). Henk scoorde ook drie punten, hij had in het begin twee remises en later volgden nog twee overwinningen. Hij eindigde op de 26e plaats (TPR 1482). Hans had een prima start met 3 uit 4, maar verloor daarna twee keer. Een overwinning in de slotronde leverde hem een 15e plaats (4 uit 7, TPR 1630) op. Al met al was het weer een gezellige schaakdag. Volgend jaar zal het toernooi weer op de gebruikelijke tijd (5 januari 2002) gehouden worden, want het aantal deelnemers (137) was iets minder dan een jaar geleden. De Belg Ekrem Cekro werd winnaar van het toernooi met 6½ uit 7.

Geslaagde radio-uitzending op Lokale Omroep Ede
De Lokale Omroep Ede schonk zaterdagmiddag 2 februari bijna een uur lang aan schaken. Anne Postma (De Cirkel) en Walter Pol (ESV) hebben op uitstekende wijze hun vereniging vertegenwoordigd. Het interview, afgenomen door Cirkel-lid en programma-maker Eip Janssen, ging zowel over het locale als het landelijke schaak.

  
Walter Pol (links) vertegenwoordigde de ESV. Eip Janssen (rechts) leidde het interview.
Met dank aan Walter Pol voor de foto's

63e Corus chess tournament, Wijk aan Zee
Maar liefst zes ESV'ers hebben meegedaan aan de vierkampen van het Corus toernooi. In dezelfde zaal als waar ook de grootmeesters hun partijen afwerken, speelden zij met wisselend succes hun spel. Hun resultaten waren:

Weekendvierkamp (12-14 januari):
Hans van de Weteringh 2½ uit 3, 1e in groep 5P

Dagvierkamp (16-18 januari):
René van Alfen 1 uit 3, 3e/4e in groep 3C
Ben Zee 2 uit 3, 1e/2e in groep 5D
Hans Thuijls 2½ uit 3, 1e in groep 7J
Demy Radstaat 2 uit 3, 1e/2e in groep 8D

Oudejaarstoernooi Bennekomse Schaakvereniging
Traditioneel vond in de kerstvakantie het Oudejaarstoernooi van de Bennekomse Schaakvereniging plaats. In verband met Kerstmis werd uitgeweken naar de incourante vrijdag, zodat er dit keer op 29 december werd gespeeld. Dit, en ongetwijfeld ook het slechte weer, zorgde ervoor dat ditmaal slechts vier ESV'ers de moeite namen om dit toernooi met een bezoekje te vereren. Gespeeld werd in groepen van zes met een kwartier bedenktijd per persoon per partij. De resultaten van de ESV'ers:

Hans van de Weteringh werd derde in de B-groep.
Edward Struijk werd vierde in de D-groep.
Jan Hartsuiker werd vijfde in de E-groep.
Albert Bootsman werd derde in de G-groep.

Hans en Albert vielen dus in de prijzen in dit toernooi, dat 58 deelnemers trok en werd gewonnen door Erik van den Dikkenberg.

Nationale Denksportmanifestatie Stichting Gaandeweg, Arnhem
De zaterdag voor kerst, 23 december, vond in het Musis Sacrum in Arnhem de denksportmanifestatie plaats. Naast bridge, dammen en stratego werd er ook geschaakt. Bart Koeweiden en Hans Thuijls vertegenwoordigden de ESV in de B-groep van het rapidtoernooi. Er werden zeven ronden gezwitserd met 20 minuten per pot de man op de klok. Bart begon slecht, hij verloor zijn eerste twee partijen, maar had daarna een sterk vervolg met vier overwinningen op rij. Daarbij zat ook een overwinning op broer Theo (die 2½ uit 7 zou scoren) in de vierde ronde. In de slotronde verloor Bart nog, waardoor hij op een twaalfde plaats (4 uit 7, TPR 1521) van de 34 spelers eindigde. Hans kende een beter begin, met 3½ uit 5. In de voorlaatste ronde had hij geluk: in slechte stand hielp zijn tegenstander hem een handje door een onreglementaire zet te doen. Een mazzelpunt derhalve. De slotronde bracht hem tegen de latere groepswinnaar G. van de Schootbrugge. Hans verloor die pot kansloos, waardoor hij net buiten de prijzen met 4½ uit 7 (TPR 1664) op een zevende plaats eindigde. Oud-ESV'er Christof Jansen werd tweede in de A-groep met 6 uit 7; hij verloor van de winnaar R. Marks, die met 6½ uit 7 dit gezellige toernooi op zijn naam schreef. Alle deelnemers konden na afloop nog twee puzzelboeken meenemen, zodat ze wat te doen hadden in de rest van de kerstvakantie.

Rapidtoernooien Mook en Nijmegen: Hans Thuijls speelde vijftien rapidpotjes in één weekend!
Het eerste weekend van december was smullen voor de echte liefhebber van het rapidschaak: zowel op zaterdag als op zondag vond er een rapidtoernooi in de regio plaats. Zaterdag 2 december was het Kiste Trui toernooi in Mook: een gezellig toernooi, waar dit keer maar liefst 69 schaaklustigen op afkwamen. Van ESV waren Bart Koeweiden en Hans Thuijls present. Bart kende een matig toernooi: hij won in de tweede ronde en speelde remise in ronden vier en vijf. Na vijf rondus had hij dus twee punten en hier bleef 't helaas bij: zijn laatst twee partijen verloor hij. Tezeer gedacht aan pakjesavond, waarbij een toren hem een mooi cadeau voor de tegenstander leek. Hans startte met een overwinning op Ruud Wille. Na een pion achter te hebben gestaan wist Hans zijn dame in de stelling van zijn tegenstander te parkeren, met desastreuze gevolgen. In de tweede ronde won hij twee pionnen, maar maakte hij een fout bij een afruilmanoevre, wat hem een loper kostte (teneinde niet mat achter de paaltjes te gaan) en hiermee ook de partij. De derde ronde verloor Hans wederom, maar daarna had hij een goede sprint met drie achtereenvolgende overwinningen tegen zwakkere tegenstanders. In de slotronde verloor hij van Theo Meijer, een sterke tegenstander die raad wist met het Morra-gambiet. Met 4 uit 7 (TPR 1713) werd Hans 26e van de 69 deelnemers; Bart werd 58e (TPR 1413).

De dag erna was het SMB-toernooi in Nijmegen; hier was Hans de enige ESV'er. Zijn start was zeer matig met slechts een half uit vier, daarna volgde een goede fase waarin hij 2½ uit 3 scoorde en in de slotronde verloor hij van Jan Hallers. Slechts 3 uit 8 in de B-groep (tot 1900) en een 41e plaats van de 51 deelnemers. De TPR (1462) en het getoonde spel waren teleurstellend: twee keer wist Hans een gewonnen stelling niet te winnen, maar wellicht waren twee toernooien in één weekend wat te veel van het goede.

Rapidtoernooi Denksportcentrum Glazenburg, Rheden
De kersverse schaakvereniging DSC Glazenburg in Rheden organiseerde op zaterdag 9 september voor de tweede keer haar rapidtoernooi. Helaas waren er slechts 16 deelnemers, die verdeeld werden over twee groepen van acht die zeven potten van 25 minuten p.p.p.p. afwerkten. Beide ESV'ers, Bart Koeweiden en Hans Thuijls, waren ingedeeld in groep 1. Hans scoorde 50%: 3½ uit 7 (TPR 1655) en een gedeeld vierde plaats; Bart scoorde 3 uit 7 (TPR 1606) en werd hiermee zesde. Geen slecht resultaat, al werden toch enkele (halve) punten gemorst. Hun onderlinge confrontatie in de derde ronde eindigde in remise. Winnaar werd Joop Schoeman met 7 uit 7. Bart's broer Theo nam deel in groep 2 en won die met 5½ uit 7. Aanvankelijk was hij gedeeld eerste, maar in een barragevluggertje versloeg hij Kees Nuyten. Het toernooi was zeer goed verzorgd, want het bevatte een gezamenlijke lunch die zeer lekker was en het toernooi was zeer gezellig, met een bijzonder fraaie zaal.

Seizoen echt gestart in Gouda
Zaterdag 2 september is het seizoen nationaal echt gestart met het 8e SIOM Open Kampioenschap van Gouda. Maar liefst 174 schaaklustigen verzamelden zich in de kantine van het Energiebedrijf Midden Holland, alwaar zij zeven rapidpotten van 20 minuten p.p.p.p. speelden. Maarten Solleveld werd toernooiwinnaar en Hans Böhm won het VIP-toernooi. Er deden twee ESV'ers mee: René van Alfen en Hans Thuijls. René speelde mee in de hoofdgroep (1800+) en begon zeer mager, met twee nederlagen en een remise. Daarn kwam hij middels twee overwinningen tot 50%. Helaas verloor hij zijn laatste twee partijen, zodat hij met 2½ uit 7 (TPR 1846) 57e werd van de 69 deelnemers. Hans speelde mee in groep 1 (1600-1800 - op rating was hij als voorlaatste geplaatst) en startte goed met een overwinning, maar verloor de volgende twee partijen. In de vierde ronde volgde zijn tweede punt en in de slotronde zijn derde. 3 uit 7 (TPR 1668) dus en goed voor een nette 34e plaats van de 50 deelnemers.

Bart Koeweiden wint H. Wasseur wisseltrofee
Tijdens de Algemene Ledenvergadering werden de bekers uitgereikt voor de winnaars van de diverse klassementen. Eén winaar was nog niet bekend: die van de H. Wasseur wisseltrofee. Deze prijs wordt uitgereikt aan het lid met de trouwste opkomst voor de interne competitie. Uit de vier kandidaten van het afgelopen seizoen werd Bart Koeweiden gekozen. De andere drie kandidaten waren Jan Hartsuiker, Hans van de Weteringh en Coen Groen.

De wisselbeker voor de langst ongeslagen serie in de laddercompetitie ging naar Ben Zee. Aangezien Bert Buisman (die de langst ongeslagen serie had) de ESV gaat verlaten en de beker binnen de vereniging moest blijven, werd de prijs uitgereikt aan de nummer twee. De overige bekerwinnaars waren reeds bekend: Sjoerd Meijer kreeg de beker voor de koppositie in de ladder en Bert Buisman (groep 1), Jan Hartsuiker (groep 2) en Arno Braam (groep 3) kregen een beker voor het winnen van hun groep in de voorjaarscompetitie.

Na afloop van de ALV werd er door enkele liefhebbers nog gesnelschaakt. Teus Weijman was oppermachtig en won alle partijen in een sterk bezette groep.

Eindstand snelschaakpouletje:
1. Teus Weijman
2. Bert Buisman
3. Sjoerd Meijer
4. Peter Dullaart
7
6
5
     5. Hans van de Weteringh
6. Jan Groters
7. Bart Koeweiden
8. Hans Thuijls

2
2
0

KNSB Ratinglijst September 2000 uit
De KNSB-ratinglijst van september 2000 is uit. Op de lijst met ESV'ers zijn weer een hoop verschuivingen, want de OSBO (alle klassen) is verwerkt. Zoals gebruikelijk volgt hier het overzicht van de grootste stijgers en dalers, met daarnaast het overzicht van de nieuwkomers. Edward Struijk veroverde maar liefst 92 punten bij zijn sterke OSBO-optreden. Hans Thuijls veroverde er ongeveer 80, maar moest de nodige punten inleveren door een beroerd gespeeld OK-Utrecht. Bij de dalers is Hans van de Weteringh de nummer-één: hij speelde een slechte OSBO, maar kon de schade door een goed gespeeld bekertoernooi beperken.

Stijgers Dalers Nieuwkomers
Edward Struijk
Martin Ale
Jan Groters
Hans Thuijls
Teus Weijman
+92
+61
+46
+46
+45
      Hans v.d. Weteringh
Henk Renger
Mickel Langeveld
Ben Zee
Jan van Woerden
-42
-38
-35
-35
-30
     Bert Buisman
Coen Groen
Harmen Wildenbeest
Bart Koeweiden
Harry Jansen
1988
1554
1520
1468
1285

Bij de dalers ontbreekt Arno Braam, die een dramatisch OK-Arnhem kende. Hij verloor slechts 21 punten, maar wellicht is er een foutje in de berekening geslopen, aangezien er zes partijen uit het niets erbij zijn gekomen (wellicht afkomstig van een andere Braam).

Uniek schaakevenement in Venlo
In het laatste weekend van augustus vond in de Maaspoort te Venlo een uniek evenement plaats. In het kader van 75 Jaar Venlose SV werd groots uitgepakt middels een landenwedstrijd tussen zes grootmeesters uit Nederland tegen zes uit Duitsland. De Nederlanders trokken aan het kortste eind: 9½-14½. Erik van den Doel was topscoorder van de Nederlanders met 2½ uit 4 en tevens de enige die een Duitser (Bischoff) wist te verslaan. Het evenement was zeer goed georganiseerd: het bood een prachtige speelzaal met monitoren bij elke partij. Ook een aantal toppers waren erin ondergebracht, die meespeelden met de (zes) invitatie-vierkampen. In een tweede zaal speelden de liefhebbers (die ook een ruime en prima speelzaal hadden) in de open groepen. Hans Thuijls speelde in groep 3C en behaalde een gedeelde eerste plaats, met 2 uit 3; hij speelde remise tegen M. Friesen (Tegelen), de andere winnaar van zijn groep.

Bert Buisman geeft prima simultaan
De traditionele simultaan door de clubkampioen die door de Edese Schaakvereniging donderdag 24 augustus j.l. in de Rehoboth georganiseerd werd is een succes voor de simultaangever geworden: clubkampioen Bert Buisman behaalde een score van maar liefst 72 procent. Verleden jaar moest Teus Weijman het met een score van minder dan 50% stellen. Sneu is, dat Buisman besloten heeft om de ESV vaarwel te zeggen, aangezien hij reeds in Arnhem woonachtig is.

Achttien schakers namen het tegen hem op. Op elk bord opende Bert rond tien over acht met e2-e4. Herman Bouter was de eerste die van hem verloor, slechts negentien zetten duurde zijn partij. Daarna volgden al snel Albert Bootsman, Dick Krijgsman en Hans Thuijls. Zij waren ook het slachtoffer van het moordende tempo dat Bert er in het begin erin hield. Ondertussen had Martin Ale beslissend voordeel en gaf Bert op.

Tjeerd Visser scoorde na 25 zetten één van de - wat later bleek - zeer weinige remises, terwijl Bert in hoog tempo langs de borden struinde en diverse tegenstanders met een slechte stelling te kampen kregen. Demy Radstaat, Walter Pol, Peter Pouw en Peter Dullaart moesten hun koning omleggen. Henk Renger had ondertussen een winnende aanval en kon na 28 zetten het punt oogsten. Max Houtsager moest even later zijn koning neerleggen.

Vallen de beslissingen traditioneel laat, nu waren er om tien uur al 33 zetten gedaan en waren nog slechts zes partijen bezig. Bert had inmiddels 9½ uit 12 gescoord. Mart Pol werd de derde winnaar: hij versloeg na 37 zetten en na ruim twee uur spelen Bert: mat-in-één was onafwendbaar. Hierna verloren Ben Zee en Herman Haasjes. Vanaf dat moment volgden de zetten elkaar wel erg snel op, zeker nu de nog overgebleven spelers Teus Weijman, Hans van de Weteringh en Sebo Nienhuis naast elkaar zaten en Bert nauwelijks meer hoefde te lopen.

Hans van de Weteringh kreeg een remise aangeboden en nam het aan. De twee overgebleven potten waren zuivere pionneneindspelen, waarbij een enkel tempo beslissend is voor winst en verlies. Zo had Teus Weijman een tempo over, dat hem na 45 zetten de overwinning bracht. In de partij van Sebo Nienhuis wist Bert een pion te promoveren, doch had Sebo een b-pion die slechts één veld verwijderd van promotie was. Na veel gemanouvreer wist Bert op techniek deze strijd in zijn voordeel te beslechten. Hiermee kwam zijn eindscore uit op 13 uit 18 (12 overwinningen, 2 remises en slechts 4 nederlagen), een score van ruim 72 procent. Opmerkelijk was verder dat al om tien over half elf de simultaan afgelopen was; normaal wordt 't nachtwerk.

Sjoerd Meijer de beste op de eerste clubavond
Op 17 augustus schoten de ESV'ers uit de startblokken voor het seizoen 2000/2001. Iets later dan gepland (om acht uur was de Rehoboth nog gesloten!) schoven twaalf schakers aan voor vijfminutenpotjes. De overige aanwezigen keken toe of schoven zomaar een pot. Eerst werd een zeskamp gespeeld in twee parallelgroepen van zes spelers. De resultaten waren:
 
Groep A Groep B
1. Sjoerd Meijer
1. Martin Ale
3. Hans Thuijls
4. Bart Koeweiden
5. Albert Bootsman
6. Demy Radstaat


3
2
1
0
     1. Dick Krijgsman
2. Hans van de Weteringh
3. Jan van Woerden
4. Walter Pol
5. Herman Bouter
6. Herman Haasjes
4
4
3
3
1
0

Daarna was het aanvankelijk de bedoeling om een finale te spelen in wederom twee groepen, maar aangezien er maar acht spelers overbleven, werd in één groep gespeeld. Sjoerd toonde zich glorieus meester met 6 uit 7. Enkel Hans Thuijls wist hem te verslaan (op tijd weliswaar, maar toch...). De resultaten hiervan:
 
Finalegroep
1. Sjoerd Meijer
2. Hans van de Weteringh
3. Hans Thuijls
4. Martin Ale
5. Demy Radstaat
6. Bart Koeweiden
7. Herman Haasjes
8. Herman Bouter
6


5
3
2
1
0

Alles bijelkaargeteld bleek op Sjoerd geen maat te staan: een score van 10½ uit 12 is niet verkeerd! Met Hans van de Weteringh en Martin Ale (9½ uit 12) als goede tweeden.