Toernooien en overige berichten seizoen 2001/2002
 
ESV'ers actief op Bondswedstrijden in Dieren
Kees-Jan Schilt, Hans Thuijls en Hans van de Weteringh vertegenwoordigden ESV bij de Bondswedstrijden in Dieren. Kees-Jan en Hans van de Weteringh speelden van 9 tot en met 18 juli mee in de Reservegroep B, die 69 spelers kende. Beide spelers kenden een prima start met 1½ uit 2 voor Kees-Jan en 2 uit 3 voor Hans. Helaas konden ze deze goede lijn niet vasthouden en zakten ze gaandeweg het toernooi in het klassement. Uiteindelijk scoorde Kees-Jan 4½ uit 9 (TPR 1692, 35e plaats) en Hans van de Weteringh 3 uit 9 (TPR 1618, 61e plaats). Een fraaie prestatie leverde ex-ESV'er Theo Koeweiden door in Reservegroep C maar liefst 6½ uit 9 (TPR 1668) bijeen te schaken, hij eindigdie hiermee op een fraaie gedeeld derde tot en met zesde plaats.

Hans Thuijls kende een matig optreden in het Zesrondig toernooi, dat van 8 tot en met 13 juli plaatshad: hij verloor driemaal en speelde in de vierde en vijfde ronde remise tegen twee 1500-spelers en won slechts één partij (in de tweede ronde). Meer dan een dertigste plaats (2 uit 6, TPR 1487) van de 37 deelnemers zat er niet in.

Het nevenprogramma kende op donderdagavond 11 juli het doorgeefschaaktoernooi, waarin Hans Thuijls samen met Theo Koeweiden vijftiende van de zestien deelnemers werd; Hans scoorde hierin 3 uit 7. De avond erop was het snelschaken, hieraan nam Hans ook deel, die na de voorrondes (3 uit 9) in finalegroep G (de voorlaatste groep) terecht kwam. Hierin eindigde hij met slechts 2 uit 7 op de zevende plaats.

Het rapidtoernooi op zondag 14 juli kende een grote ESV-delegatie: Jakob Bolderman, Bart Koeweiden, Mart en Walter Pol en Hans Thuijls gaven acte de presence. Er werden twee groepen geformeerd, waarbij de grens op 1700 lag. Mart had pech en moest in de A-groep spelen. Meer dan één overwinning zat er niet in. Mart eindigde met 1 uit 7 op de 41e en voorlaatste plaats. De andere vier ESV'ers speelden in de B-groep, waar in de vierde ronde het onderling treffen was tussen Hans en Walter. Walter won en werd tevens beste ESV'er. Na een slechte start met verlies in de eerste twee ronden (in de tweede ronde van Bart's broer Theo) werd hij vijftiende van de 33 deelnemers met 4 uit 7. Hans werd 18e met 3½ uit 7. Een goed toernooi kende Jakob Bolderman; na een slechte start (drie verliespartijen, gevolgd door een bye) boekte hij in de laatste drie ronden nog twee overwinningen, waardoor hij met 3 uit 7 op een 24e plaats eindigde. Bart stelde enigszins teleur met een score van 2½ uit 7 (28e plaats), maar kon toch tevreden zijn, daar hij zijn broer Theo in de derde ronde versloeg.

Mart Pol als kanonnenvoer Broederstrijd tussen Theo en Bart Koeweiden Walter Pol, spelend tegen Hans Thuijls Onderkant groep B

Open Veens Kampioenschap door Teus Weijman
Op donderdag 30 mei was in Veenendaal het Open Veens kampioenschap begonnen. Er werden 7 ronden volgens het Zwitsers systeem gespeeld tot aan de grote zomervakantie. Met 52 deelnemers, waaronder zelfs enkelen van buiten de regio, is het toernooi kwantitatief redelijk bezet, maar kwalitatief is het allemaal iets minder. De hoogste ratinghouder, en dus favoriet, was Erik van den Dikkenberg van de Wageningse Schaakvereniging. De ESV-afvaardiging bestond uit Noël Bovens en Teus Weijman.

In de eerste drie ronden werd er op rating ingedeeld en dan konden de ratingverschillen (erg) groot zijn. In de eerste ronde speelde Noël met zwart tegen de enige dame in het deelnemersveld (Corine van Veldhuizen). In de opening won Noël een pion, neutraliseerde kleine dreigingen, won een tweede pion en schoof de partij bekwaam uit. Teus wilde met wit het Belgrado-gambiet spelen, maar zijn tegenstander week wel heen snel af. Teus nam genoegen met een kleine ontwikkelingsvoorsprong en won na diverse foutjes van zijn opponent in 18 zetten.

In de tweede ronde speelde Noël mijn inziens "The Match of the Day". Hij offerde een kwaliteit en hield met zijn loperpaar de stelling volledig onder controle en uiteindelijk werd voor zijn tegenstander de druk te groot, waarna Noël op fraaie wijze won. Teus kwam met zwart iets minder uit de opening, maar bleef wel in de geest van de stelling doorspelen. Toen zijn tegenstander onterecht de dames ruilde, bleef er een geïsoleerde d-pion over waar Teus lekker aan kon blijven "hangen". Uiteindelijk werd deze pion veroverd en het toreneindspel uitgeschoven.

De ESV-jongens waren dus voortvarend gestart. Vanaf ronde drie zou de tegenstand wel toenemen, maar er was in ieder geval het nodige vertrouwen in eigen kunnen.

In de derde ronde heeft een verdere schifting aan de kop van de ranglijst plaatsgevonden. Noël speelde met zwart tegen B.W. Oskam. Die speelde de Siciliaanse opening niet helemaal juist en Noël had na de opening al een pion te pakken. Op vakkundige wijze werden door Noël de dames geruild en het resterende toreneindspel was geen probleem meer.

Teus trof het niet in de derde ronde. Met wit moest hij aantreden tegen de favoriet Erik van den Dikkenberg. Ondanks het grote verschil in Elo-punten trok Teus goed van leer en kan je zeggen dat hij zijn tegenstander het vuur na aan de schenen legde. Tot zo'n zet of dertig had Teus het initiatief en won een pion bij goede stelling. Een sensatie hing in de lucht. Teus gaf de pion terug, ruilde onterecht torens en bleef met een beetje manke loper tegen een goed paard zitten. In remisestelling ging hij uiteindelijk vanwege tijdnood ten onder.

Na drie ronden stond aan de kop een viertal spelers, waaronder Noël, met de maximale score van 3 uit 3. Zij werden gevolgd door een drietal spelers met de score van 2½ uit 3. Teus stond op een gedeelde achtste plaats met 2 uit 3.

In de vierde ronde werd het aantal koplopers teruggebracht tot twee, nl. Erik van den Dikkenberg en Noël. Beide spelers hebben de maximale score van 4 uit 4. Erik had een makkelijker avond dan vorige week tegen Teus en won gedicideerd van A.L. Du Chatinier. Noël speelde met wit tegen Dimitri van Leent en liet zien het Frans met 2. d3 goed in de vingers te hebben en de stelling te begrijpen. Dit in tegenstelling tot zijn tegenstander die later bij de analyse toegaf dit systeem (nog) niet te beheersen. De druk van wit op de zwarte stelling bleef naarmate de partij vorderde voortduren, Noël hield de stelling overzichtelijk en maakte het netjes uit na een onachtzaamheid van zwart.

Teus behaalde zijn overwinning op een andere manier. Na zo'n zet of tien leken zich de contouren van een moeilijke avond voor Teus af te tekenen, maar Teus bleef gewoon staan. Toen zijn tegenstander zijn stukken op verkeerde velden neerzette en de dynamiek van de zwarte stelling onderschatte, was Teus er als de kippen bij om van de geboden kansen te profiteren. Hij won de witte dame tegen twee stukken en maakte het karwei af.

Daar waar er na de vierde ronde een duo aan de kop van de ranglijst stond, is het aantal koplopers na ronde vijf weer uitgebreid tot drie. Naast de twee andere leiders van het klassement Erik van den Dikkenberg en Noël heeft ook Leo Hovestadt zich aan de kop genesteld door een overwinning in de vijfde ronde op Bert Duijker. Hij profiteerde daarmee optimaal van de remise tussen Noël en Erik van den Dikkenberg. Noël speelde met wit tegen het Siciliaans een systeem met snel c4. Hij verspeelde wat tijd met manoeuvres met zijn zwartvelderige loper, maar toen zijn tegenstander verzuimde deze loper te ruilen, werd het evenwicht nergens meer verbroken, ondanks de pogingen van zwart er nog iets van te maken. Remise was dus een terechte uitslag. Het toedichten van kansen aan Noël is dus terecht geweest. Hij scoorde op dat moment een dikke vette TPR van ca. 2450.

Teus toverde met wit weer eens wat vuurwerk op het bord. Een wat al te voorzichtige openingsaanpak van zijn tegenstander Audry Burer beantwoordde hij met een offer van de dame voor drie stukken met enige compensatie door het bezit van het loperpaar en paardenpaar. Toen zwart te vroeg de stelling opende kwamen de witte stukken de zwarte stelling binnen en veroverde Teus een kwaliteit. Uiteindelijk moest de zwarte dame het in het eindspel opnemen tegen een toren en twee paarden met voor beide partijen nog wat pionnen op het bord. De rossinanten sprongen over de velden alsof het een lieve lust was en bonden samen met een vrije d-pion de zwarte stukken aan handen en voeten. In gewonnen stelling voor wit complimenteerde de zwartspeler Teus met de gespeelde partij door met zijn laatste zet een fraai helpmat toe te laten.

Na de zesde ronde stonden weer twee spelers aan kop, te weten Erik van den Dikkenberg en Leo Hovestadt. Erik won op vrij eenvoudige wijze van T.J. Offringa en Leo Hovestadt versloeg ESV'er Noël. Noël kreeg met zwart na een beetje mislukte Siciliaanse opening een onprettige stelling om te spelen en werd aan de kant geschoven door een tegenstander waarvan hij in het persoonlijk OSBO-kampioenschap nog had gewonnen. Hij probeerde zijn stelling nog te keepen en bijeen te houden, maar helaas...

De andere ESV'er Teus deed goede zaken. Na de opening offerde hij met zwart uiteindelijk twee pionnen waarvoor hij in de vorm van actief stukkenspel voldoende compensatie kreeg. In een gecompliceerde stelling offerde hij een toren voor twee stukken en uiteindelijk richtte hij met zijn stukken alle aandacht op de witte koning. Dit kon de monarch niet verdragen en Teus maakte het netjes af. Hij staat nu met 5 uit 6 op een ongedeelde tweede plaats. Een remise in de laatste ronde verzekert hem in ieder geval van een prijs.

In de zevende ronde kwam aan te topborden de paring Erik van den Dikkenberg - Leo Hovestadt en Teus Weijman - Noël Bovens uit de hoed rollen. In deze partijen zou beslist worden over de hoofdprijs. Bij remise tussen Erik en Leo en winst van Teus zou de hoofdprijs gedeeld worden door drie personen. Bij winst van Noël was hij verzekerd van een (gedeelde) tweede prijs. Teus en Noël waren het eerste klaar. Teus speelde een rustige opzet en gaf (te) veel ruimte weg. Noël kreeg de gelegenheid zijn dame te offeren had goed ingeschat veel compensatie te krijgen. Langzaam maar zeker werd wit weggedrukt. Een kleine kans op behoud was aan Teus niet besteed en hij verloor.

Zoals het hoort in de strijd om een kampioenschap was als laatste de partij tussen de beide koplopers Erik en Leo klaar. Erik paste met wit tegen het Hollands van Leo de variant met 2. Lg5 toe, offerde een pion op b2 en kreeg daarvoor overweldigende compensatie. Hij offerde een kwaliteit, won die ook weer terug en hield de druk op de zwarte stelling vast. Uiteindelijk won Erik een kwaliteit en ondanks zware tegenstand van Leo gingen de witten er met de overwinning van door. Hiermee werd Erik met een score van 6½ uit 7 de winnaar van dit gezellige toernooi dat, mede door een goede wedstrijdleider, zonder incidenten verliep.

De ESV'ers kunnen met hun optreden in dit toernooi zeer content zijn. Noël eindigde met 5½ uit 7 (TPR 2068) op een met Leo Hovestadt gedeelde tweede plaats. Teus had van tevoren ingezet op een score van 50%, maar behaalde met een score van 5 uit 7 (TPR 1944) een mooie gedeelde vierde tot en met zesde plaats. Het is te hopen dat het toernooi volgend jaar een vervolg krijgt. De enige kanttekening is dat het een iets sterker deelnemersveld verdient.

Ben Zee gedeeld eerste op Bilderbergtoernooi in Oosterbeek
Ben Zee heeft van 1 tot en met 5 juli meegedaan aan het Bilderbergtoernooi, dat in Oosterbeek plaatshad. In dit toernooi voor senioren wist hij samen met Henk Kuiphof zijn groep (groep 4, met 12 spelers met ratings hoog in de 1600) te winnen. Ben scoorde 3½ uit 5 en behaalde een TPR van 1811. Hij won in de openings- en slotronde en speelde driemaal remise, waaronder in de tweede ronde tegen Kuiphof.

Mart Pol wint Zomerschaak
De laatste clubavond van het seizoen vond op 27 juni plaats, dat bestemd was voor Zomerschaak: een vrije schaakavond. Toch vond er nog een tienkamp snelschaak plaats en waagden daarnaast vijf ESV'ers zich aan een spelletje Risk. Mart Pol toonde zich de sterkste met het snelschaken door al zijn negen partijen te winnen. De eindstand:

 1. Mart Pol     9   7. Loek Platschorre 2½ (uit 8)
 2. Willem Slagter  8   8. Riet de Mol    2½
 3. Walter Pol    7   9. Ben Zee      2 (uit 4)
 4. Henk Renger    5  10. Anton Spronk   1 (uit 1)
 5. Jakob Bolderman  4  11. Coen Groen    0
 6. Herman Bouter   4
Bij het risken was de strategie van Martin Roseboom succesvol: alsmaar sparen en dan op het juiste moment toeslaan. Hij voltooide zijn opdracht (verover Afrika en Azië) en won. Peter Dullaart, Bart Koeweiden, Anton Spronk en Hans Thuijls hadden het nakijken.

54e Bevrijdingstoernooi, Wageningen
Traditioneel vond op bevrijdingsdag (5 mei) in de Openbare Bibliotheek van Wageningen het Bevrijdingstoernooi plaats. Daar bevrijdingsdag dit jaar op zondag viel, vond het toernooi ook op die dag plaats en was de animo dus minder, ook van ESV-zijde. Noël Bovens deed in de A-groep mee en wist in de eerste vijf ronden in het zeer sterke veld slechts anderhalf punt te scoren, maar daarna ging hij er eens goed voor zitten en won zijn laatste drie partijen, waarmee zijn eindscore op 4½ uit 8 uitkwam. Hij werd daarmee 17e van de 38 spelers in zijn groep. De andere drie ESV'ers speelden in de B-groep mee. Hans Thuijls kende daarin een uitstekende start door (nota bene als speler met de laagste rating) zijn eerste twee partijen te winnen. Daarna ging het minder, want net als twee jaar geleden scoorde hij uit zijn laatste zes partijen slechts één schamel halfje. Met 2½ uit 8 (46e plaats van de 51 deelnemers) stelde Hans teleur. De andere Hans, Van de Weteringh, deed het beter: hij scoorde 50% (4 uit 8, 29e plaats). Zijn start was matig, met slechts ½ uit 3. René van Alfen completeerde het kwartet; hij scoorde 5 uit 8 (14e plaats), maar leed in de tweede ronde met wit een gevoelige nederlaag tegen Hans Thuijls. Al met al was het weer een aardig toernooi dat door GM D. Fridman gewonnen werd, al waren de pauzes tussen de ronden weer net wat te lang.

OSBO Snelschaken voor Clubteams, Zetten
Aan het OSBO Snelschaken voor Clubteams, dat dit jaar op zaterdag 20 april in Zetten plaatshad, deed één team van de ESV mee. Het werd met 32 uit 72 derde van de vier teams die uitkwamen in de derde klasse, het verschil met de nummers één Theothorne Dieren (35½) en twee Rhenen (34) was klein. Het team speelde in een groep van tien teams uit de eerste, tweede en derde klasse achttien ronden van 7½ minuut-vluggertjes. Henk Renger leverde een formidabele prestatie door met een mooie score van 11½ uit 18 de medaille van topscoorder in de derde klasse te winnen. De persoonlijke resultaten:

naam       score   bord
Hans Thuijls   8 uit 18 1.00
Bart Koeweiden  6½ uit 18 2.50
Sebo Nienhuis  6 uit 18 2.50
Henk Renger   11½ uit 18 4.00
Henk Renger in actie tegen Dodewaard

ASV Voorjaarstoernooi, Arnhem
Vijf ESV'ers hebben op zaterdag 23 maart meegedaan aan het Voorjaarstoernooi van de Arnhemse Schaakvereniging. Walter Pol, Henk Renger, Hans Thuijls en Hans van de Weteringh speelden mee in de B-groep (rating tot 1900). Onze spelers kenden een slechte start: na vier ronden stond Henk nog steeds op nul en hadden de andere drie elk slechts één puntje bijeengesprokkeld. Gelukkig hadden ze in de laatste drie ronden meer succes: Hans van de Weteringh won nog driemaal en werd beste ESV'er met 4 uit 7 (16e plaats), Hans Thuijls wist zijn laatste twee partijen ook te winnen en kwam uit op 3 uit 7 (28e plaats). Walter speelde na zijn winst op Henk in de vierde ronde nog tweemaal remise en scoorde 2 uit 7 (35e plaats). Henk kende een slecht toernooi: hij stond bij het ingaan van de laatste ronde nog met lege handen, maar revancheerde zich door zijn laatste partij te winnen. Meer dan een schamele 1 uit 7 (38e en laatste plaats) zat er dus niet voor hem in. In de C-groep (rating tot 1600) probeerde Anton Spronk de eer van ESV hoog te houden. Hij moest er eerst inkomen en begon met twee nederlagen, maar daarna won hij driemaal. Helaas was toen de koek op en eindigde hij met 3 uit 7 op een 21e plaats van de 34 deelnemers.

De Hansen Thuijls en Van de Weteringh Coming man Anton Spronk
Henk Renger Walter Pol

Persoonlijk Kampioenschap OSBO, Elst
Aan het Persoonlijk Kampioenschap van de OSBO in Elst namen dit jaar maar liefst zes ESV'ers deel, Noël Bovens in de hoofdklasse (rating boven 1900) en de rest in de eerste klasse (rating tot 1950). Noël Bovens en René van Alfen behaalden elk een prima gedeeld vijfde plaats in hun klasse. De resultaten van alle ESV'ers staan hieronder:

Naam        rat  1 2 3 4 5 6 7 8 9 pt pl tpr  drat
Noël Bovens     1916 ½ 0 1 1 1 0 1 0 ½ 5  6e 2091 +63,6
René van Alfen   1833 ½ ½ 1 1 1 1 0 ½ ½ 6  8e 1901 +23,4
Hans v.d. Weteringh 1698 ½ 0 1 0 ½ 0 ½ 1 ½ 4 40e 1697 +1,2
Ben Zee       1644 0 0 ½ 0 1 0 1 0 B 3½ 53e 1556 -28,2
Henk Renger     1567 0 1 0 ½ 0 ½ 0 1 0 3 58e 1563 -1,8
Hans Thuijls    1562 0 0 ½ 0 0 0 0 0 -  ½ 65e 1251 -61,8
Resultaten onderonsjes: ronde 1: Hans van de Weteringh - René van Alfen ½-½; ronde 5: Ben Zee - Hans Thuijls 1-0; ronde 8: Ben Zee - Hans van de Weteringh 0-1, Henk Renger - Hans Thuijls 1-0.
Henk Renger en Hans Thuijls hadden de laagste twee ratings in de eerste klasse, die 65 spelers telde. Aan het gehele toernooi namen 152 schakers deel.

10e Het Dorp Open, Arnhem-Het Dorp
De Hansen Thuijls en Van de Weteringh hebben op zaterdag 16 februari meegedaan aan het rapidtoernooi in Het Dorp. Hans van de Weteringh speelde mee in de eerste klasse (rating tot 1900) en werd daarin met een score van 2 uit 7 (TPR 1592) 32e van de 36 deelnemers, Hans Thuijls kwam in de tweede klasse (rating tot 1650) tot een score van 4½ uit 7 (TPR 1671) en werd achtste van de 36. Ruud Janssen won het toernooi, dat 141 deelnemers trok.

Noël Bovens wint Rie Timmer rapidtoernooi, Ermelo
Noël Bovens en Hans van de Weteringh hebben op zaterdag 26 januari deelgenomen aan het Rie Timmer rapidtoernooi in Ermelo. Noël toonde zich de sterkste van de 84 deelnemers en won de hoofdgroep-zeskamp met een score van 4 uit 5. Hans deed 't minder: hij werd met 1½ uit 5 vierde in groep D.

ESV'ers succesvol op Corus toernooi, Wijk aan Zee
Dit jaar hebben zes ESV'ers meegedaan aan de vierkampen van het Corus toernooi in Wijk aan Zee. In dezelfde zaal als waar de grootmeesters speelden, werkten René van Alfen, Albert Bootsman, Noël Bovens, Demy Radstaat, Hans Thuijls en Ben Zee hun partijen af. Noël deed van 11 tot en met 13 januari mee aan de weekendvierkampen, de anderen speelden van 14 tot en met 16 januari de dagvierkampen. Noël, en René, slaagden erin hun groep te winnen met een score van 2½ uit 3; Ben en Albert werden gedeeld eerste in hun groep.

De resultaten van de ESV'ers:

Weekendvierkampen Groep Rating 1 2 3  Score  Plaats TPR
Noël Bovens     3B  1916 1 ½ 1 2½ uit 3 1e   2119

Dagvierkampen   Groep Rating 1 2 3  Score  Plaats TPR
René van Alfen   4C  1833 1 1 ½ 2½ uit 3 1e   2028
Ben Zee       5C  1644 ½ 0 1 1½ uit 3 1e/4e 1727
Hans Thuijls    7E  1562 0 ½ 1 1½ uit 3 3e   1553
Albert Bootsman   7K  1533 1 ½ ½ 2 uit 3 1e/2e 1653
Demy Radstaat    8A  1462 ½ 0 ½ 1 uit 3 3e/4e 1357

Voorronde OSBO-cup: ESV uitgebekerd
Dit jaar doen maar liefst 35 teams mee aan de OSBO-cup, zodat er een extra voorronde gehouden moet worden. ESV had de pech hierin te moeten aantreden tegen eersteklasser PION 2 uit Groesbeek. Deze wedstrijd vond op zaterdag 5 januari plaats in Wageningen, daar de Rehoboth niet beschikbaar was. Martin Roseboom verloor na twaalf zetten, Willem Slagter werd het slachtoffer van een matcombinatie, Hans van de Weteringh kwam een toren tegen een pion voor, maar liet zijn partij in remise verzanden, waardoor de nederlaag een feit was. Daarna gaf Hans Renken zijn partij remise, waardoor de eindstand op 1-3 uitkwam.

  Ede         - PION 2        1-3
1. Martin Roseboom   - V.H.M. de Lange    0-1
2. Willem Slagter   - M. de Jonge      0-1
3. Hans v.d. Weteringh - A. Arents       ½-½
4. Hans Renken     - J.L. de Valk     ½-½

René van Alfen wint Hans Thuijls-toernooi
René van Alfen heeft het rapidtoernooitje, dat door Hans Thuijls op zaterdag 5 januari bij hem thuis werd georganiseerd, gewonnen. Na vijf ronden met partijen van 25 minuten per persoon had hij een perfecte 4 uit 4 score. Gastheer Hans werd tweede, Harmen Wildenbeest werd derde.

Eindstand:
Nr Naam        1 2 3 4 5 Totaal
1. René van Alfen   X 1 1 1 1  4
2. Hans Thuijls    0 X 1 1 ½  2½
3. Harmen Wildenbeest 0 0 X 1 1  2
4. Walter Pol     0 0 0 X 1  1
5. Henk Renger     0 ½ 0 0 X  ½
René van Alfen    De rest

Daarna werd er nog gesnelschaakt en trad ieder nog tweemaal tegen elkaar in het strijdperk. René was heer en meester met een score van 8 uit 8, de overige vier scoorden elk 3 uit 8. Het was een geslaagde dag.

Bart Koeweiden vierde op Witte Kerst snelschaaktoernooi in Boxmeer
Bart Koeweiden en Hans Thuijls reisden de zaterdag voor kerst (22 december) af naar Boxmeer om aldaar aan het "Witte Kerst" snelschaaktoernooi mee te doen. Dit toernooi behoort tot de gezelligste toernooien en bood een fraaie speelzaal (zie foto). De 22 deelnemers speelden eerst een voorronde, waarin Bart het ondanks zijn slaapgebrek zowaar schopte tot de derde plaats met 4½ uit 7, goed voor een plekje in de hoogste finalegroep, hij won de onderlinge partij van Hans in de eerste ronde. Minder goed verging het Hans, die met 3 uit 7 vijftiende werd en zich ternauwernood plaatste voor de tweede van de drie finalegroepen.

Overzicht van de speelzaal met in het midden Bart bezig tegen Jos Rongen. Deze partij wist Bart te winnen.

In de finale leverde Bart een prima prestatie door in een achtkamp met 3 uit 7 de vierde plaats op te strijken. Winnaar werd Raymond Schreurs met 6½ uit 7. Hans Thuijls scoorde in de B-groep een nette 3½ uit 6 (met winst op groepswinnaar Wilbert Schaminée) en werd derde. Zowel Bart als Hans mochten een prijs-in-natura uitzoeken.

Jeugdleider Mickel Langeveld neemt afscheid
Mickel Langeveld heeft op 11 oktober afscheid genomen van de Edese Schaakvereniging. Toen was hij voor het laatst in de weer voor de jeugd. Mickel heeft in september 1997 de jeugdafdeling na een jarenlange afwezigheid nieuw leven ingeblazen. Met groot enthousiasme heeft hij de jeugdafdeling vier jaar lang geleid. Terecht is hij dan ook door het bestuur bedankt middels de overhandiging van een leuk geschenk.

Niet alleen heeft hij zich beziggehouden met het jeugdschaak, ook de Edese kampioenschappen schoolschaak en het ESV Rapidtoernooi in de Open Hof hadden zijn aandacht. Mickel, bedankt voor alles wat je hebt gedaan!

OGD Rapidtoernooi, Delft
Aan het OGD Rapidtoernooi dat op zaterdag 8 september in Delft plaatshad, namen René van Alfen en Hans Thuijls deel. Beide spelers hadden een redelijk resultaat: hun TPR's lagen boven hun ratings. Het bijzondere van dit toernooi was, dat er in de namiddag en in de avond gespeeld werd, waardoor je vooraf kon uitslapen en andere dingen kon doen en na afloop gelijk kon gaan stappen. Het was een gezellig toernooi met historisch lage prijzen aan de bar: waar betaal je nog slechts een daalder voor een pilsje?

De resultaten van de ESV'ers:

33. René van Alfen (1833) 0 ½ 1 1 1 0 0  3½ (TPR 1916)
56. Hans Thuijls  (1562) 0 1 0 0 0 1 ½  2½ (TPR 1663)
Winnaar van dit sterk bezette toernooi werd Merijn van Delft met 6 uit 7. Er namen 70 schakers deel.

KNSB Ratinglijst September 2001 uit
De KNSB-ratinglijst van september 2001 is uit. Op de lijst met ESV'ers zijn weer een hoop verschuivingen, want de OSBO (alle klassen) is verwerkt. Zoals gebruikelijk volgt hier het overzicht van de grootste stijgers en dalers, met dit keer ook het overzicht van de meest actieve spelers Er zijn dit keer geen nieuwkomers op de lijst. Bart Koeweiden is de grootste stijger: maar liefst 112 punten kon hij op zijn conto bijschrijven na een sterk gespeelde OSBO en een goed toernooi in Dieren. Coen Groen is de grootste daler, maar dat is niet verwonderlijk omdat zijn startrating van verleden jaar veel te hoog was en dit dus een correctie hierop is. De spelers die de meeste partijen hebben gespeeld die nu voor de huidige ratinglijst verwerkt zijn laten zich raden: het zijn juist degenen die vaker een toernooi spelen.

Stijgers Dalers Meest gespeelde partijen
Bart Koeweiden
Kees-Jan Schilt
Edward Struijk
Harry Jansen
Jan Hartsuiker
+112
+95
+77
+77
+38
      Coen Groen
Rob Franken
Demy Radstaat
Mart Pol
Hans van de Weteringh
-150
-69
-67
-60
-40
     René van Alfen
Hans Thuijls
Hans van de Weteringh
Kees-Jan Schilt
Bart Koeweiden
35
30
17
17
13

Hans van de Weteringh wint Wasseur wisseltrofee
Hans van de Weteringh is het afgelopen seizoen winnaar geworden van de H. Wasseur wisseltrofee. Hij was één van de vijf spelers die afgelopen seizoen alle ronden speelden van de interne competitie. Uit deze vijf spelers werd Hans door het bestuur gekozen. De overige vier kandidaten waren Ide Boonstra, Herman Bouter, Coen Groen en Mart Pol.

Botwinnik Rapidtoernooi, Zoetermeer
Het eerste rapidtoernooi van het seizoen vond op zaterdag 25 augustus in Zoetermeer plaats. Bart Koeweiden, Walter Pol en Hans Thuijls vertegenwoordigden de ESV. Samen met onze gastspeler Jacob Bolderman speelden ze mee in de B-groep (tweede klasse regionale bond en lager). Hun resultaten:

 7. Hans Thuijls   0 1 1 1 ½ 1 0  4½
17. Walter Pol    1 0 1 0 ½ ½ ½  3½
26. Bart Koeweiden  1 0 ½ 0 ½ 0 1  3
33. Jacob Bolderman 0 0 0 0 1 0 ½  1½
De 12-jarige Ali Bitalzadeh won deze groep; hij was de sterkste van de 34 deelnemers met een score van 6½ uit 7. Xander Wemmers won de hoofdgroep met 6½ uit 7.

Hans Thuijls    Bart Koeweiden, in actie tegen Hans Kuijper
Walter Pol    Jacob Bolderman

Magere score Martin Roseboom in simultaan
Donderdag 23 augustus werd het nieuwe seizoen bij de Edese Schaakvereniging geopend middels de traditionele simultaanseance door de clubkampioen. Dit keer trad Martin Roseboom in het strijdperk en nam het op tegen vijfentwintig tegenstanders. Op elk bord speelde hij met wit en opende hij met de zet e2-e4. Martin scoorde eerst drie remises, tegen Jan van Woerden, Teus Weijman en Hans Thuijls. Daarna verloor hij van Ben Zee, de eerste winnaar van de avond. De eerste verliezer werd Hans van de Weteringh, daarna volgden een drietal remises, van Willem Slagter, René van Alfen en Jan Jas. Na twee uur spelen was zijn score in evenwicht: 4-4, daarna kende Martin een mindere periode: Peter Pouw, Hans Renken, Peter Dullaart en Mario Meeuwenoord wisten hem te verslaan, terwijl Sebo Nienhuis en Jos van Raan een verdienstelijke remise op hun conto konden schrijven. Daarna hervond Roseboom zich weer en versloeg hij Bart Koeweiden, Ide Boonsta en Harmen Wildenbeest en deelde hij de punten met Albert Bootsman en Jan Hartsuiker. Na drie uur spelen had Martin dus een licht nadelige score: 9 uit 19. Maar een aantal knoerten zaten nog te spelen en de situatie was voor hem dus niet hoopgevend: Sjoerd Meijer en Henk Renger wonnen en Alfred Gaasbeek behaalde een remise. Toen waren er nog slechts drie partijen bezig, dus de zwartspelers hadden dus steeds maar weinig bedenktijd. Herman Bouter verloor en Henk Renger won. De laatste partij, tegen Kees-Jan Schilt werd daarna al snel remise gegeven, waardoor Martin uiteindelijk 5 partijen won, 8 verloor en 12 keer remiseerde. Zijn score kwam daarmee op 11 punten uit 25 partijen, ofwel 44 procent, een score die hem ongetwijfeld niet tot tevredenheid zal stemmen, aangezien de laatste jaren de simultaangevers het beter deden.

Een overzicht van de zaal

René van Alfen en Bart Koeweiden

   Martin in actie tegen de 'knoerten'