ESV 1 (achttal) seizoen 2018-2019
 

Maandag 8 april 2019: ESV 1 wint slotronde en blijft steken op de tweede plaats

De slotronde van de eerste klasse vond maandag plaats in Nijmegen bij UVS in een monumentaal pand. ESV had qua kleurverdeling een thuiswedstrijd tegen Zevenaar. Theoretisch was er nog een miniem kansje op het kampioenschap maar na in de laatste ronde collectief gefaald te hebben tegen Velp hebben we daar eigenlijk ook geen recht meer op.

Er komt een rustige variant van het loperspel op het bord bij Martin Roseboom en M. Freriks op bord 2. Martin staat steeds iets beter, maar echte aanknopingspunten ziet hij niet. Er worden wat lichte stukken geruild, dan de dames en van beide een toren. Martin mist de beste voorzetting en op het moment dat hij eigenlijk al iets slechter staat biedt zijn tegenstander remise aan. Na overleg met de teamleider neemt Martin dat aan.

Willem Slagter kreeg de kans om zijn geliefde Schara von Hennig gambiet te spelen (1. d4 d5 2. c4 e6 3. Pc3 c5 4. cxd5 cxd4?!), een risicovol gambiet zowel voor wit als voor zwart. Wit krijgt te maken met een gepende dame, achterstand in ontwikkeling en gebrek aan goede velden. Zwart offert een pion en zal de druk erop moeten houden, anders resteert een beroerd eindspel. Voor beide partijen geldt: actief spelen, anders ga je er aan. Het bleek al snel dat Willem de theorie een behoorlijk aantal zetten beter beheerste dan zijn tegenstander, maar Daniël Meiboom ontweek toch behendig diverse voetangels en klemmen. Willem besloot er nog een pion tegenaan te gooien voor nog een halfopen aanvalslijn. Ondanks continue druk op de witte stelling komt zwart uiteindelijk toch tot een lange rokade. Toen had Willem meteen het offer 23. ... Lxa3 moeten spelen om de stelling weer in evenwicht te brengen. Hij zag het echter niet, maar twee zetten later wel. Helaas was de combinatie toen niet meer correct. Als wit namelijk na het kwaliteitsoffer (ook nog) van zwart 27. Kxd1 of 27. Txd1 speelt kan zwart rustig opgeven. Er volgde gelukkig het beoogde 27. Dxd1 waarna wit een stuk verliest, daarna een pion en na dameruil een eindspel in gaat van toren en 4 pionnen (wit) tegen paard, loper en 4 pionnen (waarvan 2 verbonden vrijpionnen) van zwart. Dat is simpel uit te schuiven. Een meevaller dit keer. Willem werd daarmee topscoorder met 6½ uit 7.

Aan bord 6 kreeg Ronald met wit het damegambiet op het bord. Ronald en zijn tegenstander speelden de opening volgens het boekje. Ronald had een klein voordeeltje, omdat hij zijn stukken iets sneller wist te ontwikkelen dan zijn tegenstander, T. Claessen. Hij kreeg wat initiatief, maar koos niet de sterkste voortzetting. Diverse stukken werden geruild. De partij leek richting remise te gaan. Ronald bouwde een tactisch grapje in de stelling dat door zijn tegenstander over het hoofd werd gezien en een stuk kostte. Zwart gaf op en daarmee werd Ronald samen met Willem Slagter topscorer met een score van 6½ uit 7. Het begin was dus uitstekend voor ESV. Beide spelers, Willem en Ronald, kregen dan ook aan het eind van de avond de topscoordersprijs van deze klasse: een fles wijn. Minpuntje hierbij: er was slechts é%eacute;n fles wijn.

Edwin aan bord 4 tegen Castrop
In het afgelopen jaar zijn de resultaten genoeg reden geweest om 1. e3 te blijven spelen. Na 1. ... c5 2. d4 e6 en latere pionnenruil op d5 heeft wit de meeste speelruimte. Als zwart zijn lopers op e6 en e7 zet, leidt de opstoot f4-f5 tot problemen bij zwart. De witveldige loper moet terug, wit opent de f-lijn waardoor toren en (indirect) de loper op b3 veld f7 in beeld hebben. Pion d5 is de laatste veiligheidsklep maar deze gaat op korte termijn onherroepelijk verloren. Zwart krijgt de witte pion op d4 terug maar verliest door de ontstane penning van f7 pion g6 waardoor de zwarte koning in zwaar weer komt. In de analyse achteraf blijkt zwart via een schijn-dame-offer op d5 een eindspel met remisekansen te kunnen bereiken (1 pion minder in toreneindspel) maar zwart durfde het niet aan. In de partij gaat het dan hard. Wit wint snel een kwaliteit door de aanval op de f- en g-lijn en met enkele krachtzetten wordt de zwarte koning vermorzeld door de witte dame met twee torens. Er dreigt op drie verschillende manieren mat in é%eacute;n en zwart geeft na wat genadeschaakjes op.
Dit jaar 100% score met wit, 4 uit 4 en alles met de opening 1. e3 Toch wel grappig (en een mooi eerbetoon aan mijn vader...)

Erik van de Eijkel speelde met zwart niet zo'n goede partij. Net op het moment dat Erik een leuke uitdagende stelling kreeg nam hij te veel risico. In plaats van even pas op de plaats te maken met Pd8 en een verdedigende zet te doen werd zijn stelling nu opgeblazen door een paardoffer op f7. Een paar zetten later kon Erik daardoor eigenlijk al gelijk opgeven. Na toch nog even te hebben doorgespeeld en de kansen op tegenspel waren verkeken gaf hij de partij op.

Sjoerd mocht met zwart op het eerste bord aantreden tegen A.F.A. Janssen, veruit de hoogst gerate speler van Zevenaar, 2000+. De opening verliep prima voor zwart en had al snel het betere spel. Tot hij op het slechte idee kwam om zijn loper te ruilen voor een wit paard was er van zijn voordeel weinig tot niets meer over. Na nog enkele zetten bood zwart remise aan om nog erger te voorkomen wat door wit werd aangenomen. 4½-2½ de overwinning was binnen.

Henk Rouwenhorst - Willem de Wilde ½-½
Siciliaanse opening waarbij wit voor een Maroczy opstelling koos. Na 15 zetten, het was nog voor 9 uur bood wit remise aan. Gezien het wel erg vroege tijdstip besloot zwart om door te spelen. Zwart verloor op de 21e zet een pion, maar kreeg hier een halfopen h-lijn voor terug, wat enigszins druk graf op de witte koning op h1. In de zetten hierna verdwenen door afruil bij wat lopers en een paard van het bord, waarna aan lichte stukken wit een loper overhield en zwart een paard. Taxeerde mijn paard toch wat sterker als de witte loper. Alle zware stukken, waren nog in het spel. Langzaam maar zeker kon ik met verdubbelde torens op de h-lijn wat druk opbouwen. Op de 34e zet kon ik een paardoffer op f3 plaatsen met als compensatie een torenwinst. Dit ging niet zonder slag of stoot, want zwart kon met een toren eerst nog 2 pionnen roven. Volgens Fritz was de laatste niet de beste zet van wit, maar ook zwart hier en daar een steekje vallen. In de tijdnoodfase bood wit nogmaals remise aan, toen beide spelers minder dan 3 minuten op de klok hadden, dit werd door zwart geaccepteerd. Deze uitslag doet recht aan een leuke en ingewikkelde partij.

UVS stond inmiddels goed tegen Velp en Velp moest ernstig rekening houden met een gelijkspel, wat nog steeds het kampioenschap opleverde of zelfs een nederlaag. Echter alle drie de partijen werden verprutst door de UVS-ers zodat Velp deze wedstrijd met de hakken over de sloot zich toch kampioen mag noemen. ESV heeft een halfuurtje of zo uitzicht gehad op het dan toch niet meer verdiende kampioenschap.

Edese S.V. 1			1784	S.V. Zevenaar 1			1747		5 - 3
Meijer, S.T. (Sjoerd)		1896	Janssen, A.F.A. (Albert)	2035	z-w	½ - ½
Roseboom, M.W.J. (Martin)	1869	Freriks, M. (Marijn)		1745	w-z	½ - ½
Wilde de, W. (Willem)		1671	Rouwenhorst, H. (Henk)		1773	z-w	½ - ½
Groen, E.C. (Edwin)		1820	Castrop, H. (Hans)		1762	w-z	1 - 0
Eijkel v.d., W.E. (Erik)	1758	Poel van der, J. (Jeroen)	1717	z-w	0 - 1
Klaassen, R. (Ronald)		1798	Claessen, T. (Tonie)		1685	w-z	1 - 0
Slagter, W. (Willem)		1746	Meiboom, D. (Daniel)		1629	z-w	1 - 0
Buunk, F. (Frank)		1716	Elfrink, J. (Jan)		1629	w-z	½ - ½
Ronald Klaassen en Willem Slagter eindigden samen als topscoorder in de klasse met 6½ uit 7.

Vrijdag 22 maart 2019: ESV helpt eigen kansen om zeep tegen Velp

In de een na laatste ronde stond de topper Velp -ESV in de eerste klasse op het programma. ESV stond een matchpunt voor en is bij winst kampioen en bij een gelijkspel ook al bijna en bij een nederlaag is Velp al bijna zeker van het kampioenschap.

De start was bijzonder slecht voor ESV. Martin speelt een gesloten Siciliaan tegen Martijn Boele op het eerste bord, een 2000+ speler. Martijn ontwikkelt zijn damevleugel snel, in plaats van zijn koningsvleugel. In plaats van een goede blokkade op de damevleugel rokeert Martin toch kort en dat blijkt inderdaad tegen de storm in te zijn. Martin laat zwart met de loper op h3 slaan omdat hij denkt dat hij na Lxd4 er niet slecht uit gaat komen. Hierbij heeft wit over het hoofd gezien dat wit na Lxg2 niet zwarts ongedekte loper op g7 kan slaan, maar de loper op g2 moet slaan omdat er anders Dh3 en mat op de volgende zet volgt. Dan staat wit in een gedrongen stelling een pion achter en dat gaat van kwaad tot erger.

Edwin Groen vertelt dat vrijdagavond schaken niet zijn forté is, zeker niet in deze hectische tijden waardoor Edwin door zijn eigen fout ook nog een kwartier te laat kwam. Edwin speelde met zwart een variant van Frans tegen e4 met e6, Pc3 d5. Er was niets aan de hand, wit had wat initiatief maar er was geen enkel probleem. Edwin merkte na 10 zetten dat hij zijn hoofd niet leeg kreeg en zich moeilijk kon concentreren en nam een half uur om rustig over een vervolgzet na te denken. Dat hielp wel iets. De stelling werd daarna eigenlijk steeds eenvoudiger te spelen en met Lf6 had zwart een eindspel met elk dame en toren versus wit het loperpaar (witveldige ingesloten en passief) en zwart loper en paard. Geen vuiltje aan de lucht en zeker remise met enig kans door het paard vol tot leven te brengen. Maar toen sloeg het noodlot toe. Edwin blundert in een moment van schaakblindheid met Lg5. Hij verliest direct een stuk en kon gelijk opgeven. Dat was 0-2 en dan moet de rest van het team er een 4-4 uit zien te slepen, de stand op de borden gaf daar op dat moment nog geen enkele reden toe.

Ronald Klaassen speelde aan bord 6 tegen Brent Dusseldorp. Beide spelers hadden voorafgaand aan deze wedstrijd een score van 4½ uit 5. Dat beloofde een spannende pot te worden. Beide spelers speelde een rustige opening. Beiden rokeerden kort en zorgden voor de ontwikkeling van de stukken. Ronald wist wat stukken af te ruilen waardoor hij de betere pionnenstructuur kreeg met een meerderheid op de damevleugel. Het enige gevaar was nog dat wit zijn dame en toren naar de koningsvleugel zou spelen met de dreiging van Lxh6. Ronald koos er voor de dames snel af te ruilen en de torens op de c-lijn te verdubbelen met het idee de aanval op de damevleugel te openen en het initiatief naar zich toe te trekken. In een moment van schaakblindheid speelde wit zijn toren naar f3, terwijl er ook al een op d3 stond. Op zich niet erg maar wel als Ronald zijn pion naar e4 kan spelen. Wit gaf meteen op.

Willem speelt zeer actief tegen de solide beginopzet van zwart (1. e4 g6 2. f4). Terwijl zwart nog niet gerokeerd heeft, volgt de breekzet 9. f5. Kort rokeren ging niet met het paard nog op veld g8, dus wordt het de lange. Willem probeert op vele manieren de zwarte stelling onder druk te houden, maar Eric geeft geen krimp. Een verleiding tot pionwinst wordt door Eric of niet gezien of doorzien. Een aantal ESV-ers doorzag het in ieder geval niet (bleek achteraf). Pionwinst zou het inderdaad zijn geweest, alleen niet voor zwart maar voor wit. Enfin, het feest ging niet door. Toen een eindspel resteerde van dame, zwarte loper en pionnen tegen dame, zwarte loper en pionnen lukte het Willem om een aantal zwarte pionnen op zwart vast te leggen. Na een ietwat ongelukkige loperzet (27. ... Lf8) kreeg wit voor het eerst echt voordeel. Zwart dacht een paar zetten later geforceerd lopers te kunnen ruilen, maar Willem had een tactische wending in de stelling gevlochten wat verlies van de loper betekende. Het punt was binnengehaald op doorzettingsvermogen en geduldig wachten op een foutje. De 2-0 achterstand weggewerkt, maar een 4-4 was nog ver weg met twee slechte stellingen op bord 3 en 8 een gunstige op bord 2 en bord 5 een heel klein plusje.

In een Hollandse opening dacht John op bord acht met Zwart goed te staan totdat Vadim van Kuijk met wit ineens een gevaarlijke opening op de koningsvleugel lanceerde. Zwart dacht deze gemakkelijk te kunnen afslaan maar zag zich toen gedwongen zijn toren op f8 te offeren tegen een paard en een pion. Ten koste van een pion kon Zwart een tegenaanval op de Witte koning opzetten die tot remise had moeten leiden. Met het oog op de tijdnood van Wit dacht Zwart op winst te kunnen spelen. Hij won zijn kwaliteit terug maar daar mee was ook zijn aanval weg. De dames werden geruild en in het eindspel bleken wits vrijpionnen op de damevleugel sterker dan zwarts vrije d-pion die door de witte koning gemakkelijk kon worden gestopt. Zwart kon nog wat schaakjes geven met zijn toren maar uiteindelijk bereikten zowel de witte a-pion als de witte b-pion de zevende lijn en werd het voor Zwart tijd om op te geven. Dat was een tegenvaller, een nul in plaats van een halfje.

Op het derde bord speelde Cor van Ingen met wit tegen Jan Schadd. Cor opende met f3 en op de tiende zet had Cor al 7 pionzetten gedaan. Zwart opende de stelling met h5 en speelde daarop h4 en gaf met de zet daarop h pion door h3 te spelen. Ondanks dat Cor een pion voor stond kreeg hij veel druk van zwarts toren op de h lijn. Om de stelling leefbaar te houden verloor Cor twee pionnen. Nadat Cor op de 28e zet zwart zijn pion op f7 nam bleek deze vergiftigd te zijn en kon hij gelijk opgeven. Matchpunt voor Velp.

Op bord twee trof Sjoerd Meijer Erica Belle. In een franse winawer stond wit alras een pion voor maar dat kostte de nodige tijd met de witte dame. Na Dxc3 had zwart een probleem want dameruil wil je niet met zwart. Na een hergroepering kreeg zwart de c-lijn in bezit en had het initiatief. Zwart kreeg zijn pion terug met behoud van druk op de witte stelling. Zwart volgde echter een verkeerd plan door de torens te ruilen en daarna met de dame te willen binnen vallen op de koningsvleugel. Echter wit hoefde dat niet te voorkomen want wits Db4! zorgde voor tegenaanval zodat zwart ineens moest gaan keepen voor een halfje, in plaats van verder op winst te kunnen spelen. Wit was tevreden met het halfje en de twee matchpunten waren binnen voor Velp zodat er al bijna een wonder moet gebeuren willen ze het kampioenschap mislopen.

Aan bord vijf was als laatste nog bezig Erik van den Eijkel en de Velpse teamleider Hans van Capelleveen. De opening verliep niet helemaal naar wens voor Erik. Door zwart in het centrum de mogelijkheid te geven zijn pionnen op te spelen kwam Erik onder druk te staan. De afruil van de dame leverde wit een dubbelpion op maar door lang te rokeren kreeg Erik wel tegenspel en minimaal weer een gelijke stelling. Een remise aanbod legde wit naast zich neer omdat we net op 2-0 achterstand kwamen. Het eindspel speelde Erik niet goed en koos een verkeerde strategie. De doorbraak van wits a-pion leek toch nog de partij binnen de remise marge te brengen en gaf zelfs nog een winstvariant door niet de torens te ruilen maar op pionpromotie te spelen. Maar nadat Erik zijn c-pion weggaf wist Hans zijn voordeel uit te buiten en de partij naar winst om te zetten.

Conclusie: als bord twee en vijf hun kansen hadden gepakt was een 4-4 nog mogelijk geweest. En f3 moet misschien maar verboden worden op de eerste zet.

Zo was het een mooi seizoen tot de een na laatste ronde. De gezamenlijke slotronde is in Nijmegen Waar we Zevenaar in een thuiswedstrijd treffen. Een strijd om des keizers baard.

Velpse SV 1			1795	Edese S.V. 1			1811		5½-2½
Boele, J.M. (Martijn)		2054	Roseboom, M.W.J. (Martin)	1869	z-w	1 - 0
Belle, E. (Erika)		1836	Meijer, S.T. (Sjoerd)		1896	w-z	½ - ½
Schadd, B.J. (Jan)		1795	Ingen van, C.I. (Cor)		1828	z-w	1 - 0
Tichelman, J.F. (Rik)		1782	Groen, E.C. (Edwin)		1820	w-z	1 - 0
Capelleveen van, H.C. (Hans)	1804	Eijkel v.d., W.E. (Erik)	1758	z-w	1 - 0
Dusseldorp van, B. (Brent)	1691	Klaassen, R. (Ronald)		1798	w-z	0 - 1
Winter de, E.B. (Eric)		1670	Slagter, W. (Willem)		1746	z-w	0 - 1
Kuijk van, V. (Vadim)		1727	Zandvliet, J.W.C. (John)	1775	w-z	1 - 0

Donderdag 14 februari 2019: ESV blijft op kop na ruime overwinning op UVS 1

De vijfde ronde stond alweer op het programma in de SOS-competitie. Een thuiswedstrijd tegen UVS uit Nijmegen. Een outsider die gewonnen had van SMB. Echter SMB heeft deze ronde ook verloren van Velp met 6½-1½ zodat Velp de nieuwe nummer twee is geworden. In de volgende ronde staat de topper Velp - ESV op het programma.

Willem Slagter trof in I. Jamshedy een tegenstander aan die nog sneller speelde dan hij zelf gewend is te doen! Het resultaat was een wat rommelige partij, waarbij wit kort en zwart lang rokeerde. Het evenwicht werd gedurende de eerste 25 zetten amper doorbroken. Toen de witspeler op zet 26 echter de deur open zette voor torenverdubbeling op de d-lijn kreeg Willem aanknopingspunten voor aanval. Nadat wit zijn paarden - min of meer noodgedwongen - respectievelijk op de velden g1 en e1 moest parkeren was het pleit snel beslecht. Alle zwarte stukken werkten perfect samen, waarbij de machtige zwarte loper op de h1-a8 diagonaal het dodelijkste stuk werd. Op zet 31 staat zwart op al +4 dus het wachten is op de overgave. Die kwam pas op zet 48 (toen was het ook echt mat, namelijk) dus Willem kon nog 17 zetten heerlijk combineren en af en toe een stuk verorberen. Frappant was dat Willem iets te laat was maar als eerste klaar derhalve.

Edwin Groen (1820) - Marcel Verstappen (1727)
Gezien zijn goede resultaten met 1. e3 begint Edwin er maar weer eens mee. Met 1... c5 en 2. d4 d5 speelt zwart een gambiet tegen. Het wordt al snel een gevecht om d4 en e4. Edwin stel de rochade uit om eerst met a3 en b4 de zwarte loper van c5 te verwijderen en zelf zijn loper op b2 te kunnen fianchetteren. Na b4 offert zwart echter een paard tegen 2 pionnen voor aanval. Ik had het gezien maar dacht dat ik in alle varianten minimaal gelijk zou uitkomen als zwart het goed deed (en een goede kans dat hij het fout kon doen was aanwezig). Dat bleek in de analyse achteraf niet zo. De variant met Tc8 (dubbele aanval op gepend paard c3) had ik wel gezien en dacht dat deze te pareren was maar zwart komt in alle varianten in een beter eindspel met een pion meer. Zwart speelde echter Pe4? Daarna is de strijd eigenlijk al voorbij. Wit mag niet klagen!
Wit ruilt het paard, dwingt loperruil af en al snel een torenruil en er resteert Dame + Toren + Loper + 5 pionnen tegen Dame + Toren + 7 pionnen. Als wit dame en toren samen zwarts stelling binnenvallen kan zwart opgeven en dat doet hij ook. Dameruil is niet te voorkomen en daarna zullen alle pionnen van zwart veroverd worden.

Martin krijgt een Franse doorschuiver tegen W. de Jong. Zwart slaat met zijn pion van c5 mijn pion op d4 en na terugnemen met mijn pion van c3 komt dit veld vrij voor mijn paard. Martin kan daardoor met Pa4 zijn dame van b6 verdrijven en als deze teruggaat naar c7 de open c-lijn met zijn toren bezetten, met de dreiging zijn paard op c6 te pennen. Doordat de dame nogmaals moet spelen krijgt wit het initiatief en kan wit de torens op de c-lijn verdubbelen. Zwart zet ook een toren op de c-lijn en ruilt op c2 een toren. Martin slaat terug met de dame waardoor de c-lijn nu in zijn bezit is en wit even later binnen kan vallen via c8, waardoor echter wel de dames geruild worden.
Na de ruil van de zwartveldige lopers kan Martin in de overgang naar het eindspel een pion winnen op a7. Martin vertrouwt dat niet omdat dan de c-lijn door zwart met een toren wordt bezet, achteraf gezien was dat wel winnend geweest. Martin ruilt in plaats daarvan de laatste toren en in het resterende paardeindspel met beide nog hetzelfde aantal pionnen op beide vleugels stelt mijn tegenstander remise voor in een gelijkwaardige stelling. Het is niet verstandig om deze remise in de waagschaal te stellen door het nog te proberen en mogelijk alsnog te verliezen, dus Martin neemt de remise aan, een 2½-½ tussenstand in het voordeel van ESV.

Ronald speelde met wit aan bord 6 en kreeg hollands op het bord. Hij koos er dit keer niet voor om rustig zijn stukken te ontwikkelen, maar trok meteen ten aanval op de koningsvleugel. Nadat zwart op zijn zevende zet kort gerokeerd had, offerde Ronald meteen zijn paard voor de pionnen op g6 en h7. Met een open h-lijn en een toren op h1 moest dit mogelijkheden bieden. Zwart probeerde de dames af te ruilen, maar Ronald ging daar niet op in. Hij had zijn dame nodig om hopelijk zijn geofferde stuk terug te winnen. Er volgde al vrij snel schaak met een dame op h7. Zwart gaf het stuk, loper op g7, niet terug en wandelde met zijn koning naar f6. Hij zag niet dat deze keuze mat in 7 tot gevolg had. Ronald zag de mat in 7 ook niet, maar wel een die iets langer duurde. Op zet 22 zette Ronald de koning op e5 mat. Een mooie overwinning waarbij Ronald zijn tegenstander geen enkele kans heeft gegeven.

Vervolgens scoorde UVS een punt. Frank Buunk zag zijn openingsexperiment mislukken. Hij kwam met erg weinig ruimte uit de opening en zwart trok het initiatief naar zich toe. Wit ging ten onder aan de verzwakte zwarte velden die zwart met zijn loper en paardenpaar beheerste en zo een gevaarlijke koningsaanval kon opzetten. Uiteindelijk hield zwart 2 lichte stukken over tegen een toren. En dat was voldoende voor de winst en helemaal toen wit een paardvork zou moeten toelaten met stukverlies tot gevolg.

De beide teamleiders speelden tegen elkaar. Op de 16de zet kantelde het spel naar iets voordeliger voor zwart maar toen wit pionverlies probeerde te voorkomen zag hij een pionvorkje over het hoofd. Zwart maakte het zichzelf daarna nog heel moeilijk door f5 niet te verhinderen met 31. g6 zodat zwart met een vervelende penning bleef opgescheept zitten. Maar met nauwkeurig spel werd het volle punt binnengehaald op zet 44 en tevens de twee matchpunten: 4½-1½ voor ESV.

Aan het vijfde bord speelde Erik van de Eijkel tegen K. de Wilt. De partij ging gelijk op tot op het moment dat wit dacht zijn goede positie van de loper te kunnen handhaven door op dame-afruil aan te sturen. Door een niet geziene tactische terugtocht van de dame kostte dit echter wit de loper die nu klem stond tussen een pion en zijn eigen dame. Voor zwart was het nog even nauwkeurig doorspelen om de dreigingen op de koningsvleugel te pareren. Het voordeel werd echter niet meer weggegeven 0-1.

Als laatsten waren nog bezig Cor van Ingen en S. van Dijk op bord drie. Er kwam een Italiaanse partij op het bord en na het slaan van Cor zijn zwarte loper op b6 kreeg wit het betere spel met een paard op f5 en begon hij druk uit te oefenen op de zwarte koningsvleugel. Cor moest zich nauwkeurig verdedigen. Maar omstreeks de 40e zet toen de torens waren afgeruild en het paard op f5 was verdreven begon het eindspel met uiteindelijk alleen maar boertjes op het bord. Wit promoveerde met zijn h pion en gelijk Cor daarop met zijn b pion en de partij was remise.

Edese S.V. 1			1804	S.V. U.V.S. 1			1684		6 - 2
Meijer , S.T. (Sjoerd)		1896	Broeren , M. (Mathijs)		1853	z-w	1 - 0
Roseboom , M.W.J. (Martin)	1869	Jong de, W. (Wim)		1594	w-z	½ - ½
Ingen van, C.I. (Cor)		1828	Dijk van, S. (Simon)		1640	z-w	½ - ½
Groen , E.C. (Edwin)		1820	Verstappen , M.H.W. (Marcel)	1727	w-z	1 - 0
Eijkel v.d., W.E. (Erik)	1758	Wilt de, K. (Koen)		0	z-w	1 - 0
Klaassen , R. (Ronald)		1798	Dijk van, C.H. (Ron)		1711	w-z	1 - 0
Slagter , W. (Willem)		1746	Jamshedy , I.M. (Ismail)	1628	z-w	1 - 0
Buunk , F. (Frank)		1716	Hooven van den, F. (Frans)	1637	w-z	0 - 1

Donderdag 17 januari 2019: ESV houdt de punten in de knip tegen ASV uit Arnhem

Afgelopen donderdag stond alweer de vierde ronde op het programma. De taak voor ESV1 bestond eruit om na de nederlaag tegen SMB 2 alles te winnen en hopen op een misstap van de concurrent. De start dit jaar is een thuiswedstrijd tegen ASV 3 uit Arnhem dat 50% gescoord had: 1 gewonnen, 1 gelijk en 1 verloren. Het gelijke spel was tegen SMB, dus ESV was gewaarschuwd. Wel was ESV favoriet op basis van de gemiddelde rating van ruim 50 meer. ESV miste Cor van Ingen maar daarvoor speelde John Zandvliet.

Het eerste halfje kon al snel genoteerd worden. John's tegenstander Gerben Hendriks koos een messcherpe variant uit de Pirc die John echter ook kende met inbegrip van het Dame offer van Zwart op de 10 zet dat mits aangenomen rechtstreeks leidt tot eeuwig schaak. Afwijking van de volgorde levert nadeel op voor wit of zwart. Voor de liefhebbers: 1. e4 d6 2. d4 Pf6 3. Pc3 g6 4. f4 Lg7 5. Pf3 c5! 6. Lb5 Ld7 7. e5! Pg4: 8. e6! fe6: 9. Pg5! Lb5: 10. Pe6:! Ld4:!! 11.Pd8: Lf2 12. Kd2 Le3 13. Ke1 Lf2 14. Kd2 Le3 enz. Remise.

Vervolgens werd datzelfde resultaat ook behaald aan het eerste bord, toch wel een tegenvaller voor ESV. Sjoerd Meijer spelend met zwart kreeg het betere spel in een doorschuifvariant tegen Jeroen van Ginneken. Wit moest vechten voor gelijkspel maar wist door nauwkeurig spel zijn nadeel te elimineren. Remise aan de eerste twee borden.

Aan het zevende bord troffen Theo van Amerongen en Willem Slagter elkaar. Na een tamme opening verleidt Willem de witspeler tot de loperzet Lg5. Die volgt ook inderdaad, maar i.p.v. de verwachte ruil volgt een damezet waarmee wit meteen problemen moet oplossen. Uiteindelijk kiest Willem voor een afwikkeling waarbij hij loper + paard heeft voor een toren. In hogere zin is de partij daarmee al beslist. Zwart heeft geen enkel tegenspel op de damevleugel; wit vlecht met diverse paard- en loperzetten allemaal dreigingen in de stelling. Uiteindelijk valt de ene pion na de andere en gelooft wit het wel. Een rechtlijnige overwinning die de goede vorm waarin Willem op dit moment verkeert bevestigt.

Frank Buunk kwam matig uit de opening. Zijn tegenstander Wisse Witmans koos voor een Hollandse opbouw en had het betere spel en wit kwam wat gedrukt te staan. Echter nadat wit op de 19de zet Pd5 speelde en zwart zich liet verleiden om te ruilen kantelde de partij. Wit kreeg het betere spel en zwart zag zich genoodzaakt om een pion te geven daar wit anders een machtig pionnencentrum kreeg op d5 en e5. Uiteindelijk verloor zwart een stuk door een onderste rij combinatie die direct tot mat zou leiden. Tussenstand 3-1 maar de strijd was nog lang niet beslist.

ASV deed weer iets terug door een overwinning van Marco Braam op Erik van de Eijkel. In een siciliaan kwam Erik met zwart in de problemen door de witte opstoot e4-e5.Erik probeerde zich zo inventief mogelijk te verdedigen maar de witte aanvalsgolven bleven maar komen. Marco bracht een kwaliteitsoffer waarna de strijd weer interessant leek te worden voor zwart maar de open koningsstelling vergde te veel van zwart.

Martin Roseboom krijgt een zwarte leeuw op het bord waarbij zijn tegenstander Jan Willem van Willegen een positionele opstelling kiest (g3, Lg2, e4 en d3). Het is lange tijd een manoeuvreerpartij waarbij Martin door h6 en g5 probeert een initiatief op de koningsvleugel te krijgen terwijl het centrum en de damevleugel gesloten blijven. Langzaam kom zwart iets beter te staan, de g-lijn wordt een half-open lijn met een toren op g8 en wit heeft twee paarden op h4 en f5 die niet veel kunnen zetten. In de overgang naar het eindspel mist Martin eerst een kwaliteitswinst en dan geeft hij in een enkel toren eindspel nog een cruciale pion weg waarna zwart alsnog verliest. Na deze tegenvaller komt ASV weer langszij en resteren er nog twee partijen doie in de tijdnoodfase beslist zullen worden.

Aan bord 4 speelt Edwin Groen tegen Robert Naasz. Aangezien de speeldag op de trouwdag van mijn ouders valt, vind ik het een goed moment weer eens in de geest van mijn vader met 1. e3 te openen. Zwart speelt tegen met e5 en Pf6, waarbij met d4 en c4 veel speelruimte voor wit ontstaat. Zwart ruilt de zwartveldige lopers na Lb4† en rokeert al snel, waarbij ik met Dc2 en Ld3 meteen mijn bedoelingen duidelijk maak en met h3 en g4 de koningsvleugel beheers. De speelruimte voor zwart is vanaf dat moment heel beperkt. Zijn paard op c6 en loper op e6 hebben geen bewegingsruimte en de stukken werken niet lekker samen.

Zwart denkt mijn lange rokade te verhinderen met Td8 en een aanval op mijn koning voor te bereiden met Ta6 maar dit kost hem na mijn Pd2, 0-0-0 en Pf3 ineens een tempo omdat er dreigingen naar de koning én op de d-lijn ontstaan. Op zet 17 zie ik een patroon dat nagenoeg dwingend is en tot een volledige afruil van stukken leidt met een eindspel van paard met zeven pionnen. De verschillende stellingen die kunnen ontstaan bieden alleen wit duidelijke winstkansen dus ik ga er voor. Zwart kiest in een van de varianten niet de beste zet en staat dan na zes gedwongen zetten ineens met een mank paard op d8 en een koning op g7 terwijl ik een voorpost op d5 heb en mijn koning naar de damevleugel loopt. Met d6 breng ik een schijnoffer dat mij de zwarte pionnen b6 en a5 oplevert. Ik moet, in wederzijdse tijdnood, nauwkeurig blijven spelen om de laatste tegenkansen van zwart op de koningsvleugel te neutraliseren. Dat lukt prima en met een tegenstoot op de f-lijn is het pleit beslecht. Zwart zal al zijn pionnen moeten inleveren terwijl mijn vrijpionnen onaantastbaar zijn en hij geeft daarom op.

Ronald Klaassen speelde met wit aan bord zes tegen Siert Huizenga. Hij kreeg een damegambiet op het bord. Beide spelers ontwikkelden de stukken en Ronald had een kleine ontwikkelingsvoorsprong. Ronald dacht met een afruil de c pion te winnen. De pion won hij, maar zwart kreeg er de b-pion er voor terug en een veel betere stelling. Ronald dacht met een loperoffer een mooie gewonnen stelling te bereiken. Zijn tegenstander zag de combinatie en weigerde het loperoffer. Ronald stond nu een pion voor, maar had nog wel last van een vervelende penning. Ronald koos niet voor de sterkste voortzetting en zwart won de pion weer terug. Beide spelers hadden nog minder dan 5 minuten op de klok en de stand was op dat moment 4-3. Remise was voor zwart geen optie. Doorspelen dus en geen fouten maken. Ronald maakte de eerste fout door met een loper ipv een toren een pion te slaan met schaak. Zijn tegenstander had met een tussenschaakje een stuk kunnen winnen, maar zag het gelukkig niet. In de tijdnoodfase verloor Ronald een pion. Zwart zag na 60 zetten een mat in drie over het hoofd. Zie dit maar te vinden met maar twee minuten op de klok. Zwart had de betere stelling. Beide spelers gaven veel schaakjes tussendoor om weer even wat seconden erbij te krijgen. Zwart moest op de 78e zet een stuk geven om mat te voorkomen. Ronald stond een kwaliteit tegen twee pionnen voor. Na 91 zetten zag zwart in dat winnen normaal gesproken niet meer mogelijk was. Ronald bood remise aan en het benodigde halve punt was binnen. ESV won met 4½ - 3½.

De concurrentie verloor: SMB met 4½ - 3½ van UVS en Velp speelde gelijk tegen PION zodat ESV de koppositie kon overnemen en alles weer in eigen hand heeft.

Edese S.V. 1			1796	Arnhemsche S.V. 3		1741		4½-3½
Meijer , S.T. (Sjoerd)		1907	Ginneken van, J. (Jeroen)	1798	z-w	½ - ½
Zandvliet , J.W.C. (John)	1766	Hendriks , G.W. (Gerben)	1794	w-z	½ - ½
Roseboom , M.W.J. (Martin)	1862	Willigen van, J.W. (Jan Willem)	1738	z-w	0 - 1
Groen , E.C. (Edwin)		1829	Naasz , R. (Robert)		1785	w-z	1 - 0
Eijkel v.d., W.E. (Erik)	1792	Braam , M.C.J. (Marco)		1751	z-w	0 - 1
Klaassen , R. (Ronald)		1780	Huizinga , S.W. (Siert)		1749	w-z	½ - ½
Slagter , W. (Willem)		1727	Amerongen van, T.C. (Theo)	1707	z-w	1 - 0
Buunk , F. (Frank)		1706	Witmans , W.J.T. (Wisse)	1608	w-z	1 - 0

Stand na 4 ronden:
1. Edese S.V. 1        6 18
2. Velpse SV 1        5 17,5
3. S.V. Strijdt met Beleid 2 5 16,5
4. S.V. U.V.S. 1       5 15,5
5. S.V. Zevenaar 1      4 16
6. S.V. P.I.O.N. 1      3 16,5
7. Arnhemsche S.V. 3     3 15,5
8. Rhenense SC 1       1 12,5

Dinsdag 11 december 2018: ESV 1 verliest koppositie in Nijmegen aan SMB 2 met 4½-3½

Met een goed gevoel de winterstop in gaan door een derde opeenvolgende zege heeft niet zo mogen zijn. Het werd een kleine en terechte nederlaag in het Nijmeegse tegen SMB 2. De bovenste vier borden lieten het afweten met slechts twee halfjes. SMB heeft nu 5 matchpunten en ESV 4 waarbij ESV zelfs nog een half bordpuntje meer heeft, maar die tellen niet.

Erik van den Eijkel had zijn avond niet. Na de opening e4-e5 kwam wit er redelijk uit, weliswaar nog een beetje passief maar klaar voor het middenspel en creëren van ruimte voor een aanval. Zover kwam het echter niet, na 2 verkeerde keuzes gaf Erik zwart juist alle ruimte voor activiteit. Een paar zetten later maakte wit een enorme blunder en had Erik de optie dameverlies of mat. Uitslag 0-1. Een partij om snel te vergeten volgens de witspeler.

Op het derde bord speelde Cor van Ingen met wit een Siciliaanse opening tegen T.R. Rijken. Na 1 e4 c5 2 c3 Pf6 ontstond al gauw de strijd om de beheersing van de centrumvelden. Na afruil van alle lichte stukken had wit een geïsoleerde pion op de d lijn en zwart een iso op de c-lijn. Nadat een paar zetten later een toren en ook de dames het doosje in konden bleef er een eindspel over voor beide spelers van een toren met zes pionnen. De stand was volledig in evenwicht dus werd er tot remise besloten.

Sjoerd Meijer wist met zwart ook niets te bereiken tegen D.Fassaert. Van een vroege dameuitval naar b6 had zwart zich iets meer van voorgesteld. Nu kwam het echter neer op tempoverlies en kon wit in een soort Maroczy opstelling een stevige en gezonde stelling opbouwen. Zwart bood dan maar remise aan wat na torenruil werd aangenomen.

Willem Slagter bracht ons weer langs zij door een overwinning op Jaap van Gelderen aan bord 7. Jaap was er vanaf zet één op uit om voor een halfje te gaan. Achteraf zag Willem in zjn database dat ze elkaar in 2005 en 2015 ook al hadden getroffen, waarbij Willem beide keren aan het langste eind had getrokken, dus zijn strategie was wel invoelbaar. Bovendien speelt hij met de zwarte stukken. En het moet gezegd: Willem haalde uit het - aangenomen - koningsgambiet nagenoeg geen enkel voordeel. Na 15 zetten was de stelling volledig in evenwicht. Gelukkig speelde Jaap op zet 16 een ietwat ongelukkige damezet wat Willem de kans gaf tot het spelen van een loperzet die enkele dreigingen in zich droeg. Jaap vervolgde niet optimaal hetgeen resulteerde in een dubbelpion op de f-lijn en een kapotte koningsstelling. Toen Jaap zich in een aanval van dame en toren liet verleiden tot een foutief dameschaakje, zou hem dat een kwaliteit en daarmee de partij kosten. Dat liet hij zich niet bewijzen en gaf op na 24 zetten.

John Zandvliet had zwart en zijn tegenstander H. van de Berg verraste John in de Leningrad variant in het Hollands met een c3 en Db3 waardoor zwart zich genoodzaakt zag een Stonewall opstelling te kiezen Daardoor bleef zwarts loper op c8 zonder emplooi. Via een open g lijn kon zwart toch nog een aanval organiseren met als nadeel dat de witte dame zijn stelling binnenviel. Dit leek gevaarlijk maar had nog alleen eeuwig schaak kunnen opleveren. Zwart bevrijdde via b6 en La6 zijn witte loper en gaf schaak op d1 maar dat leverde ook alleen maar eeuwig schaak op. Remise dus.

Bij Martin Roseboom verscheen tegen Pieter Groenestijn de Franse doorschuif variant op bord 1. Pieter kiest een afwijkend plan en Martin met wit spelend reageert niet goed. Wit denkt dat hij een pion moet geven om snel te kunnen ontwikkelen, maar dat blijkt achteraf niet nodig geweest. Met een pion minder leidt Martins ontwikkelingsvoorsprong niet tot een echt initiatief. Wit geeft een tweede pion om de loper van zwart op te sluiten, het blijkt echter dat die niet op te halen is. Tenslotte geeft Martin nog een derde pion om een koningsaanval op te zetten, maar als Pieter ook dat goed verdedigt geeft wit op. Stand 3½ - 2½ in het voordeel van SMB.

Aan bord 6 speelde Ronald Klaassen tegen Geurt Gijssen. Een speler waar hij ruim 30 jaar gelden als klein jongetje al een keer tegen speelde toen hij mocht invallen in het eerste. Ronald koos tegen d4 dit keer voor het benko gambiet. Hij offerde een pion op de damevleugel om later te kunnen profiteren van de open a en b lijn. Beide spelers ontwikkelden rustig de stukken en na 15 zetten positioneerde Ronald zijn torens op a8 en b8. Hij voerde de druk op met als doel zijn pion op de damevleugel terug te winnen. Nadat hij zijn pion van c5 naar c4 kon spelen, wist hij de partij naar zich toe te trekken. Hij zou zijn geofferde pion terugwinnen en nog eentje extra. In plaats van het eindspel in te gaan met een pion voorsprong liep het geheel anders. Ronald zijn tegenstander koos voor een verkeerde afwikkeling waardoor hij zijn dame verloor tegen een toren. Hij gaf meteen op en daarmee was de stand 3½ - 3½.

Jan Kersten - Edwin Groen 1-0
In een Siciliaan wijkt Edwin vrij snel af met een stevige aanpak met Df6 en h5. In een dynamische stelling waar veel mogelijk is voor beide kanten, maakt Edwin op zet 13 een rare fout waardoor Jan Kersten direct een aanval kan inzetten en minimaal een kwaliteit of een stuk kan winnen. Hij doet dat echter niet en met een paar verwarring stichtende zetten slaagt zwart erin uit de problemen te komen door dameruil met een pion voorsprong. Zwarts centrumpionnen op e- en d-lijn zien er mooi uit en Edwin komt van een verloren stelling in een duidelijke plusstelling terecht. Als Jan een pion dreigt terug te winnen en de stelling te neutraliseren, kan zwart dat alleen met zetherhaling voorkomen. Jan biedt dan ook remise aan. Omdat we achter staan en Ronald zeker niet zal winnen moet ik wel winnen om nog een gelijkspel voor ESV te bereiken. Edwin besluit de zetherhaling uit de weg te gaan en geef een toren tegen paard en pion. Met mijn sterke centrumpionnen en een wild paard moet dit winstkansen geven. Dan blunder ik nogmaals door te snel een doorbraak te willen forceren, waardoor Jan 2 van de 3 pionnen kan neutraliseren met een ruil. Het eindspel is nu verloren en ik speel alleen voor een schwindel door omdat Ronald ineens de partij in de schoot geworpen krijgt (en het onverwacht 3½-3½ is geworden!). Uiteindelijk verlies ik terecht. Maar de keuze om voor het team op winst te spelen was correct, met je alleen geen fout maken. Onderste uit de kan en het lid op de neus. Tsja.

We hebben nog vier ronden om een goed resultaat neer te zetten.

S.V. Strijdt met Beleid 2		1759	Edese S.V. 1			1813		4½-3½
Groenestijn van, P.W.J.N. (Pieter)	1869	Roseboom , M.W.J. (Martin)	1862	z-w	1 - 0
Fassaert , D.J.M. (Désiré)		1862	Meijer , S.T. (Sjoerd)		1907	w-z	½ - ½
Rijken , T. (Thom)			0	Ingen van, C.I. (Cor)		1841	z-w	½ - ½
Kersten , J.L.H. (Jan)			1769	Groen , E.C. (Edwin)		1829	w-z	1 - 0
Geel van, R. (Rolf)			1707	Eijkel v.d., W.E. (Erik)	1792	z-w	1 - 0
Gijssen , G. (Geurt)			1772	Klaassen , R. (Ronald)		1780	w-z	0 - 1
Gelderen van, J.J. (Jaap)		1670	Slagter , W. (Willem)		1727	z-w	0 - 1
Berg van den, H. (Henk)			1664	Zandvliet , J.W.C. (John)	1766	w-z	½ - ½

Donderdag 15 november 2018: ESV wint van PION 1 (Punten Is Ons Nevendoel)

PION 1 had de eerste wedstrijd toch wel verrassend verloren want het team is op basis van rating de kampioenskandidaat van deze poule. Ook tegen ESV hadden ze een ratingoverwicht. Uiteindelijk wisten alle witspelers van ESV een vol punt te scoren en voegden twee zwartspelers elk een halfje toe en bleven er dus twee zwartspelers met lege handen achter. Halverwege de avond was de verwachting van de teamleider van ESV dat ESV een 5-3 nederlaag of erger zou moeten incasseren. De twee zwartspelers scoorden een halfje waar niet meer op werd gerekend en dat wit aan ESV-zijde een 100% score zou boeken lag ook niet in de lijn der verwachting. Tijdnood en mentale hardheid viel nu duidelijk uit in het voordeel van ESV.

Martin Roseboom smaakte het genoegen de score te openen met een fraaie overwinning op Ton Thijssen. In de doorschuifvariant van de Caro-Kann kiest zwart niet het goede plan en komt ietsje minder uit de opening. Als hij nog voordat hij gerokeerd heeft de opmars c6-c5 speelt en daarna op het verkeerde moment alsnog rokeert kost hem dat de pion op d5. Zwart probeert op de koningsvleugel tegenkansen te krijgen door g5 en h5 te spelen, maar dat brengt alleen zijn koning in gevaar en dan wordt de pion een kwaliteit.
Martin ziet gelukkig dat de voor de hand liggende voortzetting faalt op een kleine combinatie, en dreigt in plaats daarvan nog een pion te winnen. Zwart reageert daar niet goed op, dat leidt ertoe dat wit een stuk gaat winnen (de computer ziet het mat in 7) en geeft zwart op.

Op het derde bord opende Michiel Auwens tegen Cor van Ingen met e4. Cor speelde e5 en na d4 en exd stond Cor een pion voor die echter heel moeilijk is te verdedigen. In het vervolg van de partij kreeg wit een grote ontwikkelingsvoorsprong met aanval op de koningsvleugel. Cor probeerde door de pion terug te geven zijn stukken te bevrijden maar deed daarbij een verkeerde zet en kreeg met een penning op zijn dame te maken. De stelling was uiteindelijk niet te houden voor de zwartspeler.

Aan het eerste bord mocht Sjoerd Meijer het opnemen tegen routinier Wim Molenkamp. Het werd een interessant duel maar na Df2 van Wim kreeg zwart een zware pijp te roken. Pion c5 werd een handenbindertje en na Pa5 werd de stelling maar weer eens bevestigd dat een paard aan de rand een schand is. Wit kon zijn stelling verstevigen en alles klaarzetten voor een verwoestende koningsaanval terwijl zwart niets anders kon doen dan wat tegenspartelen. Een netjes uitgevoerde aanval werd dan ook bekroond met een overwinning. ESV op achterstand 1-2 en de eerste drie borden als eerste klaar, wellicht een unicum.
Na een 1. Pf3 Pc6 opening ontstond een soort Konings-Indische aanval bij Henk Fleuren tegen Willem Slagter. De stelling leek ietwat passief voor Willem, maar wit had z'n koningsstelling ook verzwakt. Allemaal erg onduidelijk. Rond zet 27 had er zetherhaling in gezeten, maar Willem besloot - na overleg met Sjoerd - door te spelen, achteraf niet verstandig. Toen Willem op zet 35 met het verkeerde stuk zijn toren terug sloeg, veranderde de stelling plotsklaps in een hopeloze. Het kostte hem de a-pion en wit had er nu goed aan gedaan om met zijn vrije a-pion te gaan wandelen. Henk koos ervoor om het tactisch uit te maken (op zich ook niet onlogisch). Dat ging best goed, alleen Willem counterde evengoed met inbouw van diverse dreigingen richting de open koningsstelling. Zou allemaal onvoldoende zijn geweest voor een halfje, ware het niet dat wit - in tijdnood - op zet 58 een zeer zwakke loperzet speelde waardoor Willem ongelijke lopers op het bord kreeg. Ondanks een pion minder was dat simpel remise te houden.

In een aangenomen slavisch ging de zwartspeler Bram Knippenberg op de twintigste zet de mist in tegen Frank Buunk. Een paardzet van zwart werd door Frank afgestraft met f3 gevolgd door een pionvork op e4. Zwart probeerde nog met een stukoffer de witte koningsstelling op te blazen echter een pion voor het stuk en voldoende verdedigingsmogelijkheden voor wit boden geen soelaas.

In de partij tussen Ronald Zollinger en Erik van de Eijkel kwam de Franse opening op het bord. Tot in het middenspel ging het gelijk op. Opeens stond Erik echter een toren achter. Een eenvoudig paardvorkje werd door Erik over het hoofd gezien!
De stelling bood voor zwart ook niet echt veel aanknopingspunten voor tegenspel. Het verdedigen ging gelukkig wel goed en de vijandelijke torens kon zwart buiten zijn stelling houden. Na wat acties op de koningsvleugel kwamen wat gaten in de witte stelling en Erik won een pion terug. Met nog weinig tijd op de klok accepteerde Ronald Zollinger een paardoffer wat tot eeuwig schaak leidde. Toch nog (onverwachts) een haf puntje binnengesleept.

Edwin Groen krijgt een hollandse opening tegenover zich. De eerste 7 zetten zijn normaal met een fianchetto van de zwart-veldige koningsloper van zwart en zijn witte collega op f4, maar dan wijkt wit van zijn oorspronkelijke plan af op zet 8. In plaats van Dc1 om de zwartveldige lopers te ruilen speel Edwin 0-0. Dan is wit na 8...Ph5 zijn zwartveldige loper kwijt tegen dat paard om geen tempi te verliezen. Het loperpaar dreigt in het middenspel sterk te worden dus Edwin houdt de stelling zo dynamisch mogelijk om counterkansen te houden. Zwart staat eigenlijk iets lekkerder maar wit zet druk op pion d6 en Arno Arents ruilt uiteindelijk zijn zwartveldige loper tegen het paard op c3. Na ruil van een paar torens en een mindere zet van zwart 25... Te5 om d6 te dekken speel wit f5 en dan is de stelling ineens heel lekker voor wit. Zwart zet zijn toren wat buitenspel op h6 en die blijf wit met zijn dame plagen omdat hij alleen nog tussen f6-h6 en h4 kan bewegen. Dit dwingt zwart toren en dame verbonden te houden. Zwart biedt remise aan maar Edwin weigert want in de inmiddels forse tijdnood ziet Edwin een mooie val. Na een zetdwang moet zwart de koning spelen en hij speelt die op zet 35 in gierende tijdnood (elk minder dan 1 minuut) naar f7. Na 36 cxd6 Dxd6 lijkt het leed voor zwart geleden en remise maar dan komt 37. Lh5† is het uit: zwart verliest de dame of loopt mat in drie. Dat heeft zijn tegenstander pas door als het te laat is. En dat terwijl 35. ...Kf8 waarschijnijk remise was geweest, kortom: lekker om zo te winnen.

Ronald speelde aan bord zes met de witte stukken tegen Herman Brinkhof. Hij kreeg een variant van het koningsindisch op het bord. Ronald rokeerde lang met het idee meteen met de g en h pionnen de aanval te kiezen. Zijn tegenstand had hetzelfde plan. B-pion naar voren, open lijn creëren en vervolgens de torens op de B-lijn positioneren. Maar wie is dan het snelst met zijn aanval?
Ronald kon een pion winnen en de g-lijn openen. Hij durfde dit niet te doen, omdat hij bang was voor een snelle beslissende aanval op zijn koning. Achteraf een verkeerde keuze. De aanval zou komen, maar was lang niet zo gevaarlijk als hij dacht. Hij was juist in staat geweest zelf de aanval te openen. Ondanks deze keuze had Ronald nog steeds de betere stelling totdat hij een loper afruilde op een veld wat voor hem alles dicht gooide. Het gevolg was geen kans meer om aan te vallen en berusten in verdedigen. Ronald speelde veel te passief en zijn tegenstander kwam steeds beter te staan. In tijdnood ruilde Ronald diverse stukken en verloor een pion. Hij had het geluk dat zijn tegenstander ook in tijdnood kwam en niet de goede voortzetting koos om de overwinning binnen te halen. Toen promotie van een witte pion niet meer was te voorkomen, gaf zijn tegenstander op. Ronald had het punt binnen, maar wat heeft hij het zichzelf onnodig moeilijk gemaakt.

Door twee overwinningen staat ESV 1 nu bovenaan met 4 punten,gevolgd door drie clubs die een matchpunt moesten afstaan. De volgende ronde is uit tegen SMB 2 in Nijmegen een van de drie achtervolgers.

Edese S.V. 1			1806	S.V. P.I.O.N. 1		1843		5 - 3
Meijer , S.T. (Sjoerd)		1907	Molenkamp , W. (Wim)	2078	z-w	0 - 1
Roseboom , M.W.J. (Martin)	1862	Thijssen , A.W. (Ton)	1803	w-z	1 - 0
Ingen van, C.I. (Cor)		1841	Auwens , M. (Michel)	1886	z-w	0 - 1
Groen , E.C. (Edwin)		1829	Arents , A. (Arno)	1842	w-z	1 - 0
Eijkel v.d., W.E. (Erik)	1792	Zollinger , R. (Ronald)	1784	z-w	½ - ½
Klaassen , R. (Ronald)		1780	Brinkhof , H. (Herman)	1746	w-z	1 - 0
Slagter , W. (Willem)		1727	Fleuren , H. (Henk)	1761	z-w	½ - ½
Buunk , F. (Frank)		1706	Knippenberg , B. (Bram)	0	w-z	1 - 0

Stand na 2 ronden:
1. Edese S.V. 1        4 10
2. S.V. Zevenaar 1      3  9,5
3. S.V. U.V.S. 1       3  9
4. S.V. Strijdt met Beleid 2 3  8,5
5. Velpse SV 1        2  8
6. Arnhemsche S.V. 3     1  6,5
7. S.V. P.I.O.N. 1      0  6,5
8. Rhenense SC 1       0  6

Maandag 15 oktober 2018: ESV 1 start nieuwe competitieopzet met een overwinning

Het seizoen 2018/2019 zijn de drie bonden van Overijssel, Gelderland en Utrecht samengevoegd voor de externe competitie. Voor ESV 1 verandert er niets qua teams want het zijn allemaal nog teams uit de OSBO (Gelderland). De eerste ronde stond afgelopen week op het programma: een uitwedstrijd naar Rhenen waarbij ESV favoriet was in de eerste klasse D.

Aan het vierde bord werd de score geopend. Edwin Groen mocht het opnieuw opnemen tegen Tom Braams. Edwin speelde verrassend genoeg voor de 3e keer in 3 opvolgende seizoenen en ook nog voor de 3e keer met zwart tegen deze tegenstander. De vorige keer met ESV 2 overigens. Onderlinge stand: 1-1. Volkomen symmetrisch Engels wordt 7 zetten volgehouden inclusief fianchetto van de koningslopers en de rokade. Wit wil met Tb1 de opstoot a3-b4 voorbereiden. Zwart neutraliseert de lange diagonaal met gedwongen loperruil op g2. Hoewel het bord vol met stukken staat is er op zet 13 niet echt meer iets te beleven. Met een net herstelde hersenschudding (containers zijn harder dan mijn hoofd) en geen fit gevoel neem Edwin het remise-aanbod aan.

Met wit spelend opende Cor op het derde bord met e4 en zwart verdedigde met d6. In de opening verkreeg wit enig ruimte voordeel maar in het middenspel ontwikkelde zwart na de zetten Ph5 en daarna f5 sterke tegen kansen op de f lijn. Zwart bood remise aan en Cor die zich niet prettig voelde bij de witte stelling nam - na overleg en ook gezien de stand op de andere borden - het remise aanbod aan.

Erik van den Eijkel kreeg een frranse opening op het bord. Door goed spel van Cock Struijk kwam er niet veel van Eriks plannen terecht. Erik kwam qua stelling iets minder te staan (1/2 punt). Een remiseaanbod van mijn tegenstander accepteerde Erik dan ook, mede gezien de stellingen en uitslagen dusver van de andere ESV'ers.

Martin speelt met wit tegen Jan van Laar het loperspel. Een te vroeg omspelen van de witte paarden naar f5 en h4 pakt niet goed uit. Zwart kan de witte witvelderige loper uit het centrum verdrijven door d5 op te spelen en ruilen tegen zijn wat passievere loper van c8. In de overgang naar het eindspel blijkt Martins damevleugel verzwakt en als zwart beide torens en dame op de half-open b-lijn krijgt verlies wit een pion. Zwart speelt op de dreiging e3, die Martin met zijn dame op e5 staat nog net weet te verhinderen. Dan geeft zwart de pion terug en laat wat schaakjes toe. Als wit schaak kan geven op Df5†, Kg8, De6† speelt zwart Kh7 en stelt remise voor wat Martin direct aanneemt. Als zwart op het idee was gekomen om Kh8 te spelen sta ik verloren, de half is een mazzeltje! Dat was het vierde gelijke spel op rij, met drie redelijke vlotte. Tussenstand 2-2. Allemaal in het voordeel van Rhenen die toch tegen een ratingoverwicht moest opboksen.

Willem speelt een koningsgambiet tegen Hans Verwijs. Op zet 10 offert wit een centrumpion met de opstoot e4-e5. Zwart blijft dan zitten met twee zwakke dubbelpionnen op de e-lijn én belangrijker: zwart loopt behoorlijk achter in ontwikkeling. Terwijl zwart probeert te ontwikkelen vallen beide witte paarden de koningsstelling binnen. De afwikkeling die dan volgt kost zwart twee pionnen en de koning staat nog steeds op e8. Zowel kort als lang rokeren is geen optie meer. Even later moet zwart nog een boertje inleveren. Terwijl Willem het punt al heeft geteld gaat zwart er nog eens goed voor zitten. Om van mogelijke tegenkansen verlost te zijn geeft Willem de kwaliteit voor een handvol vrijpionnen. Uiteindelijk gaat de zwartspeler op zet 59 door de vlag in hopeloze stelling.

Frank Buunk speelt een ingewikkelde partij op het scherpst van de snee samen met G. de Visser. Indien wit verzuimt rond de vijftiende zet de sterkste voortzetting te spelen krijgt zwart de overhand en weet met gepointeerd spel het het eerste matchpunt te noteren. Dat bracht de stand op 4-2 maar virtueel stond Rhenen al een tijdje op drie punten door de volgende partij. De openingspartij van Sjoerd Meijer tegen Diederik Vos was er eentje om snel te vergeten. In een franse partij met b3 was zwart helemaal gefocust op Df3-g4 met schaak indien zwart lang zou rokeren en druk op g7. Dit was echter geen probleem voor zwart. Daarna nog even nadenken over f7-f6 of meteen lange rokade. Lange rokade is dus geen probleem dus zo gedaan, echter dan komt gewoon Dxf7 met pionverlies en een slechte stelling. Zwart ziet nog een variant door een pion in de aanbieding te doen om zich snel te ontwikkelen en tegenkansen te krijgen tegen de witte koning en minimaal een pion terug te winnen. Diederik laat zich dus wijselijk niet in op deze variant en houdt met simpel spel de stelling onder controle. Uiteindelijk komt er een paard versus loper eindspel op het bord en komt de lang verwachte uitslag na de blunder dan toch definitief op het scoreformulier te staan.

Ronald kreeg aan bord 6 met zwart een Siciliaan op het bord. Wit speelde een paard naar g5 en maakte ruimte om een dame of toren snel naar de h lijn te spelen om een aanval op te bouwen tegen de vijandelijke koning. Ronald voorkwam dit en viel het paard op g5 aan. Wit moest zijn paard terug spelen naar f3. Door een kleine combinatie wist Ronald zowel de d- als de c-pion te winnen. Wit had weinig speelruimte voor zijn stukken. Wit gaf een stuk weg en een paar zetten later wist Ronald door een combinatie nog een stuk te winnen. Helaas mistte Ronald hier een veel sterkere beslissende voortzetting. Toch leek het een kwestie van tijd om met twee stukken en een pion meer de overwinning binnen te halen. Niets was minder waar. Ronald gaf zomaar een stuk terug en offerde later nog een stuk met het idee dat deze aanval beslissend zou zijn. Hij zag hierbij een vluchtveld voor de koning over het hoofd. Uiteindelijk had Ronald in de tijdnoodfase nog een dame en een H en A pion en zijn tegenstander een dame en een H pion. Normaal gesproken een remise achtige stelling, maar Ronald kon door een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander de dames afruilen en zo haalde hij in tijdnood alsnog het punt binnen. Hoe moeilijk kan je het jezelf maken? En zo werd het toch nog een fraaie 5-3 overwinning.

Rhenense SC 1 			1687	Edese S.V. 1			1806		3 - 5
Laar van, J. (Jan)		1646	Roseboom , M.W.J. (Martin)	1862	z-w	½ - ½
Vos , D. (Diederick)		1852	Meijer , S.T. (Sjoerd)		1907	w-z	1 - 0
Keijzer de, C.A. (Corstiaan)	1773	Ingen van, C.I. (Cor)		1841	z-w	½ - ½
Braams , A.E. (Ton)		1741	Groen , E.C. (Edwin)		1829	w-z	½ - ½
Struijk , C. (Cock)		1745	Eijkel v.d., W.E. (Erik)	1792	z-w	½ - ½
Hovestad , R. (Rene)		1564	Klaassen , R. (Ronald)		1780	w-z	0 - 1
Verwijs , J.P. (Hans)		1568	Slagter , W. (Willem)		1727	z-w	0 - 1
Visser de, J.G. (Gerard)	1606	Buunk , F. (Frank)		1706	w-z	0 - 1

Foto's gemaakt door Edwin Groen: