ESV 2 (viertal) seizoen 2018-2019
 

Donderdag 16 mei 2019: Het 2e viertal sluit af met 3-1 winst in Driebergen

Helaas zonder collectieve slotronde gingen we voor onze slotwedstrijd naar Driebergen met Tom Smit als invaller voor de vakantievierende Herman van Scherrenburg. Zoals wel vaker was onze snelle aanvaller Arnold als eerste succesvol. Hij speelde met wit tegen Willem Jongeneel en kwam voordelig uit het Gesloten Siciliaans. In het middenspiel viel Arnold eerst de koningsvleugel aan, waardoor zwart lang rokeerde. Dus toen richtte Arnold zijn aanval ook maar op de damevleugel. Al voor negen uur werd dat Willem teveel, want hij liet zijn dame insluiten en gaf gelijk op (0-1).

Vervolgens maakte de thuisploeg gelijk door een onverwacht verlies van Tom. Hij kwam met wit goed uit de opening, maar zwart verdedigde zich goed in het middenspel en kon een loper en dame afruilen. Toch hield Tom een sterke aanvalsstelling over, maar in een moment van schaakblindheid verspeelde hij een toren en was het snel daarna bekeken (1-1).

Tegen tienen kwamen we door Kees toch weer op voorsprong. Na de opening 1. d4 d5 2. Pc3 e6 3. a3 Pf6 bleef het tot de 19e zet rustig op bord, maar toen kreeg Kees een sterk paard op c4 en begon hij wit te bedreigen. Die kreeg daar genoeg van en wou afruilen door zijn paard naar het door de dame gedekte d2 te brengen. Hij zag echter over hoofd dat Kees met pion g5 de witte dame weg kon pesten, waarna het paard op d2 viel. De constante dreiging van het sterke zwarte paard in combinatie met een actieve toren werd de witspeler uiteindelijk fataal (2-1).

In de slotpartij kwam Roelof met zwart tegen Johan Verbraak beter uit de Russische opening en pakte in het middenspel 2 pionnen. Rond de 30e zet dacht hij in een fraaie combinatie met aftrekschaak zijn T+L te geven voor de zwarte dame plus pion. De zwarte dame sloeg echter geheel foutief de loper i.p.v. de toren, maar Roelof blunderde nog sterker door met de toren schaak te geven zonder dat hij de dame kon pakken. Met 3 pluspionnen en een stuk minder wikkelde hij toch maar af naar een T tegen T+P eindspel. Toen zwart dat paard verblunderde was het tegen half elf afgelopen (1-3).

S.V. Doorn-Driebergen 2		1245 	Edese S.V. 2			1375		1 - 3
Zijde van der, H. (Hans)	1260	Smit, T. (Tom)			1470	z-w	1 - 0
Verbraak, J.A.M. (Johan)	0	Meer van der, R. (Roelof)	1394	w-z	0 - 1
Jongeneel, W. (Pim)		1230	Berg van de, A. (Arnold)	1339	z-w	0 - 1
Amerongen van, W. (Willem)	0	Voort van de, C. (Kees)		1295	w-z	0 - 1
Topscoorders: Arnold van den Berg en Fabian Rijken (Barneveld) 4 uit 5.

Vrijdag 5 april 2019: ESV 2 verliest van Amersfoort 1

Vol goede moed vertrokken wij naar Amersfoort voor de uitwedstrijd tegen het eerste van S.G. Amersfoort. Thuis hadden wij met 3-1 verloren en nu waren wij met z'n drietjes in verband met de afwezigheid van onze eerste bordspeler Roelof van der Meer. Ondanks diverse pogingen konden wij geen vervanger voor hem strikken en begonnen dus met een 1-0 achterstand.

Arnold van de Berg speelde op het tweede bord met zwart tegen Luc Kepers en wilde eens iets anders proberen. Op d4 speelde hij d6 en op Pf3 e6, de partij ging gelijk op, maar doordat wit lang had gerokeerd en pionnen op c3 en a3 had, offerde Arnold zijn paard op c3 en kon met zijn dame pion a3 slaan. Hij voerde de druk op door met zijn pionnen naar voren te stormen en net voordat één van de pionnen kon promoveren, gaf Luc op.

De partij van Herman met wit tegen Bert Loedeman ging tot de 23e zet gelijk op, maar toen kwam Herman onder druk te staan en deed niet de beste zetten. Bert wist hier niet optimaal van te profiteren en rond de 35e zet wist Herman zich onder de druk uit te spelen. Hij wist een pion te bemachtigen en een vrijpion te creëren. Iets later gaf hij de pion weer terug om extra aanvalskracht te krijgen. In een iets betere stelling bood Herman remise aan, omdat de tijd weer eens zowat op was en er geen duidelijke winstvoering voorhanden was, zoals later ook tijdens de analyse bleek.

Andre Corpeleijn had de witte stukken tegen Kees van de Voort. Op de veertiende zet wist Kees een pion te winnen en dit voordeel lang vast te houden. In het vervolg moest hij alle zeilen bij zetten om de aanvallende witspeler weerstand te bieden. Wit had zijn toren op c1 geposteerd om mat achter de paaltjes te voorkomen en wist door met de toren te slaan op c7 met schaak de partij naar zich toe te trekken.

S.G. Amersfoort 1		1476	Edese S.V. 2			1334		2½-1½
Gerritse, W.A. (Wouter)		1610	NO				0	z-w	1 - 0 R
Kepers, L. (Luc)		1470	Berg van de, A. (Arnold)	1339	w-z	0 - 1
Loedeman, A. (Bert)		1430	Scherrenburg van, H. (Herman)	1368	z-w	½ - ½
Corpeleijn, A.W.F. (Andre)	1395	Voort van de, C. (Kees)		1295	w-z	1 - 0

Donderdag 7 maart 2019: Het 2e viertal struikelt over het vierde van Barneveld: 1-3

Na winst (met wel wat mazzel) in de uitwedstrijd tegen de jonkies van Barneveld waren we optimistisch over deze thuiswedstrijd. Maar dat pakte anders uit, want Klaas, die inviel voor Arnold, moest als eerste de vlag strijken. Daar zag het in het begin zeker niet naar uit. Hij opende zoals zo vaak met d4 en c4, waarop zwart met d5 en c5 antwoordde. Al gauw viel Klaas de zwarte stelling binnen met een loper en twee paarden. Die aanval leek veelbelovend, maar toen hij een stuk wilde slaan koos hij de verkeerde volgorde, waardoor hij zelf een paard verloor. Klaas kon niet voorkomen dat zwart daarna door ruil afwikkelde naar een gewonnen eindspel en gaf daarom tegen tienen op (0-1).

Roelof speelde met zwart tegen de jonge senior en teamleider Maarten Jol. Die deed in de Russische opening 2 ongebruikelijke zetten, waardoor hij slecht ontwikkeld kwam te staan. Roelof had toen direct het centrum moeten openbreken, maar zag spoken. Toch won hij op de 17e zet na een aardige combinatie een damepion. Maarten pakte een vijftal zetten later een centrumpion en bood in een licht-nadelige stand remise aan. Roelof nam dat aan, want zag geen duidelijke winststrategie en dacht dat Herman en Kees beter stonden (½-1½).

Kees dacht dat eerst ook want hij kwam, met wit tegen de jonge Rick Heij, goed uit de opening 1.e4 e5 2.Lc4 Pc6 3. Pf3 Pf6. In het middenspel probeerde hij eens wat anders en wist voor een paard 3 pionnen te verschalken. Hij dacht te kunnen winnen door netjes af te wikkelen naar het eindspel. In dat toreneindspel zette hij echter zijn koning op lijn met zijn toren, waarna de zwarte toren met röntgenschaak de witte toren nam. Doorspelen had geen zin (½-2½).

Herman kwam met zwart tegen Wouter Molemaker wat gedrongen uit de Spaanse opening. In het middenspel wist Herman door onnauwkeurig spel van Wouter een kwaliteit te winnen, maar wist zijn mindere, gedrongen stelling op de damevleugel niet goed op te lossen. Uiteindelijk behield Herman zijn voorsprong maar berustte in tijdnood in remise omdat het toch nauwelijks meer iets uithaalde voor de einduitslag (1-3)

Edese S.V. 2			1360	Barneveld 4		1173		1 - 3
Meer, R. (Roelof)		1394	Jol, M.C. (Maarten)	1488	z-w	½ - ½
Kos, K.C. (Klaas)		1381	Brouwer, J. (Jelle)	1292	w-z	0 - 1
Scherrenburg, H. (Herman)	1368	Molemaker, W. (Wouter)	1267	z-w	½ - ½
Voort, C. (Kees)		1295	Heij, R. (Rick)		646	w-z	0 - 1

Donderdag 14 februari 2019: Het tweede schiet uit z'n slof tegen Doorn-Driebergen 2

Deze avond verwachtten we een gelijkwaardige strijd, want onze gasten hadden, net als wij, verloren van Amersfoort en gewonnen van Barneveld. Maar het werd een walk-over die zich al rap na de opening aandiende, want toen hadden we al op drie borden duidelijk voordeel. Arnold, met zwart tegen Willem van Amerongen, haalde al vrij vroeg het eerste punt binnen. Na de opening (1.d4 d5 2. e3 Pf6) ontwikkelde hij rustig en kwam (daardoor?) beter te staan. In het begin van het middenspel viel hij met een pion een stuk aan. Wit koos de verkeerde verdediging waardoor Arnold met een pion 2 stukken kon vorken. Aan het eind van het middenspel won Arnold met een schaakje nog een stuk en gaf zijn tegenstander op (1-0).

Op het tweede bord speelde Herman met wit tegen Johan Verbraak ondanks de magere resultaten tot nu toe toch maar weer de London defence. Herman werd op de tiende zet al geholpen doordat Johan onnodig zijn paard weggaf. Nadat wit ook nog twee verbonden pionnen op de zevende rij wist te posteren, vond Johan het welletjes en gaf tegen tienen op (2-0).

Iets na tienen was het pleit beslecht toen Roelof met zwart won van Hans van der Zijde. In het Schots Vierpaardenspel ontwikkelde wit slordig, waardoor Roelof met een kleine combinatie een loper won op de 8e zet. Dit voordeel werd groter door ruil van de zware stukken in middenspel. In het eindspel met twee lopers tegen een en beiden met vijf pionnen kwam de witte koning zover naar voren dat Roelof die mooi mat kon zetten (3-0).

Tegen elven haalde Kees ook nog het vierde punt binnen. Hij kwam met wit tegen Pim Jongeneel gelijk uit de Siciliaanse opening. In het middenspel probeerde hij af te ruilen naar een paard tegen loper eindspel. Pas op de 29e zet kon Kees een pion voordeel halen. Na een 2e pionwinst werd het nog even spannend omdat zwart ook 2 pionnen pakte. Daarna kon het witte paard snel weer wat pionnen inrekenen en kwam Pim langzamerhand in moeilijkheden. Na 44 zetten gaf hij op (4-0).

Edese S.V. 2			1349	S.V. Doorn-Driebergen 2		1245		4 - 0
Meer van der, R. (Roelof)	1394	Zijde van der, H. (Hans)	1260	z-w	1 - 0
Scherrenburg van, H. (Herman)	1368	Verbraak , J.A.M. (Johan)	0	w-z	1 - 0
Berg van de, A. (Arnold)	1339	Amerongen van, W. (Willem)	0	z-w	1 - 0
Voort van de, C. (Kees)		1295	Jongeneel , W. (Pim)		1230	w-z	1 - 0

Donderdag 10 januari 2019: Het 2e viertal verliest (vooralsnog) met 1-3 van Amersfoort 1

Deze keer kregen we bezoek van het enige (en dus sterke) viertal van het schaakgenootschap Amersfoort. Het genootschap begon niet gemeenschappelijk aan de wedstrijd, want de sterke invaller voor bord 1 was minstens een half uur verlaat. Roelof moest eerst toekijken en zag dat het niet erg goed ging.

Herman had 's middags gelezen dat de London defence, mits goed uitgevoerd, voor wit nog niet zo slecht is, daarom speelde hij deze opening tegen Luc Kepers. Toen zwart echter Lf5 speelde, vergat Herman de dame naar b3 te spelen om de damevleugel van zwart te verzwakken. Rond de 22e zet had zwart wel het initiatief, maar dat leidde niet echt tot een veel betere stelling. Op de 30e zet dacht Herman zeker te weten dat hij een zwarte toren zou kunnen gaan pakken, maar zwart wist dit toch op miraculeuze wijze te voorkomen. Na enkele malen remise te hebben aangeboden in een gelijke stelling vergat Herman pardoes de tijd en Luc wees hem erop dat die om was (0-1).

Na de hinderlijke wachttijd kwam Roelof nogal gedrongen uit het vierpaardenspel, maar wit kon van dit voordeel niet profiteren. In het middenspel viel wit aan op de damevleugel, maar kwam niet veel verder dan een licht voordeel. Toen er door wit werd afgerond naar een eindspel met ieder de zwarte loper en 7 pionnen bood Roelof remise aan. Martijn weigerde dat want dacht nog kansen te zien. Die kreeg hij echter pas toen Roelof op de 37e zet een pion verblunderde. Acht zetten later ruilde hij per abuis de lopers en werd het voor wit 'kat in het bakkie' (0-2).

Vervolgens ging ook Arnold onderuit. Hij speelde met zwart tegen Bert Loedeman de eerste 5 correcte zetten van het aangenomen Damegambiet. Op zet 6 speelde hij echter z'n loper naar het ongedekte b4, maar had de mazzel dat Bert niet zag dat die met een simpel dameschaakje gepakt kon worden. Daarna was zijn geluk wel op, want in het middenspel verloor hij 2 pionnen. In het eindspel offerde hij nog een kwaliteit om te promoveren, maar dit zette net niet door (0-3).

Kees kwam met wit tegen Luuc Baltus goed ontwikkeld uit de opening. Op de 15e zet liet hij echter loper en paard door een pion vorken. Gelukkig behield hij z'n sterke paard en zag daarna kans om een tweede pion te slaan voor de verloren loper. Kees kon ook nog een pion opspelen naar d6, waar die gedekt werd door z'n paard. In het paard-tegen-loper eindspel stond zwart duidelijk beter, want Kees kon zijn pionnen niet goed verdedigen. Daarom koos Kees voor een wanhoopsoffensief en speelde z'n koning richting d6. Zwart dacht dat ook Kees op pionnenjacht was en had niets in de smiezen. Pas toen Kees Kc7 speelde zag Luuc dat hij in 2 zetten mat zou gaan en gaf gefrustreerd op (1-3).

Het is goed mogelijk dat deze overwinning van Kees ons zelfs nog een matchpunt oplevert. Bij het invullen in netstand bleek dat invaller Martijn een rating heeft boven het toegestane maximum van 1550. Martin heeft bezwaar gemaakt en verwacht dat de invalbeurt ongeldig wordt en dus voor SGA een reglementaire nul oplevert.

Edese S.V. 2			1345	S.G. Amersfoort 1		1405		1 - 3
Meer van der, R. (Roelof)	1405	Zwan van der, M. (Martijn)	1556	z-w	0 - 1
Scherrenburg van, H. (Herman)	1366	Kepers , L. (Luc)		1446	w-z	0 - 1
Berg van de, A. (Arnold)	1333	Loedeman , A. (Bert)		1416	z-w	0 - 1
Voort van de, C. (Kees)		1277	Baltus , L. (Luuc)		1203	w-z	1 - 0

Dinsdag 4 december 2018: ESV V2 mazzelt met 1½ - 2½ winst in Barneveld

Het leuke van de nieuwe SOS competitie is dat je ook eens tegen andere clubs kunt spelen. Zo speelt het 2e viertal dit seizoen een volledige competitie tegen drie clubs uit de Stichts-Gooise Schaakbond. Onze eerste wedstrijd was uit tegen het 4e viertal van Barneveld, kennelijk een buitenplaats van het Sticht.

Herman speelde op het tweede bord met zwart tegen Fabian Rijken (groep 8!). Het werd een wat sobere klassieke Dame-Indische partij waarin wit niet fianchetteerde maar op de derde zet Pc3 speelde (zonder eerst a3 te spelen). Alle lopers bleven echter in de opening keurig achter de pionnen staan. Na ongeveer twintig zetten, waarin door beide spelers de gebruikelijke voor de hand liggende zetten werden gespeeld, kon zwart redelijk eenvoudig naar een remisestelling afwikkelen. Op de 25e zet werd daartoe ook besloten, zonder dat een van de spelers ook maar even in gevaar was gekomen (½ - ½).

Vervolgens kwam ESV op voorsprong omdat Kees met zwart won van Wouter Molemaker. Na de e4-e5 opening werden de paarden en lopers snel ontwikkeld. Wit rokeerde op de 7e zet, maar Kees ontwikkelde zijn stelling eerst verder en rokeerde pas op de 17e zet. Hij had toen 2 open lijnen voor zijn centrumpionnen en wilde dat ten volle benutten. Dat lukte eerst niet goed want Kees werd door een foute zet gedwongen om een toren te geven voor een paard. Met een kwaliteit achter werd het eindspel met ieder 4 pionnen voor hem nog lastig. Uiteindelijk werden zwarts sterke centrumpionnen wit toch noodlottig, want Kees kon promoveren en daarna alles bij wit inpikken (1½ - ½).

Barneveld maakte gelijk toen Roelof met wit verloor van Maarten Jol. Wit kwam goed ontwikkeld uit de Siciliaan, maar liet in het middelspel dat voordeel lopen omdat hij treuzelde met een koningsaanval. Toen zwart rond de 20e zet opportunistisch op b2 binnenviel om een pion te pakken, bleek dat Roelof de dames moest ruilen en een kwal moest geven om verder onheil te voorkomen. Daarna wikkelde zwart rustig af naar een gewonnen eindspel (1½ -1½). De partij van Arnold moest de beslissing brengen. Hij speelde met wit tegen de jeugdige Jelle Brouwer een Italiaanse partij, die redelijk gelijk opging. In het vroege eindspel verloor Arnold een pion, maar die wist hij door handig manoeuvreren weer terug te winnen. Toen hij remise kon afdwingen, vroeg hij naar de stand van het team en omdat die op dat moment gelijk was, speelde hij door. Uiteindelijk had Arnold zijn koning op c4 staan en een pion op a6, terwijl de koning van Jelle op g5 stond en een pion op a7. Jelle speelde nog een zet en gaf toen gedesillusioneerd op, omdat hij dacht dat hij promotie van de witte pion niet meer kon voorkomen (1½ - 2½). Alle omstanders riepen om het hardst dat hij beter nog even had door kunnen spelen om erachter te komen dat dit echt een remisestelling is. We hebben dus gemazzeld!

Barneveld 4		1391	Edese S.V. 2			1345		1½-2½
Jol , M.C. (Maarten)	1455	Meer van der, R. (Roelof)	1405	z-w	1 - 0
Rijken , F. (Fabian)	1489	Scherrenburg van, H. (Herman)	1366	w-z	½ - ½
Brouwer , J. (Jelle)	1319	Berg van de, A. (Arnold)	1333	z-w	0 - 1
Molemaker , W. (Wouter)	1299	Voort van de, C. (Kees)		1277	w-z	0 - 1