ESV 3 (viertal) seizoen 2019-2020
 
Programma en Resultaten (Netstand)

Vrijdag 15 november 2019: Het 3e viertal wint in Druten met 2½ - 1½ van Tornado 2

Met Herman als vervanger van Kees trok het derde naar Druten om daar met Tornado 2 te strijden om des keizers baard in de SOS klasse 4D. In 't begin leek het erop dat we die niet zouden winnen, want aan bord 4 ging onze debutant Frans snel onderuit. Met zwart spelend vergaloppeerde hij zich reeds vrij vroeg in de partij hetgeen hem een loper kostte. Zijn tegenstander buitte het verkregen voordeel goed uit en drukte zwart steeds verder in de verdediging. Nadat wit schaak had gegeven was voor Frans het verlies van zijn dame niet meer te voorkomen, en gaf hij op (1-0).

Gelukkig kon Arnold de stand al snel recht trekken. Hij kwam met zwart tegen Enver Aslan goed uit de opening en won in met middenspel met een tussenschaakje een stuk. Even daarna trapte Enver in een paardvork en won Arnold nog een kwaliteit en 2 pionnen. In het eindspel gaf hij die kwal terug voor wits sterke paard, waarna hij een dame haalde en Enver opgaf (1–1).

Herman speelde met wit het London Systeem met voor het eerst een paard op c3 i.p.v. de pion. Zwart speelde zijn loper naar b4 en Herman dekte zijn c-pion met de dame, want hij wilde geen dubbelpion. In het middenspel wist Herman zijn tegenstander toch onder druk te zetten en de halfopen c-lijn te bemachtigen. Op de 19e zet ging hij echter ten onrechte in op dameruil, waar het achteraf beter was geweest om met de dame en een toren de a- en b-pion van zijn tegenstander aan te vallen. Zonder de dame werd de angel uit de aanval gehaald en bleven de stellingen gesloten en werd op de 27e zet remise overeengekomen (1½-1½).

Roelof speelde met wit tegen de heringetreden Kees v.d. Berg. Hij kwam met wat voordeel uit de ruilvariant van de Caro-Kann en begon direct met een koningsaanval, maar zwart verdedigde adequaat. Daarna kon hij in het centrum een mooie combinatie maken die 2 pionnen opleverde. Na ruil van de dames en lichte stukken miste Roelof echter een torenruil waardoor beide zwarte torens op de 2e rij kwamen. Dit kostte hem een pion, maar resulteerde wel in een enkele torenruil, waarna Roelof met tempo zwarts b-pion kon pakken. Vd Berg zag dat dit, naast de pluspion op de koningsvleugel, resulteerde in een door de toren gedekte vrijpion op de b-lijn en gaf daarom tegen elven op (1½-2½).

S.V. Tornado 2				Edese S.V. 3
Berg v.d., K. (Kees)		0	Meer van der, R. (Roelof)	1398	z-w	0 - 1
Aslan, E. (Enver)		0	Berg van de, A. (Arnold)	1354	w-z	0 - 1
Heuvel van den, T. (Terrell)	800	Scherrenburg van, H. (Herman)	1357	z-w	½ - ½
Fluit, M. (Marc)		895	Elbertsen, F. (Frans)		0	w-z	1 - 0
Gemiddelde Rating:		848	Gemiddelde Rating:		1370		1½-2½