Zomerschaak 2024
 
Zomerschaak 2023

In de maanden juli en augustus vindt iedere donderdagavond het Zomerschaak plaats in Flannagan's Irish Pub, gevestigd aan de Notaris Fischerstraat 4.
Aanvang 20:00 uur.

Deelname is gratis en staat open voor iedereen die eens wil schaken.

Wil je meespelen in een snelschaak- of (bij voldoende animo) rapidgroep? Kom op tijd. Even na achten wordt de indeling gemaakt en als je te laat komt loop je het risico niet meer ingedeeld te worden.

3e avond - 18 juli

Tim Evendijk wint de derde avond zomerschaak overtuigend

De derde avond zomerschaak bracht 15 deelnemers naar Flannagan. Gezien dit aantal werd besloten eerst met groepen van 8 en 7 deelnemers een voorronde te spelen, waarna de hoogste 4 van elke groep in de finalegroep zouden spelen voor de avondoverwinning en de anderen de troostronde zouden spelen.

Het werd een spannende avond die voor sommige deelnemers duidelijk twee gezichten had.

In de groep van 8 speelden Cor, Erik, Diederic, Jasper, Dick, Tim, Theo en Tom.

De start van de - net een jaartje ouder geworden - Dick was fenomenaal: hij won achtereenvolgens van Jasper, Tim, Theo en Tom maar liep vervolgens drie keer tegen een nederlaag op. Diederic deed wat hij de afgelopen weken al deed: gewoon winnen en af en toe een remise afstaan. Cor was de enige die hem een beetje kon volgen en alleen van Diederic verloor. Jasper had zijn avond niet en kon slechts punten tegen Theo en Tom scoren, en daarmee zat Tom ook deze week weer in de hoek waar de klappen vielen. Theo, na lange tijd gelukkig weer eens aanwezig, kreeg deze ronde geen voet aan de grond.

Toen de rook was opgetrokken waren Diederic en Cor geplaatst en stonden er 3 spelers met 4 punten op de gedeelde 3e 4e en 5e plek. Dus wie mochten er dan door naar de finale? De SB-score van Tim was het hoogst maar die van Erik en Dick waren exact gelijk. Erik had echter van Dick gewonnen dus hij mocht door.

Voorronde Groep 1:
1. Diederic 't Hooft 6½ uit 7
2. Cor van Ingen 5½
3. Tim Evendijk 4 (SB 10¼)
4. Erik van den Eijkel 4 (SB 8)
5. Dick Wenning 4 (SB 8)
6. Jasper de Rijk 2 (op onderling resultaat)
7. Tom Pronk 2
8. Theo Koeweiden 0

In de groep van 7 speelden Willem, Thomas (onze verloren zoon, hier op vakantie vanuit zijn nieuwe thuisland Zweden), Edwin, Kobis, Marco, Jim en Hans. Het leek duidelijk tussen wie het zou gaan maar het kwam voor plek 3 en 4 weer aan op de laatste ronde.

Edwin gaf de eerst partij zijn koning weg tegen Jim en liet vervolgens een gewonnen stelling tegen Willem remise lopen dus na een nederlaag tegen Thomas werd het buffelen voor een goede score. Willem gaf alleen nog een remise af tegen Thomas. Maar ja, Thomas won verder alles dus daarmee waren plek 1 en 2 al vergeven. Jim kon de goede start geen vervolg geven. Hij ging eraf tegen Marco (zijn eerste overwinning op zijn eerste avond zomerschaak) en liet ook een duur halfje liggen tegen Hans, die zich net daarvoor gruwelijk had laten foppen door Edwin.

Kobis komt steeds beter in het spel maar zijn gebrek aan routine kost nog punten. Nog een paar weken zomerschaak en het is een ander verhaal!

De slotronde gaf Hans, Edwin en Jim nog een kans op kwalificatie met elk 2½ punt. Jim en Hans hadden echter Thomas en Willem als tegenstander dus Edwin mazzelde zich naar plek 3 en Jim profiteerde bij de SB-punten van zijn winst op Edwin.

Voorronde Groep 2:
1. Thomas Slijper 5½ uit 6
2. Willem Slagter 5
3. Edwin Groen 3½
4. Jim Pronk 2½ (SB 5¾)
5. Hans Thuijls 2½ (SB 3¼)
6. Kobis van der Wolt 1 (op onderling resultaat)
7. Marco van den Brink 1

De finaleronde toonde aan Willem de andere kant van de medaille. Alles ging mis wat mis kon gaan en een zeldzame rij van vier opeenvolgende nullen vulde zijn scoreformulier, ondanks de 0.0% Lowlander (misschien was die 0% een inspiratie?). Diederic, Thomas en Tim maakten daar graag gebruik van en zij bleken na vier ronden degenen die om de avondoverwinning zouden strijden. Edwin kon zijn outsidersrol niet waarmaken, al nam hij wraak op Jim (die Willem imiteerde), hield Diederic op remise, maar liet een halfje liggen tegen Cor en blunderde tegen Eric (die een mooie 50% haalde). Cor pakte ondertussen remise tegen Tim en wist Thomas te laten struikelen.

Thomas hield zijn kansen nog enigszins intact door Diederic te verschalken, maar omdat Tim van Thomas wist te winnen en hij Diederic op remise hield werd hij vrijwel foutloos de grote winnaar van de avond, absoluut een zeer goede prestatie!

Voor Dick was dit ook een pleister op de wonde dat hij de finalegroep niet haalde: hij was wel de enige die van Tim won deze avond.

Finale Groep A:
1. Tim Evendijk 6 uit 7
2. Diederic 't Hooft 5
3. Thomas Slijper 4½
4. Erik van den Eijkel 3½
5. Cor van Ingen 3 (SB 10)
6. Edwin Groen 3 (SB 7)
7. Willem Slagter 2
8. Jim Pronk 1

In groep 2 werd minstens zo hard om de punten gestreden, waarbij Hans en Jasper zich uit het peloton losmaakten. Theo had zijn 'second wind' gevonden na de moeilijke voorronde en bleef tot het eind in hun spoor meestrijden om de eerste plek. Een nederlaag tegen Jasper deed hem de das om. Tom schaakte op zijn laatste vakantiedag ook echt als een vakantieganger en kon geen potten breken. Benieuwd hoe dat de komende weken gaat als zijn werk-modus weer aan staat!

Dick had zijn kruit al in de voorronde verschoten en bleef wat achter. Kobis en Marco (die vaak goede stellingen had maar vooral leed aan tijdnood) maakten onderling uit waar de rode lantaarn terecht kwam, waarbij Kobis die aan Marco kon uitreiken.

Hans bleef uiteindelijk zonder nederlaag en op SB bleef hij Jasper voor.

Finale Groep B:
1. Hans Thuijls 5 uit 6 (SB 13)
2. Jasper de Rijk 5 (SB 11)
3. Theo Koeweiden 4½
4. Tom Pronk 3½
5. Dick Wenning 2
6. Kobis van der Wolt 1
7. Marco van den Brink 0

2e avond - 11 juli

De tweede avond zomerschaak had qua opkomst al onder de eerste vakanties te lijden. 12 spelers verzamelden zich voor een enkelrondige snelschaakavond die een verrassend slot kende. Het was al snel duidelijk dat Diederic 't Hooft en Martijn Bakker weer de leiding zouden nemen want ze verzamelden punt na punt. Het peloton volgde op gepaste afstand en slaagde er vooral in elkaar punten afhandig te maken.

Edwin Groen had met 55% weer een wisselvallige avond waarbij hij in de eerste partij Sjoerd Meijer (63%) aan het mat zetten was, de klok uit het oog verloor, Sjoerd door zijn tijd ging, Edwin dat niet zag en zelf ook geklokt werd: remise. Hans Thuijls had met een 50% score een hele prettige eerste avond zomerschaak, waarin hij zowel Sjoerd als Edwin van het bord tikte. Tom Pronk (32%) was duidelijk de kroegavond van de dag ervoor (EK Nederland-Engeland) nog niet te boven gekomen en scoorde een imposante rij nullen. Dan deed zijn zoon Jim Pronk het beter die links en rechts punten scoorde en ook de 50% aantikte.

Sander Rosman bleef vrolijk ondanks de magere 23% en deed het qua score en gevoel over de gespeelde partijen beter dan vorige week. Erik van den Eijkel deed zichzelf met 36% ernstig tekort. Enkele goede of gewonnen stellingen gingen door tijdsproblemen verloren, al kreeg hij van Jasper de Rijk een verloren punt weer helemaal retour. Erik blunderde zijn dame weg maar Jasper was zo vriendelijk die enkele zetten later met rente terug te geven waarna Erik toch het punt incasseerde. Cor van Ingen speelde dit keer 4 remises (net wat minder dan vorige week) maar kon verder weinig potten breken met 45% als eindresultaat.

Tim Evendijk (63%) speelde dit keer de hele avond mee en deed dat meer dan goed. Martijn had ondertussen Diederic verslagen maar een nederlaag tegen Tim en een remise tegen Sjoerd gooiden roet in het eten. Diederic bleef verder zonder puntverlies tot de laatste ronde. En daar was Tim weer. De remise was niet genoeg en Diederic en Martijn eindigden beiden op 9½ punt (86%).

De barrage bestond dit keer maar uit 1 partij die nogal spectaculair was. Diederic speelde met wit een actieve maar gevaarlijke opening want hij wilde winnen. Hij bleek de zetten minder goed in zijn geheugen te hebben en ineens stond zijn naar f4 gevluchte koning mat waarmee Martijn - zo blij als een kind - de avond op zijn naam schreef.

Eindstand:
1. Martijn Bakker 9½ uit 11 (barrage 1-0)
2. Diederic 't Hooft 9½
3. Tim Evendijk 7
    Sjoerd Meijer 7
5. Edwin Groen 6
6. Jim Pronk 5½
    Hans Thuijls 5½
8. Cor van Ingen 5
9. Erik van den Eijkel 4
10. Tom Pronk 3½
11. Sander Rosman 2½
12. Jasper de Rijk 1

1e avond - 4 juli

Op 4 juli was de opening van het traditionele Zomerschaak van de ESV in Irish pub Flannagan's. Het is al voor de 17e keer en sinds 2006 slechts onderbroken door de Corona-jaren. En altijd gezellig ondanks de wil van velen om te winnen!

Er waren 14 deelnemers voor het snelschaken. 11 ESV'ers en 2 van de Cirkel (met als 3e nog een gastoptreden van Tim Evendijk die af-en-toe voor Dick inviel). Deze keer hadden we zelfs een buitenlandse deelnemer, Kobis uit Zuid-Afrika, die hier een tijd als software ontwikkelaar werkt. Al met al een leuk en sterk veld!

Het was een flink aantal wedstrijden, maar vanaf het begin was al duidelijk: Diederic en Martijn gaan er als een speer vandoor en alleen Sjoerd kon een tijdje volgen tot hij ineens tegen een nederlaag opliep tegen Willem. Cor startte bijzonder met 5 remises op een rij die pas onderbroken werd door een nederlaag tegen - daar is-ie weer - Willem.

Maar er gebeurde van alles, Willem sneuvelde tegen Sander die deze avond ook knap Sjoerd en Cor op remise wist te houden. Bart vloog eraf tegen Jasper en ook nog tegen Dick. Tom vergooide in de laatste partij een hogere klassering door liefdevol zijn dame weg te geven aan Edwin, die daarmee een slechte avond nog enigszins redde. Jim, en Erik speelden wat wisselvallig en zakten omlaag. De klappen vielen vooral bij Kobis maar die had jaren niet geschaakt (en als die dat wel weer gaat doen: dan wordt dit een geduchte tegenstander!).

De avond eindigde zoals die begon Diederic onbedreigd met 12 punten bovenaan. Martijn op 10½ en vlak daarachter Sjoerd met 10. En bij het doorgeefschaak na het snelschaken bleef het vervolgens nog lang gezellig in de kroeg.

Eindstand:
1. Diederic 't Hooft 12 uit 13
2. Martijn Bakker 10½
3. Sjoerd Meijer 10
4. Willem Slagter 9
5. Tom Pronk 8
6. Bart Koeweiden 6½
7. Cor van Ingen 6
    Edwin Groen 6
9. Erik van den Eijkel 5½
10. Dick Wenning 5     (met dank aan Tim Evendijk)
11. Jim Pronk 4½
12. Sander Rosman 4
13. Jasper de Rijk 3
14. Kobis van der Wolt 1