Toernooien 1999/2000
 
Toernooien op aparte pagina's:
Bondswedstrijden Dieren 2000
Dit jaar was de deelname van ESV'ers aan de diverse wedstrijden in Dieren wat groter. Bart Koeweiden moest het toernooi in Gent missen wegens een knieoperatie en besloot aan het zesrondig toernooi (17-22 juli) mee te doen. Na twee nederlagen speelde hij in de derde ronde remise tegen zijn broer Theo (die in totaal 1½ uit 6 zou scoren) en in de vierde ronde remiseerde hij wederom. Na een nederlaag in een harde strijd had hij in de slotronde een vrije ronde (met mogelijkheid tot deelname aan het rapid) en een gratis punt. Met 2 punten (TPR 1263) eindigde hij als 32e van de 38 deelnemers. Hans Thuijls deed op donderdagavond 20 juli mee aan het doorgeefschaak. Samen met gelegenheidsmaat Martijn Stam speelde hij zeven doorgevers met 10 minuten per persoon per pot. Ze maakten hun teamnaam "De Prutsers" meer dan waar: enkel tegen de "Bierensche Boys" werd met 2-0 gewonnen, de andere zes potten werden met dezelfde cijfers verloren. Meer dan de laatste (18e) plaats leverde dat niet op.

Vrijdagavond 21 juli namen Bart Koeweiden en Hans Thuijls deel aan het snelschaak. Na de voorrondengroepen, waarin Bart 3 uit 9 scoorde en Hans 3½ uit 9, werden ze ingedeeld in finalegroepen. Bart werd in groep I (de tweenalaatste groep) geplaatst en werd met 1½ uit 6 zesde in zijn groep. Hans deed het evenmin geweldig in zijn groep: in groep H werd hij vijfde met 2 uit 6. De hoogste finalegroep was een twaalfkamp, waarin Alexei Barsov aan het langste eind trok: hij scoorde 9½ uit 11 en mocht zijn prijs delen met Tamaz Gelashvili, die minder Sonneborn-Bergerpunten scoorde. Er namen in totaal 89 schakers deel.

Het rapid op zaterdag 22 juli trok drie ESV'ers: Bart Koeweiden, Hans Thuijls en Hans van de Weteringh. Wegens omstandigheden was de vaste zaal niet beschikbaar, zodat ieder in een krap zaaltje (dat gewoonlijk dienst doet als analyseerhok) plaats moest nemen. Hoewel: er pasten er maar zestig in, zodat het andere analyseerhok (ook wel de kneuzenzaal genoemd, omdat daar zich de staartborden bevonden) ook opgeofferd moest worden. Onder de 68 deelnemers toonde Xander Wemmers zich de sterkste met 6½ uit 7. Hans van de Weteringh startte sterk met twee overwinningen. Ook in de vijfde ronde won hij en samen met de remises in de vierde ronde en de slotronde leverden dat hem vier punten en een 24e plaats op. Bart speelde een goed toernooi: hij speelde vier nette remises in de eerste vijf ronden, zodat hij niet naar de kneuzenzaal werd verbannen. Helaas verloor hij zijn laatste twee potten, zodat een schamele 2 uit 7 en een 57e plaats resteerde. Hans Thuijls speelde een slecht toernooi: hij gaf zo nu en dan wat weg en liet zich in een goed gespeelde partij matzetten in een dame-eindspel met een pion meer, waar remise voor het oprapen lag. De 2½ uit 7 (met zes partijen in de kneuzenzaal) brachten hem niet verder dan de 56e plaats.


Gent Open: ESV'ers presteren matig
Vier ESV'ers namen van 15 tot en met 19 juli deel aan het bekende internationale toernooi in Gent. René van Alfen, Sjoerd Meijer, Hans Thuijls en Hans van de Weteringh speelden daar negen partijen in vijf dagen en genoten in de tussentijd van de Gentse feesten (helaas in de eerste dagen wat nat). Een geslaagde combinatie, daar er 's ochtends niet geschaakt hoeft te worden.

De prestaties van de ESV'ers waren matig. Zo bleven de resultaten achter bij de verwachtingen (zie ook de TPR's in onderstaande tabel), werd er veel remise gespeeld in partijen waar vaak meer in had gezeten en werd er zo nu en dan wat geblunderd.

Pl. Naam Rating 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Totaal TPR (*)
246 René van Alfen 1876 1 0 ½ 1 0 ½ ½ ½ ½ 1618
262 Hans van de Weteringh 1764 0 1 0 ½ 1 1 0 0 ½ 4 1744
295 Sjoerd Meijer 1860 1 0 1 0 ½ ½ ½ 0 ½ 4 1516
366 Hans Thuijls 1530 0 0 1 0 ½ ½ 0 1 ½ 1530
(*): partijen tegen ratingloze spelers zijn voor de TPR niet verwerkt.

Chuchelov won het toernooi met de fraaie score van 8½ uit 9. Nadat hij zijn eerste acht partijen had gewonnen, was een remise in de slotronde tegen Dutreeuw (die daarme samen met Cekro, Dgebuadze, Tiggelman en Abolianin gedeeld tweede werd) voldoende voor de eerste prijs.


Bilderbergtoernooi, Oosterbeek
Van 3 tot en met 7 juli vond in Oosterbeek het Bilderbergtoernooi plaats, een toernooi voor senioren en veteranen. Ben Zee speelde als enige ESV'er mee en kwam uit in groep 5 van het open toernooi. Hij won éénmaal, scoorde twee remises en verloor tweemaal, waarmee hij met 2 uit 5 op een achtste plaats (TPR 1565) van de twaalf uitkwam.

B.C. Barendsen werd veteranenkampioen van Nederland met 4½ uit 5; A.M.J. van den Berg werd met 5 uit 7 kampioen bij de senioren. In totaal namen 148 schakers deel aan dit gezellige toernooi.


Open Delfts Snelschaakkampioenschap
René van Alfen en Hans Thuijls hebben op 1 juli deelgenomen aan het DSM Gist Open Delfts Snelschaakkampioenschap, dat door René's thuisclub DSC georganseerd werd. Er deden 77 schakers uit het hele land mee die 11 potjes van 10 minuten speelden. René speelde na een matige start een fraai toernooi: hij werd tiende en kwam slechts een half punt tekort voor een prijs. Maar een score van 7½ uit 11 en een TPR van 1949 was zeer behoorlijk. Vooral het slot van René was sterk: hij won zijn laaste drie partijen. Hans scoorde net geen 50%: hij had hiervoor in de slotronde moeten winnen, maar verloor, waardoor hij op 4½ uit 11 uitkwam. Een zesenvijftigste plaats en een TPR van 1609, het had beter gekund. Het onderlinge duel in de derde ronde eindigde in remise.

Richard Liem, Oscar van Veen, Pieter Hopman en Warner de Weerd wonnen dit toernooi met 8½ uit 11. Het toernooi was prima georganiseerd. Na een wat aarzelende start werden de ronden vilegensvlug ingedeeld.


Zomerschaak 2000
De laatste twee clubavonden waren bestemd voor Zomerschaak: vrij schaken, waarbij voor de echte liefhebbers weer snelschaakpouletjes worden gehouden. De eerste avond vond plaats op 22 juni. Het was tevens de afscheidsavond van Arno Braam.

De resultaten van 22 juni:
Snelschaak (5 min.) Rapid (20 min.)
 1. Bert Buisman
 2. Teus Weijman
 3. Hans van de Weteringh 
 4. Hans Thuijls
 5. Ben Zee
 6. Dick Krijgsman

9
7


     7. Tjeerd Visser
 8. Henk Renger
 9. Peter Dullaart
10. Arno Braam
11. Hermen Ketel
12. Max Houtsager 

50
     1. Jan Jas
 2. Ide Boonstra
 3. Coen Groen
 4. Herman Bouter  
3

1
½
De tweede avond (29 juni) werd er niet geschaakt i.v.m. onvoldoende animo en een EK halve finale voetbal wedstrijd van het Nederlands elftal. Na de penalty-pruts Nederland-Italië waren slechts enkelen bereid voor een schaakje.


Open Kampioenschap van Arnhem 2000
Arno Braam speelde mee in het OKA, dat op vijf vrijdagavonden en één donderdagavond (i.v.m. een EK-wedstrijd van Nederland) in de maanden mei en juni door ASV georganiseerd werd. Hij kwam uit in de tweede klasse, die 11 deelnemers telde, van wie Arno de hoogste rating had. Een hoge klassering zat er echter niet in: Arno stelde teleur met een score van 2½ uit 6. Hij won éénmaal (in de tweede ronde), kreeg een gratis punt in de vierde ronde wegens een oneven aantal en speelde in de slotronde remise. Zijn overige drie partijen gingen verloren, vaak in betere tot gewonnen stand. Meer dan een teleurstellende achtste plaats (TPR 1325) zat er niet in. Bovendien kost hem dit toernooi ruim 70 KNSB-elopunten.

In dezelfde groep speelde ook oud-ESV'er Theo Koeweiden mee, die met 2 uit 6 tiende werd. Winnaar van de groep werd Bert Sigmond (4½ uit 6). Johnny Cornelisse werd winnaar van de hoofdgroep met 5 uit 6; hij bleef Guust Homs op weerstandspunten voor. In totaal namen 40 schakers deel aan dit toernooi.


Open Prometheus Kampioenschap 2000, Delft
René van Alfen deed in de maanden januari tot en met maart mee aan het Open Prometheus Kampioenschap, dat op zeven vrijdagavonden in Delft werd gehouden. René deed 't niet zo best: hij scoorde 3 uit 7, goed voor een 32e plaats in het 51-koppige veld en een TPR van 1769, ofwel 95 punten onder zijn eigen rating. Winnaar werd Marten Wortel met 6 uit 7.
Open Kampioenschap Rotterdam 2000
René van Alfen deed in de maanden februari tot en met juni mee aan het Open Kampioenschap van Rotterdam dat op elf dinsdagavonden werd gehouden. Ook hier deed René 't niet best: zijn score van 5 uit 11 (TPR 1721) kostte hem maar liefst 64 elopunten! Hij werd hiermee 33e van de 55 deelnemers. Winnaar werd Tom Middelbrug met 9½ uit 11.
Sjoerd Meijer derde op toernooi Nederlands Dagblad
Sjoerd Meijer deed op 3 juni mee aan het kampioenschap van de lezers van het Nederlands Dagblad te Amersfoort. Onze titelverdediger scoorde een verdienstelijke 5 uit 7, goed voor een derde plaats. Tegen de kampioen (die 6½ uit 7 scoorde) speelde hij remise. Een derde plek is een goede prestatie, gezien de deelname van enkele 2000+-spelers. Maar na de overwinning verleden jaar viel het resultaat iets tegen. Volgend jaar beter, Sjoerd!
Hemelvaartstoernooi Schaakfestival Soest
Op Hemelvaartsdag (1 juni) vond traditioneel het toernooi in Soest plaats, dat al sinds 1935 georganiseerd wordt. Dit jaar namen vier ESV'ers deel. Het 57-koppige veld was op basis van rating over drie groepen verdeeld. Hans van de Weteringh kwam uit in de middelste groep (1625-1800) en behaalde een zeer keurige 4½ uit 7 (TPR 1862). Hij verloor enkel van Karel den Boer (die met 5 uit 7 gedeeld eerste zou worden) en kwam drie maal remise overeen. Hans kwam slechts een half puntje tekort voor een prijs en eindigde op de zesde plaats van de 19 deelnemers.

De overige drie ESV'ers kwamen uit in groep 3 (tot 1625). Bart Koeweiden, Henk Renger en Hans Thuijls scoorden alledrie 3 uit 7, een half punt onder de zo gewenste 50%-score. Het spel liet soms te wensen over. Hans opende pas in de derde ronde de score; Henk pas in ronde vier. Op weerstandspunten moest het trio gescheiden worden: Hans 14e (TPR 1354), Bart 15e (TPR 1362) en Henk 16e (1316). O wonder kwamen de ESV'ers elkaar met de indeling niet tegen. Het toernooi was verder weer keurig georganiseerd. Joost Marcus werd winnaar van dit toernooi.


1e Moira-Domtoren rapidtoernooi
Henk Renger toog op 27 mei naar Utrecht om deel te nemen aan het Moira-Domtoren rapidtoernooi. Het was een goed georganiseerd toernooi met ongeveer 80 deelnemers die in één grote groep zeven ronden Zwitsers afwerkte. Henk scoorde 3½ uit 7 en eindigde onderin. Winnaar van het toernooi werd IM Yochanan Afek uit Israël.
Open Kampioenschap van Utrecht 2000
Hans Thuijls speelde in het weekend van 19, 20 en 21 mei mee in het OKU. Na een snel verlies op vrijdagavond kwam hij op zaterdagochtend gewonnen te staan. Daarna verslapte de concentratie iets en werd een stuk verblunderd. In het eindspel werd 't remise na eeuwig schaak. De zaterdagmiddagpartij verloor Hans ook. In de verdediging tastte hij mis en de stelling stortte in. In de vierde ronde (zaterdagavond) had hij een bye (½ punt). Zondag volgden nog twee beroerde partijen: beide keren werd er met wit verloren, zodat hij met 1 uit 6 in de achterhoede eindigde. Gauw vergeten dus dit toernooi.

Het toernooi was verder weer prima georganiseerd. Het Minnaertgebouw op de campus van de Universiteit Utrecht bood een fraaie speelzaal, waarin op zaterdagmiddag op de bovenetage de meesterklassers hun laatste ronde afwerkten. De middagpartij bood ook gelegenheid voor 'meesterklasjes' tussendoor: boven kijken naar de 'groten' (o.a. kersvers Nederlands kampioen Loek van Wely speelde mee) en een mooi uitzicht hebben op de speelzaal van het OKU (met - niet onbelangrijk - uitzicht op het dak van je klok, zodat je weer snel naar beneden kunt als je aan zet bent). De locatie was ook zeer goed bereikbaar (al zal de enkeling die op een wielklem getracteerd werd er anders over gedacht hebben).


49e Bevrijdingstoernooi Wageningen
Op 5 mei vond in de bieb van Wageningen weer het Bevrijdingstoernooi plaats. Ditmaal namen slechts drie ESV'ers deel, Bart Koeweiden, Hans Thuijls en Hans van de Weteringh. Het werd een lange zit: maar liefst acht partijen van 20 minuten moesten er afgewerkt worden. Ons ESV-trio had zich in de B-groep (tot 1900) ingescheven. Van Bart een zeer moedige stap. Samen met zijn broer en oud-ESV'er Theo kon hij echter geen potten breken en de C-groep leek een geschiktere keus. Hans Thuijls had de beste start: hij won zijn eerste partij binnen vijf minuten en wist ook zijn volgende partij (tegen OSBO-competitieleider Huub Blom) te winnen. Na een remise tegen de als nummer tien geëindigde Mostertman leek een zeer goed resultaat haalbaar. Maar helaas was toen de koek op: in de resterende vijf ronden behaalde Hans geen enkel punt meer! Jammer, meer dan een teleurstellende 55e plaats (2½ uit 8, TPR 1632) zat er niet in. Hans van de Weteringh werd de beste ESV'er. Na een matige ½ uit 2 won Hans vier maal, waaronder de onderlinge confrontatie tegen Hans Thuijls in de vijfde ronde. Met een score van 4½ uit 6 had Hans volop kans op een prijs, maar de laatste twee ronden verloor hij. Dit leverde Hans een 23e plaats op (TPR 1748). Bart speelde een matig toernooi: alleen in de vijfde ronde wist hij tegen de als laatste geëindigde Jaap Melgers te winnen, verder verloor hij alle partijen met uitzondering van de slotronde waarin hij een bye had. 2 uit 8 dus en een TPR van 1366 en een 62e plaats van de 64 spelers in deze groep; hij bleef zijn broer Theo (63e, 1 uit 8, bye in eerste ronde) net voor. De groep werd gewonnen door oud-ESV'er Noël Bovens, die een fraaie 7 uit 8 (twee remises) bijeenschaakte.

Het toernooi was dit jaar zozeer in trek dat er zelfs mensen teleurgesteld moesten worden bij de vooraanmelding! Dit jaar namen er 166 schakers deel, zes meer dan verleden jaar. Loek van Wely won de hoofdgroep, met 58 deelnemers kwantitatief ook goed gevuld, met zelfs 13 spelers boven de 2300! Van Wely had dezelfde prachtscore als Noël, (7 uit 8) alleen Carlier en Delemarre peuterden hem een remise af. Op een half punt achterstand eindigden Maarten Solleveld en R. Janssen. Peng en Wemmers werden vierde met 6 uit 8. Volgend jaar is het vijftigste toernooi. Dit jaar was het wederom goed georganiseerd, al was de tijd tussen de ronden weer net te lang (het toernooi was pas na half zeven afgelopen).


Koninginnedagtoernooi Voorschoten (Rapidkampioenschap LeiSB)
Ten gelegenheid van koninginnedag werd in Voorschoten op zaterdag 29 april het traditionele rapidtoernooi (dat tevens gold als rapidkampioenschap van de Leidsche Schaakbond) gehouden. Hans Thuijls speelde hierin mee en boekte een score van 3 uit 7, door eerst tweemaal te verliezen, vervolgens tweemaal te winnen en uiteindelijk in de slotronde het derde punt te scoren. Dit leverde een 27e plaats in het 38-koppige veld op en een TPR van 1630. De dertienjarige Marc Erwich won dit toernooi middels een fraaie 7 uit 7.
Open Huissens Schaakkampioenschap: Hans Thuijls zevende in groep B
Hans Thuijls heeft als enige ESV'er meegedaan aan het traditionele rapidtoernooi in Huissen, dat voor de twintigste keer gehouden werd. Dit keer wisten slechts 28 schakers het Koelhuis op paaszaterdag 22 april te vinden. Er werd in drie groepen zeven ronden van 25 minuten p.p.p.p. gespeeld. De A-groep speelde een halve competitie en werd gewonnen door Guust Homs en Ramon Koster met 5½ uit 7. Hans Thuijls kwam uit in de B-groep (1600-1800), die slechts uit 10 deelnemers bestond. Hans won twee maal, behaalde twee maal een remise en verloor drie maal. 3 uit 7 dus (TPR 1627) en een zevende plaats in de eindstand. Michiel Auwens won deze groep met 5½ uit 7. De C-groep werd (ook met 5½ uit 7) gewonnen door J. Rongen.

Enkele van Hans' partijen werden ontsierd door blunders. Een toren: leuk om te krijgen, minder leuk om te geven. Zo verblunderde Hans een remise tegen Jan van Laar (Rhenen) door een toren weg te geven, maar werden de torens van twee andere spelers gretig geaccepteerd (beide keren doordat de tegenstander zijn loper vastpakte en vervolgens zag dat zijn toren instond). Dat een toreninslag op b7 nooit goed is, is bekend, maar hoe zit het met een dame... Dat bleek dus verkeerd af te lopen! Iets te gretig en vervolgens gauw afgeserveerd. Al met al was het een geslaagde schaakdag, mooi weer tijdens het toernooi en een redelijk vlot verloop. Alleen wat weinig deelnemers en te hope is dat er volgend jaar weer een toernooi is.


ESV vierde op Gelders Dagblad toernooi
Het jaarlijkse toernooi om de Gelders Dagblad cup vond dit jaar plaats op zaterdag 8 april in Rhenen. In dit toernooi voor teams streden de tientallen van Rhenen, Bennekom, Wageningen, Veenendaal, De Cirkel en ESV tegen elkaar. ESV is dit jaar op de vierde plaats geëindigd. In de poulewedstrijden werd een pijnlijk gelijkspel geleden tegen De Cirkel. Verder werd alleen gewonnen van Rhenen; de wedstrijden tegen Bennekom, Wageningen en Veenendaal werden verloren. Het leverde de vierde plaats op in de poule, zodat tegen Bennekom de finalewedstrijd om de derde plaats gespeeld moest worden. Hierin verloor ESV met 6½-3½ van Bennekom. Jan van Woerden, die dit jaar voor het eerst meedeed aan dit gezellige toernooi, was topscorer met 4 uit 6. Wageningen won het toernooi door Veenendaal met 6½-3½ te verslaan en organiseert het toernooi volgend jaar.

Alle uitslagen op een rijtje:

Poulewedstrijden:
  1 2 3 4 5 6 mp bp
1. Veenendaal xx 8 8 8 35½
2. Wageningen  xx 6 9 8 8 34
3. Bennekom 4 xx 8 33
4. ESV 2 xx 5 3 21½
5. Rhenen 2 1 ½ xx 6 2 13
6. De Cirkel 2 5 4 xx 1 15

Finales:
1e/2e plaats:  Wageningen - Veenendaal  6½-3½
3e/4e plaats: ESV - Bennekom 3½-6½
5e/6e plaats: Rhenen - De Cirkel 5½-4½

Persoonlijke resultaten ESV, op bordvolgorde:
  Ben Wag Rhe Vee Cir Ben Totaal
1. René van Alfen ½ 0 1 0 ½ 0 2
2. Sjoerd Meijer 0 0 ½ 0 ½ 0 1
3. Jan van Woerden 0 ½ 1 1 ½ 1 4
4. Teus Weijman 0 0 1 0 0 1 2
5. Ronald Klaassen ½ 0 1 0 1 0
6. Hans v.d. Weteringh 0 1 1 0 ½ 1
7. Hans Thuijls ½ 0 1 0 1 ½ 3
8. Henk Renger 0 0 1 1 1 0 3
9. Walter Pol 0 1 1 0 0 0 2
10. Arno Braam 1 0 1 0 0 0 2
Totaal  2 5 25
In de eerste, tweede en vierde ronde had ESV wit op de oneven borden.


1e Hypercube Snelschaaktoernooi SC Utrecht
Op 1 april togen vijf ESV'ers naar Utrecht om deel te nemen aan het Hypercube Snelschaaktoernooi van de Schaakclub Utrecht. Er waren tien parallelgroepen van 20 spelers samengesteld, maar omdat er slechts 174 deelnemers waren, zaten daar de nodige gaten in. Zo was Henk Renger maar liefst vijf keer vrij! Op basis van de resultaten in deze voorrondegroepen werd weer heringedeeld in fanalegroepen. René van Alfen scoorde 7 uit 17 en plaatste zich voor groep F, evenals Hans van de Weteringh met 5½ uit 17. Hans Thuijls (3½ uit 17) en Arno Braam (2½ uit 17) plaatsten zich voor groep H en Henk Renger (2 uit 14) plaatste zich voor groep I (de laagste groep).

De finaleronden begonnen chaotisch. Was aanvankelijk aangekondigd dat deze om kwart voor drie zouden beginnen, in werkelijkheid was het nagenoeg een half uur later. Verder troffen de deelnemers in groep F het niet: een groepsleider die uitslagen verkeerd verwerkte (Hans van de Weteringh kreeg maar liefst 3½ punt te weinig!) en niet bereid is tot het maken van correcties ("Hoor jij tot de prijswinnaars? Nee? Wat zeur je dan? Komt toch niet in de annalen."). Tijdens de laatste ronde brulde hij de deelnemers toe: "Zullen we maar allemaal remises maken?". Helemaal het toppunt was toen groep A uitgespeeld was, er meteen overgegaan werd op de prijsuitreiking. Alleen omdat winnaar Vaganian zonodig snel met de taxi wegmoest. En dat terwijl er in enkele groepen nog steeds gespeeld werd! Ongehoord en nooit eerder meegemaakt, terwijl de schrijver dezes al heel wat toernooien heeft afgelopen.

Rest nog de resultaten van de ESV'ers te vermelden. In groep F scoorde René van Alfen 9½ uit 19 en Hans van de Weteringh 7½ uit 19. In groep H scoorde Hans Thuijls 7½ uit 17 en Arno Braam 4 uit 17. Henk Renger behaalde in groep I een score van 6 uit 17.


Drie ESV'ers actief op ASV Voorjaarstoernooi
Drie ESV'ers namen op zaterdag 11 maart deel aan het ASV Voorjaarstoernooi te Arnhem. Het was ons PK-staptrio bestaande uit Arno Braam, Henk Renger en Hans Thuijls, dat deelnam in de B-groep (voor spelers met doorgaans een rating vanaf 1600). Met de pot tegen Bennekom 3 de avond ervoor nog in de hoofden was de optimale concentratie soms ver te zoeken, waardoor ons trio onderin eindigde. Arno begon goed middels een overwinning op Dick Hajee. Helaas volgden er daarna zes nullen, zodat hij met 1 uit 7 52e en laatste werd (TPR 1387). Henk deed 't wat beter: hij won van Hans en speelde remise tegen Niels Matser. De 1½ uit 7 was goed voor een 50e plaats (TPR 1456). Hans (met de laagste rating van het hele veld) scoorde 2½ uit 7 (43e plaats, TPR 1548); hij speelde remise tegen Frans Nijenhuis en won van Arno en R. Schoppema. Al met al was het een gezellige schaakdag, ondanks het feit dat een osbootje op vrijdagavond funest is.
Drie ESV'ers actief op Geurts Conserven toernooi
Drie ESV'ers namen op woensdag 8 maart deel aan het Geurts Conserven toernooi te Zetten. Ben Zee kwam uit in de B-groep en Henk Renger en Jan Berendsen speelden mee in de C-groep. In dit toernooi voor de 50-plusser wisten deze drie heren ieder 3 uit 7 te scoren; Ben deed dit middels onder andere vier remises.
Hans van de Weteringh wint B-groep Open Bennekoms Snelschaakkampioenschap
Aan het Open Bennekoms snelschaakkampioenschap op maandag 28 februari deden dit jaar slechts twee ESV'ers mee: Hans van de Weteringh en Hans Thuijls. Er werden eerst zeven ronden Zwitsers als voorronde gespeeld, vervolgens werd het veld onderverdeeld in zes groepen van zes. Hans van de Weteringh wist 4½ uit 7 te scoren, maar helaas was het net niet goed voor een plekje in de finalegroep. Hij werd ermee zevende. Hans Thuijls scoorde 3½ uit 7 en kwam uit op een 17e plaats. Dit was goed voor een stek in groep 3.

Rond half elf startten de finaleronden, waarin beide Hanzen in hun groep voortvarend van start gingen met 2½ uit 3. Hans van de Weteringh wist hierbij nog twee punten te voegen, zodat hij met 4½ uit 5 gedeeld eerste werd. Op grond van betere weerstandspunten in de voorronden werd hij groepswinnaar en ontving hiervoor een grote beker. Hans Thuijls verloor de laatste twee partijen echter en eindigde met 2½ uit 5 op een gedeeld derde plaats. Doordat hij de onderlinge partij van Martien Smit won, kreeg hij de derde prijs (een kleine beker).

Hotze-Tette Hofstra werd kampioen in dit gezellige toernooi, dat door 36 schakers werd bezocht.


Open NK Snelschaken Dordrecht
René van Alfen en Hans Thuijls hebben op zaterdag 12 februari deelgenomen aan de Snelschaakmarathon in Dordrecht, dat voor de tweede keer tevens gold als Open Snelschaakkampioenschap van Nederland. Vooraf waren René en Hans op grond van hun rating  respectievelijk als 130e en 190e in het veld van 200 deelnemers geplaatst.Uiteindelijk scoorde René 16 uit 34 en werd hiermee gedeeld 121e/135e; Hans scoorde 15 uit 34 en kwam uit op een gedeeld 146e/155e plaats uit. Loek van Wely werd kampioen met een score van 24 uit 34.
Henk Renger scoort 50% in Leerdam
Henk Renger heeft op zaterdag 12 februari meegedaan aan het Glasstad toernooi in Leerdam. Hij scoorde in zijn groep (Groep 2, tweede en derde klasse regionale bond) 3½ uit 7.
62e Corus Chess Tournament, Wijk aan Zee
Hans Thuijls en Ben Zee hebben meegedaan aan de dagvierkampen (18, 19 en 20 januari) in Wijk aan Zee. Beiden behaalden een tweede plaats in hun groep. Hans won zijn eerste partij, verloor zijn tweede (hij kwam in tempodwang en moest met zijn koning plaatsmaken) en mocht in de laatste ronde spelen tegen iemand met 0 uit 2. Die kwam echter niet opdagen, zodat Hans met 2 uit 3 eindigde. Ben startte met 1½ uit 2 en stond in de laatste ronde beter tegen de latere groepswinnaar. Helaas ging Ben op de 40e zet door zijn vlag, zodat het goede spel niet beloond werd. Ben eindigde dus met 1½ uit 3.

Groep 5E
1. G. Harting (Kudelstaart)
2. B. Zee (Ede)
3. J.J. van Apeldoorn (Schagerbrug)
    M. Bartling (Aalsmeer)
 


1
1
    Groep 8O
1. R. Harmsen (Purmerend)
2. J.M.P. Thuijls (Ede)
3. J.C. Hettema (Alkmaar)
4. J.W.C. Kuller (Almere)
 
3
2
1
0


8e Oliebollentoernooi, Het Dorp
Vijf ESV'ers namen op zaterdag 8 januari deel aan het traditionele Oliebollentoernooi in Het Dorp (Arnhem): Hans van de Weteringh kwam uit in de eerste klasse (rating tot 1900), Hadish Mebrahtu, Henk Renger en Hans Thuijls in de tweede klasse (tot 1650) en Bart Koeweiden speelde mee in de derde klasse (tot 1450).

Bart en zijn broer Theo leken goed op weg om hoge ogen te gooien in de derde klasse: ze startten beiden met 3 uit 3. In de vierde ronde waren er nog slechts vier koplopers en bij winst zouden Bart en Theo tegen elkaar komen. Helaas, 't mocht niet zo zijn. Theo speelde remise en Bart verloor. Theo bleek zijn kruit helemaal verschoten te hebben, want hij verloor zijn laatste drie partijen. Hiermee eindigde hij met 3½ uit 7 op de 16e plaats van de 34 deelnemers. Bart voegde in de voorlaatste ronde nog een punt aan zijn totaal toe en kwam hiermee uit op 4 uit 7 en een 11e plaats. Hij won als enige wel van de latere groepswinnaar Hans van Zwam, die 6 uit 7 scoorde.

Hans Thuijls speelde na een matig toernooi de zondag ervoor een goed toernooi: hij wist 5½ uit 7 (TPR 1827) te behalen, met winst op o.a. Hadish Mebrahtu en Jeffrey van Swieten. Hij verloor in de derde ronde van groepswinnaar Sukerman (die eigenlijk te sterk was voor deze groep en 6½ uit 7 scoorde) en speelde in de voorlaatste ronde remise tegen J. Vos, die tweede werd met 6 uit 7. In de laatste ronde leek 't nog mis te gaan, toen Hans een stuk verloor tegen Van Swieten, maar later won hij het stuk weer terug en toen Jef aan het blunderen sloeg, was de zaak snel beslist. Hans eindigde hiermee op de ongedeeld derde plaats van de 52 deelnemers, dat een bos bloemen en 75 gulden opleverde. Hadish en Henk waren minder succesvol. Hadish scoorde 4 uit 7 (TPR 1573; na vier ronden had hij 3 punten) en belandde hiermee op een 15e plaats. Henk kende een matig toernooi: hij begon goed middels winst in de eerste ronde, maar vond daarna groepswinnaar Sukerman op zijn pad. Zijn derde partij ging ook verloren, maar daarna kwam hij terug middels twee overwinningen. Helaas was toen de koek op, zodat een schamele eindscore van 3 uit 7 restte, goed voor een 35e plaats en een TPR van 1431.

Hans van de Weteringh deed in de eerste klasse van zich spreken door een nette 15e plaats van de 35 deelnemers te behalen en een mooie TPR van 1864. Zijn score van 4 uit 7 kwam tot stand door remises in de eerste en derde ronde en overwinningen in de tweede, vierde en laatste ronde. Pikant detail: zijn voorlaatste partij was een miniatuurtje, na slechts zeven zetten kon hij opgeven: dameverlies of mat was niet meer te voorkomen.

Het was weer een geslaagd toernooi, dat zoals gebruikelijk weer goed georganiseerd was. Willy Hendriks en N. Miezis wonnen de hoofdgroep met 5½ uit 7. In totaal namen 143 schakers deel aan het toernooi.


Eerste toernooi van de 21 Eeuw, Roermond
Hans Thuijls heeft meegedaan aan het Eerste toernooi van de 21e Eeuw, dat op zondag 2 januari plaats had in de Donderie te Remunj (Roermond). Hans kwam uit in de recreantengroep (tot 1800) en behaalde een 25e plaats in een veld van 35 spelers met drie overwinningen op zwakke spelers. Robin v.d. Heuvel won deze groep met 7 uit 7. Winnaar in de hoofdgroep werd Johan van Mil, met 6 uit 7. In totaal deden 115 schakers mee aan dit toernooi.
Hans van de Weteringh gedeeld derde op Oudejaarstoernooi Bennekom, Sebo Nienhuis wint B-groep
Het gezellige Oudejaarstoernooi wordt jaarlijks door de Bennekomse Schaakvereniging georganiseerd en vond plaats op 27 december. Ook dit jaar hebben een aantal ESV'ers acte de présence gegeven. Zo had Hans van de Weteringh de eer om (nadat hij verleden jaar de tweede groep had gewonnen) in de hoofdgroep uit te komen. Hierin wist hij een gedeeld derde plaats te behalen. Op basis van onderling resultaat werd 't een vijfde plaats in deze zes man tellende groep.

Eindstand groep A:
1. Willem Slagter (BSV)
2. Jeffrey van Swieten (Cirkel)
3. Teunis Bunt (BSV)
4. Noël Bovens (BSV)
5. Hans van de Weteringh

Sebo Nienhuis wist de B-groep te winnen; in dezelfde groep werd Edward Struijk derde (Bennekommer Martien Smit werd tweede). Hadish Mebrahtu won de D-groep. Ben Zee werd derde in de C-groep. In totaal deden 66 schakers mee aan dit toernooi.


Henk Renger scoort 50% in Weesp
Henk Renger heeft op 18 december meegedaan aan het Open Kampioenschap van Weesp. Er werd in één grote groep zeven ronden gezwitserd. Henk scoorde 3½ uit 7 en eindigde hiermee in de middenmoot.
ESV presteert matig op Pomar Viertallentoernooi in Rijswijk
Ten gelegenheid van de verjaardag van René van Alfen waren drie ESV'ers (Sjoerd Meijer, Hans van de Weteringh en Hans Thuijls) bij hem op bezoek. Aangezien die dag (zaterdag 18 december) ook een toernooi voor viertallen in de nabijheid gehouden werd, werd er besloten om een team in te schrijven. Het 34e Pomar Rapidtoernooi vond plaats in de kelder van het Interconfessioneel Makeblijde College in Rijswijk. In deze speelzaal vond een aantal jaren geleden het NK tot 10 jaar plaats.

Op grond van de speelsterkte van de ESV'ers (1x promotieklasse HSB, 2x 1e klasse OSBO en 1x 3e klasse OSBO) werd ESV in groep 2 ingedeeld samen met vier Haagse teams. De eerste ronde werd een grote nederlaag geleden tegen Vogelwijk: alleen René wist een halfje te scoren. In de tweede ronde wachtte de latere winnaar, het Schaakhuis. Daar werd een net 2-2 gelijkspel tegen geboekt. Toen was 't pauze. Iedereen kreeg een lunch aangeboden. Een uur later wachtte het treffen tegen het tweede team van Ooievaar, wederom een 2-2 gelijkspel, met wederom overwinningen van Sjoerd en Hans T. Aangezien er maar vijf teams in de poule zaten, had ESV in de vierde ronde geen tegenstander en dus weer een uur pauze. Gelukkig was 't goed weer en was er gelegenheid voor een wandeling, doch deze pauze is niet goed voor het wedstrijdritme, zodat in de slotronde een pijnlijke 3½-½ nederlaag werd geleden, slechts Hans T. redde de eer door remise te spelen. Een matige vierde plaats, met slechts 5 uit 16, was het eindresultaat.

Eindstand:
Groep 2 1 2 3 4 5 bp mp
1. Schaakhuis XX 2 2 4 11½ 6
2. Chaturanga ½ XX 3 6
3. Vogelwijk 1 2 1 XX 9 5
4. ESV Ede 2 ½ ½ XX 2 5 2
5. Ooievaar 2 0 2 XX 5 1

Persoonlijke resultaten:
Naam Vog Sch Ooi Cha Totaal
1. René van Alfen ½ 0 0 0 ½
2. Sjoerd Meijer 0 1 1 0 2
3. Hans van de Weteringh 0 0 0 0 0
4. Hans Thuijls 0 1 1 ½


René van Alfen zevende in Vlaardingen
René van Alfen speelde op vrijdagavond 17 december mee in het Chess Open snelschaaktoernooi in Vlaardingen. In de voorronde-vierkampen wist hij zich met een verdienstelijke 5½ uit 6 te plaatsen voor de hoofdgroep. Daar trof hij echter zeer sterke tegenstanders, zodat hij met een schamele ½ uit 6 (remise tegen C. de Wit) genoegen moest nemen met de zevende stek.
Bart Koeweiden gedeeld tweede op de Denksportmanifestatie
Twee ESV'ers hebben zondag 12 december meegedaan aan het onderdeel schaken van de Nationale Denksportmanifestatie van Stichting Gaandeweg in het Musis Sacrum te Arnhem: Bart Koeweiden en Arno Braam. Bart en Arno hadden een redelijke start met 2 uit 4 (waarbij Arno in de tweede ronde een bye had wegens een oneven aantal deelnemers). Bart wist daarna in de laatste drie ronden alle partijen te winnen, waaronder de partij tegen Arno. Arno stond beter, maar zag mat in één over het hoofd. Door deze eindsprint wist hij een fraaie gedeeld tweede plaats (5 uit 7) uit het vuur te slepen! Arno was minder succesvol: hij scoorde enkel in de voorlaatste ronde een punt en eindigde met 3 uit 7 in de middenmoot. Bart's broer Theo scoorde 2½ uit 7.

Het toernooi was goed verlopen, er was een sfeervolle zaal beschikbaar gesteld en rond half vijf konden de prijzen worden uitgereikt aan de vijf besten per groep. Winnaars werden De Leeuw in groep A en Van der Linden in groep B. Nieuw op de denksportmanifestatie was Stratego (wat ongeveer twintig deelnemers trok).

Eindstanden:
Groep A:
 1. R. de Leeuw
 2. M. de Mol
 3. H.T.J. Hofstra
 4. R. van Gessel
 5. R. Wille
 6. H. Hoedemaeckers
(14 deelnemers)
 4
4
4
    Groep B:
 1. A.R.J. van der Linden
 2. M. Duman
 3. H.J. Hamer
 4. H. Eder
 5. B. Koeweiden
12. A. Braam
18. T. Koeweiden
(22 deelnemers)
 

5
5
5
5
3


Henk Renger tweede in Abcoude
Henk Renger speelde op 11 december mee in het Copharm Vierkampentoernooi in Abcoude. Er werden drie partijen van één uur per persoon per partij gespeeld in groepen op speelsterkte. In zijn groep wist Henk twee partijen te winnen en verloor hij er één. Dit leverde hem een tweede prijs in zijn groep op. Er waren ongeveer honderd deelnemers.
Snelschaakpouletje, donderdag 9 december 1999
Doordat er drie teams extern speelden, waren er te weinig liefhebbers voor de ladder. Vandaar werd er in plaats hiervan een snelschaakpouletje gehouden, waarin uiteindelijk drie spelers met 4½ uit 7 bovenaan eindigden. Op onderling resultaat werd het beslist: Edward Struijk eerste, voor Mart Pol en Ben Zee.

Eindstand (7 ronden):
 1. Edward Struijk
 2. Mart Pol
 3. Ben Zee
 4. Willem de Wilde
 5. Dick Krijgsman
 4
     6. Noël Bovens
 7. Walter Pol
 8. Jan Jas
 9. Harry Jansen
10. Tjeerd Visser
11. Max Houtsager
3 (uit 3)
3
1 (uit 3)
0 (uit 1)
0 (uit 3)
0 (uit 4)


Henk Renger actief in het Isolani-toernooi Amsterdam
Henk Renger speelde op 4 december mee in het Isolani Rapidtoernooi in de Amsterdamse Bijlmermeer. Een gezellig toernooi, vond hij. Er werd met ongeveer zestig deelnemers zeven twintig minuten-partijen in één grote groep gespeeld, waarin Henk in de eerste ronde de hoofdredacteur van Schaakmagazine, Minze bij de Weg, trof. Een zeer sterke speler en het werd een nul. Henk scoorde 3 uit 7, niet slecht voor zo'n gemengde groep. Hij won nog van twee regionalen: Ron Woudsma (die ook ieder jaar meespeelt in de tweede klasse van de PK OSBO) en toernooitijger Rob Lubbers uit Nijmegen. Tegen de laatste wist Henk in de laatste ronde net op tijd mat te geven: zijn vlag stond op vallen.
3e Euwe Rapidtoernooi, Amsterdam
Hans Thuijls speelde op zondag 7 november in Amsterdam mee met het Euwe rapidtoernooi in Sporthal Wibout, nabij het metrostation Weesperplein. Achtenvijftig schakers speelden in één grote groep, waardoor Hans driemaal mocht aantreden tegen een speler met meer dan 2000 rating. Deze drie partijen gingen verloren. Na 5 ronden had hij 1½ uit 5, maar in de laatste twee ronden wist Hans nog te winnen, waardoor hij op een nette 50% score (3½ uit 7) uitkwam. Een TPR van 1874 en goed voor de ratingprijs tot 1850 (die hij wel met drie anderen moest delen)! Het toernooi werd gewonnen door Maarten Solleveld met 6½ uit 7. Opvallend was de lage klassering van de speler met de hoogste rating, Bruno Carlier, een 23e plaats met 4 uit 7.
Eindstand:
 1. M. Solleveld
 2. A. Kohler
 3. A. Moll
 4. E. Hartmans
 5. G.J. van den Hoeven
 
   
26. C.T. Chan
27. W. Driessen
31. R. de Klerk
33. J.M.P. Thuijls
(58 deelnemers)
 
 
 
(ratingprijs)
(ratingprijs)
(ratingprijs)
(ratingprijs)
 

31e Rothmans toernooi, Zevenaar
Arno Braam heeft op 30 oktober meegedaan aan het Rothmans toernooi in Zevenaar. Hij had zich ingeschreven in de eerste klasse (rating 1600-1900) en wist twee keer tot winst te komen, met wit in de derde en laatste ronde. 2 uit 7 (TPR 1561) dus, goed voor een 27e plaats in het veld van dertig deelnemers. In de hoofdklasse ging de winst naar IM Ruud Janssen en FM Rudy van Wessel.
Eindstand eerste klasse:
 1. Jan Willem Hoentjen
 2. Richard van Wel
 3. Willem Blankert
 4. Johan Lindeman
 5. T. Hageman
27. Arno Braam
(30 deelnemers)
 

6
5
5
5
2
 

Arno Braam verslaat Morozevich op i&i Y2K Schaakmanifestatie, Rotterdam
Arno Braam, René van Alfen en Hans Thuijls deden op zondag 24 oktober mee aan de simultaanseances ten gelegenheid van de i&i schaakmanifestatie die in het WTC in Rotterdam plaatshad. René en Hans speelden tegen Judit Plogar en verloren. Arno wist de volle buit binnen te halen tegen de nummer vier van de wereld, Alexander Morozevich. Na een stukoffer van Morozevich slaagde Arno erin te verdedigen en bleef de voorsprong van het stuk gehandhaafd; dit leverde de volle buit op.
Stompe Linde toernooi, Nuenen
Hans Thuijls heeft op het Stompe Linde toernooi in Nuenen (25 september) een tweede plaats behaald in de C-groep. Hij verloor in de eerste ronde van de latere winnaar Robin Swinkels (na eerst een kwaliteit voor te hebben gestaan) en won zijn overige zes partijen in dit gezellige en goed georganiseerde toernooi.
Eindstand Groep C:
 1. Robin Swinkels (Asten)
 2. Hans Thuijls (ESV)
 3. J. Michel (Rotterdam)
 4. Dick Warbout (Nuenen)
 5. Paul van de Berg (Goirle)
(14 deelnemers)
 
7
6
5
4
4
 

Open Kampioenschap van Gouda
René van Alfen en Hans Thuijls hebben op 4 september meegedaan aan het Open Kampioenschap van Gouda. René speelde mee in de hoofdgroep (vanaf 1800), startte goed met een remise en twee overwinningen, maar zakte de middag in met enkel een remise in de vijfde ronde. Maar al met al was 3 uit 7 (TPR 1970) geen slecht resultaat in deze zeer sterk bezette groep. Hans speelde mee in groep 2 (tot 1600), begon eveneens goed met 3 uit 3 en vervolgens remise tegen R. Arcilla (die de groep met 6½ uit 7 zou gaan winnen). Daarna volgden twee nederlagen en een overwinning in de slotronde. De 4½ uit 7 (TPR 1555) is iets minder dan gehoopt.

Eindstanden:
Hoofdgroep (vanaf 1800):
 1. Vladimir Epishin
 2. Roberto Cifuentes
 3. Erik van den Doel
 4. E. Knoppert
 5. S. van Blitterswijk
45. René van Alfen
(74 deelnemers)

7
63
 
    Groep 2 (tot 1600):
 1. R. Arcilla
 2. Leroux
 3. Diederik Royers
 4. Linda Ammerlaan
11. Hans Thuijls
(49 deelnemers)
 


6 
 


Algemene Ledenvergadering
Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 2 september 1999 is het bestuur gewijzigd: Ronald Klaassen is de nieuwe penningmeester geworden; hij volgde Jan Hartsuiker op. Hans Thuijls is de nieuwe PR-man; hij neemt het over van Hans van de Weteringh. Verder werd het wedstrijdreglement van de Interne Competitie besproken, worden de groepen 2 en 3 niet samengevoegd en wordt er een enquête onder de leden gehouden over de seizoensopbouw en de interne competitie.

Na afloop van de ALV speelden een aantal leden in twee snelschaakpouletjes. De resultaten:
Groep I:
1. Noël Bovens
2. Hans van de Weteringh
3. Teus Weijman
4. Ronald Klaassen
5. Sjoerd Meijer
6. Harold Boom
7. Hans Thuijls
8. Walter Pol

6

4
4
4
3

0
    Groep II:
1. Ben Zee
2. Johan Huisjes
3. Jan Hartsuiker
4. Mart Pol
5. Bart Koeweiden
6. Edward Struijk

4
3
3
3
1
1


Simultaan Teus Weijman
Op donderdag 26 augustus vond traditioneel de jaarlijkse simultaan tegen de clubkampioen van ESV plaats. Teus Weijman nam het op tegen 20 tegenstanders. Teus scoorde 9 uit 20, hetgeen overeenkomt met 45 procent.

De resultaten (de scores zijn van Teus):
Jan Jas
Johan Huisjes
Coen Groen
Derk Roseboom
Bart Koeweiden
Fred Heikamp
Ben Zee
1
1
1
1
1
1
1
    Jan van Woerden
Tjeerd Visser
Hans van de Weteringh
Sjoerd Meijer
½
½
½
½
    Sebo Nienhuis
Noël Bovens
Bert Buisman
Hans Thuijls
Dick Krijgsman
Herman Haasjes
Gerd Huisjes
Henk Renger
Martin Ale
0
0
0
0
0
0
0
0
0


Opening seizoen
Donderdag 19 augustus is het nieuwe seizoen van start gegaan. 22 schakers kwamen gezellig meespelen en de 'echten' waagden zich aan een zestienkamp snelschaak. Hierin toonde Sjoerd Meijer zich de sterkste. Enkel tegen Johan Huisjes (remise) en Rob Franken (verlies) werden punten afgestaan. Hij had een half punt voorsprong op Hans van de Weteringh, die verloor van Sjoerd en Noël Bovens. Verheugend was de aanwas van twee nieuwe leden: Bart Koeweiden en Fred Heikamp.

Eindstand (15 ronden):
  1. Sjoerd Meijer
  2. Hans van de Weteringh
  3. Noël Bovens
  4. Bert Buisman
  5. Rob Franken
  6. Hans Thuijls
  7. Jan Hartsuiker
  8. Walter Pol

13½
13
12
11½
8
8
7
7
       9. Peter Dullaart
10. Henk Renger
11. Teus Weijman
12. Jan van Woerden
13. Mart Pol
14. Bart Koeweiden
15. Johan Huisjes
16. Fred Heikamp
17. Herman Haasjes   
7

6  (uit 8)
5  (uit 7)
5
5

1
0